Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΕναλλακτικές ΘεραπείεςΒόταναΧρήσιμες ιατρικές συνταγές με αχλάδια

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με αχλάδια

Print Friendly, PDF & Email

Τα οφέλη στην υγεία από την αχλαδιά

 

 

 

Η πύρος η άπιος ή Pyrous communis ή άπιος η κοινή ή αχλαδιά ή αππιδκιά και η πύρος η συριακή ή Pyrus syriaca ή αγριοαχλαδιά ή αρκάππης ανήκουν στην οικογένεια των Ροδίδων.

Η Pyrus spinosa L. ή Pyrus amygdaliformis Villars ή γκορτσιά ή αγριαχλαδιά είναι μικρό φυλλοβόλο δένδρο μέχρι 6 μέτρα με κλαδιά αγκαθωτά στις άκρες, φύλλα στενά, λογχοειδή ή αντωοειδή, αρχικά τριχωτά, με ταξιανθία σε σκιάδα με 8-12 άνθη με 5 σέπαλα και 5 λευκά πέταλα ελλειπτικά. Ωοθήκη υποφυής και καρποί 3 εκατοστά κιτρινωποί, σφαιρικοί και βρώσιμοι τον Οκτώβριο ως το Νοέμβριο. Απαντάται σε βραχώδεις τοποθεσίες και αραιά δάση μέχρι την ορεινή ζώνη.

Είναι δένδρα φυλλοβόλα που φθάνουν τα 10 μέτρα.

Η ήμερη αχλαδιά έχει φύλλα πλατιά και ωοειδή, οξύκορφα σε μικρές δέσμες. Τα άνθη της είναι άσπρα ή ρόδινα με μικρό μίσχο και βρίσκονται σε ομάδες στη βάση των φύλλων. Ο καρπός της είναι σαρκώδης με χαρακτηριστικό σχήμα. Ανθίζει κατά τον Μάρτιο και καλλιεργείται για τα φρούτα.

Η άγρια αχλαδιά έχει πιο μικρά φύλλα και φρούτα και τα αγκάθια που έχει στον κορμό. Με εμβολιασμό των δένδρων αυτών λαμβάνονται οι καλλιεργήσιμες ποικιλίες.

Ο καλύτερος τρόπος να εξημερώσει κανείς την γκορτσιά (αγριοαχλαδιά) είναι να την εμβολιάσει με κάποια ποικιλία αχλαδιάς (κοντούλα, κρυστάλλι). Το μπόλιασμα της αγριοαχλαδιάς σε αχλαδιά δίνει δέντρα με ταχεία ανάπτυξη και καλή καρποφορία. Το μπόλιασμα της αγριοαχλαδιάς σε κυδωνιά παρουσιάζει μικρότερη επιτυχία. Όταν η αχλαδιά εμβολιάζεται πολύ καλά σε υποκείμενα κυδωνιάς τα αποτελέσματα είναι καλά. Καλύτερη μέθοδος εμβολιασμού είναι με σχιστό εμβολιασμό (εγκεντρισμό) κατά το Μάρτη ή με μάτι (ενοφθαλμισμός) κατά τις αρχές Μαΐου.


Χρήσιμα μέρη αχλαδιάς

Τα φρούτα, τα φύλλα και η φλούδα του κορμού


Δραστικές ουσίες αχλαδιάς

Τα φρούτα περιέχουν σάκχαρα, βιταμίνες A, B1, B2, B3, B6, C, E και φυλλικό οξύ, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορος, μαγνήσιο, νάτριο και σίδηρος. Τα φρούτα της άγριας αχλαδιάς περιέχουν γλυκοδριπόζη, ουσία που τους δίνει τη στυφή γεύση.


Ιδιότητες και ενδείξεις αχλαδιάς

Τα αχλάδια είναι τα φρούτα της ζωής, γιατί αφομοιώνονται εύκολα, ενεργοποιούν το έντερο, βοηθούν σε ηπατικές διαταραχές και τονώνουν το μυοκάρδιο.

Είναι κατάλληλα φρούτα για παχύσαρκους και για διαβητικούς, γιατί δεν έχουν πολλά σάκχαρα.

Είναι δροσιστικά και ρίχνουν τον πυρετό.

Τα ώριμα αχλάδια είναι καθαρτικά όταν τρώγονται με την φλούδα, ενώ τα άγουρα είναι δύσπεπτα και δυσκοίλια.

Τα αχλάδια είναι κατάλληλα φρούτα για καρδιοπάθειες, για την υπέρταση, για νευροπάθειες και αρτηριοσκλήρυνση.

Τα αχλάδια δρουν αρνητικά στην υπογονιμότητα στους άνδρες, γιατί έχουν οιστρογονική δράση.

Τα αχλάδια τρώγονται φρέσκα και διατηρούνται πολύ καιρό στο ψυγείο και κρεμασμένα σε σκοτεινό, αλλά καλά αεριζόμενο χώρο, αλλά πρέπει να κερωθεί ο μίσχος τους.

Επίσης, γίνονται κομπόστα, μαρμελάδα και γλυκό.

Τα φύλλα της αχλαδιάς έχουν διουρητικές και αντισηπτικές ιδιότητες και συστήνονται σε κυστίτιδα, λιθιάσεις, κακοσμία ούρων και κολικό νεφρών.

Όλα τα μέρη της αχλαδιάς εξουδετερώνουν το δηλητήριο των μανιταριών. Αν βράσετε δηλητηριώδη μανιτάρια με φύλλα και φλούδα αχλαδιάς μπορείτε να τα φάτε.

Η άγρια αχλαδιά είναι πιο ωφέλιμη για την υγεία.

Η ρίζα, ο φλοιός και τα κλαδιά θεραπεύουν γρήγορα την υπερτροφία του προστάτη και είναι κατάλληλα για τον καρκίνο του προστάτη.


Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με αχλαδιά

Αφέψημα

Βράζετε 50 γραμμάρια φύλλα αχλαδιάς σε 3 ποτήρια νερό για λίγα λεπτά, σουρώνετε και πίνετε 3 ποτήρια την ημέρα.

Κρασί

Βράζετε 50 γραμμάρια φλούδα αχλαδιάς σε ένα λίτρο κρασί με λίγα κρεμμυδόφυλλα, σουρώνετε και πίνετε 1 ποτήρι την ημέρα για εσωτερικές και εξωτερικές αιμορραγίες.

Τα νωπά φύλλα της αγριαχλαδιάς και οι καρποί όταν τρώγονται ή σε έγχυμα ή σε κατάπλασμα είναι κατάλληλα για τα δαγκώματα των φιδιών και σκορπιών.

Διαβάστε, επίσης,

Χρήσιμες πληροφορίες για τα αχλάδια

Το Φαρμακείο του Θεού

www.emedi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ομίχλη εγκεφάλου

Η ομίχλη εγκεφάλου ή ο χήμειο-εγκέφαλος περιγράφεται ως μια ομιχλώδη σκέψη, που χαρακτηρίζεται από έλλειψη εστίασης και αδυναμία συγκέντρωσης. Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ