Οι προφυλάξεις που πρέπει να παίρνουν όσοι έχουν έρπητα
Ο έρπητας μπορεί να εμφανισθεί στο στόμα, στα χείλη, στη μύτη, στα μάγουλα και στα δάχτυλα, όταν πέσει η άμυνα του οργανισμού ή σε πυρετό.
Ο έρπητας προκαλείται από τον ιό του έρπητα και κυρίως, του τύπου Ι.
Ο ιός του έρπητα 2 είναι, συνήθως, υπεύθυνος για τον έρπητα των γεννητικών οργάνων.
Ωστόσο και οι δύο τύποι μπορούν να προκαλέσουν φουσκάλες και στην περιοχή του προσώπου και στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.
Ο έρπητας είναι μεταδοτικός και μπορεί να τον κολλήσετε από άλλο άτομο που τον έχει.
Τα συμπτώματα μπορεί να μην εμφανισθούν τις πρώτες 20 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό.
Μικρές φουσκάλες, γεμάτες με υγρό αρχίζουν να σχηματίζονται σε μια ερεθισμένη περιοχή του δέρματος που πονάει. Ο πόνος ή το τσίμπημα προηγούνται από τις φουσκάλες κατά 1-2 ημέρες. Τα συμπτώματα, συνήθως, διαρκούν 7-10 ημέρες.
Μετά την πρώτη μόλυνση, ο ιός εμφανίζεται κατά διαστήματα στο ίδιο ή σε κοντινό σημείο με την πρώτη φορά. Ο πυρετός, η έμμηνος ρύση, η στενοχώρια, το άγχος, η κούραση και η έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσουν υποτροπή.
Ο ιός του έρπητα μπορεί να μεταδοθεί, ακόμα κι αν δεν υπάρχουν φουσκάλες. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος μόλυνσης είναι από την ώρα που εμφανίζονται οι φουσκάλες, μέχρι την στιγμή που θα σχηματίσουν κρούστα. Οι φουσκάλες του έρπητα, εμφανίζονται περισσότερο στους εφήβους και στους νεαρούς ενηλίκους, αλλά σε οποιαδήποτε ηλικία.
Τα ξεσπάσματα του έρπητα μειώνονται μετά την ηλικία των 35 ετών.
Τι να κάνετε αν πάθετε έρπητα
Ο έρπητας, συνήθως, υποχωρεί χωρίς θεραπεία.
Μόλις, νιώσετε το τσίμπημα βάλτε με ένα κομμάτι βαμβάκι καθαρό οινόπνευμα στην πληγή 95ο.
Να ξεκουράζεστε, να παίρνετε παυσίπονα, αν έχετε πυρετό, να βάζετε κρέμες για την ανακούφιση. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κρέμες που επιταχύνουν την επούλωση και τα παιδιά δεν πρέπει να λαμβάνουν ασπιρίνη.
Μην πιέζετε, μην τσιμπάτε και μην σκαλίζετε τις φουσκάλες.
Να αποφεύγετε τα φιλιά και την επαφή με άλλους όταν έχετε φουσκάλες.
Να πλένετε τα χέρια σας σχολαστικά όταν αγγίζετε τους άλλους.
Να μην κάθεστε πολύ στον ήλιο, για πρόληψη του έρπητα.
Το φάρμακο που συνταγογραφούν οι γιατροί σε χάπια και κρέμα είναι το ασυκλοβίρ και άλλες παρεμφερείς δραστικές ουσίες, που εμποδίζουν την ανάπτυξη του ιού του έρπητα. Πολλοί τα χρησιμοποιούν την ώρα που κάποιος έχει το πρόδρομο σύμπτωμα, δηλαδή, το τσίμπημα. Το acyclovir και τα παρόμοια φάρμακα είναι τα συμβατικά φάρμακα. Όμως, ο έρπητας μπορεί να αντιμετωπισθεί με την σωστή διατροφή και με συμπληρώματα, χωρίς τις παρενέργειες των συμβατικών φαρμάκων.
Αν έχετε έρπητα, να μην έρχεστε σε επαφή, με βρέφη ή με ανθρώπους που έχουν έκζεμα. Αυτά τα άτομα είναι πιο επιρρεπή στη μόλυνση. Επίσης, να αποφεύγετε, τα άτομα που παίρνουν φάρμακα για τον καρκίνο και για μεταμόσχευση οργάνων, γιατί το ανοσοποιητικό τους σύστημα, είναι πιο αδύναμο. Ο ιός μπορεί να απειλήσει, ακόμα και τη ζωή τους.
Οι έγκυες και οι μητέρες που θηλάζουν δεν πρέπει να παίρνουν το acyclovir και τα παρεμφερή φάρμακα, για τη θεραπεία του έρπητα.
Οι λοιμώξεις του ιού του έρπητα μπορεί να έχουν σοβαρές επιπλοκές. Ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί στο μάτι και να επέλθει τύφλωση του κερατοειδούς χιτώνα. Αν έχετε πόνο σαν κάψιμο στο μάτι ή εξάνθημα κοντά στο μάτι ή στην άκρη της μύτης, επισκεφθείτε, αμέσως τον γιατρό σας.
Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον έρπητα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον έρπητα
Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, θα επιλεγούν για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.
Διαβάστε, επίσης,
Φύλλα ελιάς για τις λοιμώξεις του χειμώνα
Η θεραπεία για όλες τις κυτταρίτιδες
Όλα τα κόλπα για να θεραπεύσετε τον έρπητα ζωστήρα
Οι δερματολογικές παθήσεις στην τρίτη ηλικία
Όλα τα κόλπα για να θεραπεύσετε τον έρπητα
‘Ερπητας των γεννητικών οργάνων
Εργαστηριακός έλεγχος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
L-αργινίνη, το θαυματουργό αμινοξύ
Διάγνωση ασθενειών από τα μάτια
‘Ερπητας των γεννητικών οργάνων
www.emedi.gr