Αντιστρέψτε τη στεφανιαία νόσο με αποτοξίνωση του ήπατος
Το κυκλοφορικό μας σύστημα αποτελείται από την καρδιά που λειτουργεί σαν αντλία και τα αιμοφόρα αγγεία, μέσω των οποίων κυκλοφορεί το αίμα.
Η καρδιακή προσβολή, παγκοσμίως, είναι η κυριότερη αιτία θανάτου. Εκδηλώνεται με αιφνίδιο τρόπο, αλλά είναι το τελευταίο στάδιο της στεφανιαίας νόσου.
Η στεφανιαία νόσος είναι μάστιγα και αιτίες της είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής, το άγχος και οι κακές συνήθειες στην διατροφή.
Το ήπαρ είναι υπεύθυνο για την δυσλειτουργία της καρδιάς.
NAI! To ήπαρ επηρεάζει την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία.
Το συκώτι σε φυσιολογικές συνθήκες αποτοξινώνει και καθαρίζει το φλεβικό αίμα που έρχεται μέσω της πυλαίας φλέβας, από το πεπτικό σύστημα, το σπλήνα και το πάγκρεας. Το συκώτι διασπά τις αλκοόλες και αποτοξινώνει το αίμα από τις βλαβερές ουσίες και από τις τοξίνες που παράγονται από τα μικρόβια. Το συκώτι εξουδετερώνει τα μικρόβια και τα παράσιτα και τις ουσίες από τα κλασσικά φάρμακα, με τη βοήθεια των ενζύμων. Ακόμη, το ήπαρ απομακρύνει το αζωτούχο τμήμα των αμινοξέων, το οποίο δεν είναι απαραίτητο για τη σύνθεση των πρωτεϊνών και το αποβάλλει σαν άχρηστο προϊόν και αυτό είναι η ουρία. Η ουρία κυκλοφορεί στο αίμα και αποβάλλεται μέσω των ούρων. Επίσης, το ήπαρ διασπά και τις νουκλεοπρωτεϊνες των κυττάρων του οργανισμού που φθείρονται και τις αποβάλλει σαν άχρηστο προϊόν και αυτό είναι το ουρικό οξύ. Το ουρικό οξύ κυκλοφορεί στο αίμα και αποβάλλεται και αυτό μέσω των ούρων.
Το ήπαρ φιλτράρει περισσότερο από 1 λίτρο αίμα το λεπτό και το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται αποβάλλεται από τους πνεύμονες. Το αίμα αυτό, αφού, καθαριστεί μέσω της ηπατικής φλέβας προωθείται στην κάτω κοίλη φλέβα, που το μεταφέρει απευθείας στην δεξιά πλευρά της καρδιάς. Από εκεί, το φλεβικό αίμα μεταφέρεται στους πνεύμονες και γίνεται η ανταλλαγή των αερίων, δηλαδή αποβάλλεται διοξείδιο του άνθρακα και απορροφάται οξυγόνο. Το οξυγονωμένο αίμα από τους πνεύμονες μεταφέρεται στην αριστερή πλευρά της καρδιάς και μετά με την αορτή προμηθεύει όλους τους ιστούς του σώματος με οξυγονωμένο αίμα.
Αν το συκώτι δυσλειτουργεί, όπως σε χολόλιθους στο χοληδόχο πόρο του ήπατος, η φυσιολογική αρχιτεκονική των ηπατικών λοβίων διαταράσσεται και τα αιμοφόρα αγγεία που εφοδιάζουν με αίμα τις λειτουργικές μονάδες του ήπατος συστρέφονται και μειώνεται η παροχή αίματος προς το ήπαρ. Τα ηπατικά κύτταρα φθείρονται κι έτσι επιβλαβή κυτταρικά υπολείμματα εισέρχονται στο αίμα και το συκώτι χάνει ακόμη περισσότερο την ικανότητά του να αποτοξινώνει το αίμα και όλο και περισσότερες επιβλαβείς ουσίες συγκεντρώνονται στο συκώτι και στο αίμα. Όταν υπάρχει ηπατική συμφόρηση, παρακωλύεται η ροή του φλεβικού αίματος προς την καρδιά και προκαλούνται αρρυθμίες, καρδιακή προσβολή και οι τοξίνες προσβάλλουν και την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία.
Οι πρωτεϊνες από τα 30 δισεκατομμύρια νεκρά κύτταρα την ημέρα και οι μη διασπώμενες πρωτεϊνες από τις τροφές αυξάνουν την συγκέντρωση των πρωτεϊνών στο αίμα και αυτές συσσωρεύονται στις μεμβράνες των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων που εγκλωβίζονται εκεί. Έτσι, αυξάνει ο αιματοκρίτης και τα ερυθρά, αλλά και η αιμοσφαιρίνη που είναι σύνθετη πρωτεϊνη και συνδέεται με το οξυγόνο στους πνεύμονες, το οποίο μεταφέρεται σε όλα τα κύτταρα. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια διογκώνονται και δεν μπορούν πια να περάσουν μέσα από τα τριχοειδή αγγεία και αυξάνει η πηκτικότητα του αίματος και αυτό κινείται πιο αργά και σχηματίζονται θρόμβοι και τα αιμοπετάλια συγκολλούνται μεταξύ τους.
Οι θρόμβοι είναι υπεύθυνοι για τις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος όταν υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση πρωτεϊνών στο αίμα. Το αμινοξύ ομοκυστεϊνη προάγει τον σχηματισμό θρόμβων, οι οποίοι προκαλούν αρτηρακές βλάβες και καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επισόδεια. Η ομοκυστεϊνη είναι καλύτερος βιοδείκτης από την χοληστερόλη για έλεγχο του κινδύνου καρδιοαγγειακών παθήσεων. Η ομοκυστεϊνη προέρχεται από τον φυσιολογικό μεταβολισμό του αμινοξέος μεθιονίνη που σε μεγάλα ποσοστά βρίσκεται στο κόκκινο κρέας, στο γάλα και στα γαλακτοκομικά. Όταν συγκεντρώνονται μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών στο αίμα παρακωλύεται η διανομή θρεπτικών συστατικών προς τα κύτταρα και ειδικά του νερού, της γλυκόζης και του οξυγόνου. Επιπρόσθετα, η υψηλή συγκέντρωση πρωτεϊνών αυξάνει την πηκτικότητα του αίματος και αυτό αυξάνει πολύ τον κίνδυνο για υπέρταση και καρδιοπάθειες. Τέλος, η υψηλή συγκέντρωση πρωτεϊνών στο αίμα δεν αφήνει τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού να αποβληθούν. Αντισταθμιστικά προκαλείται υπέρταση, λόγω της αύξησης της πηκτικότητας του αίματος, αλλά προκαλούνται και βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία. Πολλοί, μάλιστα, ισχυρίζονται ότι τα αντιυπερτασικά φάρμακα που καταπολεμούν αυτή την αντισταθμιστική αύξηση της πίεσης που είναι φυσιολγική προκαλούν προϊούσα καρδιακή ανεπάρκεια και άλλες χρόνιες παθήσεις.
Το σώμα, για να αποφευχθεί η καρδιακή προσβολή απομακρύνει τις πρωτεϊνες και τις τοποθετεί στο δίκτυο των αιμοφόρων αγγείων και η διαλυτή πρωτεϊνη μετατρέπεται σε ίνες κολλαγόνου που αποθηκεύονται στη βασική μεμβράνη των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων. Η πυκνότητα της βασικής μεμβράνης μπορεί να αυξηθεί μέχρι και 10 φορές. Όταν οι πρωτεϊνες αυξάνουν το πάχος της μεμβράνης των αιμοφόρων αγγείων το οξυγόνο, η γλυκόζη και τα άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά δεν μπορούν να φθάσουν στα κύτταρα και τα κύτταρα λιμοκτονούν και καταστρέφονται. Όταν τα κύτταρα του μυοκαρδίου καταστρέφονται αποδυναμώνεται το μυοκάρδιο. Από την πείνα των κυττάρων αναπτύσσονται και άλλες χρόνιες εκφυλιστικές παθήσεις, όπως διαβήτης, αρθρίτιδα, ινομυαλγία και καρκίνος.
Πρώτα, η πρωτεϊνη αποθηκεύεται στα τριχοειδή. Μετά όταν δεν μπορεί να αποθηκευθεί άλλη πρωτεϊνη εκεί αρχίζει αυτή και αποθηκεύεται στη βασική μεμβράνη των αρτηριών. Έτσι, το αίμα δεν είναι πηκτό και αντισταθμιστικά μειώνεται ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή και αιφνίδιο θάνατο, αλλά φθείρονται τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και αυτά γίνονται άκαμπτα και υπερτροφικά, με κακώσεις, ρωγμές και αιματώματα και εκεί αρχίζουν και συσσωρεύονται αιμοπετάλια που εκκρίνουν σεροτονίνη, η οποία συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, ώστε να μην προκληθεί αιμορραγία. Όσον αφορά τις βλάβες των στεφανιαίων αρτηριών οι μηχανισμοί επούλωσης γίνονται με πιο πολύπλοκο τρόπο. Αν αποκολληθεί ένας θρόμβος από κάποια αρτηρία και πάει προς την καρδιά, ο ασθενής θα υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου, ενώ αν πάει προς τον εγκέφαλο θα υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και αν κινηθεί προς τη πνευμονική αρτηρία θα προκληθεί πνευμονική εμβολή.
Για προστασία, το σώμα εκλύει λιποπρωτεϊνη 5 και χοληστερόλη στο αίμα που έχουν κολλώδη φύση και προστατεύουν τις πληγές και τις κακώσεις. Όμως, μέσα στα αιμοφόρα αγγεία συσσωρεύεται συνδετικός ιστός και λεία μυϊκά κύτταρα και προκαλούνται αθηρωματικές πλάκες, που μπορεί να αποφράξουν και πλήρως μια αρτηρία, παρακωλύοντας τη ροή του αίματος στην καρδιά. Στη συνέχεια, αποκτάται παράπλευρη κυκλοφορία από ήδη υπάρχοντα ή νεοσχηματισθέντα τριχοειδή. Όμως, αν συνεχίσουν να σχηματίζονται θρόμβοι ή αν αποκολληθούν μαλακά τεμάχια υπολειμμάτων των αθηρωματικών πλακών μπορεί να προκληθεί καρδιακή προσβολή. Η αγγειοπλαστική και το bypass δεν μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, γιατί αυτή συμβαίνει από πρόσφατες κακώσεις και μαλακά τμήματα απολιπορωτεϊνης 5 και χοληστερόλης που αποκολλούνται.
Η αρτηριοσκλήρυνση, έτσι, ενώ στην αρχή είναι προστατευτικός μηχανισμός στο τέλος μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή.
Η αποβολή των πρωτεϊνικών υπολειμμάτων από τις αρτηρίες και τα τριχοειδή με αποτοξίνωση του ήπατος αναστρέφει τις περισσότερες μορφές στεφανιαίας νόσου.
Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία της καρδιάς σας
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία της καρδιάς σας
Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό
Διαβάστε, επίσης,
Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για το ενδοκρινικό σύστημα και τον μεταβολισμό
Έλεγχος της ισορροπίας του ανοσοποιητικού συστήματος
Χρήσιμες πληροφορίες για τη θρομβοφιλία
Ελέγξτε αν κινδυνεύετε από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό
Η νόσος Alzheimer και η στεφανιαία νόσος έχουν την ίδια αιτία
Μη αποφρακτική νόσος των στεφανιαίων αρτηριών
Τι είναι η αρτηριακή υπέρταση;
Το ΤΙΜΙ τεστ για την πρόγνωση των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων
Προειδοποιητικά σημάδια του εμφράγματος
Τι είναι ο αθηρωματικός δείκτης
Τα χλαμύδια υπεύθυνα για τη στεφανιαία νόσο