Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΣηκώνεστε τη νύχτα για τουαλέτα;
Array

Σηκώνεστε τη νύχτα για τουαλέτα;

Είστε άντρας και σηκώνεστε το βράδυ από το κρεβάτι για να ουρήσετε;

 

Αν είστε άντρας και έχετε επιθυμία για ούρηση το βράδυ τότε πάσχετε από διόγκωση του προστάτη.

Η δακτυλική εξέταση του ορθού διαρκεί μερικά λεπτά. Μην διστάσετε να την κάνετε!!!

Όταν γερνά ο προστατικός αδένας, που είναι υπεύθυνος για την διατήρηση, την προστασία και την ενίσχυση της βιωσιμότητας του σπέρματος της εκσπερμάτισης, εμφανίζονται ενοχλητικά συμπτώματα, όπως προβλήματα στην ούρηση και στην πυελική χώρα. Επίσης, μπορεί να υπάρχουν κηλίδες από ούρα στο εσώρουχο και ελάττωση της προωθητικής δύναμης της εκσπερμάτισης.

Ο προστάτης βρίσκεται κάτω από την κύστη και μπροστά από το ορθό και έχει το μέγεθος ενός καρυδιού. Οι σπερματοδόχες κύστεις είναι οι αγωγοί που αποθηκεύεται το σπέρμα και είναι συνδεδεμένες με τον προστάτη και διασταυρώνονται με την ουρήθρα για να πάρουν τα ούρα από την κύστη.

Γιατί μεγαλώνει ο προστάτης με την ηλικία;

Οι ορμόνες είναι υπεύθυνες…

Η τεστοστερόνη που είναι στερεοειδής ορμόνη ενεργή στα μη αναπαραγωγικά όργανα, όπως στους μυς, μετατρέπεται σε διυδροτεστοστερόνη που είναι η ενεργή στερεοειδής ορμόνη στα αναπαραγωγικά όργανα. Η διυδροτεστοστερόνη-DHT-Dihydrotestosterone προκαλεί υπερτροφία του προστάτη και αυξάνει το πρόβλημα της φαλάκρας. Τα επιθέματα οσχέου με τεστοστερόνη αυξάνουν την παραγωγή DHT, γιατί σε αυτή την περιοχή παρατηρείται η μεγαλύτερη συγκέντρωση του ενζύμου που μετατρέπει την τεστοστερόνη σε DHT. 

Σε τι οφείλεται η διόγκωση του προστάτη

-Προστατίτιδα

Η προστατίτιδα είναι η φλεγμονή του προστάτη που προκαλείται από βακτήρια κι εμφανίζεται με πόνο στην πύελο όταν σταυρώνουν τα πόδια. Ο προστάτης έχει φλεγμονή και πρήζεται και πιέζει την ουρήθρα και προκαλείται πόνος, προβλήματα στην ούρηση με συχνουρία και είναι επικίνδυνη φλεγμονή.

-Καλοήθης υπερτροφία του προστάτη

Στους άνδρες συμβαίνει στο εσωτερικό μέρος του προστάτη που περιβάλλει την ουρήθρα και συμβαίνει με την ηλικία, όταν υπάρχουν οι όρχεις. Εμφανίζεται στα 50 έτη σε 9 στους 10 άνδρες. Η διόγκωση του προστάτη γίνεται αργά και σταθερά, λόγω μείωσης του μονοξειδίου του αζώτου και αύξηση του οξειδωτικού στρες, που μπορεί να προκληθεί από χρόνια μόλυνση και διατροφικές ανεπάρκειες και από την φυσιολογική κυτταρική ανάπτυξη. Τα συμπτώματα της καλοήθους υπερτροφίας προστάτη είναι η επιτακτική, συχνή ανάγκη για ούρηση, η αίσθηση μη ικανοποιητικής κένωσης της ουροδόχου κύστεως, το κάψιμο στην ούρηση, η απώλεια ούρων και η νυχτερινή ούρηση. Αν έχετε υπερτροφία του προστάτη δεν υπάρχει κίνδυνος για καρκίνο του προστάτη, αλλά θα πρέπει να ελαττώσετε τα διουρητικά, όπως τον καφέ, γιατί επιδεινώνονται τα συμπτώματα, ιδίως το βράδυ. Οι σκύλοι αναπτύσσουν υπερτροφία του προστάτη στις εξωτερικές περιοχές του προστάτη και υποφέρουν από φράξιμο του ορθού και όχι της ουρήθρας και έχουν συμπτώματα από το έντερο.

-Καρκίνος του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη αναπτύσσεται στην εξωτερική ζώνη του προστάτη. Δεν απαιτεί πάντα ο καρκίνος του προστάτη χειρουργική επέμβαση, που έχει πολλές παρενέργειες, όπως ακράτεια ούρων και σεξουαλική δυσλειτουργία από την βλάβη των νεύρων που ελέγχουν την στύση και βρίσκονται δίπλα στον προστάτη. Η ζωή είναι δική σας κι εσείς θα αποφασίσετε τι θεραπεία θα κάνετε, αλλά  σίγουρα πρέπει να παρακολουθήστε συχνά, αλλά όταν αποφασίσετε πια θεραπεία θα κάνετε, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας το προσδόκιμο επιβίωσης, την ποιότητα ζωής σας, τις παρενέργειες της θεραπείας και την επιθετικότητα του καρκίνου. Οι ογκολόγοι και ουρολόγοι χρησιμοποιούν την κλίμακα Gleason για να προσδιορίσουν πόσο επιθετικά είναι τα κύτταρα, αλλά εσείς κάντε και ένα μοριακό προφίλ του όγκου για να είστε σίγουροι!!!

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.

Ζητείστε την εξέταση πριν κάνετε οποιαδήποτε θεραπεία. Η ζωή σας είναι πολύτιμη.

Ζητήστε από την EMEDI πληροφορίες για το μοριακό προφίλ του όγκου.

Μάθετε όλες τις πληροφορίες από τους συνεργάτες μας για την εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη πατώντας εδώ.

Σε ηλικία 90 ετών το 90% των ανδρών έχει καρκίνο του προστάτη και το προσδόκιμο επιβίωσής του δεν θα επηρεαστεί από αυτό, επειδή ο όγκος του προστάτη αναπτύσσεται αργά.

Τα συμπτώματα στον καρκίνο του προστάτη είναι παρόμοια με των άλλων παθήσεων του προστάτη ή μπορεί να μην υπάρχουν και καθόλου συμπτώματα.

Η δακτυλική εξέταση και η κολονοσκόπηση θα δείξει φλεγμονή ή καρκίνο. Επίσης, η ουροδυναμική μελέτη είναι χρήσιμη για  την εκτίμηση των συμπτωμάτων του ουροποιητικού που σχετίζονται με παθήσεις του προστάτη. Επίσης, το PSA-Prostatic Specific Antigen μετρά τη φλεγμονή του προστάτη.

Προσοχή!!! Η υψηλή τιμή δεν σημαίνει ότι έχετε καρκίνο. Σημαίνει ότι ο προστάτης σας είναι διογκωμένος. Να παρακολουθείτε την μεταβολή του PSA ανά χρόνο ή ανά 6 μήνες. Φυσιολογικά πρέπει να αυξάνεται κάτω από 30%. Μπορεί, όμως να υπάρχει καρκίνος και χωρίς να είναι αυξημένο το PSA.

Το PSA είναι σαν την χοληστερίνη και δεν έχει σημασία η τιμή της, αλλά το ελεύθερο και το δεσμευμένο PSA. Όσο χαμηλότερο είναι το ελεύθερο PSA τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για καρκίνο. Και οι ουρολόγοι σε ελεύθερο PSA κάτω από 15% θα σας κάνουν βιοψία… Μην κάνετε βιοψία. Θα εξαπλωθεί ο καρκίνος αν η διαδικασία δεν γίνει σωστά.  Τα καρκινικά κύτταρα δημιουργούν ενώσεις που αυξάνουν την δέσμευση PSA. Αλλά η αύξηση του PSA μπορεί να σημαίνει ερεθισμό του προστάτη, μολύνσεις ουροποιητικού, μπορεί να προέρχεται από ποδηλασία, από προστατίτιδα, από σεξουαλική επαφή εντός του 24ωρου, από δυσκοιλιότητα, από την δακτυλική εξέταση και από την ίδια την βιοψία, αν κάνετε. Μην κάνετε βιοψία. Οι απεικονιστικές εξετάσεις που υπάρχουν σήμερα είναι διαγνωστικές.

Φυσιολογικές τιμές PSA ανάλογα με την ηλικία

40-49: 0-0,25

50-59: 0-3,5

60-69: 0-4,5

70-79: 0-6,5


Πώς θα θεραπεύσετε τις παθήσεις του προστάτη σας;

-Καλοήθης υπερπλασία προστάτη

Υπάρχουν διουρηθρικές επεμβάσεις. Προστατεκτομή με λέιζερ, με μικροκύματα, εξάχνωση με ηλεκτρισμό κ.ά που τελευταία χρησιμοποιούνται επιλεκτικά και στον καρκίνο του προστάτη. Μπορεί να αφαιρεθεί και το εσωτερικό τμήμα του ιστού, για ανακούφιση της φλεγμονής και την μείωση των συμπτωμάτων. Ο προστάτης μπορεί να αναγεννηθεί και να εκκρίνει PSA. Μην θορυβηθείτε αν αυξηθεί το PSA μετά από καιρό από την επέμβαση. Ίσως, έχει αναγεννηθεί, γιατί δεν αφαιρέθηκε πλήρως… Ψάξτε το καλά με την βοήθεια του γιατρού σας και με τις κατάλληλες απεικονιστικές εξετάσεις.

-Καρκίνος προστάτη

Ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων ενός άντρα αυξάνει τις πιθανότητες για καρκίνο του προστάτη, γιατί αυξάνεται η πιθανότητα για μολύνσεις. Αντίθετα, το αμοιβαία μονογαμικό σεξ τρεις φορές την εβδομάδα μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Ίσως, βρεθεί στο μέλλον  ότι ο καρκίνος προστάτη οφείλεται σε ιό και ο κίνδυνος να μπορεί να μειωθεί με εμβολιασμό, όπως στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Η θεραπεία που θα αποφασίσετε να κάνετε εξαρτάται από τη δυσφορία που έχετε από τα συμπτώματα και  από τον ρυθμό ανάπτυξης του καρκίνου.

Αν δεν απαιτείται χειρουργείο υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις.

Ριζική προστατεκτομή. Αφαιρείται ο αδένας και ο περιβάλλοντας ιστός. Θα χάσετε τον έλεγχο της κύστης.

Ριζική υπερηβική προστατεκτομή. Σε αυτήν διατηρείται το αγγειονευρωματώδες δεμάτιο και πιθανόν να διατηρήσετε τη στύση σας. Επίσης υπάρχουν ελάχιστα παρεμβατικές μέθοδοι, λαπαροσκοπική, εξάχνωση, ρομποτική κ.ά και τελευταία χωρίς τομές μέ λέιζερ.

Ακτινοβολία. Πολλοί προτείνουν την ακτινοβολία και την εμφύτευση ραδιενεργών κόκκων που εκπέμπουν ακτινοβολία για να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα και τους περιβάλλοντες ιστούς. Αλλά αν θέλετε να έχετε καλή πιότητα ζωής, διαλέξτε μόνοι σας την μέθοδο που θα θεραπευθείτε. Δεν είναι η προτεινόμενη θεραπεία η ακτινοθεραπεία. Καλύτερα να κάνετε σύγχρονες μεθόδους ριζικής υπερηβικής προστατεκτομής. ή ΟγκοΥπερθερμία ή RF-Radio frequency.


Να τον παρακολουθείτε τακτικά τον προστάτη σας.

Συμβουλές για την θεραπεία των παθήσεων του προστάτη

-Να τρώτε μπρόκολο και ντομάτες μαζί για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη σας.

-Ο κανόνας είναι ένας: Ότι ωφελεί την καρδιά ωφελεί και τον προστάτη.

-Μην πανικοβάλλεστε από την αύξηση του PSA. Μπορεί να είναι και εργαστηριακό λάθος. Να το κάνετε και σε διαφορετικά εργαστήρια.

-Το αβοκάντο είναι φάρμακο για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Το ίδιο και το Saw Palmetto. Μικραίνουν το μέγεθος του προστάτη και την καλοήθη υπερπλασία του και το βράδυ δεν ξυπνάτε συχνά για να πηγαίνετε στην τουαλέτα.

-Να τρώτε πολλά λαχανικά, να αποφεύγετε τα πολλά κορεσμένα λίπη και να αδυνατίσετε.

-Να πίνετε πράσινο τσάι που έχει πολυφαινόλες και να τρώτε πολλά ρόδια.

-Το σελήνιο, το λυκοπένιο, η βιταμίνη Ε, αλλά και η μείωση του στρες και η μείωση των λιπαρών οξέων μπορούν να μειώσουν κατά 40% το PSA χωρίς χειρουργική επέμβαση. Υπάρχουν μελέτες για τους δύσπιστους…

-Να παίρνετε συμπληρώματα ψευδαργύρου, σε δόση 30 mg ημερησίως, εκτός αν παίρνετε πολυβιταμίνη που τον περιέχει.

-Αν έχετε χαλάρωση του σφιγκτήρα να αποφεύγετε την καφεϊνη που προκαλεί μεγαλύτερη πίεση και διούρηση.


Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τις παθήσεις του προστάτη είναι:

-Εκλεκτικοί α-Ι αναστολείς: Τεραζίνη και ταμσουλίνη που ελέγχουν τη συστολή του λείου μυός που περιβάλλει τον προστάτη και με χαλάρωση επιτρέπεται η ροή των ούρων από την κύστη. 50% των ανδρών παρατηρούν βελτίωση των συμπτωμάτων και 5% παθαίνουν υπόταση σαν παρενέργεια.

-Αναστολείς της 5-άλφα ρεδουκτάσης: Φιναστερίδη και δουταστερίδη που συρρικνώνουν τα κύτταρα του προστάτη και μειώνουν το PSA κατά 50% σε 6 μήνες στο 1/3 των ασθενών, αλλά παρατηρείται και μείωση της λίμπιντο.


Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την ακράτεια ούρων

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την ακράτεια ούρων


Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την καλοήθη υπερτροφία προστάτη.

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα συμπληρώματα διατροφής για την καλοήθη υπερτροφία του προστάτη


Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τη δυσουρία

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα συμπληρώματα διατροφής για τη δυσουρία


Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τη διόγκωση προστάτη

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τη διόγκωση προστάτη


Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την αύξηση του PSA

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την αύξηση του PSA

 


Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο του προστάτη

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο του προστάτη


Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τη νυχτερινή ενούρηση

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τη νυχτερινή ενούρηση


Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον προστάτη

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον προστάτη σας


Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την προστατίτιδα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την προστατίτιδα


Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για να διατηρήσετε την υγεία του προστάτη σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής, για να διατηρήσετε την υγεία του προστάτη σας


Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υπερπλασία του προστάτη

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υπερπλασία του προστάτη


Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις φλεγμονές του προστάτη

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις φλεγμονές του προστάτη


Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την σεξουαλική ανικανότητα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την σεξουαλική ανικανότητα

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, θα επιλεγούν για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Εστιακή θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη και οι συμβατικές ιατρικές θεραπείες

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με τρίβολο

Διατροφή για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη

Θεραπεία της διόγκωσης του προστάτη με οραματισμό

Saw Palmetto

Προστατεκτομή με διουρηθρική εξάχνωση του προστάτη

Συμπληρώματα διατροφής για προβλήματα του προστάτη

Μήπως έχετε δυσκολία στην ούρηση;

Βιταμίνες για την υγεία του προστάτη

Τσουκνίδα

Σεξ για άνδρες άνω των πενήντα

Ρομποτική Da Vinci προστατεκτομή

Πρέπει να γίνεται ριζική προστατεκτομή σε καρκίνο προστάτη;

Τα καλύτερα βότανα για τον προστάτη

Το πράσινο χρώμα και οι θεραπευτικές του ιδιότητες

Πόσο σημαντικός είναι ο προστάτης

Τεστοστερόνη αίματος

Μάθετε να αξιολογείτε σωστά το PSA

Καλοήθης υπερπλασία προστάτη

Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για το ενδοκρινικό σύστημα και τον μεταβολισμό

Θεραπεία του καρκίνου του προστάτη

Χρήσιμες πληροφορίες για τον καρκίνο του προστάτη

Η στείρωση στους άντρες

Όρχεις

Άντρες χωρίς όρχεις

Ρομποτική da Vinci προστατεκτομή για τον καρκίνο του προστάτη

Saw Palmetto

Θεραπεία του πόνου σε καρκίνο στα οστά

Ομάδα αίματος και καρκίνος του προστάτη

Προστατεκτομή με διουρηθρική εξάχνωση του προστάτη

Ντοματόσουπα για τον προστάτη

Συμπληρώματα διατροφής για προβλήματα του προστάτη

Αν έχετε καρκίνο του προστάτη

Καρκίνος προστάτη

Ιός καταπολεμάει τον καρκίνο προστάτη

Dasatinib

Νανοσωματίδια από τσάι κατά του καρκίνου του προστάτη

Τσιρότα οιστρογόνων για τον καρκίνο προστάτη

Η σεξουαλική ζωή σε χρόνιες ασθένειες

Ρομποτική Da Vinci προστατεκτομή

Πρέπει να γίνεται ριζική προστατεκτομή σε καρκίνο προστάτη;

Ρίγανη για τη θεραπεία καρκίνου του προστάτη

Η αναλογία δείκτη και παράμεσου αποκαλύπτει πολλά μυστικά

Τα καλύτερα βότανα για τον προστάτη

Οδηγίες για την πρόληψη καρκίνου του προστάτη

Πόσο σημαντικός είναι ο προστάτης

Μάθετε να αξιολογείτε σωστά το PSA

Πρόληψη του καρκίνου του προστάτη

Η μπύρα για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη

Το πέρασμα στην εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου

Εμπιστευθείτε τους διατροφικούς συμβούλους της EMEDI

Εμπιστευθείτε το ογκολογικό συμβούλιο της EMEDI

ΟγκοΥπερθερμία

Το Glycobloc θεραπεύει τον καρκίνο φυσικά

Μοριακό προφίλ του όγκου

Αυτό είναι το χειρουργείο του μέλλοντος

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σνίτσελ κοτόπουλου στο φούρνο

Σνίτσελ κοτόπουλου στο φούρνο. Εύκολη και ελαφριά συνταγή και πάνω από όλα πολύ γευστική Σνίτσελ κοτόπουλου στο φούρνο ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ: Το κοτόπουλο, το οποίο ανήκει στην κατηγορία του...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ