Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΝευρολογίαΟι διαταραχές του νευρικού συστήματος από τους χολόλιθους

Οι διαταραχές του νευρικού συστήματος από τους χολόλιθους

Η χολολιθίαση προκαλεί διαταραχές του νευρικού συστήματος

 

Τα συναισθήματα παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στην υγεία μας.

Η προσωπικότητά μας, οι διαπροσωπικές μας σχέσεις, η αφύπνιση που έχουμε, η εικόνα μας στον κόσμο, οι επιθυμίες μας, η υπομονή, οι αντοχές που έχουμε και οι αντιδράσεις μας σε όσα συμβαίνουν επηρεάζονται από την λειτουργία του νευρικού μας συστήματος.

Καταρχήν ο εγκέφαλος ελέγχει όλον τον οργανισμό. Αν δεν τρέφεται σωστά ο εγκέφαλός μας ο οργανισμός μας δεν λειτουργεί σωστά.

Τα εγκεφαλικά κύτταρα παρασκευάζουν μεγάλες ποσότητες χημικών ουσιών και χρειάζονται θρεπτικά συστατικά. Αν υπολειτουργεί το πεπτικό σύστημα και το ήπαρ ο εγκέφαλος δεν μπορεί να παρασκευάζει τις χημικές ουσίες που απαιτούνται για να λειτουργεί ένας οργανισμός φυσιολογικά.

Όταν λείπουν τα θρεπτικά συστατικά από έναν οργανισμό, υπάρχει κόπωση, κυκλοθυμία, κατάθλιψη, πόνος, δυσφορία και κακή υγεία, αλλά και σχιζοφρένεια και νόσος Alzheimer.

Το νευρικό σύστημα αποτελείται από τον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό, τα νωτιαία και εγκεφαλικά νεύρα και το αυτόνομo νευρικό σύστημα. Η λειτουργία του νευρικού συστήματος εξαρτάται από τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει το αίμα.

Το αίμα αποτελείται από το πλάσμα που είναι κιτρινωπό διαφανές υγρό και από κύτταρα. Μέσα στο πλάσμα περιέχονται νερό, πρωτεϊνες, μεταλλικά άλατα, ορμόνες, βιταμίνες, θρεπτικές ουσίες, αντισώματα, αέρια και οργανικά απόβλητα.

Υπάρχουν τρείς τύποι κυττάρων του αίματος: Τα ερυθροκύτταρα, τα λευκοκύτταρα και τα αιμοπετάλια.

Οι μεταβολές στο αίμα επηρεάζουν το νευρικό σύστημα και το σώμα, γενικά.

Τα κύτταρα του αίματος σχηματίζονται στον ερυθρό μυελό των οστών, ο οποίος τρέφεται από τις θρεπτικές ουσίες που προσκομίζονται από το πεπτικό σύστημα.

Αν υπάρχουν χολόλιθοι στο ήπαρ παρεμποδίζεται η σωστή πέψη, καθώς και η απορρόφηση των τροφών και στο πλάσμα συσσωρεύονται πολλά απόβλητα και μειώνεται η παροχή θρεπτικών συστατικών στον μυελό των οστών. Αυτό έχει αν αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ισορροπία των κυττάρων του αίματος και οι ορμονικές οδοί, με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί σωστά το νευρικό σύστημα. Γι΄αυτό και οι περισσότερες παθήσεις του νευρικού συστήματος οφείλονται σε ανεπάρκεια του αίματος λόγω ηπατικής δυσλειτουργίας κι έτσι μαζεύονται πολλά άχρηστα απόβλητα στην εντερική οδό.

Όλες οι ηπατικές λειτουργίες επηρεάζουν άμεσα το νευρικό σύστημα. Τα ηπατικά κύτταρα μετατρέπουν το γλυκογόνο, που είναι σύνθετο σάκχαρο σε γλυκόζη, που μαζί με το οξυγόνο και το νερό αποτελεί τη σημαντικότερη θρεπτική ουσία για το νευρικό σύστημα. Η γλυκόζη καλύπτει τις περισσότερες ενεργειακές ανάγκες του νευρικού συστήματος.

Ο εγκέφαλος αν και αποτελεί μόλις το 1/15 του συνολικού βάρους, περιέχει, περίπου το 1/5 του συνολικού όγκου του αίματος του σώματος και χρησιμοποιεί τεράστιες ποσότητες γλυκόζης.

Οι χολόλιθοι στο ήπαρ μειώνουν τον εφοδιασμό της γλυκόζης προς τον εγκέφαλο και το υπόλοιπο νευρικό σύστημα. Αυτό επηρεάζει αρνητικά την απόδοση των οργάνων, των αισθήσεων, αλλά και τη νοητική λειτουργία.

Στην αρχή, λόγω της ηπατικής δυσλειτουργίας ο ασθενής επιθυμεί γλυκά και αμυλώδη τρόφιμα και βιώνει κυκλοθυμία και συναισθηματικό στρες. Επειδή το συκώτι παρασκευάζει τις πρωτεϊνες του πλάσματος και τους περισσότερους παράγοντες που εμπλέκονται στην πήξη του αίματος, από τα αμινοξέα του οργανισμού και η χολολιθίαση καταστέλλει αυτή την λειτουργία, η παραγωγή πηκτικών παραγόντων μειώνεται και το ίδιο και τα αιμοπετάλια και μπορεί να συμβεί αιμορραγία. Σε αιμορραγία στον εγκέφαλο μπορεί να καταστραφεί ο εγκεφαλικός ιστός ή να συμβεί παράλυση ή ακόμη και θάνατος. Η σφοδρότητα της αιμορραγίας στον εγκέφαλο εξαρτάται από τυχόν συνυπάρχουσα υπέρταση και την τυχόν κατανάλωση αλκοόλ. Επιπλέον η χρησιμοποίηση των αιμοπεταλίων  μειώνεται, επειδή οι χολόλιθοι εμποδίζουν την προσκόμιση αίματος στα ηπατικά κύτταρα.

Η βιταμίνη Κ είναι κι αυτή απαραίτητη για την σύνθεση των πηκτικών παραγόντων. Η βιταμίνη Κ είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη που αποθηκεύεται στο ήπαρ. Για να απορροφήσει τα λίπη στο έντερο ο οργανισμός χρειάζεται τα χολικά άλατα που παρασκευάζονται από τις εκκρίσεις της χολής. Οι χολόλιθοι στο ήπαρ και στην χοληδόχο κύστη εμποδίζουν την ροή της χολής και προκαλούν ανεπαρκή απορρόφηση λιπών κι έτσι βιταμίνης Κ.

Οι χολόλιθοι στο ήπαρ προκαλούν και διαταραχές του αγγειακού συστήματος. Όταν το αίμα γίνεται πηκτό τα αγγεία σκληραίνουν και φθείρονται. Αν σχηματιστεί θρόμβος σε μια φθαρμένη αρτηρία, ο θρόμβος γίνεται έμβολο και εγκλωβίζεται σε μια μικρή αρτηρία, μακριά από τη φθαρμένη και παρεμποδίζει τη ροή του αίματος, προκαλώντας ισχαιμία και έμφραγμα. Αν το έΜφραγμα συμβεί σε εγκεφαλική αρτηρία προκαλείται εγκεφαλικό.

Η διαταραχή των ηπατικών λειτουργιών, όμως, επηρεάζει και τα αστροκύτταρα ή τα αστεροειδή νευρογλοιακά κύτταρα που είναι ο ιστός στήριξης του κεντρικού νευρικού συστήματος. Έτσι, προκαλείται απάθεια, αποπροσανατολισμός, παραλήρημα, μυϊκή ακαμψία και κώμα. Τα αζωτούχα βακτηριακά απόβλητα που απορροφούνται από το παχύ έντερο φθάνουν στα εγκεφαλικά κύτταρα, μέσω του αίματος, αν δεν αποτοξινωθούν από το ήπαρ. Και άλλα άχρηστα προϊόντα μεταβολισμού συσσωρεύονται, όπως η αμμωνία που μεταβάλλει την διαπερατότητα των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο και μειώνεται η αποτελεσματικότητα του αιματοεγκεφαλικού φραγμού και επιβλαβείς ουσίες εισέρχονται στον εγκέφαλο και προκαλούν κι άλλες βλάβες. Όταν οι νευρώνες του εγκεφάλου δεν τρέφονται σωστά προκαλείται άνοια και νόσος Alzheimer. Aν οι νευρώνες που φθείρονται είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή του νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη, προκαλείται νόσος Πάρκινσον. Η σκλήρυνση κατά πλάκας εμφανίζεται όταν τα κύτταρα που παράγουν την μυελίνη, που είναι το έλυτρο του λιπώδους υλικού που περιβάλλει τους νευράξονες, δεν τρέφονται σωστά. Αυτό οφείλεται σε συμφόρηση στο παχύ έντερο και ανεπαρκή απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.

Το συκώτι ελέγχει την πέψη, την απορρόφηση και το μεταβολισμό των λιπαρών ουσιών σε όλο το σώμα. Οι χολόλιθοι εμπλέκονται στον μεταβολισμό και επηρεάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Η χοληστερόλη ως γνωστό αποτελεί το βασικό δομικό υλικό, όλων των κυττάρων του οργανισμού και είναι απαραίτητη για όλες τις μεταβολικές διεργασίες. Ο εγκέφαλος αποτελείται από 10% καθαρή χοληστερόλη που είναι σημαντική για την εγκεφαλική ανάπτυξη και λειτουργία. Η χοληστερόλη προστατεύει τα νεύρα από φθορές και βλάβες. Τα μειωμένα λίπη στο σώμα επηρεάζουν το νευρικό σύστημα και προκαλούν πολλές παθήσεις. Η αποβολή των χολόλιθων από το ήπαρ και τη χοληδόχο κύστη διευκολύνει την παροχή θρεπτικών συστατικών σε όλα τα κύτταρα, αναζωογονεί το νευρικό σύστημα και βελτιώνει όλες τις λειτουργίες του οργανισμού.

Επίσης, σταματήστε να τρώτε τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά και να παίρνετε στατίνες, για να έχετε υγιή χοληστερόλη που είναι απαραίτητη για την υγεία του νευρικού σας συστήματος.


Τα απαραίτητα συμπληρώματα διατροφής για του χολόλιθους

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τους χολόλιθους


Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για αποτοξίνωση 

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για αποτοξίνωση

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, θα επιλεγούν για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Οι διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος από τους χολόλιθους στο συκώτι

Συνταγές για τους χολόλιθους

Συνταγές από ροφήματα για όλες τις ασθένειες

Οι βιταμίνες για τους χολόλιθους

Χολοκυστίτιδα

Χολολιθίαση και πολύποδες της χοληδόχου κύστεως

Αιμολυτική αναιμία

Οι διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος από την χολολιθίαση

Χρήσιμες πληροφορίες για το συκώτι σας

Να κάνετε συχνά αποτοξίνωση του ήπατος και της χολής

Καθημερινή αποτοξίνωση με διατροφή

Να τρώτε κάρδαμο για να κάνετε αποτοξίνωση από τις καρκινογόνες ουσίες

Κάντε αποτοξίνωση από τον καπνό

Χρήσιμες πληροφορίες για τα αντιοξειδωτικά

Αποτοξινώστε το συκώτι σας με γαϊδουράγκαθο

Οι βιταμίνες για αποτοξίνωση από τα βαρέα μέταλλα

Δίαιτα αποτοξίνωσης

Οι καλύτερες τροφές αποτοξίνωσης

Προστατεύστε τα κύτταρά σας από τις τοξίνες

Το απόλυτο συμπλήρωμα για αποτοξίνωση

Χολολιθίαση και πολύποδες της χοληδόχου κύστεως

Η τοξικότητα των κυτταροστατικών φαρμάκων

Ενδοηπατική χολόσταση της κύησης

Ηπατική τοξικότητα στον καρκίνο

Ηπατοτοξικότητα από τη χημειοθεραπεία

Οι τρανσαμινάσες αίματος

Ηπατοτοξικότητα από την αγομελατίνη

Η επόμενη μέρα του ποτού

Δεν απαιτούνται πια βιοψίες για τις παθήσεις ήπατος

Κίρρωση του ήπατος

Οξεία ηπατική ανεπάρκεια

Κίνδυνος αναζωπύρωσης ηπατίτιδας από βιολογικές θεραπείες

Οι βιταμίνες για τη θεραπεία της ηπατίτιδας

Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για την ηπατική, νεφρική και μυϊκή λειτουργία

Η αφυδάτωση προκαλεί πολλές ασθένειες

Η τοξικότητα των κυτταροστατικών φαρμάκων

Μην κάνετε προεγχειρητική χημειοθεραπεία για τις ηπατικές μεταστάσεις

Χρήσιμες πληροφορίες για τα αντιοξειδωτικά

Ποιοι πρέπει να παίρνουν μουρουνόλαδο

Κετογενική δίαιτα

Η ασπιρίνη προστατεύει το συκώτι

Ο πολύς σίδηρος είναι επικίνδυνος

Απεικονιστικές μέθοδοι στον καρκίνο ήπατος

Βιοψία κατευθυνόμενη υπό αξονικό τομογράφο

Η γ-γλουταμυλική τρανσφεράση

Γλουταθειόνη

Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για το ενδοκρινικό σύστημα και τον μεταβολισμό

Χρήσιμες συμβουλές για όσες έχουν ορμονικές διαταραχές

Χρήσιμες πληροφορίες για τον καρκίνο του ήπατος και των χοληφόρων

Αποτοξινώστε το συκώτι σας με γαϊδουράγκαθο

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με αγκινάρες

Τσάι αγκινάρας

Ευεργετικές ιδιότητες της αγκινάρας

Έλεγχος για ηπατίτιδα

Μήπως το συκώτι σας έχει λίπος;

Νόσος του Wilson

Νόσος Gaucher

Οι χρησιμότερες πληροφορίες για τα λεμόνια

Κάθε χυμός βοηθά διαφορετικά τον οργανισμό μας

Αλκαλική φωσφατάση

Πώς θεραπεύει το κίτρινο χρώμα

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Pancakes με πεκάν, μπανάνα και maple syrup

Pancake με πεκάν, μπανάνα και maple syrup. Με αλεύρι ολικής, νιφάδες βρώμης και μέλι. Νόστιμο και υγιεινό Pancake με πεκάν, μπανάνα και maple syrup ΣΙΡΟΠΙ ΣΦΕΝΔΑΜΟΥ: Το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ