Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΕνδοκρινολογίαΗ άπαχη μυϊκή μάζα προστατεύει από τον διαβήτη

Η άπαχη μυϊκή μάζα προστατεύει από τον διαβήτη

Print Friendly, PDF & Email

Όσο περισσότερος μυϊκός ιστός υπάρχει τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος για διαβήτη

Εάν έχετε περισσότερο άπαχο μυϊκό ιστό, έχετε μικρότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Οι μυς χρησιμοποιούν τη γλυκόζη σε ένα βρόχο ανατροφοδότησης και παίζουν ρόλο στην ισορροπία γλυκόζης ολόκληρου του σώματος.

Τα κύτταρα των σκελετικών μυών άμεσα ανιχνεύουν την γλυκόζη.

Molecular Cell.

Η πλειοψηφία των περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσε να αποφευχθεί με την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής. Τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μετά το γεύμα είναι το κύριο σύμπτωμα του διαβήτη τύπου 2. Τα αυξημένα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μακροπρόθεσμα (υπεργλυκαιμία) μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως η νευρική βλάβη ή η νεφρική ανεπάρκεια.

Όσοι έχουν μόλις 10% μεγαλύτερη ποσότητα μυϊκού ιστού στο σώμα τους, σύμφωνα με μια ειδική μέτρηση βιοηλεκτρικής σύνθετης αντίστασης, έχουν 12% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης προ-διαβήτη ή διαβήτη τύπου II.

Η διατροφή  και η άσκηση είναι αποτελεσματικότερες από τη μετφορμίνη για την πρόληψη της εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2.

Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της μεγαλύτερης μυϊκής μάζας σε σχέση με το σωματικό μέγεθος και του σημαντικά μειωμένου κινδύνου ανάπτυξης μεταβολικών διαταραχών που οδηγούν στον διαβήτη.

Μαζί με το γονίδιο HDAC5, πιστεύεται ότι το BAF60C ενεργοποιεί έμμεσα το ένζυμο AKT και προάγει τη γλυκόλυση στα μυϊκά κύτταρα. Η μοριακή πορεία που ασχολείται με τη γλυκόζη στα μυϊκά κύτταρα, τουλάχιστον τα αρχικά στάδια, είναι πολύ παρόμοια με αυτή στα βήτα κύτταρα του παγκρέατος. Τα μυϊκά κύτταρα μπορούν να ανιχνεύουν λεπτές αλλαγές στη γλυκόζη σε όλο το σώμα άμεσα, όπως τα κύτταρα βήτα του παγκρέατος, αλλά και τα νευρικά κύτταρα.

Το μεταβολικό σύνδρομο έχει μετατραπεί σε παγκόσμια επιδημία που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις και μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα.

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ασθένειες στην Ευρώπη με περίπου 60 εκατομμύρια ανθρώπους να νοσούν σήμερα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ότι η θνησιμότητα από διαβήτη θα διπλασιαστεί μέχρι το 2030.

Το να είναι κάποιος υπέρβαρος ή παχύσαρκος είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τον διαβήτη. Εκτιμάται ότι περίπου το 10,3% των ανδρών και το 9,6% των γυναικών ηλικίας 25 ετών και άνω στην ευρωπαϊκή περιφέρεια είναι παχύσαρκοι.

Η μειωμένη δράση μυϊκής ινσουλίνης είναι μια πρώιμη σφραγίδα των μεταβολικών διαταραχών που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη του σκελετικού μυός σχετίζεται με μειωμένη μιτοχονδριακή οξειδωτική λειτουργία και μετατόπιση από τον οξειδωτικό στο γλυκολυτικό τύπο μυϊκής ίνας σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

Η δέσμευση αυτής της οδού ανίχνευσης θρεπτικών ουσιών έχει ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση της οδού ΑΚΤ που διεγείρεται από τη γλυκόζη, η οποία δρα με την ινσουλίνη για να προάγει την πρόσληψη γλυκόζης από τους μυς. Ως εκ τούτου, η διαγονιδιακή ενεργοποίηση αυτού του μονοπατιού βελτιώνει την μεταγευματική κάθαρση γλυκόζης, ενώ η ανεπάρκειά της προκαλεί διαταραχή της δράσης της ινσουλίνης, οδηγώντας σε δυσανεξία στη γλυκόζη.

 

Τα απαραίτητα συμπληρώματα διατροφής για τον σακχαρώδη διαβήτη

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα απαραίτητα συμπληρώματα διατροφής για τον σακχαρώδη διαβήτη

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Ο διαβήτης τύπου 1 θεραπεύεται

Τι είναι ο διαβήτης;

Πώς η αλόη βοηθάει στον διαβήτη

Που κάνει καλό το εκχύλισμα κανέλας

Τι θα συμβεί στον οργανισμό σας αν κόψετε τη ζάχαρη

Τι πρέπει να προσέχουν οι διαβητικοί

Οι κανόνες της διατροφής στον διαβήτη

Οι καλύτεροι μετρητές σακχάρου

Αναλώσιμα Διαβήτη

Για όσους παίρνουν αντιπηκτικά

Μεταυπογλυκαιμική υπεργλυκαιμία

Πρόληψη υπογλυκαιμίας

Τι πρέπει να προσέχουν οι διαβητικοί τους καλοκαιρινούς μήνες

Πολυκυστική νόσος ωοθηκών

Σύγχρονη αντιμετώπιση του διαβήτη

Η νέα ινσουλίνη

Ταινίες εξέτασης ούρων

Οι απαραίτητες βιταμίνες για τους διαβητικούς

Χειρουργική αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη

Τι είναι η καμπύλη σαχκάρου

Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης

 Μεταβολικό σύνδρομο

Γιατί όσοι έχουν διαβήτη δεν πρέπει να καπνίζουν

Διαβητικό πόδι

Διαιτολόγιο για διαβητικούς

Λιραγλουτίδη

Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια

Πώς επηρεάζεται η ψυχολογία στον διαβήτη;

Ταινίες εξέτασης ούρων

Γιατί η κανέλα είναι κατάλληλη για τον διαβήτη

Οι ινκρετίνες στη θεραπεία του διαβήτη

www.emedi.gr

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πρωινή ναυτία

Εάν έχετε πρωινή ναυτία αποφύγετε τις έντονες οσμές, την υπερβολική κούραση, τα πικάντικα τρόφιμα και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Η πρωινή ναυτία...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ