Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022

Σύνδρομο Meigs

Σύνδρομο Meigs είναι σσκίτης, υπεζωκοτική συλλογή και καλοήθης όγκος ωοθηκών

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

To σύνδρομο Meigs’, ICD-10 D27, ή σύνδρομο ωοθηκικού ασκίτη-πλευρικής συλλογής ή σύνδρομο Demos-Meigs ή σύνδρομο Meigs-Cross είναι η τριάδα ασκίτη, υπεζωκοτικής συλλογής, και καλοήθη όγκου των ωοθηκών (ινώματα, ινοθηκώματα, όγκοι Brenner, αλλά και κοκκιωδών καρκινικών κυττάρων).

Το σύνδρομο Meigs’ είναι, δηλαδή, ασκίτης και υδροθώρακας που σχετίζεται με ίνωμα της ωοθήκης ή άλλους πυελικούς όγκους.

Συνήθης πορεία, οξεία και υποτροπιάζουσα.

Το σύνδρομο Meigs’ υποχωρεί μετά την εκτομή του όγκου. Επειδή τα διαφραγματικά λεμφικά αγγεία είναι μεγαλύτερα σε διάμετρο στη δεξιά πλευρά, η πλευριτική συλλογή είναι κλασικά στη δεξιά πλευρά.

Το άτυπο σύνδρομο Meigs’, χαρακτηρίζεται από μια καλοήθη πυελική μάζα με δεξί πλευριτικό εξίδρωμα, αλλά όχι ασκίτη.

Όπως στο σύνδρομο Meigs, το πλευριτικό εξίδρωμα επιλύεται μετά την απομάκρυνση της πυελικής μάζας. 


Αίτια του συνδρόμου Meigs’

Καλόηθες ίνωμα

Όγκοι ωοθηκών

Μετακίνηση του ασκιτικού υγρού διαμέσου του διαφράγματος


Η διαφορική διάγνωση του συνδρόμου Meigs’

Προσοχή!!! Το σύνδρομο Meigs πρέπει να διαφοροδιαγνωσθεί από πολλούς καρκίνους

Το σύνδρομο Meigs, δεδομένου ότι είναι όγκος που προκύπτει από τις ωοθήκες, πρέπει να διαφοροδιαγνωσθεί από γυναικολογικές διαταραχές της μήτρας, όπως καρκίνο ενδομητρίου, σάρκωμα, λειομύωμα (σύνδρομο ψευδο-Meigs), διαταραχές του φαλλοπιανού αγωγού, όπως υδροσάλπιγγα, κοκκιωματώδης σαλπιγγίτιδα, κακοήθεια φαλλοπιανού σωλήνα, διαταραχές των ωοθηκών, όπως ορώδης, βλεννώδες, ενδομητριοειδές, ή διαυγοκυτταρικό καρκίνωμα, όγκοι Brenner, κοκκιώδη καρκινικά κύτταρα, στρωματικούς όγκους, δυσγερμίνωμα, ίνωμα, ή μεταστατικό όγκο στην ωοθήκη.

Το σύνδρομο Meigs χαρακτηρίζεται από την παρουσία ενός καλοήθους στερεού όγκου ωοθηκών, με συνοδό ασκίτη και δεξί υδροθώρακα που εξαφανίζεται μετά την αφαίρεση του όγκου.

Μη γυναικολογικές αιτίες του συνδρόμου Meigs’: ασκίτης, απόφραξη της πυλαίας φλέβας, απόφραξη της κάτω κοίλης φλέβας, υποπρωτεϊναιμία, απόφραξη αεραγωγών θώρακα, φυματίωση, αμυλοείδωση, παγκρεατίτιδα, ωοθηκική υπερδιέγερση, υπεζωκοτική συλλογή, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, μεταστατικοί όγκοι στο περιτόναιο, αγγειακή κολλαγονική ασθένεια, και κίρρωση του ήπατος.

Αυτές οι ασθένειες πρέπει να αποκλεισθούν κλινικά:

Κλινική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μάζα ωοθηκών, ασκίτη, και δεξιά υπεζωκοτική συλλογή.

Οι κακοήθειες των ωοθηκών και άλλες ασθένειες με πυελικές μάζες, ασκίτη, και πλευριτικό εξίδρωμα.

Το ιστορικό της γρήγορης συλλογής, η απώλεια βάρους με αυξημένη κοιλιακή περιφέρεια, το φούσκωμα, το διαλείπον κοιλιακό άλγος, η δύσπνοια και ο μη παραγωγικός βήχας μπορεί να βοηθήσουν στη διαφοροδιάγνωση των τοπικών παραγόντων που προκαλούν τέτοια συμπτώματα.

Θεραπεία του συνδρόμου Meigs’

Η θεραπεία του συνδρόμου Meigs’ γίνεται με θωρακοκέντηση και παρακέντηση για την αποστράγγιση της περίσσειας υγρού (εξίδρωμα), και μονομερή σαλπιγγοωοθηκεκτομή ή σφηνοειδής εκτομή για να διορθώσει την υποκείμενη αιτία και εξαίρεση του όγκου.

 

Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις ωοθήκες

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις ωοθήκες

Διαβάστε, επίσης,

Διαφορική διάγνωση πλευρίτιδας

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΣύνδρομο Pickwick
Επόμενο άρθροΣτένωση τριγλώχινας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πονοκέφαλος στα παιδιά

Ο πονοκέφαλος στα παιδιά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας. Η πιο συχνή αιτία είναι συνήθως η ημικρανία, ο πονοκέφαλος τάσης, το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ