Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΝα καταναλώνετε μόνο βιολογικά προϊόντα ζωικής προέλευσης

Να καταναλώνετε μόνο βιολογικά προϊόντα ζωικής προέλευσης

Βοηθήστε να αποκατασταθεί η τροφική αλυσίδα για να έχετε την υγεία σας

 

 

 

Όλοι γνωρίζουν ότι η παχυσαρκία είναι ένας από τους υψηλότερους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο. 

Και που οφείλεται η παχυσαρκία; Πολλοί υποστηρίζουν ότι φταίνε τα διατροφικά λίπη. Είναι αλήθεια αυτό;

Όχι! Η προηγούμενη περίοδος παγκοσμίως ήταν μια περίοδος, όπου η κατανάλωση λίπους μειώθηκε σημαντικά (άλιπες δίαιτες και προϊόντα με χαμηλά λιπαρά). Γιατί επιδεινώθηκαν τα ποσοστά παχυσαρκίας; Τα ποσοστά της παχυσαρκίας έχουν αυξηθεί σε όλες τις ηλικίες (βρεφική, παιδική και στους ενήλικες, αλλά και στους ηλικιωμένους). 

Η κύρια αιτία της αύξησης των ποσοστών παχυσαρκίας, αλλά και καρκίνου είναι η τροφική μας αλυσίδα, η οποία έχει διαταραχθεί.

Το γάλα που πίνουμε πια έχει αλλάξει χαρακτήρα και επηρεάζει την ανάπτυξη του λιπώδους ιστού, αλλά και των καρκινικών κυττάρων.

Η φύση είναι προγραμματισμένη να κάνει σωστά τη δουλειά της…

Οι αγελάδες γενούν την άνοιξη, όταν το χορταράκι της φύσης είναι πυκνό και παράγουν πολύ γάλα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Το χορταράκι της φύσης έχει πολλά ωμέγα 3 λιπαρά οξέα που συγκεντρώνονται στο γάλα, αλλά και στα προϊόντα του (βούτυρο, κρέμα, γιαούρτι, τυρί). Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα υπάρχει και στο κρέας των ζώων που τρέφονται με χορτάρι, αλλά και στα αυγά και στις κότες ελεύθερης βοσκής που τρέφονται με χορτάρι και όχι με σιτηρά.

Όμως… Οι ανάγκες σε γαλακτοκομικά προϊόντα, βοδινό κρέας, αυγά και κοτόπουλα αυξήθηκαν πολύ και οι κτηνοτρόφοι σκέφτηκαν να συντομεύσουν το φυσικό κύκλο παραγωγής γάλακτος και να μειώσουν το χώρο τροφής μιας αγελάδας, για να μπορούν να τρέφονται περισσότερες. Έτσι οι αγελάδες και τα κοτόπουλα βιομηχανοποιήθηκαν και αντί να τρώνε χορτάρι άρχισαν να ταϊζονται με γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές (καλαμπόκι, σόγια, σιτάρι). Αυτές οι ζωοτροφές δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, αλλά ωμέγα 6 λιπαρά οξέα.

Τα ωμέγα 3 και ωμέγα 6 λιπαρά οξέα είναι ουσιώδη λιπαρά οξέα, γιατί ο οργανισμός δεν μπορεί να τα παρασκευάσει. Άρα αυτά που προσλαμβάνουμε εξαρτώνται από τις τροφές που καταναλώνουμε και από τις τροφές που καταναλώνουν τα ζώα από τα οποία παράγονται τα προϊόντα τα οποία καταναλώνουμε.

Η διατροφική αλυσίδα επηρεάζει την υγεία μας

Αν τα μοσχαράκια και οι κότες, αλλά και οι κατσίκες και τα πρόβατα και τα γουρουνάκια, αλλά και τα ψάρια τρώνε αγνό χορταράκι τότε το κρέας τους, το γάλα, τα αυγά και όλα τα προϊόντα τους έχουν ισορροπημένη αναλογία ωμέγα 3 προς ωμέγα 6 λιπαρά οξέα (1:1). Αν τρώνε γενετικά τροποποιημένη σόγια και καλαμπόκι η αναλογία ωμέγα 3 προς ωμέγα 6 λιπαρά οξέα γίνεται 1:40 σε πολλές περιπτώσεις.

Τα ωμέγα 6 λιπαρά οξέα προέρχονται από το καλαμποκέλαιο, το ηλιέλαιο, τα υδρογονωμένα έλαια, το μη βιολογικό κρέας, τα μη βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά. Τα ωμέγα 6 λιπαρά οξέα είναι υπεύθυνα για την φλεγμονή, την πήξη και την διέγερση της ανάπτυξης των κυττάρων. 

Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα προέρχονται από τα πράσινα λαχανικά, τον λιναρόσπορο, το λιναρέλαιο, το καρυδέλαιο, τα ψάρια, το βιολογικό κρέας και τα προϊόντα τους και τα βιολογικά αυγά από ζώα που τρώνε χορταράκι. Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα ρυθμίζουν την φλεγμονή, αυξάνουν την ρευστότητα στο αίμα και ρυθμίζουν την ανάπτυξη των κυττάρων.

Τα ωμέγα 3 και ωμέγα 6 λιπαρά οξέα που εισέρχονται στον οργανισμό μα ανταγωνίζονται συνέχεια για να ελέγξουν τις σωματικές μας λειτουργίες. Από τη μία τα ωμέγα 6 λιπαρά οξέα προάγουν την αποθήκευση του λίπους, την ακαμψία των κυττάρων, την πήξη και τη φλεγμονή και διεγείρουν την παραγωγή των λιποκυττάρων. Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα συμμετέχουν στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος, οι κυτταρικές μεμβράνες γίνονται πιο εύκαμπτες και μειώνεται η φλεγμονή.

Δεν είναι μόνο οι γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές. Οι κτηνοτρόφοι χορηγούν στα ζώα οιστραδιόλη και ζερανόλη, αν και απαγορεύεται η χρήση τους, για να παχαίνουν. Επίσης, χρησιμοποιούν rBGH (rECOBINANT BOVINE GROWTH HORMONE) ή αλλιώς ανασυνδυασμένη αυξητική ορμόνη βοοειδών ή σωματοτροπίνη των βοοειδών, που είναι ορμόνη που αυξάνει την παραγωγή του γάλακτος. Η rBGH προάγει τη παραγωγή IGF (ινσουλινοειδούς αυξητικού παράγοντα) στην αγελάδα και περνά στο γάλα και στον άνθρωπο και διεγείρεται η ανάπτυξη λιποκυττάρων και επιταχύνεται η ανάπτυξη των όγκων. 

Επιπλέον, αν θέλετε να λαμβάνετε CLA (Conjugated Linoleic Acid) ή συζευγμένο λινολεϊκό οξύ που έχει αντικαρκινική δράση θα τρώτε μόνο τυρί από χορτοφάγες αγελάδες, κατσίκια και πρόβατα.

Διαβάστε, επίσης,

Διατροφικές συμβουλές για την πρόληψη του καρκίνου

Πότε το γάλα αγελάδας είναι υγιεινό

Τροφές που οι ειδικοί δεν θα έτρωγαν ποτέ

Σκεφτείτε ΒΙΟ-λογικά

Σταματήστε να πίνετε γάλα αγελάδας

Να προτιμάτε τα βιολογικά προϊόντα

Σταματήστε να πίνετε γάλα με χαμηλά λιπαρά

Να τρώτε γιαούρτι κάνει καλό

Το πιο υγιεινό γάλα για εσάς

Πόσο υγιεινό είναι το γάλα που πίνουμε

Τι να προσέχετε με τα κοτόπουλα αν δεν έχετε το δικό σας κοτέτσι

Οι κίνδυνοι από τα τρόφιμα

Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ

Προσέξτε τι τρώτε!

Πώς να ξεχωρίζετε τα φρέσκα βιολογικά αυγά

Η καλύτερη διατροφή για να έχετε την υγεία σας

Να προτιμάτε τα βιολογικά προϊόντα

Θεραπεία ασθενειών με ζωικής προέλευσης προϊόντα

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δυστονία

Η δυστονία είναι μια διαταραχή της κίνησης που χαρακτηρίζεται από μη φυσιολογικές παρατεταμένες ή διακοπτόμενες μυϊκές συσπάσεις. Η δυστονία είναι μια κινητική διαταραχή που προκαλεί...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ