Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΟι διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος από τους χολόλιθους στο συκώτι

Οι διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος από τους χολόλιθους στο συκώτι

Η χολολιθίαση προκαλεί πολλές διαταραχές στο ουροποιητικό σύστημα

 

Το ουροποιητικό σύστημα είναι σημαντικό απεκκριτικό σύστημα.

Το ουροποιητικό σύστημα αποτελείται από τους δύο νεφρούς που σχηματίζουν και απεκκρίνουν τα ούρα, τους δύο ουρητήρες που μεταφέρουν τα ούρα από τους νεφρούς στην ουροδόχο κύστη, από την ουροδόχο κύστη όπου τα ούρα συγκεντρώνονται και αποθηκεύονται προσωρινά και από την ουρήθρα μέσω της οποίας τα ούρα μεταφέρονται από την ουροδόχο κύστη προς τα έξω.

Η καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος είναι απαραίτητη για την διατήρηση της ισορροπίας, ανάμεσα στο νερό και τις ουσίες που διαλύονται σε αυτό, καθώς και της ομοιόστασης, ανάμεσα στο όξινο και στο αλκαλικό στοιχείο.

Το ουροποιητικό σύστημα συνδέεται με την αποβολή των άχρηστων ουσιών που προέρχονται από τον καταβολισμό της κυτταρικής πρωτεϊνης στο ήπαρ.

Οι περισσότερες παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος συνδέονται με διαταραχές της απλής διήθησης στους νεφρούς. Καθημερινά οι νεφροί σχηματίζουν 150 λίτρα διηθήματος. Από αυτά τα 1,5 λίτρα απεκκρίνονται ως ούρα. Φυσιολογικά, όλα τα συστατικά του αίματος περνούν από τους νεφρούς, εκτός από τα αιμοπετάλια, τις πρωτεϊνες του αίματος και τα ερυθροκύτταρα. 

Όταν το πεπτικό σύστημα και το συκώτι δεν λειτουργούν σωστά η διήθηση από τους νεφρούς διαταράσσεται.

Όταν υπάρχουν χολόλιθοι στο ήπαρ και τη χοληδόχο κύστη μειώνεται η ποσότητα της χολής που απαιτείται για την σωστή πέψη των τροφών. Έτσι μεγάλες ποσότητες τροφής παραμένουν άπεπτες και αρχίζουν να υφίστανται ζύμωση και σήψη και πολλά τοξικά απόβλητα μαζεύονται στο αίμα και τη λέμφο. Επίσης, τοξικά απόβλητα μαζεύονται και στα ούρα, τον ιδρώτα, τα αέρια και τα κόπρανα.

Τα μικρά μόρια των παθογόνων παραγόντων εμφανίζονται στο αίμα και στην λέμφο και φαίνονται με το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο. Αυτά τα μόρια κάνουν όξινο το pH στο αίμα. Το σώμα πρέπει να αποβάλλει τις τοξικές ουσίες για να προστατευθεί και μετακινεί τους παθογόνους παράγοντες στον συνδετικό ιστό των οργάνων. Ο συνδετικός ιστός αποτελείται από το ζελατινώδες υγρό τη λέμφο που περιβάλλει όλα τα κύτταρα. Όλα τα κύτταρα περιβάλλονται από συνδετικό ιστό. Όταν μαζεύονται απόβλητα στο συνδετικό ιστό εκλύεται διττανθρακικό νάτριο στο αίμα (NaHCO3) που εξουδετερώνει τις όξινες τοξίνες και τις αποβάλλει μέσω των απεκκριτικών οργάνων. Όταν οι τοξίνες που εναποτίθενται είναι πολλές το φυσιολογικό διττανθρακικό νάτριο που υπάρχει στο σώμα δεν επαρκεί και ο συνδετικός ιστός γίνεται πιο πηχτός. Έτσι οι θρεπτικές ουσίες, το νερό και το οξυγόνο δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν και τα κύτταρα των οργάνων υποσιτίζονται, αφυδατώνονται και δεν οξυγονώνονται επαρκώς. 

Κάποια από αυτά τα τοξικά όξινα συστατικά είναι πρωτεϊνες από τις ζωϊκές τροφές. Αν υπάρχουν χολόλιθοι το ήπαρ δεν μπορεί, αυτό να διασπάσει τις πρωτεϊνες και η περίσσεια τους μαζεύεται προσωρινά στον συνδετικό ιστό για να μετατραπούν σε ίνες κολλαγόνου. Στη συνέχεια οι ίνες κολλαγόνου συγχωνεύονται στις βασικές μεμβράνες των τριχοειδών αγγείων, αλλά και στις αρτηρίες που αυξάνονται σε πάχος μέχρι και 10 φορές. Τα αιμοφόρα αγγεία παθαίνουν συμφόρηση, αυξάνεται η πηκτικότητα του αίματος από τις πρωτεϊνες και οι νεφροί δυσκολεύονται να φιλτράρουν το αίμα. Οι βασικές μεμβράνες των αιμοφόρων αγγείων παθαίνουν και αυτές συμφόρηση και γίνονται άκαμπτες και σκληρές. Καθώς, η σκλήρυνση των αιμοφόρων αγγείων επιδεινώνεται, αυξάνεται η πίεση του αίματος και η λειτουργία των νεφρών εξασθενεί περισσότερο. Έτσι, όλο και περισσότερα άχρηστα προϊόντα μεταβολισμού που απεκκρίνονται από τους νεφρούς, που σε φυσιολογικές συνθήκες αποβάλλονται από τις φλέβες και τους λεμφικούς πόρους κατακρατούνται και η νεφρική λειτουργία εξασθενεί ακόμη περισσότερο.

Όταν υπάρχει νεφρική δυσλειτουργία δεν μπορεί να διατηρηθεί η ισορροπία των ηλεκτρολυτών και κατακρατούνται κρύσταλλοι και λίθοι ουρικού οξέος, όταν το ουρικό οξύ είναι πάνω από 2-4 mg%. Το ουρικό οξύ, ως γνωστό, είναι προϊόν διάσπασης των πρωτεϊνών στο ήπαρ και όταν το ουρικό οξύ είναι πάνω από 4mg% προκαλείται ουρική απόφραξη, λοιμώξεις των νεφρών και νεφρική ανεπάρκεια.

Τα νεφρικά κύτταρα δεν λαμβάνουν, έτσι αρκετό οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες κι έτσι μπορεί να εμφανισθούν κακοήθεις όγκοι. Οι κρύσταλλοι ουρικού οξέος, όταν δεν μπορούν να αποβληθούν από τους νεφρούς εναποτίθενται στις αρθρώσεις και προκαλούν ρευματισμούς, ουρική αρθρίτιδα και κατακράτηση υγρών.

Στην αρχή τα συμπτώματα της νεφροπάθειας είναι ήπια, όπως μεταβολή στον όγκο των ούρων, τη συχνότητα ούρησης και το χρώμα των ούρων. Στη συνέχεια εμφανίζεται πρήξιμο στα μάτια, στο πρόσωπο, τους αστραγάλους, καθώς και οσφυαλγία και αυχεναλγία. Ακόμη, υπάρχουν διαταραχές όρασης, κόπωση, ναυτία, μειωμένη απόδοση, υπέρταση ή υπόταση, πόνος μεταναστευτικός από το άνω μέρος της κοιλιάς στο κάτω, σκούρα ούρα, αυξημένη δίψα, νυχτερινή διούρηση, ολιγουρία (κάτω από 500 ml ημερησίως), αίσθημα πληρότητας της ουροδόχου κύστεως, επώδυνη διούρηση, μεταβολές στο χρώμα του δέρματος, ξηροδερμία, οίδημα των αστραγάλων στην κατάκλιση, πρησμένα μάτια κατά την πρωινή έγερση, μώλωπες και αιμορραγίες.

Όταν το αίμα περιέχει πολλά άχρηστα μικρά μόρια και περίσσεια πρωτεϊνών προκαλούνται διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος. Αυτό συμβαίνει και όταν υπάρχουν χολόλιθοι στο ήπαρ που διαταράσσουν την πέψη, προκαλούν συμφόρηση στο λεμφικό και κυκλοφορικό σύστημα και διαταραχές στο ουροποιητικό σύστημα.

Μια καλή αποτοξίνωση του ήπατος και της χοληδόχου κύστεως θα βοηθήσει στην αποβολή των χολόλιθων, οπότε το ουροποιητικό σύστημα θα μπορέσει να αποβάλλει τις συσσωρευμένες τοξίνες και τους λίθους και θα επανέλθει η ισορροπία των υγρών και θα αποκατασταθεί η πίεση του αίματος. 

Στη συνέχεια απαιτείται να γίνει και καλή αποτοξίνωση των νεφρών, αλλά και όλου του οργανισμού.


Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για αποτοξίνωση

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για αποτοξίνωση

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, θα επιλεγούν για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Συνταγές για τους χολόλιθους

Συνταγές από ροφήματα για όλες τις ασθένειες

Οι βιταμίνες για τους χολόλιθους

Χολοκυστίτιδα

Χολολιθίαση και πολύποδες της χοληδόχου κύστεως

Αιμολυτική αναιμία

Οι διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος από την χολολιθίαση

Χρήσιμες πληροφορίες για το συκώτι σας

Να κάνετε συχνά αποτοξίνωση του ήπατος και της χολής

Καθημερινή αποτοξίνωση με διατροφή

Να τρώτε κάρδαμο για να κάνετε αποτοξίνωση από τις καρκινογόνες ουσίες

Κάντε αποτοξίνωση από τον καπνό

Χρήσιμες πληροφορίες για τα αντιοξειδωτικά

Αποτοξινώστε το συκώτι σας με γαϊδουράγκαθο

Οι βιταμίνες για αποτοξίνωση από τα βαρέα μέταλλα

Δίαιτα αποτοξίνωσης

Οι καλύτερες τροφές αποτοξίνωσης

Προστατεύστε τα κύτταρά σας από τις τοξίνες

Το απόλυτο συμπλήρωμα για αποτοξίνωση

Χολολιθίαση και πολύποδες της χοληδόχου κύστεως

Η τοξικότητα των κυτταροστατικών φαρμάκων

Ενδοηπατική χολόσταση της κύησης

Ηπατική τοξικότητα στον καρκίνο

Ηπατοτοξικότητα από τη χημειοθεραπεία

Οι τρανσαμινάσες αίματος

Ηπατοτοξικότητα από την αγομελατίνη

Η επόμενη μέρα του ποτού

Δεν απαιτούνται πια βιοψίες για τις παθήσεις ήπατος

Κίρρωση του ήπατος

Οξεία ηπατική ανεπάρκεια

Κίνδυνος αναζωπύρωσης ηπατίτιδας από βιολογικές θεραπείες

Οι βιταμίνες για τη θεραπεία της ηπατίτιδας

Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για την ηπατική, νεφρική και μυϊκή λειτουργία

Η αφυδάτωση προκαλεί πολλές ασθένειες

Η τοξικότητα των κυτταροστατικών φαρμάκων

Μην κάνετε προεγχειρητική χημειοθεραπεία για τις ηπατικές μεταστάσεις

Χρήσιμες πληροφορίες για τα αντιοξειδωτικά

Ποιοι πρέπει να παίρνουν μουρουνόλαδο

Κετογενική δίαιτα

Η ασπιρίνη προστατεύει το συκώτι

Ο πολύς σίδηρος είναι επικίνδυνος

Απεικονιστικές μέθοδοι στον καρκίνο ήπατος

Βιοψία κατευθυνόμενη υπό αξονικό τομογράφο

Η γ-γλουταμυλική τρανσφεράση

Γλουταθειόνη

Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για το ενδοκρινικό σύστημα και τον μεταβολισμό

Χρήσιμες συμβουλές για όσες έχουν ορμονικές διαταραχές

Χρήσιμες πληροφορίες για τον καρκίνο του ήπατος και των χοληφόρων

Αποτοξινώστε το συκώτι σας με γαϊδουράγκαθο

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με αγκινάρες

Τσάι αγκινάρας

Ευεργετικές ιδιότητες της αγκινάρας

Έλεγχος για ηπατίτιδα

Μήπως το συκώτι σας έχει λίπος;

Νόσος του Wilson

Νόσος Gaucher

Οι χρησιμότερες πληροφορίες για τα λεμόνια

Κάθε χυμός βοηθά διαφορετικά τον οργανισμό μας

Αλκαλική φωσφατάση

Πώς θεραπεύει το κίτρινο χρώμα

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ