Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΘεραπείες καρκίνου για κάθε ασθενή εξατομικευμένα

Θεραπείες καρκίνου για κάθε ασθενή εξατομικευμένα

Εξατομικευμένη θεραπεία στον καρκίνο

Γράφει ο

Δρ Νικολόπουλος Σωτήριος , BS, MS, PhD Βιολόγος (BS)

Μοριακός Ογκολόγος

Σε αυτή τη μεταγονιδιωματική εποχή, το σύνθημα είναι ένα “το σωστό φάρμακο, για τον σωστό ασθενή, στη σωστή στιγμή”.

Με άλλα λόγια, οι θεραπείες μετατοπίζονται σταδιακά από την προσέγγιση “οι ίδιες θεραπείες σε όλους”, σε ένα πιο εξατομικευμένο μοντέλο, έτσι ώστε οι ασθενείς να μπορούν να λαμβάνουν την καλύτερη θεραπεία με βάση τη γενετική σύνθεση και άλλους παράγοντες πρόβλεψης.

Αυτό επιτρέπει στους γιατρούς να αποφύγουν τη συνταγογράφηση ενός φαρμάκου που είναι απίθανο να είναι αποτελεσματικό ή που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες σε ορισμένους ασθενείς.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η εξατομικευμένη προσέγγιση της θεραπείας, πρέπει να μελετηθούν οι σχετικοί βιοδείκτες.

Τα παθολογικά δείγματα των ασθενών συγκρίνονται με τα φυσιολογικά, μέσω της γονιδιωματικής ανάλυσης DNA (μεταλλάξεις), τη μεταγραφική ανάλυση για την ανάλυση RNA (γονιδιακή έκφραση) και την πρωτεομική για την πρωτεΐνη (πρωτεϊνική έκφραση).

Από τεχνική άποψη, η ανάλυση DNA είναι η πιο εύκολη στην εκτέλεση σε μοριακό επίπεδο. Το DNA απομονώνεται εύκολα από το παθολογικό δείγμα.

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση: μεταλλάξεις στο DNA, αλληλουχίες DNA του Sanger, αλληλούχιση επόμενης γενεάς, καθώς και PCR σε πραγματικό χρόνο με ανιχνευτές ειδικής μετάλλαξης, ή PCR σε πραγματικό χρόνο συνοδευόμενη από τήξη υψηλής ανάλυσης. Υπάρχουν πολλά εμπορικά κιτ που χρησιμοποιούν τη μεθοδολογία PCR σε πραγματικό χρόνο. Κάθε μεθοδολογία έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, όσον αφορά την ευαισθησία ή τον αριθμό των γονιδίων που μπορούν να ελεγχθούν.

Η παρουσία μιας συγκεκριμένης μετάλλαξης θα αποκαλύψει μια ενεργή σηματοδότηση οδού στον παθολογικό ιστό και μερικές φορές μπορεί να βοηθήσει στην ταυτοποίηση μιας στοχοθετημένης θεραπείας (δηλ. μεταλλάξεις EGFR σε NSCLC εμφανίζονται σε συχνότητα 10-15%, ή μετάλλαξη BRAF στο μελάνωμα εμφανίζονται με συχνότητα ~ 60%). Ωστόσο, δεδομένου ότι οι μεταλλάξεις για τα περισσότερα γονίδια είναι μάλλον σπάνιες (μόνο το KRAS έχει υψηλή συχνότητα ~ 30% σε πνευμονικούς όγκους και ~ 40% σε όγκους του παχέος εντέρου) δεν υπάρχει σχεδόν καμία βοήθεια για τον ασθενή, στις περισσότερες περιπτώσεις.

Σε αντίθεση με την ανάλυση DNA, η μελέτη του παθολογικού δείγματος στο επίπεδο του RNA είναι πάντα ενημερωτική και χρήσιμη δεδομένου ότι παρέχει τη σχετική γονιδιακή έκφραση οποιουδήποτε επιλεγμένου βιοδείκτη.

 

Η κύρια μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για τη μελέτη της έκφρασης ορισμένων γονιδίων από ένα δείγμα όγκου είναι η ποσοτική PCR σε πραγματικό χρόνο. Είναι εξαιρετικά ευαίσθητη, συγκεκριμένη και εξαιρετικά αναπαραγώγιμη μεθοδολογία και έχει ένα δυναμικό εύρος. Για να ποσοτικοποιηθεί η γονιδιακή έκφραση, το RNA εκχυλίζεται από τον ιστό όγκου και υποβάλλεται σε αγωγή με DΝάση Ι για να απομακρυνθεί το μολυσμένο RNA.

Η συνολική περιεκτικότητα RNA μετριέται και πραγματοποιείται με ανάστροφη μεταγραφή, ακολουθούμενη από ποσοτική RT-PCR για κάθε γονίδιο που αναλύθηκε. Η έκφραση καθενός από τα γονίδια που μελετήθηκαν μετράται εις τριπλούν και στη συνέχεια κανονικοποιείται σε σχέση με τα γονίδια αναφοράς. Υπάρχουν πολλές εμπορικές δοκιμασίες έκφρασης γονιδίων που αναπτύσσονται και προσφέρονται διεθνώς, όπως το MammaPrint και το OncotypeDx, που καθορίζουν βασικά την πρόγνωση των δειγμάτων που μελετήθηκαν.

Με το μοριακό προφίλ του όγκου μπορούμε να μετρήσουμε την έκφραση των γονιδίων που κωδικοποιούν τον υποδοχέα κυτταρικής επιφάνειας τυροσινικών κινασών, αυξητικών παραγόντων, παραγόντων μεταγραφής, καταστολέων όγκων, μιτωτικών και αντιαποπτωτικών, γονίδια, γονίδια επιδιόρθωσης DNA, γονίδια μεταβολισμού, καθώς και γονίδια που σχετίζονται με την αντοχή και την ευαισθησία στα φάρμακα.

Για την ανάλυση των πρωτεϊνών, το χρυσό πρότυπο είναι η ανοσοϊστοχημεία που καθορίζει την έκφραση ή όχι ορισμένων σημάνσεων στα κύτταρα. Ωστόσο, από αυτή την κλασική μεθοδολογία η οποία είναι η κύρια μέθοδος που εφαρμόζεται στην κλινική πράξη σήμερα, δεν μπορούμε να καθορίσουμε τη σχετική έκφραση ή μικρές αλλαγές στην έκφραση των βιοδεικτών σε παθολογικά κύτταρα σε σύγκριση με τα φυσιολογικά κύτταρα. Υπάρχει, επίσης, ένα μειονέκτημα στη διαθεσιμότητα και / ή λειτουργικότητα των αντισωμάτων που χρησιμοποιούνται, ειδικά για τους πρόσφατα εντοπισθέντες βιοδείκτες. 

Εφαρμόζοντας το μοριακό προφίλ σε ένα παθολογικό δείγμα, μπορούν να παραχθούν πληροφορίες σχετικά με τους μεγάλους μηχανισμούς ανάπτυξης όγκων για κάθε περίπτωση, το μεταστατικό δυναμικό, την ακτινοευαισθησία, την αντίσταση ή την ευαισθησία σε όλα τα διαθέσιμα φάρμακα, καθώς και την πρόβλεψη της απόδοσης των πιθανών στοχευμένων φαρμάκων για τις θεραπείες για κάθε ασθενή ξεχωριστά.


Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.

Ζητείστε την εξέταση πριν κάνετε οποιαδήποτε θεραπεία. Η ζωή σας είναι πολύτιμη.

Ζητήστε από την  EMEDI  πληροφορίες για το μοριακό προφίλ του όγκου.

Μάθετε όλες τις πληροφορίες από τους συνεργάτες μας για την εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου, πατώντας εδώ.

sotiris nikolopoulos 1


Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο του μαστού

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, θα επιλεγούν για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης, 

Που μπορεί να εφαρμοστεί το μοριακό προφίλ

Ελεύθερα κυκλοφορούντα καρκινικά κύτταρα

Μοριακό προφίλ του όγκου

Έκφραση του κολλαγόνου σε καρκίνο του πνεύμονα

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Pancakes με πεκάν, μπανάνα και maple syrup

Pancake με πεκάν, μπανάνα και maple syrup. Με αλεύρι ολικής, νιφάδες βρώμης και μέλι. Νόστιμο και υγιεινό Pancake με πεκάν, μπανάνα και maple syrup ΣΙΡΟΠΙ ΣΦΕΝΔΑΜΟΥ: Το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ