Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΙατρικά ΝέαΑδυνατίστε με αποτοξίνωση του εντέρου

Αδυνατίστε με αποτοξίνωση του εντέρου

Print Friendly, PDF & Email

Η αποτοξίνωση του λεπτού και του παχέος εντέρου οδηγεί σε μεγάλη απώλεια βάρους

 

Όλοι πια γνωρίζουν ότι όλες οι ασθένειες ξεκινούν από το έντερο!!!

Το ταξίδι της τροφής στο σώμα μας

Όταν κάποιος τρώει η τροφή είτε μετατρέπεται σε λίπος, είτε αποθηκεύεται και μετατρέπεται σε λίπος, είτε αποβάλλεται χωρίς να χρησιμοποιηθεί.

Όταν η τροφή μπαίνει στο στόμα, οι αδένες εκκρίνουν σάλιο για να ξρκινήσει η διαδικασία της πέψης. Το σάλιο, ακόμη, βοηθά στην προστασία των δοντιών και των ούλων, από βακτηριακές μολύνσεις και παρεμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων, αλλά και απλώνει την γεύση σε όλο το στόμα, για να ικανοποιηθεί ο οργανισμός. Με την αύξηση της ηλικίας το σάλιο ελαττώνεται και προκαλείται ξηροστομία. Γι΄αυτό οι ηλικιωμένοι γλείφουν συχνά τα χείλη τους. Οι ηλικιωμένοι πρέπει να πίνουν πολύ νερό για να αυξάνεται το σάλιο τους. Κατά την παραγωγή σάλιου και καθώς η τροφή πέπτεται, οι θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά βγαίνουν από τις τροφές και αρχίζουν να εισχωρούν στο σώμα.

Σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση δυσχεραίνεται η κατάποση και απαιτείται να μασάει κάποιος καλά την τροφή. Οι διαταραχές της κατάποσης σε μεγάλη ηλικία είναι πρώιμο της άνοιας λόγω απώλειας νεύρων.

Πώς ταξιδεύει η τροφή στο σώμα;

Η τροφή ταξιδεύει στο σώμα με περισταλτισμό, με ρυθμική σύσπαση των λείων μυών των σπλάχνων, που κινεί τον βλωμό καθοδικά μέσα στον οισοφάγο και προς το έντερο. Τα σπλάχνα για την τροφή είναι το στόμα, o οισοφάγοw, το στομάχι, το λεπτό έντερο, το παχύ έντερο και το ορθό.

Στο 75% των ανθρώπων μειώνεται η γεύση, με την ηλικία, λόγω συρρίκνωσης των νεύρων της γεύσης και λόγω ξηροστομίας που προκαλείται είτε από την γήρανση είτε από την λήψη φαρμάκων. Γι΄αυτο και οι ηλικιωμένοι πρέπει να χρησιμοποιούν πολλά αρωματικά βότανα και πιπέρι. Ή ξηροστομία, επίσης, επιταχύνει και τον σχηματισμό κοιλοτήτων στα δόντια. Επίσης, με την ηλικία επηρεάζεται περισσότερο η όσφρηση, από ασθένειες, φάρμακα, περιβαλλοντικούς παράγοντες. Το ίδιο επηρεάζεται και η περίσταλση και υπάρχει επιβράδυνση, γιατί μειώνεται ο αριθμός των νευρώνων στα σπλάχνα στο μισό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η τροφή να μην κινείται ομαλά μέσα στο σύστημα, με αποτέλεσμα δυσπεψία και δυσκοιλιότητα. 

Η πέψη ρυθμίζεται από πολλές χημικές ουσίες. Η 5-HT- 5-υδροξυτρυπταμίνη. Η ουσία αυτή είναι πρόδρομος της χημικής ουσίας σεροτονίνης και μπορεί να ελεγχθεί με ουσίες διεγερτικές του συστήματος σεροτονίνης. Έτσι διευκολύνεται η πέψη. διεγείρονται περισσότεροι νευρώνες, απελευθερώνεται μονοξείδιο του αζώτου που βοηθά στην χαλάρωση του πρωκτού και ακετυλοχολίνη που συμβάλλει στην διέγερση των συσπάσεων του κόλου και έτσι κάποιος πηγαίνει στην τουαλέτα και έτσι μετακινούνται τα αέρια στα έντερα, χωρίς δυσφορία.

Μην χρησιμοποιείτε καθαρτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί υπερενεργοποιούνται τα εντερικά νεύρα και προκαλείται χρόνια δυσκοιλιότητα.

Όταν η τροφή μπαίνει στο στομάχι από τον οισοφάγο το στομάχι την αναμειγνύει. Οι τροφές ανακατεύονται με οξέα για να διασπασθούν σε θρεπτικά συστατικά. Με την αύξηση της ηλικίας όχι μόνο ελαττώνονται τα οξέα, αλλά και η οξύτητά τους και το σώμα δεν μπορεί να αντλήσει τις πρωτεϊνες που απαιτούνται για την φυσική του λειτουργία. 

Η μόλυνση από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού ή Helicobacter pylori προκαλεί γαστρεντερικές βλάβες  και η κατάσταση επιδεινώνεται όσο τα οξέα του στομάχου μειώνονται. Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού δημιουργεί φλεγμονώδη αντίδραση, παλινδρόμηση και έλκη.

Τα 7 μέτρα έντερο έχει λάχνες που έχουν το σχήμα δαχτύλων και επενδύουν το εσωτερικό τμήμα του εντέρου και λειτουργούν απορροφώντας τις θρεπτικές ουσίες. Αν υπάρχει μειωμένη απορρόφηση ασβεστίου από τις τροφές προκαλείται απώλεια οστικής μάζας. Αν υπάρχει μειωμένη απορρόφηση βιταμίνης Β12 ή φυλλικού οξέος ή νιασίνης ή βιταμίνης C ή βιταμίνης Ε αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης νευρολογικών επιπλοκών και βλαβών από ελεύθερες ρίζες.

Όταν υπάρχουν λίγες φυτικές ίνες και υγρά, στο εντερικό τοίχωμα σχηματίζονται μικροί θύλακες και τα έντερα συσπώνται με μεγάλη δύναμη και το άτομο σφίγγεται περισσότερο στην τουαλέτα. Τα περιττώματα κολλούν σε αυτούς τους θύλακες, προκαλώντας γαστρεντερική δυσφορία. Με την ηλικία οι λάχνες των εντέρων συστέλλονται λιγότερα αποτελεσματικά και επηρεάζεται η θρέψη. Οι περισσότερες φυτικές ίνες και το περισσότερο νερό ισοδυναμούν με περισσσότερο νερό και μικρότερη προσπάθεια για αφόδευση.

Όσο μια γυναίκα μεγαλώνει και η μυϊκή δύναμη ελαττώνεται, χάνεται η ικανότητα για έλεγχο της ουροδόχου κύστης της. Οι μύες που περιβάλλουν την κύστη και αναρτώνται από το πυελικό έδαφος, έχουν ως ρόλο να συσφίγγουν το σωλήνα της ουρήθρας, που ξεκινά από την κύστη και καταλήγει στην έξοδο της ουρήθρας. Αν αυτοί οι μύες ατονήσουν, τότε δεν ελέγχεται η συγκράτηση των ούρων και το γέλιο ή ο βήχας προκαλούν πίεση στην κύστη και τα ούρα φεύγουν, γιατί η ουροδόχος κύστη έχει κατέβει χαμηλά και δεν υπάρχει πια η οξεία γωνία που σχηματίζει η ουρήθρα.. Αυτό οφείλεται στο ξεχείλωμα των μυών από τις εγκυμοσύνες. Οι ασκήσεις Κέγκελ βοηθούν στην ενδυνάμωση αυτών των μυών. Με τον ίδιο μηχανισμό υπάρχει απώλεια ελέγχου του εντερικού περιεχομένου, αλλά η απώλεια του μυϊκού τόνου προκαλείται από το ορθό και τους μυς που το περιβάλλουν. Πολλοί τοποθετούν ταμπόν εντέρου. Η γήρανση του εντέρου μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό ή παχυσαρκία.

Απαιτείται διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Συμβουλές για να διατηρήσετε την υγεία του εντέρου σας:

-Να καταναλώνετε πολλές φυτικές ίνες και νερό. Οι ίνες και το νερό δίνουν όγκο στην τροφή και την διατηρούν μαλακή και κινείται πιο ελεύθερα στο πεπτικό σύστημα και δεν ασκεί πίεση στο έντερο. Χωρίς νερό οι ίνες γίνονται πολύ σκληρές. Οι φυτικές ίνες βοηθούν, ώστε κάποιος να αισθάνεται χορτάτος και μαζί με το νερό πηγής βοηθούν στην διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος, αλλά και στη συνολική υγεία, αφού προστατεύουν από την παχυσαρκία, τις καρδιοπάθειες και τον διαβήτη. Πολλές φυτικές ίνες υπάρχουν στα φρούτα, στα λαχανικά, στα αναποφλοίωτα σιτηρά, στην βρώμη και στα όσπρια. 25-35 γραμμάρια φυτικές ίνες την ημέρα είναι αρκετές.

-Να πίνετε πολύ νερό. Να πίνετε 2 λίτρα νερό την ημέρα, ώστε τα ούρα σας να είναι καθαρά. Το νερό πηγής βοηθά στην λίπανση και στην μετακίνηση της τροφής στο πεπετικό σας σύστηα. Το πολύ νερό καταστέλλει την πείνα, καταπολεμά την κακοσμία του στόματος και την ξηροστομία. Να πίνετε νερό άσχετα αν διψάτε ή όχι.

-Κάντε το τεστ δυσανεξίας των τροφών. Για τρεις ημέρες αποκλείστε γαλακτοκομικά προϊόντα, δημητριακά και σάκχαρα και παρατηρήστε πώς νιώθετε. Αν αποκλείσετε τα σάκχαρα και τους ραφιναρισμένους υδατάνθρακες θα χάσετε πολύ βάρος.

-Κάντε αποτοξίνωση του εντέρου. Βελτιώνεται η λειτουργία του πεπτικού, του ανοσοποιητικού και αποτελεί έναν πολύ καλό και υγιεινό τρόπο αδυνατίσματος.

-Να καταναλώνεται υγιεινά λίπη. Καταναλώστε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα που είναι πιο ευεργετικά από τα τρανς λιπαρά οξέα, επειδή διαθ’ετουν διπλούς δεσμούς. Τα τρανσ λιπαρά οξέα προκαλούν φλεγμονή και σπασμούς στους μυς, ενώ τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα χαλαρώνουν τις αρτηρίες. Τα DHA και τα EPA είναι ωέγα 3 λιπαρά οξέα. Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα υπάρχουν στα λιπαρά ψάρια, στα πράσινα λαχανικά, στο ιχθυέλαιο, στο έλαιο λιναρόσπορου και στα καρύδια. Τα τρανς λιπαρά οξέα υπάρχουν σε κουλούρια και σε επεξεργασμένα τρόφιμα Τα τρανς λιπαρά οξέα φτιάχνουν το λίπος γύρω από την μέση, σκληραίνουν τις αρτηρίρς και προκαλούν φλεγμονές, ενώ τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα χαλαρώνουν τις αρτηρίες, καταπρᴨυνουν τις φλεγμονές και καθαρίζουν τις αρτηρίες.

-Να πίνετε τσάι Ουλόνγκ. Το τσάι Oolong θυμίζει περισσότερο πράσινο παρά μαύρο τσάι. Πολλές ποικιλίες του συγκεκριμένου τσαγιού, υπόκεινται σε διαδικασία ψησίματος που διαρκεί από 12 εώς και 36 συνεχόμενες ώρες. Κάθε ποικιλία τσαγιού, διαθέτει διαφορετικές ποσότητες καφεΐνης και γεύση. Όλα τα προϊόντα Oolong μαζεύονται με το χέρι από αγρότες της Κίνας, και της Ταϊβάν. Το τσάι περιέχει πολυφαινόλες που ελέγχουν τον έλεγχο του λίποθς και τον μεταβολισμό του λίπους από την διατροφή. Δύο φλιτζάνια τσάι Ουλόνγκ αυξάνουν τον μεταβολισμό και η απώλεια βάρους είναι ταχύτατη.


Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την αποτοξίνωση του εντέρου και το αδυνάτισμα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία του εντέρου και την απώλεια βάρους

Διαβάστε, επίσης,

Σύνδρομο βραχέος εντέρου

Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για το ενδοκρινικό σύστημα και τον μεταβολισμό

Έμφραγμα μεσεντερίου

Η κοιλιοκάκη

Γαστρεντερίτιδα

Σύνδροµο δυσαπορρόφησης εντέρου

Η νόσος Πάρκινσον ξεκινά στο έντερο

Η αφυδάτωση προκαλεί πολλές ασθένειες

Μην χρησιμοποιείτε υλικά με μέταλλα για να φτιάξετε τα δόντια σας

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα βακτήρια

Χρήσιμες πληροφορίες για τα αντιοξειδωτικά

Κετογενική δίαιτα

Πόσο υγιεινό είναι το γάλα που πίνουμε

Τροφές που οι ειδικοί δεν θα έτρωγαν ποτέ

Εξατομικευμένα προβιοτικά για τη δική σας ασθένεια

Να παίρνετε τα προβιοτικά μόλις τελειώσει η αντιβίωση

Τα κρυφά συστατικά τροφίμων επιδεινώνουν τις χρόνιες παθήσεις

Πώς το έντερο επηρεάζει το δέρμα σας

Ποιοι πρέπει να παίρνουν προβιοτικά

Όλες οι ασθένειες ξεκινούν από το έντερο

Συμπληρώματα διατροφής για τις παθήσεις του πεπτικού

Τα καλύτερα προβιοτικά

Υγεία του πεπτικού συστήματος

Τι είναι τα προβιοτικά

Οι καλύτερες τροφές αποτοξίνωσης 

Θεραπεία ασθενειών ανάλογα με το μικροβίωμα του εντέρου

Η λίστα με τα φιλικά βακτήρια

Χρήσιμες συνταγές με μηλόξυδο 

Μεταμόσχευση κοπράνων

www.emedi.gr

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες

Τραγανά συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες Νόστιμα συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες ΣΥΚΩΤΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τα συκώτια είναι φορτωμένα με πολλά θρεπτικά συστατικά όπως φυλλικό οξύ, σίδηρο και βιοτίνη...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ