Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΤι πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε προϊόντα
Array

Τι πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε προϊόντα

Print Friendly, PDF & Email

Οι κίνδυνοι σχετικά με τα πρόσθετα στα καταναλωτικά προϊόντα

 

 

Τα επικίνδυνα συστατικά που χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα σε συμπληρώματα διατροφής, καλλυντικά, τρόφιμα και προϊόντα γενικής χρήσης

-Ακεσουλφάμη Κ-Acesulfame K

Υποκατάστατο της ζάχαρης που χρησιμοποιείται σε πουτίγκες, τσίχλες, μη γαλακτοκομικές κρέμες, στιγμιαία μείγματα καφέ, μείγματα τσαγιού και επιδόρπια ζελατίνης. Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο στον άνθρωπο.

-Ακετόνη-Acetone

Επίσης γνωστή, ως Dimethylketone, 2-προπανόνη, Βήτα-Ketopropane. Η εισπνοή μέτριων έως υψηλών ποσών, ακόμη και για σύντομο χρονικό διάστημα έχει ως αποτέλεσμα την είσοδο του ακετόνης στο αίμα και μεταφορά σε όλα τα άλλα όργανα. Είναι ερεθιστική για τη μύτη, το λαιμό, τους πνεύμονες, τα μάτια, και προκαλεί πονοκέφαλο, σύγχυση, αυξημένη συχνότητα παλμών, έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο αίμα, και μπορεί, επίσης, να προκαλέσει ναυτία, εμετό και απώλεια των αισθήσεων, ακόμη και κώμα. Μειώνει την διάρκεια του έμμηνου κύκλου στις γυναίκες. Η μακροχρόνια έκθεση επηρεάζει τα νεφρά, το συκώτι και προκαλεί νευρική βλάβη, αυξάνει τις γενετικές ανωμαλίες, προκαλεί αλλαγές στο μεταβολισμό και κώμα. Βρίσκεται στο ασετόν.

-Οξική αλδείνη-Acetaldehyde

Βρίσκεται σε πολλά προϊόντα περιποίησης νυχιών. Είναι γνωστό ότι προκαλεί καρκίνους στον άνθρωπο.

-Ακρυλαμίδιο / πολυακρυλαμίδιο-Acrylamide/polyacrylamide

Το ακρυλαμίδιο παράγεται φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα, όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες. Κατασκευάζεται για χρήση σε πηκτές πολυακρυλαμιδίου, μερικές φορές χρησιμοποιείται ως θεραπεία για το πόσιμο νερό και / ή για τα λύματα. Το ακρυλαμίδιο προκαλεί καρκίνο στα ζώα και σε μεγάλες δόσεις και νευρική βλάβη σε ανθρώπους. Το κάπνισμα είναι ένας σημαντικός παραγωγός του ακρυλαμιδίου, όπως είναι και το τηγάνισμα και ο φούρνος μικροκυμάτων.

-Αλκοόλ-Alcohol

Προκαλεί καρκίνο του στόματος. Απαντάται σε στοματικά διαλύματα, στυπτικά διαλύματα, οδοντόκρεμες και καθαριστικά.

-Ethoxylades αλκυλοφαινόλης-Alkyl-phenol Ethoxylades

Μπορεί να μειώσουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Βρίσκονται σε σαμπουάν και αφρόλουτρα.

-Άλφα υδροξύ οξύ-Alpha Hydroxy Acid

Καταστρέφει τα κύτταρα του δέρματος και αφήνει το δέρμα πιο επιρρεπές σε βλάβες από το περιβάλλον και προκαλεί καρκίνο του δέρματος και γήρανση του δέρματος. Θα το βρείτε σε κρέμες  αντι-γήρανσης, κρέμες προσώπου και λοσιόν.

Αλουμίνιο-Aluminum

Οι υψηλές συγκεντρώσεις συνδέονται με την άνοια και τη νόσο του Alzheimer. Το αλουμίνιο υπάρχει σε πολλά αποσμητικά κατά του ιδρώτα και στις παροχές νερού. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν αλουμίνιο. Το Sodium aluminum phosphate υπάρχει σε τουρσιά, τυριά και στη μαγειρική σόδα.

-Γλυκολικό αμμώνιο-Ammonium Glycolate

Είναι ένας φωτοευαισθητοποιητής με δυνατότητα να αυξάνει τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος και καρκίνου του δέρματος μέσω της εντατικοποίησης της διείσδυσης των UV στα βαθιά στρώματα του δέρματος. Αυτό ο φωτοευαισθητοποιητής μπορεί να υποκινήσει την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος και να προκαλέσει φαγούρα, κάψιμο, απολέπιση, κνίδωση και φουσκάλες στο δέρμα. Είναι, επίσης, ένας ενισχυτής διείσδυσης που μεταβάλλει τη δομή στα δέρματα, επιτρέποντας άλλα χημικά να διεισδύσουν βαθύτερα στο δέρμα, αυξάνοντας έτσι τις ποσότητες άλλων χημικών ουσιών που φτάνουν στην κυκλοφορία του αίματος. Βρίσκεται σε προϊόντα σώματος.

-Υπερθειϊκό αμμώνιο-Ammonium Persulfate

Απαντάται σε βαφές μαλλιών και λευκαντικά προϊόντα και μπορεί να υποκινήσει την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος και να προκαλέσει φαγούρα, κάψιμο, απολέπιση, κνίδωση και φουσκάλες του δέρματος, και ευαισθησία του αναπνευστικού συστήματος με κρίσεις άσθματος και άλλα προβλήματα στους πνεύμονες και στους αεραγωγούς.

-Ασπαρτάμη-Aspartame

Γενετικά τροποποιημένο, συνθετικό υποκατάστατο της ζάχαρης. Οι άνθρωποι αναφέρουν ζάλη, πονοκεφάλους, ακόμη και επιληπτικές κρίσεις. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά λόγω διαταραχής της λειτουργίας του εγκεφάλου. Χρησιμοποιείται ως γλυκαντικό σε τρόφιμα και ορισμένα προϊόντα του σώματος, όπως στα τζελ ξυρίσματος.

Χλωριούχο βενζαλκόνιο, χλωριούχο κετριμμώνιο και λαουρύλ διαμμώνιο υδρολυμένο κολλαγόνο-Benzalkonium chloride, cetrimonium chloride and lauryl dimonium hydrolysed collagen

Ανευρίσκεται σε προϊόντα περιποίησης μαλλιών. Είναι τοξικά και αλλεργιογόνα.

-Βενζόλιο-Benzene

Η εισπνοή υψηλών επιπέδων μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, ταχυκαρδία, τρόμο, σύγχυση, απώλεια των αισθήσεων και θάνατο. Το λέμφωμα Hodgkin μπορεί να προκύψει από εισπνοή. Χρησιμοποιείται στα απορρυπαντικά, στα φάρμακα, στα φυτοφάρμακα και σε κόλλες.

-Βενζοϊκό οξύ-Benzoic Acid
Εισπνοή επηρεάζει το νευρικό σύστημα και είναι μετρίως τοξικό στην κατάποση. Σοβαρή μάτι και ερεθιστική για το δέρμα. Χρησιμοποιείται ως συντηρητικό τροφίμων και στον τομέα των φαρμακευτικών και καλλυντικών

-Βενζοϊκό / βενζυλικό / Βενζόλιο-Benzoic / Benzyl / Benzene

Είναι καρκινογόνες ουσίες, προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές και μπορεί να προκαλέσουν γενετικές ανωμαλίες. Τα βρίσκετε σε αφρόλουτρα, σαμπουάν και αφρόλουτρα.

-Υπεροξείδιο του βενζολίου-Benzoyl Peroxide

Χρησιμοποιείται στην θεραπεία της ακμής, σε μπάρες σαπουνιών, σαν καθαριστικό προσώπου και σαν πρόσθετο τροφίμων! Ιδιαίτερα τοξικό και ερεθιστικό.

-Δισφαινόλη Α ή BPA-Bisphenol A or BPA

Είναι τοξική χημική ουσία που χρησιμοποιείται ως επένδυση σε πλαστικά δοχεία, σε μπιμπερό για βρέφη και στα μπουκάλια νερού. Αυτή η χημική ουσία χρησιμοποιείται για την παραγωγή πλαστικών. Μην χρησιμοποιείτε μπιμπερό από πολυανθρακικό πλαστικό. Οι χημικές αντιδράσεις μπορεί να συμβούν όταν τα πλαστικά θερμαίνονται.

-ΒΗΑ – BHT-BHA (butylated hydroxyanisole) and BHT (butylated hydroxytoluene)

Αυτά τα δύο συντηρητικά θεωρούνται καρκινογόνα, αλλά υπάρχουν σε τρόφιμα που περιέχουν έλαια, γιατί επιβραδύνουν την τάγγιση. Βρίσκονται σε τρόφιμα και σε προϊόντα σώματος.

-Βρωνοπόλη-Bronopol

Μπορεί να διασπαστεί σε φορμαλδεΰδη και μπορούν να σχηματίσουν καρκινογόνες νιτροζαμίνες. Βρίσκεται σε προϊόντα σώματος.

-Butylparaben

Αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και προκαλεί ενδοκρινικές διαταραχές  και είναι υπεύθυνα για τη μείωση της γονιμότητας και της ανάπτυξης, και έχουν αυξημένο κίνδυνο για ορισμένες μορφές καρκίνου, προκαλούν καύση, φαγούρα και φουσκάλες του δέρματος. Βρίσκονται σε προϊόντα σώματος.

-Καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη-Carboxymethylcellulose

Προκαλεί καρκίνο στα ζώα. Xρησιμοποιείται σε καλλυντικά και η εισπνοή μπορεί να προκαλέσει χημική πνευμονίτιδα.

-Βαφές λιθανθρακόπισσας Βαφές – Coal Tar Dyes – (D&C Blue 1, Green 3, Yellow 5, Yellow 6, Red 33, κ.ά)

Η καρκινογόνος δράσης τους έχει πρόσφατα αποδειχθεί. Προκαλούν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, κρίσεις άσθματος, πονοκεφάλους, ναυτία, κόπωση, έλλειψη συγκέντρωσης, νευρικότητα, αυξημένο κίνδυνο νόσου του Hodgkin, λέμφωμα μη Hodgkin και πολλαπλούν μυέλωμα. Υπάρχει σε αφρόλουτρα, βαφές μαλλιών, σαμπουάν για την πιτυρίδα, οδοντόκρεμες και τρόφιμα.

-Κοκοαμιδοπροπυλοβεταϊνη-Cocamidopropyl Betaine

Περιέχει επικίνδυνες ξένες ουσίες ή σχηματίζονται τοξικά προϊόντα διάσπασης που προκαλούν φαγούρα, κάψιμο και φουσκάλες του δέρματος. Συντίθεται από τις καρύδες και αυτή η χημική ουσία βρίσκεται σε προϊόντα σώματος που μπορούν να επισημαίνονται φυσικά ή βιολογικά (φοινικέλαιο).

-Κουμαρίνη-Coumarin

Ενεργό συστατικό σε ποντικοφάρμακα. Είναι ένα καρκινογόνο συστατικό που χρησιμοποιείται στην κατασκευή αποσμητικών, σαμπουάν, αποσμητικών δέρματος και αρωμάτων.

-D & C Yellow 11

Βρίσκεται σε: Lip gloss, ασετόν, βερνίκια νυχιών, λάδια μπάνιου / άλατα / σπρέι σώματος, ενυδατικά σπρέι, κραγιόν, τζελ styling / λοσιόν, μπάρες σαπουνιών, προϊόντα aftersun, κολόνιες, υλικά για θεραπεία νυχιών. Ασφαλές για εξωτερική χρήση μόνο και δεν έχει έγκριση για χρήση γύρω από τα μάτια.

-DEA: Διαιθανολαμίνη-Diethanolamine

Μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται ως παράγοντας πάχυνσης σε σαμπουάν, σαπούνια, λακ και αντηλιακά, μπλοκάρει την απορρόφηση της θρεπτικής ουσίας χολίνης, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου σε ένα έμβρυο.

-Διακετύλιο-Diacetyl

Ένα πρόσθετο, που είναι, όπως το βούτυρο και προκαλεί μια σοβαρή πάθηση των πνευμόνων που ονομάζεται αποφρακτική βρογχιολίτιδα, ή “πνεύμονας των εργαζομένων στην παραγωγή ποπ κορν». Βρίσκεται σε τρόφιμα, ιδιαίτερα στα ποπ κορν μικροκυμάτων.

Διβουτυλο φθαλικός εστέρας (DBP)-Dibutyl phthalate (DBP)

Μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται για να εμποδίσει το βερνίκι νυχιών από το ξεφλούδισμα, έχει συνδεθεί με τον καρκίνο σε ζώα, καθώς και με τη γονιμότητα στα νεογέννητα αγόρια. Βρίσκεται στα βερνίκια νυχιών.

-Διμεθικόνη-Dimethicone

Ένα μαλακτικό σιλικόνης, το οποίο επικαλύπτει το δέρμα και δεν επιτρέπει στις τοξίνες να απομακρυνθούν. Μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη όγκων και συσσωρεύεται στους κόμβους του ήπατος και των λεμφαδένων. Βρίσκεται σε λοσιόν και κρέμες.

-Dioforms

Προκαλεί βλάβη και αποδυναμώνει το σμάλτο των δοντιών και συμβαίνει αποχρωματισμός τους. Βρίσκεται σε προϊόντα λεύκανσης δοντιών.

-Δινάτριο EDTA-Disodium EDTA-ethylenediaminetetraacetic acid

Επιβλαβές σε περίπτωση κατάποσης ή εισπνοής, προκαλεί ερεθισμό στο δέρμα, τα μάτια και Στην αναπνευστική οδό. Βρίσκεται σε καλλυντικά.

-Διαζολιδινυλουρία-Diazolidinyl Urea

Βρίσκεται σε μέσα καθαρισμού προσώπου, σε σαμπουάν και μαλακτικά. Συνδέεται με νευροτοξικότητα και  ανοσοτοξικότητα.

-DMDM Υδαντοΐνη-DMDM Hydantoin-FORMALDEHYDE RELEASER

Περιέχει φορμαλδεΰδη, ένα συστατικό που συνδέεται με τον καρκίνο, με αναπτυξιακή και αναπαραγωγική τοξικότητα. Τα αλλεργιογόνα, μπορεί να είναι ερεθιστικά για τα μάτια, το δέρμα και τους πνεύμονες. Τα προϊόντα μανικιούρ και πεντικιούρ και  περιποίησης μαλλιών περιέχουν αυτή την ουσία.

-Αιθυλακρυλικό-Ethylacrylate

Βρίσκεται σε ορισμένες μάσκαρες και προκαλεί καρκίνου στον άνθρωπο, με βάση τις μελέτες.

-Ελαστίνη-Elastin

Κάνει το δέρμα να ασφυκτιά με το να μην επιτρέπει την υγρασία να εισέρχεται ή να εξέρχεται. Βρίσκεται σε κρέμες προσώπου και λοσιόν σώματος.

-Φθοριούχα-Fluoride

Μπορεί να περιέχει μόλυβδο, υδράργυρο, κάδμιο και αρσενικό. Συσσωρεύεται στο σώμα και συμβάλλει σε ασθένειες των οστών. Καρκινογόνα που βρίσκονται σε οδοντόκρεμες.

-Φορμαλδεϋδη-Formaldehyde

Είναι καρκινογόνος και νευροτοξίνη, σε περίπτωση κατάποσης μπορεί να αποβεί μοιραία, απορροφάται από το δέρμα, την εισπνοή ή την κατάποση. Μπορεί να προκαλέσει σπασμούς, οίδημα, χημική πνευμονίτιδα και είναι εξαιρετικά καταστροφική για τους βλεννογόνους. Αυτή η χημική ουσία βρίσκεται σε πολλά προϊόντα περιποίησης νυχιών. Είναι γνωστό ότι προκαλεί καρκίνο στον άνθρωπο. Βρίσκεται σε σαμπουάν μωρών, αφρόλουτρα, αποσμητικά, αρώματα, κολόνιες, βαφές μαλλιών, στοματικά διαλύματα, οδοντόκρεμες, σπρέι μαλλιών και βερνίκια νυχιών.

-Αρώματα συνθετικά-Fragrances (Synthetic)

Μερικά αρώματα περιέχουν εκατοντάδες χημικές ουσίες. Μερικές, όπως το μεθυλενοχλωρίδιο είναι καρκινογόνα. Μερικά προκαλούν εγκεφαλική βλάβη ή είναι νευροτοξικά. 

-Γλυκολικό οξύ-Glycolic Acid

Ενισχυτής διείσδυσης που μεταβάλλει τη δομή του δέρματος, επιτρέποντας σε άλλα χημικά να διεισδύσουν βαθύτερα στο δέρμα, αυξάνοντας τις ποσότητες άλλων χημικών ουσιών που φτάνουν στην κυκλοφορία του αίματος, του δέρματος ή των αισθητηρίων οργάνων. Ως ευαισθητοποιητής μπορεί να υποκινήσει την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος και να προκαλέσει φαγούρα, κάψιμο, απολέπιση, κνίδωση και φουσκάλες στο δέρμα. Είναι τοξικό, νευροτοξίνη, νεφροτοξικό, και προκαλεί και γαστρεντερική ή ηπατική τοξικότητα. Βρίσκεται σε κρέμες, λοσιόν και καλλυντικά.

-GMO- Γενετικώς Τροποποιημένοι Οργανισμοί

Τα φυτά, τα ζώα ή τα τρόφιμα που έχουν τροποποιηθεί γενετικά με την βιοτεχνολογία. Η γενετική μηχανική επιτρέπει στους επιστήμονες να δημιουργήσουν φυτά, ζώα και μικροοργανισμούς με χειρισμό γονιδίων με ένα τρόπο που δεν υπάρχουν στη φύση. Τα ζώα που τρέφονται με ζωοτροφές GMO, δεν πρέπει να τα τρώτε. Όταν τα ζώα τρέφονται με GMOs (καλαμπόκι, σόγια, ντομάτες κ.λπ.) τα ζώα αναπτύσσουν βλάβες στο στομάχι και δυσπλασίες των οργάνων. 

-Υδροαβιετυλική αλκοόλη-Hydroabietyl Alcohol

Βρίσκεται σε styling gel και λοσιόν. Μη ασφαλή για χρήση σε καλλυντικά.

-Σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης / HFCS-High Fructose Corn Syrup

Η υψηλή κατανάλωση φρουκτόζης είναι αιτιολογικός παράγοντας για καρδιακή νόσο. Αυξάνει τα επίπεδα στο αίμα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Κάνει τα αιμοσφαίρια πιο επιρρεπή στην πήξη, και μπορεί επίσης να επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης. 

-Υδρογονωμένα / μερικώς υδρογονωμένα έλαια-Hydrogenated/Partially Hydrogenated Oils

Τα υδρογονωμένα έλαια περιέχουν υψηλά επίπεδα τρανς λιπαρών. Τα τρανς λιπαρά είναι φυσιολογικά λιπαρά οξέα που έχει αλλάξει ριζικά από την υψηλή θερμότητα. Τα Trans-λιπαρά οξέα είναι δηλητήριο, ακριβώς όπως το αρσενικό. Τα μερικώς υδρογονωμένα έλαια θα σας προκαλέσουν πολλές ασθένειες μακροπρόθεσμα, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και οι αλλεργίες που οδηγούν σε αρθρίτιδα, και παχυσαρκία! 

-Υδροκινόνη-Hydroquinone

Είναι σοβαρά τοξικό και πολύ ισχυρό χημικό. Βρίσκεται σε προϊόντα λεύκανσης του δέρματος και βαφές μαλλιών. Αυτή η χημική ουσία μεταβάλλει τη φυσική δομή του δέρματος με αναστολή της παραγωγής της μελανίνης. Χωρίς φυσική προστασία, το δέρμα είναι πιο επιρρεπές σε καρκίνο του δέρματος. Η παρατεταμένη χρήση υδροκινόνης θα πυκνώσει τις ίνες κολλαγόνου και θα προκαλέσει την καταστροφή των συνδετικών ιστών. Το αποτέλεσμα είναι τραχιές κηλίδες του δέρματος, με εμφάνιση σα χαβιάρι.

-Υδροξυμεθυλοκυτταρίνη-Hydroxymethylcellulose

Χρησιμοποιείται στα καλλυντικά. Η εισπνοή μπορεί να προκαλέσει χημική πνευμονίτιδα.

Ιμιδαζολινική Ουρία-Imidazolidinyl Urea

Αυτή η αλλεργιογόνος χημική ουσία βρίσκεται σε αποσμητικά, σαμπουάν, κρέμες χεριών και μερικές μάσκαρες.

-Ισοβουτυλοπαραμπέν-Isobutylparaben

Αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Προκαλεί φαγούρα, κάψιμο και φουσκάλες του δέρματος. Βρίσκεται σε προϊόντα σώματος.

-Ισοπροπανόλη / ισοπροπυλική αλκοόλη-Isoproponal/Isopropyl Alcohol

Μέτρια τοξικό χημικό που προκαλεί έξαψη, μείωση των καρδιακών παλμών, μείωση της αρτηριακής πίεσης, αναισθησία, νάρκωση, κεφαλαλγία, ζάλη, κατάθλιψη, υπνηλία, παραισθήσεις, διαστρεβλωμένη αντίληψη, αναπνευστική καταστολή, ναυτία, έμετο και κώμα. Χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό και την απολύμανση του δέρματος, σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Βρίσκεται σε ορισμένα προϊόντα σώματος.

-Kajoic οξύ-Kajoic Acid

Μια χημική ουσία που αναστέλλει την παραγωγή μελανίνης. Χρησιμοποιείται στα προϊόντα λεύκανσης του δέρματος, βλάπτει το δέρμα και το κάνει πιο ευάλωτο στον καρκίνο.

-Βερνίκι-Lacquer

Μπορεί να κάνουν τις βλεφαρίδες να πέσουν. Υπάρχει σε μάσκαρα.

-Λανολίνη-Lanolin

Ενώ η ίδια η λανολίνη είναι ευεργετική για το δέρμα, μπορεί να περιέχει καρκινογόνα φυτοφάρμακα, όπως το DDT, lindane, διελδρίνη και άλλες νευροτοξίνες. Μπορεί να προκαλέσει εξανθήματα. Βρίσκεται σε προϊόντα σώματος.

-Αλυσίβα-Lye

Μπορεί να ξηραίνει και να προκαλεί βλάβη στο δέρμα. Βρίσκεται σε σαπούνια.

-Στεατικό Μαγνήσιο / Στεατικό Οξύ-Magnesium Stearate / Stearic Acid

Μπορεί να περιέχει φωσφατιδυλοχολίνη η οποία καταρρέει τις κυτταρικές μεμβράνες και επιλεκτικά σκοτώνει τα Τ-κύτταρα και αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Χρησιμοποιείται για τη συνοχή σε φαρμακευτικά δισκία και χρησιμοποιείται, επίσης, σε φαρμακευτικά προϊόντα, τρόφιμα, ταλκ, πυρομαχικά, και ως παράγοντας ξήρανσης σε χρώματα.

-MEA: κοκαμίδιο DEA, λαουραμίδιο DEA, Linoleamide DEA, ολεαμίδιο DEA-NDEA (Ν-νιτροσοδιαιθανολαμίνη)-MEA: Cocamide DEA, Lauramide DEA, Linoleamide DEA, Oleamide DEA

Οι NDEA είναι μορφές όταν το DEA αντιδρά με παράγοντες νίτρωσης ή προστίθενται  νιτρώδη ως συντηρητικά. Όλα τα προϊόντα που περιέχουν DEA είναι καρκινογόνα. Συχνά χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά για να ρυθμιστεί το pΗ, και με πολλά λιπαρά οξέα για να μετατρέπουν τα οξέα προς άλατα (στεατικό), τα οποία στη συνέχεια γίνονται η βάση για ένα καθαριστικό.

-Methylisothiazoline, ή MIT

Προκαλεί νευρολογικές βλάβες. Βρίσκεται σε σαμπουάν.

-Μεθακρυλικά-Methyl Methacrylate

Μπορεί να προκαλέσει κάψιμο στα δάχτυλα και τα νύχια. Βρίσκεται σε βερνίκια νυχιών.

-Μεθυλοπαραμπέν-Methylparaben

Αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και προκαλεί ενδοκρινικές διαταραχές αυξάνοντας τις ανησυχίες για μειωμένη γονιμότητα ή επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου. Αυξάνει τον κίνδυνο για ορισμένες μορφές καρκίνου, και προκαλεί φαγούρα, κάψιμο και φουσκάλες του δέρματος. Είναι παρόμοια ουσία με το βενζοϊκό οξύ. Βρίσκεται σε προϊόντα σώματος.

-Ορυκτέλαιο-Mineral Oil

Είναι ένα παράγωγο του πετρελαίου, που φράζει τους πόρους, δεν αφήνει να αποβληθούν οι τοξίνες, και στεγνώνει το δέρμα και εμποδίζει το δέρμα να παράγει φυσική παραγωγή ελαίου, αυξάνοντας περαιτέρω αφυδάτωση. Προκαλεί όγκους των όρχεων στο έμβρυο, συσσωρεύεται στους λεμφαδένες και αποτρέπει την απορρόφηση της βιταμίνης Α από το έντερο. Βρίσκεται σε ρουζ, σε λάδια για μωρά, λοσιόν, βάσεις ελαίων και κρέμες.

-Το όξινο γλουταμινικό νάτριο / MSG-Monosodium Glutamate/MSG

Το MSG είναι μία εξωτοξίνη, η οποία προκαλεί νευρική βλάβη και αλλεργικές αντιδράσεις. Βρίσκεται σε εκατοντάδες τρόφιμα.

-ΜΤΒΕ-Methyl Tertiary Butyl Ether

Πρόσθετο βενζίνης. Γνωστό ως “πιθανό” ανθρώπινο καρκινογόνο.

-Νεοτάμη-Neotame

Η νεοτάμη είναι σαν την ασπαρτάμη που απαιτεί μικρότερες ποσότητες για την ίδια γλυκύτητα. Η νεοτάμη, όπως και η ασπαρτάμη, περιέχει ασπαρτικό οξύ, φαινυλαλανίνη, και μεθυλοεστέρα. Το ασπαρτικό οξύ και γλουταμινικό οξύ συνδέονται στους ίδιους υποδοχείς στον εγκέφαλο, και προκαλούν βλάβες στον εγκέφαλο και νευροενδοκρινείς διαταραχές. Οι άνθρωποι που είναι ευαίσθητοι στο ακατέργαστο γλουταμινικό οξύ (MSG) εμφανίζουν παρόμοιες αντιδράσεις στην ασπαρτάμη, και οι άνθρωποι που είναι ευαίσθητοι στην ασπαρτάμη εμφανίζουν παρόμοιες αντιδράσεις με το MSG. Οι άνθρωποι που αντιδρούνσε MSG ή / και την  ασπαρτάμη αντιδρούν παρόμοια με τη Neotame. Βρίσκεται σε αναψυκτικά, τα φαρμακευτικά προϊόντα και σε μεταποιημένα τρόφιμα όλων των ειδών.

-Νιτρικά – Νιτρώδη-Nitrate – Nitrite

Ενώ, τα ίδια τα νιτρικά είναι ακίνδυνα, αυτά μετατρέπονται εύκολα σε νιτρώδη. Όταν τα νιτρώδη άλατα συνδυάζονται με ενώσεις ονομάζονται δευτερογενείς αμίνες και νιτροζαμίνες και είναι εξαιρετικά ισχυρές καρκινογόνες χημικές ουσίες. Η χημική αντίδραση λαμβάνει χώρα ευκολότερα στις υψηλές θερμοκρασίες, όπως στο τηγάνισμα. Τα νιτρώδη είναι αιτία καρκίνου του στομάχου. 

-Νιτροζαμίνες-Nitrosamines

Εξαιρετικά ισχυρές, καρκινογόνες χημικές ουσίες που σχηματίζονται σε υψηλές θερμοκρασίες, όταν το συντηρητικό νιτρώδες συνδυάζεται με τις ενώσεις που ονομάζονται δευτερογενείς αμίνες.

-Olestra

Χωρίς λιπαρά, αυτό το πρόσθετο προσδένεται σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και να τα ξεπλένει έξω από το σώμα. Ορισμένες από αυτές τις θρεπτικές ουσίες, που ονομάζονται καροτενοειδή, φαίνεται να μας προστατεύουν από ασθένειες, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, ο καρκίνος του προστάτη, οι καρδιακές παθήσεις, και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Η Olestra αντικαθιστά τα λίπη στα τρόφιμα «χωρίς λιπαρά». Μην τρώτε τρόφιμα χωρίς λιπαρά.

-Padimate-O (PABA)-Para-aminobenzoic acid

Νιτροζαμίνες που είναι ισχυρές καρκινογόνες ουσίες, μπορεί να σχηματιστούν σε προϊόντα που περιέχουν Padimate-O. Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε αν έχουν σχηματιστεί. Βρίσκονται σε καλλυντικά και αντηλιακά.

-Παραφίνη-Paraffin

Πιθανή καρκινογόνος ουσία. Βρίσκεται σε καλλυντικά και τρόφιμα.

-PBDE-Polybrominated diphenyl ethers

Τοξικά επιβραδυντικά φλόγας, που χρησιμοποιούνται στο κρεβάτι μωρού για να επιβραδύνουν πριν από την πυρκαγιά. 

-Υπερχλωρικό-Perchlorate

Το υπερχλωρικό είναι ένα υποπροϊόν των καύσιμα πυραύλων, που υπάρχει σε πάνω από το 90% των μαρουλιών και στο γάλα. Παρεμβαίνει στη λειτουργία του θυρεοειδούς και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του θυρεοειδούς ή υποθυρεοειδισμό.

-PEG στεατικά-PEG-Polyethylene glycol Stearates

Χημικές ουσίες που συνδέονται με τον καρκίνο ή άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Βρίσκονται σε καλλυντικά, κρέμες και τρόφιμα.

PEG (πολυαιθυλένιο, πολυαιθυλενογλυκόλη, πολυοξυαιθυλένιο, οξυνόλη: κάθε αιθοξυλιωμένη ένωση και SLES-Sodium laureth sulfate)

Μπορεί να περιέχει ¼-διοξάνιο, που είναι μια καρκινογόνος ουσία, που μιμείται τα οιστρογόνα και προκαλούν και ενδοκρινικές διαταραχές.  Αποφύγετε όλα τα αιθοξυλιωμένα προϊόντα για προληπτικούς λόγους. Βρίσκεται σε τρόφιμα και προϊόντα σώματος.

-PEG-12 Διστεατικό-PEG-12 Distearate

Μπορεί να περιέχει επικίνδυνες ξένες ουσίες ή να σχηματίζονται τοξικά προϊόντα διάσπασης που συνδέονται με τον καρκίνο ή με άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Βρίσκεται σε κρέμες, λοσιόν, καλλυντικά και τρόφιμα.

-PEG-80 Σορβιτάνη Laurate-PEG-80 Sorbitan Laurate

Μπορεί να περιέχει επικίνδυνες ξένες ουσίες ή να σχηματίζονται τοξικά προϊόντα διάσπασης που συνδέονται με τον καρκίνο ή άλλα προβλήματα υγείας σημαντικά και γαστρεντερική ή ηπατική τοξικότητα. Βρίσκεται σε καλλυντικά, κρέμες, λοσιόν και τρόφιμα.

-PEG-14M

Μπορεί να περιέχει επικίνδυνες ξένες ουσίες ή να σχηματίζονται τοξικά προϊόντα διάσπασης που συνδέονται με τον καρκίνο ή άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Βρίσκεται σε τρόφιμα, λοσιόν, κρέμες και καλλυντικά.

-Πετρέλαιο (βαζελίνη)-Petroleum (Petrolatum)

Κλείνει τους πόρους στο δέρμα και παγιδεύει τις τοξίνες στο σώμα. Βρίσκεται σε λοσιόν, κρέμες για το δέρμα, και ζελέ σώματος.

-PFOA ή C8-Perfluorooctanoic acid

Χρησιμοποιούνται κατά την επεξεργασία του polytetrafluroroethylene (PTFE) ή τεφλόν. Αυτό το τοξικό χημικό παραμένει σε ζώα και ανθρώπους για αόριστο χρονικό διάστημα.

-PFOS-Perflurooctanotane sulfonate
Perflurooctanotane σουλφονικό. Ένας φθοράνθρακας που χρησιμοποιείται στην παραγωγή απωθητικών εντόμων και τα προϊόντα επιφανειοδραστικά, λεκιάζουν τα ρούχα.

-Φαινοξυαιθανόλη-Phenoxyethanol

Σσύνδεση με αναπαραγωγική βλάβη ή με αναπτυξιακή βλάβη στο έμβρυο, με  μειωμένη γονιμότητα και ταξινομείται ως τοξικό και ερεθιστικό, με κίνδυνο για την άγρια ​​ζωή και το περιβάλλον μέσα από την απέκκριση των τοξινών και τη διάθεση των καλλυντικών προϊόντων σώματος.

-Φθαλικές ενώσεις-Phthalates

Συσσωρεύονται στο σώμα και προκαλούν αποδεδειγμένη βλάβη στο συκώτι, τους πνεύμονες, τα νεφρά και το αναπαραγωγικό σύστημα. Βρίσκονται στο δάπεδο βινυλίου, την πλαστική ταπετσαρία, τα αρώματα, τα σπρέι μαλλιών, τα αποσμητικό, τα βερνίκια νυχιών, τα τζελ για τα μαλλιά, τα μους, τις λοσιόν για το σώμα και τα χέρια και στα παιδικά παιχνίδια-DEHP, BBP και DBP.

-Πολυαιθυλενογλυκόλη / PEG-Polyethylene Glycol

Μέτρια τοξική, ερεθιστική για τα μάτια και καρκινογόνος. Πολλές γλυκόλες παράγουν σοβαρή οξέωση, κεντρική βλάβη του νευρικού συστήματος και  κυκλοφοριακή συμφόρηση. Μπορεί να προκαλέσει σπασμούς, μεταλλάξεις και αλλαγές στο ΗΕΓφημα. Βρίσκεται σε καλλυντικά, προϊόντα σώματος, τρόφιμα, λοσιόν.

-Πολυπροπυλένιο-Polypropylene

Πιθανόν καρκινογόνο και βρίσκεται σε κραγιόν, μάσκαρα, σαπούνια μωρών και σκιές ματιών.

-Polyscorbate-60

Χρησιμοποιείται στα καλλυντικά. Η εισπνοή μπορεί να προκαλέσει χημική πνευμονίτιδα.

-Polyquaternium-7

Μπορεί να περιέχει επικίνδυνες ξένες ουσίες ή να σχηματίζονται τοξικά προϊόντα διάσπασης που συνδέονται με τον καρκίνο ή άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Βρίσκεται σε προϊόντα σώματος.

-Βρωμιούχο κάλιο-Potassium Bromate

Ένα πρόσθετο που αυξάνει τον όγκο και τη ψίχα του ψωμιού. Είναι καρκινογόνο.

-p-φαινυλενοδιαμίνη (PPD)-p-Phenylenediamine (PPD)

Πολύ τοξική ουσία, που χρησιμοποιείται σε βαφές μαλλιών, σαμπουάν και σπρέι για τα μαλλιά. Ιδιαίτερα καρκινογόνος, με αναπτυξιακή και αναπαραγωγική τοξικότητα, είναι αλλεργιογόνο και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος.

-Προπυλενογλυκόλη-Propylene Glycol

Προκαλεί νεφρική βλάβη, διαταραχές του ήπατος, αναστέλλει την ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος, προκαλεί βλάβες στις κυτταρικές μεμβράνες και εξανθήματα και ξηρό δέρμα. Απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος και ταξιδεύει σε όλα τα όργανα. Πολλές γλυκόλες προκαλούν σοβαρή οξέωση, κεντρική βλάβη του νευρικού συστήματος και  κυκλοφοριακή συμφόρηση. Μπορεί να προκαλέσει σπασμούς, μεταλλάξεις και αλλαγές του ΗΕΓφήματος. Προέρχεται από τα προϊόντα πετρελαίου. Υπάρχει κίνδυνος κατά την επαφή με τα μάτια, το δέρμα και τα ρούχα. Η εισπνοή μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ρινικών διόδων και η κατάποση μπορεί να προκαλέσει ναυτία, εμετό και διάρροια. Η έρευνα δείχνει, επίσης, ότι μεταβάλλει τις κυτταρικές μεμβράνες και προκαλεί καρδιακή ανακοπή. Βρίσκεται σε τζελ ξυρίσματος, λοσιόν, σαμπουάν, μαλακτικά,  τρόφιμα, αποσμητικά και σε υγρά ηλεκτρονικών τσιγάρων.

-Προπυλπαραμπέν-Propylparaben

Αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και προκαλεί ενδοκρινικές διαταραχές, μειωμένη γονιμότητα ή διαταραχές στην ανάπτυξη, καθώς και αυξημένο κίνδυνο για ορισμένες μορφές καρκίνου, καθώς και κάψιμο, φαγούρα και φουσκάλες στο δέρμα και τοξικότητα στο γαστρεντερικό ή  στο ήπαρ. Είναι συγγενές με το βενζοϊκό οξύ και βρίσκεται σε προϊόντα σώματος.

-PVC / πολυβινυλοχλωρίδιο

Όταν παράγεται ή καίγεται, αυτό το κοινό πλαστικό απελευθερώνει διοξίνες και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και να επηρεάσει το ανοσοποιητικό και το αναπαραγωγικό σύστημα.

-Quaternium-7, 15, 31, 60 κλπ

Τοξικό, προκαλεί δερματικά εξανθήματα και αλλεργικές αντιδράσεις και απελευθερώνει φορμαλδεΰδη. Προκαλεί  λευχαιμία, πολλαπλούν μυέλωμα, λέμφωμα μη-Hodgkin και άλλες μορφές καρκίνου. Βρίσκεται σε προϊόντα σώματος.

-Χλωριούχο νάτριο

Επιτραπέζιο αλάτι (επεξεργασία σε υψηλή θερμοκρασία). Ερεθισμός των οφθαλμών, απώλεια μαλλιών, και ξηρό δέρμα, με φαγούρα. Χρησιμοποιείται σε σαμπουάν ως παχυντικό.

-Hydroxymethylglycinate νάτριο-Sodium Hydroxymethylglycinate

Χημικές ουσίες που συνδέονται με τον καρκίνο ή άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Βρίσκονται σε ενυδατικές κρέμες προσώπου, καθαριστικά προσώπου, θεραπείες προσώπου, λευκαντικά προσώπου, προϊόντα αντι-γήρανσης, προϊόντα αφαίρεσης μακιγιάζ των ματιών, concealers, προϊόντα αφαίρεσης μακιγιάζ,  κρέμες ματιών, κρέμες για τη θεραπεία ακμής, σαμπουάν, κοντίσιονερ, λοσιόν styling και τζελ, μους και αφρούς, σπρέι μαλλιών, προϊόντα για μαλλιά, λάδια μαυρίσματος και αντηλιακά, aftersun, αφρόλουτρα, απολεπιστικά σώματος, λοσιόν σύσφιξης σώματος, σαπούνια μωρών, λοσιόν για μωρά, μωρομάντηλα, αφρόλουτρα μωρού, προϊόντα για τις πληγές και τον πόνο και απολυμαντικό χεριών.

-Νιτρώδες νάτριο-Sodium Nitrite
Κρατάει το κρέας κόκκινο αντί για γκρι, και δίνει στο κρέας υπερβολικά μεγάλη διάρκεια ζωής. Προκαλεί λευχαιμία, όγκους στον εγκέφαλο και άλλες μορφές καρκίνου.

-Σόγια-Soy

Περιέχει διάφορες ενώσεις που είναι τοξικές για τον άνθρωπο και τα ζώα. Τα τρόφιμα σόγιας μπλοκάρουν το ασβέστιο και μπορεί να προκαλέσουν ελλείψεις της βιταμίνης D. Τα τρόφιμα σόγιας περιέχουν MSG, που προκαλεί νευρολογικά προβλήματα. Τα προϊόντα σόγιας, είναι κατά 90% γενετικά τροποποιημένα και αναστέλλουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και διανοητικά προβλήματα. Τα βρέφη είναι ευάλωτα στην ανάπτυξη αυτοάνοσης νόσου θυρεοειδούς, όταν εκτίθενται σε υψηλές ποσότητες ισοφλαβονών με την πάροδο του χρόνου. Αυτές οι ισοφλαβόνες έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και προκαλούν στειρότητα, νόσο του θυρεοειδούς και ηπατική νόσο. Η μακροπρόθεσμη σίτιση με γενετικά τροποποιημένη σόγια αναστέλλει τη θυρεοειδική υπεροξειδάση σε τέτοιο βαθμό, ώστε μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του θυρεοειδούς. Λέγεται ότι δύο ποτήρια γάλα σόγιας, γενετικά τροποποιημένου, την ημέρα κατά τη διάρκεια ενός μηνός περιέχει αρκετά χημικά για να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα του εμμηνορροϊκού κύκλου μιας γυναίκας. Να τρώτε μόνο σόγια βιολογική, αν έχει υποστεί ζύμωση misu και ταμάρι.

-SLS (Sodium Lauryl Sulphate)

Συσσωρεύεται στην καρδιά, τους πνεύμονες, τον εγκέφαλο και το ήπαρ μετά από επαφή με το δέρμα και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα όργανα αυτά. Διαβρώνει τους θύλακες των τριχών και μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση. Προκαλεί βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα. Περιέχει ενδοκρινικούς διαταράκτες και μιμείται τα οιστρογόνα. Παρεμποδίζει την υγεία των ματιών. Μπορεί να περιέχει καρκινογόνες νιτροζαμίνες. Αυτό είναι ένα συστατικό που προέρχεται από το έλαιο καρύδας και μπορεί να επισημαίνονται ως φυσικά ή ακόμη και βιολογικά. Βρίσκονται σε οδοντόπαστες, σαπούνια, σαμπουάν, αφρόλουτρα και καθαριστικά προσώπου.

-SLES (Sodium Laureth Sulfate)
Μείγματα αιθέρα που μπορεί να περιέχουν καρκινογόνες νιτροζαμίνες. Αποφύγετε τις αιθοξυλιωμένες ενώσεις ως προφύλαξη. Μπορεί να σχηματισθούν διοξάνες, που είναι καρκινογόνες, προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές και μιμούνται τα οιστρογόνα. Επιτρέπουν σε άλλες χημικές ουσίες να διαπερνούν το δέρμα πιο βαθιά και να εισάγονται στην κυκλοφορία του αίματος. Μπορεί να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών, όταν εφαρμόζονται σε τριχωτό της κεφαλής. Βρίσκονταιν σε σαμπουάν, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα και σαπούνια.

-Stearalkonium Chloride

Τοξικό και προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις. Χρησιμοποιείται σε μαλακτικά μαλλιών.

-Θειώδη άλατα-Sulfites

Μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις σε ασθματικούς, και να οδηγήσει σε θάνατο. Τα θειώδη σήμερα απαγορεύονται σε όλα τα τρόφιμα, εκτός από τις πατάτες, το κρασί και τα αποξηραμένα φρούτα.

-Τάλκ-Talc

Καρκινογόνο όταν εισπνέεται, μπορεί να οδηγήσει σε  ίνωση των σαλπίγγων. Βρίσκεται στο ρουζ, στα προφυλακτικά, στα ταλκ, στις πούδρες και στις σκόνες για τα πόδια και το σώμα.

-Thimerol

Υπάρχει στα περισσότερα εμβόλια για τα παιδιά. Αυτή η μορφή του οργανικού υδραργύρου, λειτουργεί ως συντηρητικό. Είναι ιδιαίτερα τοξικό καθώς μεταβολίζεται σε μεθυλυδράργυρο.

-Τριαιθανολαμίνη-Triethanolamine

Προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, προβλήματα στα μάτια, ξηρότητα των μαλλιών και του δέρματος. Επανειλημμένες εφαρμογές στο δέρμα έχει ως αποτέλεσμα μια σημαντική αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου στο ήπαρ και τους νεφρούς. Βρίσκεται σε σαμπουάν, κρέμες του δέρματος, αφρόλουτρα, τζελ ξυρίσματος, conditioner και λοσιόν.

-Τολουΐνη

Προκαλεί παραισθήσεις, αλλαγές του μυελού των οστών,  ηπατική και νεφρική βλάβη και γενετικές ανωμαλίες, ενδοκρινικές διαταραχές, είναι καρκινογόνο και συνδέεται με τον καρκίνο του εγκεφάλου. Ερεθίζει το αναπνευστικό σύστημα. Βρίσκεται σε βερνίκια νυχιών και προϊόντα καθαρισμού.

-Τriclosan

Βρίσκεται σε πολλά αντιμικροβιακά σαπούνια και  οδοντόκρεμες, μπορεί να αντιδράσει με το χλώριο στο νερό της βρύσης για να δημιουργήσει χλωροφόρμιο. Αυτή είναι μια τοξική χημική ουσία που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Αν αναπνέετε αρκετό χλωροφόρμιο, θα έχετε σοβαρά προβλήματα υγείας. Όταν πλένετε τα χέρια σας με αντιβακτηριακό σαπούνι που περιέχει Triclosan, παίρνετε τις αναθυμιάσεις που εκπέμπονται από αυτή τη χημική αντίδραση.

-Χλωριούχο βινύλιο-Vinyl chloride

Χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει το PVC (πολυβινυλοχλωρίδιο) που είναι ένα γνωστό καρκινογόνο. Βρίσκεται συχνά στα παιχνίδια. Όταν τα παιδιά μασάνε για τα παιχνίδια μπορεί να απελευθερωθούν οι τοξίνες στο σώμα τους. 

-Ο στεατικός ψευδάργυρος-Zinc Stearate 

Καρκινογόνο. Βρίσκεται σε ρουζ.

Στα συμπληρώματα διατροφής χρησιμοποιούνται σε όλα κάποια μορφή πλήρωσης. Ωστόσο, τα πληρωτικά που χρησιμοποιούνται και η ποσότητα των υλικών πληρώσεως που χρησιμοποιούνται μπορεί να επηρεάσουν το τελικό προϊόν.

Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες στα προϊόντα που αγοράζετε!

Διαβάστε, επίσης,

Μάθετε αν είναι ασφαλή τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε

Σκεφτείτε ΒΙΟ-λογικά

Γιατί πρέπει να χρησιμοποιείτε βιολογικά καλλυντικά

Επικίνδυνα κραγιόν

Απαραίτητο συστατικό για τα αποσμητικά μασχάλης

Φτιάξτε μόνοι σας προϊόντα ομορφιάς

Τα μεταλλαγμένα προϊόντα που εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Πρόσθετα τροφίμων

Να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων

Τι πρέπει να προσέχουμε με τις βιταμίνες

Τροφές που οι ειδικοί δεν θα έτρωγαν ποτέ

www.emedi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πονοκέφαλος στα παιδιά

Ο πονοκέφαλος στα παιδιά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας. Η πιο συχνή αιτία είναι συνήθως η ημικρανία, ο πονοκέφαλος τάσης, το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ