Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΛοιμωξιολογίαΑν πάθετε τροφική δηλητηρίαση από σταφυλόκοκκο

Αν πάθετε τροφική δηλητηρίαση από σταφυλόκοκκο

Τροφική δηλητηρίαση από σταφυλόκοκκο

 

Η τροφική δηλητηρίαση από σταφυλόκοκκο ή σταφυλοκοκκική γαστρεντερίτιδα είναι βακτηριακή τροφική δηλητηρίαση η οποία προκαλείται από κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων από σταφυλοκοκκική εντεροτοξίνη.

Η σταφυλοκοκκική εντερίτιδα είναι μια φλεγμονή που προκαλείται, συνήθως, από την κατανάλωση ή την κατανάλωση ουσιών που έχουν μολυνθεί με σταφυλοκοκκική εντεροτοξίνη. Η τοξίνη, και όχι το βακτήριο, εγκαθίσταται στο λεπτό έντερο και προκαλεί φλεγμονή και οίδημα. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει κοιλιακό άλγος, κράμπες, αφυδάτωση, διάρροια και πυρετό.

 

Χαρακτηριστικά της τροφικής δηλητηρίασης από σταφυλόκοκκο:

Περίοδος επώασης 2-8 ώρες και κατόπιν, αιφνίδια εμφάνιση βαριάς ναυτίας και πολλών εμέτων, κοιλιακών κραμπών, διάρροιας, κεφαλαλγίας και πυρετού.

Η συνήθης πορεία είναι οξεία.

Αίτια της τροφικής δηλητηρίασης από σταφυλόκοκκο:

Κοαγκουλάση θετικός χρυσίζων σταφυλόκοκκος

Ο Staphylococcus aureus είναι ένα Gram-θετικό, προαιρετικά αναερόβιο, με στρογγυλό σχήμα βακτήριο που εμφανίζεται σε συμπλέγματα σα σταφύλι. Τα βακτήρια S. aureus βακτήρια μπορούν να ζήσουν στο δέρμα, που είναι ένας από τους κύριους τρόπους μετάδοσης.

Ο S. aureus μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από ασθένειες από μικρές μολύνσεις του δέρματος μέχρι τροφική δηλητηρίαση και εντερίτιδα. Δεδομένου ότι οι άνθρωποι είναι η κύρια πηγή, η διασταυρούμενη μόλυνση είναι ο πιο συχνός τρόπος που ο μικροοργανισμός εισάγεται σε τρόφιμα. Τρόφιμα με υψηλό κίνδυνο είναι αυτά που παρασκευάζονται σε μεγάλες ποσότητες.

Ο Staphylococcus aureus προκαλεί μια πραγματική τροφική δηλητηρίαση οργανισμό. Παράγει εντεροτοξίνη με τη θερμότητα όταν αφήνονται για αρκετές ώρες, εκτός ψυγείου,  τρόφιμα, όπως τα ψημένα φαγητά με γέμιση κρέμας, το κρέας πουλερικών, οι σάλτσες, τα αυγά, σαλάτες με βάση το κρέας, οι πουτίγκες και τα λαχανικά. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι τοξίνες μπορεί να υπάρχουν σε επικίνδυνες ποσότητες σε τρόφιμα που δεν έχουν σημάδια αλλοίωσης, όπως  κακή μυρωδιά, αλλαγή στο χρώμα ή στην υφή.

Εντερίτιδα είναι η φλεγμονή του λεπτού εντέρου. Γενικά, προκαλείται από την κατανάλωση ουσιών που έχουν μολυνθεί με βακτήρια ή ιούς. Το βακτήριο ή / και η τοξίνη εγκαθίσταται στο λεπτό έντερο και προκαλεί φλεγμονή και οίδημα. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει κοιλιακό άλγος, κράμπες, διάρροια, πυρετό, και αφυδάτωση.

Υπάρχουν και άλλα είδη εντερίτιδας: βακτηριακή γαστρεντερίτιδα, εντερίτιδα από Campylobacter, εντερίτιδα από E. coli, εντερίτιδα από ραδιενέργεια, εντερίτιδα από Salmonella και εντερίτιδα από Shigella.

Ο S. aureus παράγει εντεροτοξίνη.  Είναι μια θερμικά σταθερή τοξίνη και είναι ανθεκτική στην πεπτική πρωτεάση. Η  κατάποση της τοξίνης  προκαλεί τη φλεγμονή και διόγκωση του εντέρου.

Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης με σταφυλόκκοκο

Τα συνήθη συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης με Staphylococcus aureus περιλαμβάνουν: ταχεία έναρξη σε, συνήθως 1-8 ώρες, ναυτία, έμετος για έως και 24 ώρες, κοιλιακές κράμπες  και πόνος, πονοκέφαλος, αδυναμία, διάρροια και αυξημένη θερμοκρασία του σώματος. Τα συμπτώματα αρχίζουν, συνήθως, μία έως έξι ώρες μετά το φαγητό και διαρκούν λιγότερο από 12 ώρες. Η διάρκειά της σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να είναι δύο ή περισσότερες ημέρες μέχρι να θεραπευθεί.

Διάγνωση της τροφικής δηλητηρίασης με σταφυλόκκοκο

Για την ανίχνευση της τροφικής δηλητηρίασης με Staphylococcus aureus που προκαλεί σταφυλοκοκκική εντερίτιδα γίνεται καλλιέργεια κοπράνων. Η καλλιέργεια κοπράνων χρησιμοποιείται για την ανίχνευση της παρουσίας των βακτηρίων που προκαλούν ασθένειες (παθογόνα) και βοηθάει στη διάγνωση μιας μόλυνσης της πεπτικής οδού. Στην περίπτωση της σταφυλοκοκκικής εντερίτιδας, αυτή διεξάγεται για να δούμε αν τα κόπρανα είναι θετικά για ένα παθογόνο βακτήριο. 

Η θεραπεία και η διατροφή σε τροφική δηλητηρίαση με σταφυλόκοκκο

Η θεραπεία είναι υποστηρικτική και βασίζεται στα συμπτώματα, με υγρά και αντικατάσταση ηλεκτρολυτών.

Η αφυδάτωση που προκαλείται από τη διάρροια και τους εμέτους είναι η πιο συχνή επιπλοκή. Για να αποφύγετε την αφυδάτωση, είναι σημαντικό να πίνετε τακτικά νερό.

Υδρική δίαιτα λαμβάνεται μέχρι ο εμετός και η διάρροια να σταματήσουν και στη συνέχεια χορηγείται η δίαιτα BRATT. Η διατροφή BRATT αποτελείται από μπανάνες, ρύζι, μήλο, τσάι και τοστ. Είναι, επίσης, σημαντικό να αποφεύγονται τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ίνες ή δυσκολοχώνευτα.

Πρόληψη της τροφικής δηλητηρίασης με σταφυλόκκοκο

H σταφυλοκοκκική εντερίτιδα μπορεί να αποφευχθεί με τη σωστή υγιεινή αποθήκευσης και της παρασκευής τροφίμων. Το καλό μαγείρεμα όλων τα κρεάτων και η σωστή συντήρησή τους μετά το μαγείρεμα είναι καθοριστικής σημασίας. Να βάζετε στο ψυγείο τα περισσεύματα αμέσως και να αποθηκεύετε το μαγειρεμένο φαγητό σε ένα ευρύ, ρηχό δοχείο και να το βάζετε στο ψυγείο το συντομότερο δυνατόν. Κρατήστε την κουζίνα και τον χώρο φαγητού καθαρό και αποστειρωμένο. Τέλος, δεδομένου ότι οι περισσότερες σταφυλοκοκκικές τροφικές δηλητηριάσεις είναι αποτέλεσμα του χειρισμού των τροφίμων, το πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητο. Οι χειριστές των τροφίμων θα πρέπει να χρησιμοποιούν απολυμαντικά χεριών με οινόπνευμα και να πλένουν καλά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό. 

Συμβουλές για το πλύσιμο των χεριών για τους χειριστές τροφίμων:

Πλύνετε τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι πριν και μετά το χειρισμό ωμών τροφίμων.

Πρώτον, βρέξτε τα χέρια σας.

Προσθέστε σαπούνι για τα χέρια σας.

Τρίψτε και τις δύο πλευρές για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Ξεπλύνετε με άφθονο νερό.

Στεγνώστε τα χέρια σας με μια καθαρή πετσέτα ή χαρτοπετσέτα.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για να καταπολεμήσετε τις λοιμώξεις 

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για να καταπολεμήσετε τις λοιμώξεις

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, θα επιλεγούν για την ασθένειά σας θα γίνει σε συννενόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με σκόρδα

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με κολλιτσίδα

Ιατρικές συνταγές με θυμάρι

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με θρούμπι

Το ελληνικό φαρμακείο της φύσης σας προσφέρει μια υπερτροφή

Σταφυλοκοκκική λοίμωξη

Αμινογλυκοσίδες

Δρεπανοκυτταρικά Σύνδρομα

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα βακτήρια

Συμβουλές για να μην παθαίνετε το καλοκαίρι γαστρεντερίτιδα

Γαστρεντερίτιδα

Εάν έχετε στομαχόπονο

Μήπως έχετε ναυτία;

Βελτίωση της ασφάλειας τροφίμων

Οξεία γαστρεντερίτιδα σε παιδιά

Αντιμετώπιση οξείας διάρροιας

Δίαιτα κατά της διάρροιας

Όταν έχετε διάρροια

Η διατροφή των ασθενών

Εντεροκολίτιδα από υερσίνια

Λιστερίωση

Σημεία πίεσης για τη θεραπεία των παθήσεων του πεπτικού συστήματος

Όλα τα κόλπα για να σταματήσετε τη διάρροια

Αντικαταστήστε τα ανθυγιεινά τρόφιμα με υγιεινά

Οι κίνδυνοι από τα τρόφιμα

Τροφές που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνετε

Σας περίσσεψε φαγητό;

Συντήρηση τροφίμων

Οι κανόνες υγιεινής για τα τρόφιμα

Συσκευές που ανιχνεύουν επικίνδυνες ουσίες στα τρόφιμα

www.emedi.gr


Παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την γαστρεντερίτιδα, πατώντας, εδώ.

 


Παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον έμετο, πατώντας εδώ. 


Παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τη διάρροια, πατώντας εδώ.

 


Παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την αφυδάτωση, πατώντας, εδώ.

 


Φυσικά, το νερό πηγής είναι απαραίτητο για όσους έχουν γαστρεντερίτιδα 

Γνωρίστε το ορθομοριακό νερό μας

Παραγγείλετε την κανάτα για το νερό πηγής (Σύστημα Ορθομοριακού Νερού TENSA) πατώντας, εδώ.

Παραγγείλετε το τριπλό ανταλλακτικό για την κανάτα για το νερό πηγής TENSA CARAFE. Ανταλλακτικό φίλτρου καράφας (3-ανταλλακτικά) που αλλάζει κάθε 2 μήνες έως και 3 ανάλογα την χρήση.

Παραγγείλετε το μονό ανταλλακτικό για την κανάτα για το νερό πηγής TENSA CARAFE. Ανταλλακτικό φίλτρου καράφας (1-ανταλλακτικό) που αλλάζει κάθε 2 μήνες έως και 3 ανάλογα την χρήση.

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, θα επιλεγούν για την ασθένειά σας θα γίνει σε συννενόηση με το θεράποντα ιατρό.

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΤρυπανοσωμίαση της Αφρικής
Επόμενο άρθροΤροπικό θήλωμα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο βενζόη

Αιθέριο έλαιο βενζόη. Τα οφέλη από το αιθέριο έλαιο βενζόης ή μοσχολίβανου στην υγεία και οι εφαρμογές της στην ιατρική Αιθέριο έλαιο βενζόη ή μοσχολίβανο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ