Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΈξυπνο πρόγραμμα αντιγήρανσης

Έξυπνο πρόγραμμα αντιγήρανσης

Print Friendly, PDF & Email

Η περικοπή θερμίδων ενεργοποιεί τη σιρτουίνη που είναι το κλειδί για την αντιγήρανση

 

Είναι γνωστό ότι η περικοπή των θερμίδων αυξάνει τον χρόνο ζωής.

Οι θερμίδες, βέβαια, δίνουν ενέργεια και όταν κάποιος ελαττώνει τις θερμίδες νιώθει κουρασμένος. Όμως, με την πάροδο του χρόνου η ατονία περνάει, η δύναμη επανέρχεται και η διάρκεια ζωής αυξάνεται κατά 50%.

Η βασική επιβίωση είναι το κλειδί για τη μακροβιότητα. Σε αυτή την περίοδο βασικής επιβίωσης η αναπαραγωγική δραστηριότητα ελαττώνεται για να χρησιμοποιηθεί η ενέργεια κάπου αλλού.

Μέσα στα κύτταρά μας η διαδικασία της κυτταρικής αναπνοής διασπά ένα μόριο γλυκόζης σε διοξείδιο του άνθρακα, νερό και ενέργεια. Αυτή η ενέργεια αποθηκεύεται ως ATP και ο ενήλικας άνθρωπος παράγει 67,5 κιλά, περίπου, ATP, την ημέρα.

Η διαδικασία της διάσπασης των σακχάρων έχει ως εξής: Περίπου 40% της ενέργειας και της τροφής μετατρέπονται σε ATP. Ένα μέρος των άκαυτων σακχάρων διαρρέει και δημιουργεί τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν πολλές βλάβες. Τα κύτταρα έχουν μιτοχόνδρια. Οι πρωτεϊνες, τα λίπη και οι υδατάνθρακες είναι τα καύσιμα για το σώμα. Η καύση λίπους παράγει τη διπλάσια ως τριπλάσια ενέργεια από την καύση των θερμίδων. Όταν περικόπτονται οι θερμίδες, οι άνθρωποι βασίζονται περισσότερο στα αποθέματα λίπους, παρά στην εξωτερική ενέργεια. Η καύση λίπους είναι πιο αποδοτική για την παραγωγή ATP από ότι η καύση της γλυκόζης και η ίδια ποσότητα ενέργειας μπορεί να παραχθεί με πολύ λιγότερες ελεύθερες ρίζες και χαμηλότερα επίπεδα βλαβών από ρίζες, ιδίως στα μιτοχόνδρια. Ο περιορισμός θερμίδων κατά 40% έχει ως αποτέλεσμα την μείωση κατά 45% στο ρυθμό δημιουργίας ελεύθερων ριζών στα μιτοχόνδρια και μια μείωση κατά 30% στο επίπεδο βλαβών λόγω οξείδωσης του μιτοχονδριακού DNA. Έτσι η μείωση του ρυθμού γήρανσης είναι 50%. Αλλά και η ελάττωση των θερμίδων κατά 15% έχει τα ίδια, σχεδόν, αντιγηραντικά οφέλη.

Βάλτε τη σιρτουίνη SIRT1– Sirtuin 1 στην υγεία σας

Όταν γίνεται περιορισμός των θερμίδων, ο μηχανισμός που επιβραδύνει την γήρανση, είναι μέσω μιας πρωτεϊνης που ονομάζεται σιρτουίνη.

Η σιρτουίνη μεταβάλλει τη χημεία του σώματός σας και εξουδετερώνει την γήρανση. Το γονίδιο που κατασκευάζει τη σιρτουίνη δεν είναι ενεργοποιημένο σε όλους τους ανθρώπους. Ο περιορισμός των θερμίδων βοηθά στην ενεργοποίηση της σιρτουίνης. Η σιρτουίνη επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο φτιάχνεται το DNA. Το DNA περιβάλλεται από πρωτεϊνες που ονομάζονται ιστόνες και σταθεροποιούν την δομή του. Όταν ενεργοποιείται το γονίδιο της σιρτουίνης, μέσω της πείνας), η επακόλουθη αυξημένη δραστηριότητα της πρωτεϊνης σιρτουίνης συμπιέζει το DNA πάνω στις ιστόνες, επιβραδύνοντας έτσι τον τρόπο αναπαραγωγής των χρωμοσωμάτων και μειώνει τα σφάλματα κατά την διαδικασία. Ο κύριος τρόπος ενεργοποίησης της σερτουίνης είναι με τον περιορισμό των θερμίδων, αλλά και ο μηχανισμός του σοκ της θερμότητας. Η έκθεση σε εξαιρετικά ζεστό νερό ενεργοποιεί τον μηχανισμό επιβίωσης. Επίσης, η σερτουίνη μπορεί να ενεργοποιηθεί με την ρεσβερατρόλη που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί, αλλά και με την κουερσετίνη που βρίσκεται στα μήλα και στα κρεμμύδια, αλλά και από την σωματική δραστηριότητα που είναι και ο κυριότερος αντιγηραντικός παράγοντας.

Η ρεσβερατρόλη που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί ενεργοποιεί τη σιρτουίνη, που είναι κύριος αντιγηραντικός παράγοντας. Το κόκκινο κρασί χαμηλώνει την LDL χοληστερόλη, έχει πολλά αντιοξειδωτικά και τα οφέλη υπάρχουν αν η φλούδα του σταφυλιού ακουμπά τους σπόρους, για 3 τουλάχιστον εβδομάδες. Όσο μικρότερες, μάλιστα είναι οι ρόγες του σταφυλιού, όσο περισσότερους σπόρους έχει και σε όσο πιο ορεινό σημείο αναπτύσσεται τόσο το καλύτερο.

Ένα φυτό που περιέχει πολύ ρεσβερατρόλη είναι το polygonum cuspidatum που περιέχει 40 φορές περισσότερη ρεσβερατρόλη ανά κιλό από τα σταφύλια. Υπάρχουν, επίσης, πολλές ποικιλίες σταφυλιών που περιέχουν περισσότερη ρεσβερατρόλη.

Η σερτουίνη όταν ενεργοποιείται από την ρεσβερατρόλη, αλλά και από τον περιορισμό θερμίδων και από την άσκηση προκαλεί αλλαγές στις ιστόνες και το DNA αποθηκεύεται πιο αποδοτικά και μεταβάλλεται ο τρόπος έκθεσης των γονιδίων. Με τον περιορισμό των θερμίδων και την ενεργοποίηση της σιρτουίνης, κατευνάζεται το p53, πολλαπλασιάζονται τα κύτταρα, γίνονται πιο επιτυχείς διαιρέσεις και ανανεώνεται το σώμα με νέα στελεχιαία κύτταρα (βλαστοκύτταρα). Αν γίνονται μικρολαθάκια στις κυτταρικές διαιρέσεις αυτά επιδιορθώνονται.


Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για αντιγήρανση

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για αντιγήρανση

Διαβάστε, επίσης,

Που ωφελεί το κόκκινο κρασί

Κόλπο για να σταματήσετε την άνοια

Ποιοι πρέπει να παίρνουν ρεσβερατρόλη

Χρήσιμες πληροφορίες για τα αντιοξειδωτικά

Τα κρητικά βότανα είναι αναγνωρισμένα παγκοσμίως

Η υψηλή χοληστερίνη μπορεί να καταπολεμηθεί με συμπληρώματα διατροφής

Φυτοθρεπτικά συστατικά που θεραπεύουν τον καρκίνο

Τα καλύτερα τρόφιμα κατά του καρκίνου

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με σταφύλια

Θεραπεία του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως με φυσικά μέσα

Κρέμα αντιγήρανσης με EGF και ρεσβερατρόλη

Το κόκκινο κρασί καίει το λίπος και μειώνει την αρτηριακή πίεση

Προστατέψτε την ακοή σας με κόκκινο κρασί

Οι καλύτερες τροφές για να ρίξετε την κακή χοληστερίνη

Καταπολεμήστε τα γηρατειά

Σταφύλια

Προστατέψτε την υγεία σας με το κόκκινα τρόφιμα

Που ωφελεί το κόκκινο κρασί

Κόλπο για να σταματήσετε την άνοια

Βοηθάει το αλκοόλ στον ύπνο;

Μπείτε σε πρόγραμμα αντιγήρανσης τώρα

Γιαπωνέζικη συνταγή για ανιγήρανση

Διμεθυλαμινοαιθανόλη για αντιγήρανση

Να τρώμε ή να μην τρώμε για να μην γεράσουμε;

Η Ροντιόλα είναι φάρμακο για την κατάθλιψη

Κρέμα αντιγήρανσης με EGF και ρεσβερατρόλη

Ορός αντιγήρανσης για το βράδυ

Η καλύτερη θεραπεία για τις ρυτίδες

Κοκτέιλ φαρμάκων επιβραδύνει τη γήρανση

Η καλύτερη φροντίδα αντιγήρανσης

Νέες θεραπείες για την αναζωογόνηση του δέρματος

Τα καλύτερα κόλπα για να παραμείνετε νέοι

Τα αντιβιοτικά κατά της γήρανσης

Η αυξητική ορμόνη στην αντιγήρανση

To τεστ που δείχνει πόσο και πώς θα ζήσετε

Όλα τα μυστικά για να διώξετε τις ρυτίδες

Πώς να παραμείνετε για πάντα νέοι

Το υαλουρονικό οξύ για τις ρυτίδες

Η σόγια στην αντιγήρανση

Καταπολεμήστε τα γηρατειά

Η ανανέωση του σώματος

Πολυβιταμίνες για αντιγήρανση

Η καλύτερη φροντίδα αντιγήρανσης

Η ψυχή της υγείας-SOUL

Τα οφέλη από τους σπόρους στην υγεία

www.emedi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ