Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΟυλοστοματίτιδα
Array

Ουλοστοματίτιδα

Print Friendly, PDF & Email

Αντιμετωπίστε την στοματίτιδα

 

 

 

Η ουλοστοματίτιδα, ICD-10 K12 είναι η φλεγμονή του στόματος και των χειλιών. Αναφέρεται σε κάθε φλεγμονώδη διαδικασία που επηρεάζει τους βλεννογόνους του στόματος και των χειλιών, με ή χωρίς στοματική εξέλκωση. Είναι μια στοματική λοίμωξη συνηθισμένη σε παιδιά και προκαλείται από ιό και συχνά συνοδεύεται από κρυολόγημα ή γρίπη. Η λοίμωξη διαρκεί περίπου 2 εβδομάδες και μπορεί να είναι από ήπια έως έντονη. Αν το παιδί σας έχει πληγές στα ούλα ή εσωτερικά στα μάγουλα, έχει άσχημη αναπνοή ή πυρετό και δεν αισθάνεται καλά, να ανησυχήσετε.

Η καταπολέμηση της αιτίας της λοίμωξης θα εξαφανίσει τη λοίμωξη από το στόμα.

Ένα βιολογικό στοματικό διάλυμα θα ανακουφίσει από τον πόνο και θα επιταχύνει την επούλωση.

Να φροντίζετε σωστά το στόμα σας, να ακολουθείτε μια σωστή διατροφή με μαλακές τροφές και να πίνετε πολλά υγρά.

Μπορείτε να φτιάξετε ένα στοματικό διάλυμα διαλύοντας 1 κουταλάκι αλάτι ανεπεξέργαστο θαλασσινό σε 1 ποτήρι νερό πηγής ή να χρησιμοποιείτε ένα βιολογικό στοματικό διάλυμα μετά από κάθε γεύμα.

Στην ευρύτερη έννοιά της, η στοματίτιδα μπορεί να έχει διαφορετικές αιτίες και εμφανίσεις. Συχνές αιτίες είναι οι λοιμώξεις, οι διατροφικές ελλείψεις, οι αλλεργικές αντιδράσεις, η ακτινοθεραπεία, και πολλά άλλα.

Όταν η φλεγμονή των ούλων και του στόματος εμφανίζονται μαζί χρησιμοποιείται ο όρος ουλοστοματίτιδα, αν και ο όρος αυτός μερικές φορές χρησιμοποιείται για την ερπητική ουλοστοματίτιδα.


Αιτίες της στοματίτιδας

-Διατροφική ανεπάρκεια 

Ο υποσιτισμός (ακατάλληλη διαιτητική πρόσληψη) ή η δυσαπορρόφηση (κακή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό) μπορεί να οδηγήσουν σε διατροφική ανεπάρκεια και στοματίτιδα. Για παράδειγμα, οι ανεπάρκειες του σιδήρου, της βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνη), της βιταμίνης  Β3 (νιασίνη), της βιταμίνης Β6 (πυριδοξίνη), της βιταμίνης Β9 (φυλλικό οξύ) ή της βιταμίνης Β12 (κοβαλαμίνη) εκδηλώνονται ως στοματίτιδα. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την προς τα πάνω ρύθμιση των μεταγραφικών στοιχείων για την αντιγραφή και την επισκευή των κυττάρων. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει γενετική ρύθμιση προς τα κάτω σε αυτά τα στοιχεία, που οδηγεί σε αναποτελεσματική επισκευή και αναγέννηση των επιθηλιακών κυττάρων, ιδιαίτερα στο στόμα και τα χείλη. Πολλές διαταραχές που προκαλούν κακή απορρόφηση μπορεί να προκαλέσουν ελλείψεις θρεπτικών στοιχείων και στοματίτιδα (τροπικό sprue).

-Αφθώδης στοματίτιδα 

Η αφθώδης στοματίτιδα είναι η περιοδική εμφάνιση ελκών στο στόμα σε κατά τα άλλα υγιή άτομα. Η αιτία δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά πιστεύεται ότι αντιπροσωπεύει μία προκαλούμενη από Τ κύτταρο ανοσοαπόκριση η οποία πυροδοτείται από μία ποικιλία παραγόντων. Οι άφθες επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι να θεραπευθούν εντελώς, αν και στις πιο βαριές μορφές νέα έλκη μπορεί να εμφανίζονται και σε άλλα μέρη του στόματος πριν τα παλιά να έχουν επουλωθεί. Η αφθώδης στοματίτιδα είναι μια από τις πιο συχνές ασθένειες του στοματικού βλεννογόνου, και θεωρείται ότι επηρεάζει περίπου το 20% του γενικού πληθυσμού σε κάποιο βαθμό. Τα συμπτώματα κυμαίνονται από μια μικρή ενόχληση και δυσκολία κατά την κατάποση και την ομιλία, και οι σοβαρές μορφές μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους. Δεν υπάρχει θεραπεία για την αφθώδη στοματίτιδα, και οι θεραπείες στοχεύουν στην ανακούφιση του πόνου, στη μείωση της φλεγμονής και στην προώθηση της επούλωσης των ελκών.

-Γωνιακή στοματίτιδα ή χειλίτιδα

Η φλεγμονή στις γωνίες των χειλιών ονομάζεται γωνιακή στοματίτιδα ή γωνιακή χειλίτιδα. Στα παιδιά μια συχνή αιτία το συνεχές γλύψιμο των χειλιών, και στους ενήλικες μπορεί να είναι σημείο υποκείμενης σιδηροπενικής αναιμίας, ή ανεπάρκειας βιταμινών του συμπλέγματος Β (π.χ., Β2-ριβοφλαβίνη, Β9-φολικό οξύ, ή Β12-κοβαλαμίνη, λόγω κακής διατροφής ή υποσιτισμού, όπως σε κοιλιοκάκη).

Επίσης, γωνιακή χειλίτιδα μπορεί να προκληθεί από το τρίξιμο των δοντιών ή τη φθορά των δοντιών, και οι σιαγόνες κλείνουν πιο κοντά από ό, τι δεν είναι φθαρμένα τα δόντια. Αυτό προκαλεί πτυχώσεις του δέρματος γύρω από τη γωνία του στόματος που διατηρούνται υγρές από το σάλιο και αυτό ευνοεί την μόλυνση από Candida albicans ή παρόμοια είδη. Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει τη χορήγηση τοπικά νυστατίνης ή παρόμοιων αντιμυκητιασικών παραγόντων. Η διόρθωση της σχέση της γνάθου με τα δόντια (π.χ., οδοντοστοιχίες ή μασελάκια), βοηθά.

-Στοματίτιδα από οδοντοστοιχία

Εμφανίζεται ως κοκκίνισμα, αλλά ο βλεννογόνος είναι ανώδυνος κάτω από την οδοντοστοιχία. 90% των περιπτώσεων σχετίζονται με λοίμωξη από Candidia, και είναι η πιο συχνή μορφή στοματικής καντιντίασης. Η θεραπεία γίνεται με αντιμυκητιασικό φάρμακο και βελτίωση της στοματικής υγιεινής, όπως να μην τοποθετείται η οδοντοστοιχία κατά την διάρκεια του ύπνου.

-Αλλεργική στοματίτιδα εξ επαφής 

Η αλλεργική στοματίτιδα εξ επαφής ή αλλεργική ουλοστοματίτιδα ή αλλεργική ουλοστοματίτιδα εξ επαφής» είναι ένας τύπος IV καθυστερημένης αντίδρασης υπερευαισθησίας που εμφανίζεται σε ευαίσθητα ατοπικά άτομα, όταν τα αλλεργιογόνα διεισδύουν στο δέρμα ή το βλεννογόνο. Τα αλλεργιογόνα μπορεί να είναι διαφορετικά για διαφορετικά άτομα, να αντιδρούν με πρωτεΐνες από το επιθήλιο σχηματίζοντας απτένια τα οποία δεσμεύονται με τα κύτταρα Langerhans στο βλεννογόνο, τα οποία με τη σειρά του παρουσιάζουν το αντιγόνο στην επιφάνειά τους στα Τ λεμφοκύτταρα, ευαισθητοποιώντας τα στο αντιγόνο και προκαλώντας την παραγωγή πολλών ειδικών κλώνων. Τη δεύτερη φορά που το ειδικό αντιγόνο απαντάται, μία φλεγμονώδης αντίδραση πυροδοτείται στο σημείο της έκθεσης. Η αλλεργική στοματίτιδα επαφής είναι λιγότερο συχνή από ό, την αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής, επειδή το στόμα έχει σάλιο, το οποίο ξεπλένει τα αντιγόνα και δρα ως φραγμός. Ο στοματικός βλεννογόνος είναι, επίσης, πιο αγγειακός, δηλαδή έχει καλύτερη αιμάτωση από το δέρμα, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε αντιγόνο απομακρύνονται πιο γρήγορα από την περιοχή με την κυκλοφορία. Τέλος, υπάρχει ουσιαστικά μικρότερη κερατίνη στο στοματικό βλεννογόνο, που σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερη πιθανότητα να σχηματισθούν απτίνες. Η αλλεργική στοματίτιδα εξ επαφής εμφανίζεται ως μη ειδική φλεγμονή και μπορεί να υπάρχει κάψιμο ή πόνος του στόματος και εξέλκωση. Η χρόνια έκθεση στο αλλεργιογόνο μπορεί να οδηγήσει σε λειχηνοειδή βλάβη. Η πλασματοκυτταρική ουλίτιδα μπορεί, επίσης, να  συνοδεύεται από γλωσσίτιδα και χειλίτιδα. 

Τα αλλεργιογόνα που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική στοματίτιδα επαφής σε μερικά άτομα είναι η κινναμαλδεΰδη, το βάλσαμο του Περού, η μέντα, ο υδράργυρος, ο χρυσός, τα πυροφωσφορικά, ο κιτρικός ψευδάργυρος, τα ελεύθερα ακρυλικά μονομερή, το νικέλιο, το φθορίδιο, και το λαυρυλοθειΪκό νάτριο. Αυτά τα αλλεργιογόνα μπορούν να προέρχονται από πολλές πηγές, όπως τρόφιμα και ποτά, τσίχλες, οδοντόκρεμες, στοματικά διαλύματα, οδοντικό νήμα, σφραγίσματα των δοντιών, οδοντοστοιχίες, ορθοδοντικά βουρτσάκια και σύρματα κ.ά. Εάν η ουσία που περιέχει το αλλεργιογόνο έρχεται σε επαφή με τα χείλη, αλλεργική χειλίτιδα μπορεί να συμβεί, σε συνδυασμό με την αλλεργική στοματίτιδα επαφής. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με δοκιμή εμπλάστρου, και η  θεραπεία είναι η αποφυγή της έκθεσης στο αλλεργιογόνο. 

-Μεταναστευτική στοματίτιδα ή γεωγραφικές στοματίτιδα

Η γεωγραφική γλώσσα εμφανίζει ατροφικές, ερυθηματώεις περιοχές που μεταναστεύουν με την πάροδο του χρόνου και έχουν την εμφάνιση χάρτη. Η μεταναστευτική στοματίτιδα, προσβάλλει και άλλα βλεννογόνια σημεία στο στόμα, όπως είναι η κοιλιακή επιφάνεια, κάτω επιφάνεια της γλώσσας, ο στοματικός βλεννογόνος, ο βλεννογόνος των χειλιών, η μαλακή υπερώα και το δάπεδο του στόματος. 

-Ερπητική ουλοστοματίτιδα

Η ερπητική στοματίτιδα ή ερπητική ουλοστοματίτιδα είναι φλεγμονή του στόματος που προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα.

-Στοματίτιδα από ακτινοβολία και χημειοθεραπεία

Η στοματίτιδα μπορεί, επίσης, να προκληθεί από χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία κεφαλής και τραχήλου. Ο όρος βλεννογονίτιδα μερικές φορές χρησιμοποιείται ως συνώνυμο με τη στοματίτιδα, ωστόσο η πρώτη αναφέρεται, συνήθως, σε αντιδράσεις των βλεννογόνων στην ακτινοθεραπεία ή τη χημειοθεραπεία, και μπορεί να συμβεί οπουδήποτε στο γαστρεντερικό σωλήνα και όχι μόνο στο στόμα. 

-Νεκρωτική ελκώδης ουλοστοματίτιδα

Ο όρος νεκρωτική ελκώδης ουλοστοματίτιδα, μερικές φορές, χρησιμοποιείται ως συνώνυμο της νεκρωτικής περιοδοντικής νόσου και πιο συχνά αποκαλείται νεκρωτική ελκώδης ουλίτιδα και μια πιο σοβαρή μορφή ονομάζεται, επίσης, νεκρωτική στοματίτιδα ή νεκρωτική ουλοστοματίτιδα.

-Νικοτινική στοματίτιδα

Η υπερκεράτωση της υπερώας ή στοματίτιδα του καπνιστή μπορεί να συμβεί σε καπνιστές, κυρίως καπνιστές πίπας. Ο ουρανίσκος εμφανίζεται ξηρός και ραγισμένος, και λευκός από την κεράτωση. Οι ελάσσονες σιελογόνοι αδένες εμφανίζονται ως μικροί, κόκκινοι και πρησμένοι. Δεν είναι μια προκακαρκινωματώδηε κατάσταση, και η νόσος αναστρέφεται εάν το κάπνισμα διακοπεί.

Χρόνια ελκώδης στοματίτιδα 

Η χρόνια ελκώδης στοματίτιδα χαρακτηρίζεται από διαβρώσεις και έλκη που υποτροπιάζουν. Οι βλάβες που βρίσκονται στο στοματικό βλεννογόνο (εντός των παρειών) ή στα ούλα μοιάζει με τον στοματικό ομαλό λειχήνα, στην βιοψία. Η διάγνωση γίνεται με τεχνικές ανοσοφθορισμού, που δείχνουν τα κυκλοφορούντα αυτοαντισώματα και το σωματιδιακό διαστρωματωμένο πλακώδες επιθήλιο με τα ειδικά αντιπυρηνικά αντισώματα) για την DeltaNp63alpha πρωτεϊνη, που είναι ένα φυσιολογικό συστατικό του επιθηλίου. Η θεραπεία γίνεται με υδροξυχλωροκίνη. 

-Πλασματοκυτταρική ουλοστοματίτιδα

Η πλασματοκυτταρική ουλοστοματίτιδα ή άτυπη ουλοστοματίτιδα ή ιδιοπαθής ουλοστοματίτιδα ή πλασματοκυτταρική ουλίτιδα, είναι μια σοβαρή ουλίτιδα με διήθηση από πλασματοκύτταρα. Η πλασματοκυτταρική ουλίτιδα αποτελεί ένα σπάνιο φλεγμονώδες νόσημα των ούλων, αγνώστου αιτιολογίας. Η κατάσταση αυτή δε συνδέεται με την παρουσία τοπικού μικροβιακού παράγοντα (πλάκα) στην περιοχή των ούλων, αλλά αποτελεί μία ανοσολογική αντίδραση υπερευαισθησίας (αλλεργική) σε διάφορες τροφές και υλικά. Δημιουργούνται βλάβες στο στοματικό βλεννογόνο και τα χείλη και προκαλούνται από τη χρήση συγκεκριμένου τύπου οδοντότσιχλας. Η πλασματοκυτταρική ουλίτιδα συνδέεται με τη χρήση προΐόντων που περιέχουν κανέλλα ως βασικό συστατικό τους (οδοντότσιχλες, οδοντόκρεμες, κ.ά). Σήμερα, ευθύνονται οδοντιατρικά διαλύματα, μέσα συγκόλλησης οδοντιατρικών προσθετικών εργασιών, αλλά και πλήθος τροφίμων ή ποτών. Η κλινική εικόνα της πλασματοκυτταρικής ουλίτιδας χαρακτηρίζεται από την παρουσία έντονα ερυθρών περιοχών στην περιοχή των ούλων, εκτεταμένων ή περιορισμένων σε συγκεκριμένα σημεία του βλεννογόνου. Τα ούλα μπορεί να εμφανίζονται οιδηματώδη, να αιμορραγούν με την άσκηση πίεσης (βούρτσισμα), αλλά συνήθως είναι ανώδυνα καθ’όλη τη διάρκεια εμφάνισης των αλλοιώσεων. Χαρακτηριστικό της νόσου είναι πως η εικόνα παραμένει η ίδια ακόμη και μετά από ένα υπερουλικό και υποουλικό καθαρισμό της περιοχής από τη μικροβιακή πλάκα και τρυγία (“πέτρα”), διαδικασία που εφαρμόζουν αρχικά οι περισσότεροι οδοντίατροι στη θέα των αλλοιώσεων. Η νόσος δείχνει μεγάλη ομοιότητα με άλλες δερματοβλεννογόνιες αυτοάνοσες παθήσεις, όπως ο ομαλός λειχήνας, η πέμφιγα, ο ερυθηματώδης λύκος κ.ά. Εξαιτίας αυτής της ομοιομορφίας στην εκδήλωση των συμπτωμάτων, η κλινική αρχική διάγνωση καθίσταται δύσκολη. Η απουσία δερματικών εκδηλώσεων και διαφόρων άλλων χαρακτηριστικών του βλεννογόνου στην πλασματοκυτταρική ουλίτιδα δεν είναι αρκετά για να διαφοροποιήσουν τη νόσο. Χρήσιμο και απαραίτητο διαγνωστικό εργαλείο αποτελεί σε κάθε περίπτωση η λήψη ιστοτεμαχιδίου από την πάσχουσα περιοχή και η αποστολή του για ιστοπαθολογική εκτίμηση (βιοψία στόματος). Η ανάλυση του ιστού στο μικροσκόπιο φανερώνει τη διήθηση της περιοχής από φλεγμονώδη κύτταρα και κυρίως, πλασματοκύτταρα που είναι υπεύθυνα για το σχηματισμό αντισωμάτων. Συμπληρωματική εξέταση μπορεί να αποτελέσει ο γενικός αιματολογικός έλεγχος που αποκλείει κακοήθεις αιματολογικές διαταραχές με εκδηλώσεις στα ούλα ( π.χ. λευχαιμία). Από τη στιγμή που η υποψία για εμφάνιση πλασματοκυτταρικής ουλίτιδας μετατρέπεται σε βεβαιότητα, η διάγνωση ολοκληρώνεται με τη βοήθεια του ασθενούς προς ανεύρεση του υπεύθυνου εκλυτικού παράγοντα. Θα πρέπει να καταγράφει λεπτομερώς το καθημερινό διαιτολόγιο, τα φυτικά σκευάσματα που χρησιμοποιεί, τα διάφορα μπαχαρικά που είχε προσθέσει τελευταία στο φαγητό και βέβαια τα οδοντιατρικά μέσα στοματικής υγείας που διαθέτει (διαλύματα, οδοντόκρεμες, οδοντότσιχλες). Πλήρης ίαση των βλαβών επέρχεται με την οριστική απομάκρυνση και διακοπή χρήσης του εκλυτικού αιτίου, είτε πρόκειται για υλικό ή τρόφιμο. 

-Άλλες μορφές στοματίτιδας 

Περιοδικός πυρετός, αφθώδης στοματίτιδα, φαρυγγίτιδα και αδενίτιδα: (Σύνδρομο PFAPA-Periodic fever, aphthous stomatitis, pharyngitis and adenitis) που εμφανίζεται σε παιδιά.

Η ουραιμική στοματίτιδα: Είναι μια σπάνια μορφή στοματίτιδας που συμβαίνει σε νεφρική ανεπάρκεια.

Η βλαστική πυοστοματίτιδα: Είναι μια φλεγμονώδης στοματίτιδα και πιο συχνά σε συνδυασμό με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, δηλαδή ελκώδης κολίτιδα και νόσο του Crohn.Σπάνια, μπορεί να είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της στοματοπροσωπικής κοκκιωμάτωσης.

Η βλατιδώδης στοματίτιδα των βοοειδών: Είναι μια ασθένεια που προκαλείται από έναν ιό της οικογένειας Poxviridae και του γένους Parapoxvirus. Εμφανίζεται σε όλο τον κόσμο σε βοοειδή. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κοκκινωπές, ελκώδης βλάβες στα χείλη, στο ρύγχος, και στο στόμα. Συνήθως εμφανίζεται πριν από την ηλικία των δύο ετών. Επαναμόλυνση είναι δυνατή λόγω της μικρής διάρκειας της ανοσίας. Κλινικά, η νόσος είναι ήπια, αλλά η σημασία της έγκειται στην ανάγκη να διαφοροποιηθεί από τον αφθώδη πυρετό. Υπήρξαν αναφορές βλαβών στα χέρια των γαλακτοπαραγωγών και παρόμοιων λοιμώξεων σε πρόβατα και κατσίκες, όπως επίσης και στον άνθρωπο.

Διαβάστε, επίσης,

Στοματίτιδα

Η περιοδοντίτιδα επηρεάζει την καρδιά

Στοματικό διάλυμα για την στοματίτιδα

Πρόπολη

Η διατροφή κατά την ακτινοθεραπεία

Τα πιο συχνά βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες

Διατροφή σε στοματίτιδα

Στοματικό διάλυμα για την περιοδοντίτιδα

Στοματικό διάλυμα για την εξαγωγή δοντιού

Γιατί ματώνουν τα ούλα;

Οι άφθες και η αντιμετώπισή τους

Echinacea Compositum

Αλόη Βέρα

Η τοξικότητα των κυτταροστατικών φαρμάκων

Διαταραχές γεύσης στη θεραπεία του καρκίνου

Μήπως έχετε γλωσσίτιδα;

Τραυματισμοί από προσθετικές εργασίες στα δόντια

Όλα τα κόλπα για τον πονόδοντο

H βλεννογονίτιδα

Τσάι για τη στοματίτιδα

Στοματικό διάλυμα για την στοματίτιδα

Γιατί ματώνουν τα ούλα;

Αν μυρίζει η αναπνοή σας

Η διατροφή κατά την ακτινοθεραπεία

Πρόπολη

Προβιοτικά για καλή στοματική υγιεινή

Υγεία του πεπτικού συστήματος

Υγεία των ούλων σε παχύσαρκα άτομα

Αλθαία

Οι βιταμίνες για τα έλκη

Έλκη στόματος

Συμπλήρωμα διατροφής για τον έρπητα

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα βακτήρια

www.emedi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστός δακρυϊκός πόρος

Στους ενήλικες ένας κλειστός δακρυϊκός πόρος μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό, μόλυνση ή πιο σπάνια σε όγκο. Όταν έχετε κλειστό δακρυϊκό πόρο, τα δάκρυά σας...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ