Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΣταματήστε να κάνετε απονευρώσεις

Σταματήστε να κάνετε απονευρώσεις

Print Friendly, PDF & Email

Είναι οι απονευρώσεις πραγματικά αιτία καρκίνου;

 

 

 

 

Οι ασθένειες που προκαλούν οι απονευρώσεις

Όλες οι απονευρώσεις μπορεί να προκαλέσουν χρόνιες ασθένειες.

Τα κανάλια των απονευρώσεων είναι μολυσμένες περιοχές που προσβάλλουν την άμυνα του οργανισμού και είναι επικίνδυνα για τη γενική υγεία.

Τα κανάλια στις ρίζες των δοντιών προκαλούν δευτερογενείς λοιμώξεις

Το νεύρο και η τερηδόνα από ένα κατεστραμμένο δόντι αφαιρούνται κατά τη διάρκεια μιας απονεύρωσης. Ένα χημικό διάλυμα χρησιμοποιείται για την απολύμανση του χώρου για να σκοτώσει τα βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω μολύνσεις.

Αλλά μπορούν όλα τα βακτήρια πραγματικά να εξαλειφθούν;

Τα κανάλια από τις απονευρώσεις είναι επικίνδυνα!

Μολυσματικοί παράγοντες, όπως είναι τα μικρόβια, οι μύκητες και οι ιοί, με επιτυχία, απολυμαίνονται μέσα στο στόμα. Ωστόσο, υπάρχουν μικροσκοπικά σωληνάρια που δεν εκτίθενται ποτέ σε απολύμανση χημική. Σε μελέτες, μέχρι και 50% του πληθυσμού των παθογόνων βακτηρίων παραμένουν μετά από θεραπεία με υποχλωριώδες νάτριο, που είναι συχνό απολυμαντικό. 

Στα κανάλια των ριζών εναποτίθενται βλαβερά μικρόβια αναερόβια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Επιβλαβή αναερόβια βακτήρια αναπτύσσονται σε ένα περιβάλλον χωρίς οξυγόνο όταν ένας οδοντίατρος σφραγίζει ένα δόντι. Οι τοξίνες που απελευθερώνονται από τα βακτήρια εκκρίνονται σε γειτονικές και μακρινές περιοχές του σώματος. 

Αντιβιοτικά, είναι απαραίτητο, να χρησιμοποιούνται, όταν γίνονται εργασίες στα δόντια.

Οι βακτηριακές λοιμώξεις στα κανάλια ριζών των δοντιών

Enterococcus feacalis: Αυτά τα βακτήρια σχετίζονται με λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και είναι ένα από τα πιο γνωστά βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Pseudomonas: Τα βακτήρια αυτά αναπτύσσονται σε ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, σε πνευμονία και σε λοιμώξεις του αίματος, και μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Σταφυλόκοκκοι: Οι λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο είναι όχι μόνο λοιμώξεις του δέρματος, αλλά και πνευμονία, και λοιμώξεις του αίματος, και προκαλούν και σύνδρομο του τοξικού σοκ.

Στρεπτόκοκκοι: Τα βακτήρια αυτά προκαλούν αμυγδαλίτιδα, πόνο στο λαιμό, πυρετό, ζάλη, οίδημα, σύγχυση, μη φυσιολογική αρτηριακή πίεση, και σύνδρομο τοξικού σοκ.

Άλλα βακτήρια, όπως τα Capnocytophagaochraceavi, Fusobacteriumnucleantum vii, Gemellamorbillorun viii, Leptotrichiabuccalis και Porphyromonasgingivalis ix μπορούν να επηρεάσουν το νευρικό σύστημα, τα νεφρά, τον εγκέφαλο και τα αναπαραγωγικά όργανα. Περίπου 400% περισσότερα βακτήρια βρίσκονται στο αίμα γύρω από τα απονευρωμένα δόντια από ότι στο ίδιο το δόντι και στο οστό γύρω από το απονευρωμένο δόντι.

Οι απονευρώσεις αυξάνουν τον κίνδυνο χρόνιων εκφυλιστικών νοσημάτων

Οι απονευρώσεις μπορεί να προκαλέσουν:

Καρδιαγγειακή νόσο

Πόνο και φλεγμονή του σώματος

Ασθένειες που σχετίζονται με τον εγκέφαλο

Ασθένειες του νευρικού συστήματος

Μειωμένη ανοσία

Διαβήτη

Καρκίνο

Νεφρικές παθήσεις 

Ρευματοειδή και παραμορφωτική αρθρίτιδα 

Αυτοάνοσες παθήσεις

Πρέπει να βελτιώσετε τη στοματική υγιεινή σας

Να βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα καθημερινά
Να κάνετε αντικατάσταση στις οδοντόβουρτσες κάθε 3 μήνες
Να απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα και τα βακτήρια χρησιμοποιώντας μια ξύστρα γλώσσας
Να χρησιμοποιείτε μια οδοντόκρεμα χωρίς φθόριο και χημικά πρόσθετα
Να μην καταναλώνετε όξινα τρόφιμα και ποτά
Να πίνετε νερό πηγής
Να κάνετε υγιεινή διατροφή

Το λάδι καρύδας είναι πολύ καλό για τη θεραπεία της αιμορραγίας των ούλων, του πονόλαιμου, και της φθοράς των δοντιών. 

Τα αιθέρια έλαια είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη συσσώρευσης των παθογόνων βακτηρίων στο εσωτερικό της στοματικής κοιλότητας, όταν χρησιμοποιούνται καθημερινά, και δεν έχουν αρνητικές συνέπειες για την υγεία όταν χρησιμοποιούνται σωστά. Κατάλληλα έλαια είναι το αιθέριο έλαιο από δένδρο τσαγιού, από γαρύφαλλο, από γλυκόριζα, από κανέλα, από ρίζα κουρκούμης, από μαϊντανό, και το neem. Το λάδι neem προέρχεται από το φυτό Azadirachta Indica.

Τα προβιοτικά σε τρόφιμα και ποτά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ανασταλεί η ανάπτυξη του καρκίνου που προκαλούν τα βακτηρίδια. Για να βελτιωθεί η ισορροπία του pH, δοκιμάστε να προσθέσετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε υγιή βακτήρια, όπως το Kombucha, το λάχανο τουρσί, και το κεφίρ.

Το πράσινο τσάι περιέχει ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής στο σώμα. Η μείωση της φλεγμονής θα βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, παχυσαρκίας και καρκίνου.

Τα κανάλια από τις ρίζες στα δόντια, μετά από απονευρώσεις  παραμένουν μολυσμένα παρά τις θεραπείες. 

Στη μέση του κάθε δοντιού βρίσκεται ο πολφικός θάλαμος, μια μαλακή εσωτερική δομή που στεγάζει τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα. Γύρω από τον πολφικό θάλαμο είναι η οδοντίνη, η οποία αποτελείται από ζωντανά κύτταρα που εκκρίνουν μια σκληρή ανόργανη ουσία. Το εξωτερικό στρώμα των δοντιών σας, το οποίο είναι και το πιο σκληρό, είναι το σμάλτο, το οποίο περιβάλλει την οδοντίνη.

Οι ρίζες κάθε δοντιού κατεβαίνουν στη γνάθο σας και διατηρούνται στη θέση τους από τον περιοδοντικό σύνδεσμο. Το κάθε δόντι έχει από μία έως τέσσερις ριζικές κοιλότητες και υπάρχουν και βοηθητικά μικροσκοπικά κανάλια/σωλήνες. Ακριβώς, όπως το σώμα σας έχει αιμοφόρα αγγεία, τα οποία διασπώνται σε τριχοειδή αιμοφόρα αγγεία, έτσι και τα δόντια σας έχουν ένα σύμπλεγμα μικροσκοπικών σωλήνων. Οι μικροσκοπικοί οργανισμοί κινούνται ελεύθερα μέσα και έξω από αυτά τα σωληνάρια. Όταν ένας οδοντίατρος κάνει μια απονεύρωση, τότε τρυπάει το δόντι στο κέντρο και στη συνέχεια γεμίζει τον κοίλο θάλαμο με μια ουσία η οποία απομονώνει το δόντι από την παροχή αίματος, ώστε να μην μπορεί να κυκλοφορεί κανένα υγρό στο δόντι. Οι λαβύρινθοι των μικροσωλήνων όμως παραμένουν. Και τα βακτήρια, αφού αποκόπτονται από την παροχή τροφής, τελικά εισχωρούν εκεί που είναι απολύτως ασφαλή από οποιοδήποτε αντιβιοτικό, αλλά και από το ίδιο το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Ο περιορισμός του οξυγόνου και της τροφής, κάνει αυτούς τους πρώην φιλικούς οργανισμούς να γίνονται δυνατότεροι, ισχυρότεροι και αναερόβιοι οι οποίοι παράγουν μια σειρά από ισχυρές τοξίνες. Αυτό που κάποτε ήταν συνηθισμένο, φιλικό στοματικό βακτήριο μεταλλάσσεται σε ένα πολύ τοξικό στοιχείο που κρύβεται στα συμπλέγματα σωλήνων των νεκρών δοντιών, περιμένοντας μία και μοναδική ευκαιρία να εξαπλωθεί.

Κανένας τρόπος αποστείρωσης δεν είναι ικανός να φτάσει εκεί και σχεδόν κάθε απονευρωμένο δόντι έχει ολόκληρες αποικίες αυτών των βακτηρίων, ειδικά γύρω από τη βάση και τον περιοδοντικό σύνδεσμο. Πολλές φορές, η μόλυνση επεκτείνεται μέχρι τη γνάθο όπου δημιουργεί αλλοιώσεις οι οποίες αποτελούν περιοχές με νεκρό ιστό.

Οι αλλοιώσεις αυτές των οστών, συχνά συνοδεύονται από θύλακες μολυσμένου ιστού και γάγγραινας. Πολλές φορές σχηματίζονται και μετά από μια εξαγωγή δοντιού, αλλά μπορεί επίσης να ακολουθήσουν το νεύρο της ρίζας. 

Όσο το ανοσοποιητικό σας σύστημα παραμένει δυνατό, οποιοδήποτε βακτήριο απομακρύνεται από το μολυσμένο δόντι, καταστρέφεται. Αλλά όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα αποδυναμωθεί από ένα ατύχημα, μία ασθένεια ή κάποιο τραύμα, ενδέχεται να μην μπορεί να διατηρήσει τη μόλυνση υπό έλεγχο.

Αυτά τα βακτήρια μπορούν να μεταναστεύσουν στους γειτονικούς ιστούς και από κει να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος όπου μεταφέρονται σε νέες περιοχές και δημιουργούν αποικίες. Η νέα περιοχή μπορεί να είναι οποιοδήποτε όργανο ή ιστός στο σώμα.

Απονευρώσεις και καρκίνος του μαστού

● Το 93% των γυναικών με καρκίνο του μαστού έχει κάνει απονεύρωση
● Το 7% έχει κάποια άλλης μορφής στοματική παθογένεια
● Οι όγκοι στο σώμα βρίσκονται στη μεριά του σώματος όπου έχει γίνει απονεύρωση ή υπάρχει κάποια στοματική παθογένεια. Τυχαίο;

Μην αφήνετε νεκρά δόντια στο στόμα σας.

Ένας ακόμη λόγος να αποφεύγετε την απονεύρωση…

Η μόλυνση, καθώς και η αυτοάνοση διαδικασία απόρριψης, προκαλεί τη συγκέντρωση ακόμα περισσότερων βακτηρίων γύρω από τους νεκρούς ιστούς. Στην περίπτωση της απονεύρωσης, τα βακτήρια έχουν την ευκαιρία να εισχωρούν στο αίμα σας κάθε φορά που εσείς δαγκώνετε.

Πρέπει να λαμβάνονται αντιβιοτικά πριν από πολλές οδοντιατρικές διαδικασίες σαν μέσο πρόληψης της λοιμώδους ενδοκαρδίτιδας, εάν υπάρχουν καρδιακές παθήσεις που προδιαθέτουν αυτό το είδος λοίμωξης. Τα στοματικά βακτήρια μπορούν να φτάσουν από το στόμα στην καρδιά και να δημιουργήσουν μια επικίνδυνη για τη ζωή μόλυνση. 

Οι απονευρώσεις είναι η πιο επικερδής διαδικασία της οδοντιατρικής.

Να αποφεύγετε τις απονευρώσεις. Το να ρισκάρετε την υγεία σας, απλά για να σώσετε ένα δόντι δεν έχει νόημα.

Να θυμάστε, ότι μόλις το ανοσοποιητικό σας σύστημα αποδυναμωθεί, ο κίνδυνος να αναπτύξετε ένα σοβαρό ιατρικό πρόβλημα αυξάνεται.

Εάν αφαιρέσετε ένα δόντι, μπορείτε να βάλετε μερική οδοντοστοιχία, και γέφυρα ή εμφύτευμα. Το εμφύτευμα, όμως προκαλεί αντιδράσεις του οργανισμού στα διάφορα μέταλλα που χρησιμοποιούνται.

Πολλοί προτείνουν την αφαίρεση του συνδέσμου και επιπλέον ενός χιλιοστού από το οστό της γνάθου, ώστε να μειωθεί δραστικά ο κίνδυνος ανάπτυξης βακτηρίων από τους μολυσμένα με βακτήρια ιστούς που έχουν παραμείνει.

Διαβάστε, επίσης,

Μην χρησιμοποιείτε υλικά με μέταλλα για να φτιάξετε τα δόντια σας

Πρήξιμο στο δόντι

Όλα τα κόλπα για τον πονόδοντο

Κατάγματα δοντιών

Οι καλύτερες βιταμίνες για την ουλίτιδα

Αποφύγετε το φθόριο

Οι βιταμίνες για τα δόντια

Χρήσιμες συνταγές για τα δόντια

Μέθοδοι αλλαγής χρώματος δοντιών

Φροντίδα δοντιών αναλόγως της ηλικίας των παιδιών

Ο φόβος του οδοντίατρου

Φθόριο και υγεία

Υγεία των δοντιών

Υγεία των ούλων σε παχύσαρκα άτομα

Το βούρτσισμα δοντιών προστατεύει από την πνευμονία

Δηλητηρίαση από υδράργυρο

Γιατί ματώνουν τα ούλα;

Κατάγματα δοντιών

Χημειοπροφύλαξη ενδοκαρδίτιδας

Τα δόντια μπορούν να αναγεννηθούν

Η περιοδοντίτιδα έχει μεγάλη σχέση με την αθηροσκλήρωση

www.emedi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νευρίνωμα Morton

Το νευρίνωμα Morton είναι μια πάχυνση του ιστού που περιβάλλει το μικρό νεύρο που οδηγεί στα δάχτυλα των ποδιών. Το νευρίνωμα Morton είναι μια...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ