Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΙατρικά ΝέαΕξαφανίστε όλες τις φλεγμονές από το σώμα σας

Εξαφανίστε όλες τις φλεγμονές από το σώμα σας

Print Friendly, PDF & Email

Πώς να εξαφανίσετε κάθε φλεγμονή από το σώμα σας

Όλοι συμφωνούν ότι το φυσικό και ψυχολογικό στρες πυροδοτούν πολλές ασθένειες, όπως καρδιακές παθήσεις, κατάθλιψη, χρόνιο πόνο, νευροεκφυλιστικές ασθένειες κ.ά.

Η φλεγμονή είναι η κυριότερη αιτία για όλες τις ασθένειες.

Οι πιο συχνές χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, το άσθμα και η κοιλιοκάκη. 

Η φλεγμονή είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του σώματος. Όταν το προστατευτικό φράγμα του σώματος έχει προσβληθεί από τραυματισμό ή μόλυνση, η κλασική φλεγμονώδης απόκριση προκαλεί ερυθρότητα, θερμότητα, οίδημα και πόνο.

Τα προσβεβλημένα κύτταρα εκκρίνουν χημικές ουσίες τις κυτοκίνες, οι οποίες αυξάνουν τη ροή αίματος στην πληγείσα περιοχή και προειδοποιούν το υπόλοιπο ανοσοποιητικό σύστημα για να προετοιμαστεί για την ίαση. Η αυξημένη θερμότητα είναι παρενέργεια της αυξημένης ροής του αίματος, η ερυθρότητα είναι παρενέργεια της διαστολής των αιμοφόρων αγγείων που φέρνουν το αίμα πιο κοντά στην επιφάνεια του δέρματος και το οίδημα συμβαίνει καθώς τα αιμοφόρα αγγεία καθίστανται πιο διαπερατά, επιτρέποντας στα υγρά και τα λευκά αιμοσφαίρια να διαρρεύσουν και να πλημμυρίσουν τον ιστό. Αυτά τα κύτταρα στη συνέχεια επιτίθενται και καταπολεμούν τα  εισβάλλοντα παθογόνα, και αργότερα καθαρίζουν τα απόβλητα.

Παραδείγματα φλεγμονών

Εάν για παράδειγμα πάθετε διάστρεμμα στον αστράγαλο, η άρθρωση πρήζεται και γίνεται ζεστή και επώδυνη.

Εάν για παράδειγμα πάθετε κρυολόγημα, τα αιμοφόρα αγγεία των αεραγωγών διογκώνονται, και η μύτη βουλώνει, ενώ οι φλεγμονώδεις ισταμίνες διεγείρουν την παραγωγή βλέννας, η οποία με τη σειρά της προκαλεί βήχα και φτέρνισμα.

Εάν για παράδειγμα πάθετε γρίπη η φλεγμονή εξαπλώνεται σε όλο το σώμα και οι αρθρώσεις και οι μυς σας πονούν.

Η οξεία φλεγμονή λειτουργεί, δηλαδή, θεραπευτικά.

Η χρόνια φλεγμονή προκαλεί χρόνιες ασθένειες

Η παχυσαρκία, το άγχος, η ρύπανση, η κακή διατροφή και η γήρανση, όμως μπορούν να προκαλούν ήπια φλεγμονή που αντί να περιορίζεται σε έναν συγκεκριμένο ιστό, διατηρεί ολόκληρο το σώμα σε μια κατάσταση ετοιμότητας για μια απειλή. Αυτή η επίμονη φλεγμονή μπορεί να μην μας κάνει πάντα να νιώθουμε άρρωστοι, αλλά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο μέλλον, από καρδιακές παθήσεις έως διαβήτη τύπου 2 και νευροεκφυλιστικά νοσήματα. 

Το άγχος είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα. Η ορμόνη νοραδρεναλίνη, η οποία απελευθερώνεται εν αναμονή μιας επικείμενης κατάστασης ζωής ή θανάτου, ενεργοποιεί την ίδια αλυσίδα γεγονότων με την μόλυνση ή τον τραυματισμό. Η χρόνια φλεγμονή είναι αποτέλεσμα του χρόνιου στρες.

Η παχυσαρκία είναι μια άλλη σύγχρονη ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή. Μια μικρή ποσότητα σωματικού λίπους είναι υγιής και στην πραγματικότητα απαραίτητη για τη ρύθμιση όχι μόνο του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά και της όρεξης, της διάθεσης και του μεταβολισμού. Όσοι έχουν, όμως πάνω από 25 έως 30 τοις εκατό σωματικού λίπους αρχίζουν κι έχουν προβλήματα. Το σωματικό λίπος αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες φλεγμονωδών κυτοκινών και εάν υπάρχει υπερβολικό λίπος, ιδιαίτερα γύρω από τα όργανα, μπορεί να διαρρεύσει, οδηγώντας σε συνεχή φλεγμονή ήπιου επιπέδου. Το λίπος σε μεγάλες ποσότητες είναι ένας φλεγμονώδης ιστός. 

Οι σύγχρονες δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορούν, επίσης, να οδηγήσουν σε ασθένεια των ούλων. Αυτό μπορεί να προκαλέσει στο σώμα φλεγμονή που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης: λιπαρές εναποθέσεις στις αρτηρίες που είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.


Αλοιφή που εξαφανίζει τη φλεγμονή του δέρματος

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε την κατάλληλη αλοιφή για τη φλεγμονή του δέρματος

Όσο περισσότερο οι φλεγμονώδεις δείκτες είναι ανεβασμένοι τόσο πιο πιθανό είναι να δημιουργηθούν προβλήματα υγείας. Η φλεγμονή συνδέεται άμεσα με τα αρχικά στάδια της καρδιακής νόσου. Τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα άγχους και σχετιζόμενης με το άγχος αυξημένης εγκεφαλικής δραστηριότητας, έχουν υψηλότερα επίπεδα CRP, που είναι δείκτης φλεγμονής, αλλά, επίσης, έχουν και μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο. Φαίνεται ότι όταν υπάρχουν υψηλότερα επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων στην κυκλοφορία, αυτά προσελκύονται από τις λιπώδεις πλάκες που συσσωρεύονται στις αρτηρίες και μπορεί να αποσπαστούν. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει στο τοίχωμα του αγγείου αιμορραγία και να σχηματισθεί ένας θρόμβος, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η χρόνια φλεγμονή μπορεί, επίσης, να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης. Πολλά από τα ψυχολογικά συμπτώματα που προκαλούνται από τη φλεγμονή, όπως η κούραση, το αίσθημα κακουχίας και η απώλεια όρεξης μοιάζουν πολύ με αυτά της κατάθλιψης. Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, τα οποία δεν μειώνουν τη φλεγμονή, είναι συχνά αναποτελεσματικά.

Πώς εξουδετερώνεται η φλεγμονή

Η φλεγμονή εξουδετερώνεται, καθώς τα ανοσοκύτταρα που εκκρίνουν κυτοκίνες μειώνονται σταδιακά σε αριθμό και τα αποτελέσματά τους μειώνονται. Στην πραγματικότητα, τα ουδετερόφιλα και τα μακροφάγα, οι τύποι των λευκών αιμοσφαιρίων που ξεκινούν τη διαδικασία, αλλάζουν ενεργά μόλις κυκλοφορήσουν, απελευθερώνοντας ένα δεύτερο σύνολο χημικών ουσιών – που ονομάζονται resolvins-ρεσολβίνες – που βοηθούν στη συσσώρευση οποιωνδήποτε  κυτοκινών για να καθαρίσουν τα απόβλητα.

Τα ανοσοκύτταρα και οι κυτοκίνες κυκλοφορούν συνεχώς στο σώμα. Η εξέταση των επιπέδων των κυτοκινών είναι η καλύτερη επιλογή. Για παράδειγμα, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα κυτοκινών στην κυκλοφορία, αλλά χαμηλότερα επίπεδα resolvins. Τα ίδια λευκά αιμοσφαίρια που ξεκινούν την αντίδραση φλεγμονής θα πρέπει, επίσης, να προχωρήσουν στην έκκριση κυτοκινών για να την τερματίσουν. Έτσι, εάν κάποιος έχει πολλές κυτοκίνες, αλλά λίγες ρεσολβίνες, είναι σημείο χρόνιας φλεγμονής και είναι διαγνωστική εξέταση.

Η διέγερση του σώματος να παράγει ρεσολβίνες, για να επιλύσει τη φλεγμονή σε άτομα με χρόνιες παθήσεις, όπως η αρθρίτιδα και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου είναι η λύση. Η ναπροξένη και άλλα μη στερεοειδή αντιφλεγμονώδη αναστέλλουν την εμφάνιση της φλεγμονής, αλλά δεν κάνουν τίποτα για να την τερματίσουν. Η λήψη αυτών των φαρμάκων μπορεί να μειώσει την οδυνηρή διόγκωση των αρθρώσεων, αλλά μειώνεται και η ανοσολογική απόκριση, και ο ανθρώπινος οργανισμός γίνεται πιο ευάλωτος στις επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις και λιγότερο ικανός να καταπολεμήσει έναν ιό ή να αναρρώσει από έναν τραυματισμό. 

Η χρόνια φλεγμονή είναι το κύριο μονοπάτι που συνδέει την αγχωτική ζωή με τις ασθένειες.

Η αύξηση των επιπέδων των κυτοκινών βοηθάει στην επίλυση του προβλήματος.

Οι ρεσολβίνες βοηθούν ενεργά στην απαλλαγή του σώματος από τα βακτήρια και ιούς.

Το μόνο διαθέσιμο φάρμακο που έχει κάποιες επιδράσεις τύπου resolvin είναι η ασπιρίνη. Αντιμετωπίζει τους προφλεγμονώδεις μεσολαβητές και ενεργοποιεί την παραγωγή φυσικών resolvins. Η χαμηλή δόση ασπιρίνης είναι θεραπεία για τη χρόνια φλεγμονή.

Τα κανναβινοειδή έχουν, επίσης πολύ καλή δράση στις φλεγμονές. Τα κανναβινοειδή βοηθούν στην πρόληψη της φλεγμονής, με φυσικό τρόπο, μέσω του ενδοκανναβοειδούς συστήματος, αλλά χωρίς παρενέργειες. Επίσης, καθαρίζουν ενεργά τα βακτήρια από τα τραύματα. Αν δεν καθαρισθεί το αντιγόνο τότε η φλεγμονή δεν θα επιλυθεί. Η κάνναβη είναι θεραπευτική για τη φλεγμονή του δέρματος, αλλά και για την κυστική ίνωση και για όλες τις χρόνιες φλεγμονές και αυξάνει τις ρεσολβίνες και ρυθμίζει τον πόνο και οι υποδοχείς της βρίσκονται στα γάγγλια της ραχιαίας ρίζας, που βρίσκονται οι συνδέσεις μεταξύ των αισθητηρίων νεύρων και του νωτιαίου μυελού. Η φλεγμονή που υπάρχει σε ασθένειες, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, ο καρκίνος, οι αυτοάνοσες ασθένειες, όπως η οστεοαρθρίτιδα θεραπεύονται με την κάνναβη. Οι γυναίκες είναι πολύ πιθανότερο από τους άνδρες να νοσούν από αυτοάνοσες ασθένειες. 


Παραγγείλετε την κανναβιδιόλη ανώτερης ποιότητας, πατώντας, εδώ


Παραγγείλετε τους κρυστάλλους καθαρής κάνναβης CBD 99ONE – CBD Crystals, πατώντας εδώ.

Η δοσολογία θα καθοριστεί σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Όλες οι ρεσολβίνες που έχουν αναγνωρισθεί έως τώρα παρασκευάζονται στο σώμα από ωμέγα-3 απαραίτητα λιπαρά οξέα. Αυτά δεν παράγονται στο σώμα σε μεγάλη ποσότητα, έτσι μπορείτε να τα λαμβάνετε μόνο από τη διατροφή και η πλουσιότερη πηγή είναι τα λιπαρά ψάρια. Τρεις εβδομαδιαίες μερίδες ελαιούχων ιχθύων ή ισοδύναμων εξουδετερώνουν τη φλεγμονή. Η σχέση μεταξύ των ωμέγα-3 και της επίλυσης της φλεγμονής εξηγεί γιατί μια δίαιτα πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.


Τα καλύτερα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα

Οι δίαιτες που περιέχουν περισσότερο λίπος και ζάχαρη προκαλούν φλεγμονή. Οι χρωστικές ουσίες που υπάρχουν στα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά συμβάλλουν στη ρύθμιση της φλεγμονής. Να καταναλώνετε λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα και πολλά δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά.

Ορισμένα είδη άσκησης φαίνεται, να βοηθούν επίσης. Σε φλεγμονή της σπονδυλικής στήλης, το τέντωμα των επηρεασθέντων μυών δύο φορές την ημέρα διεγείτρει την απελευθέρωση resolvins μέσα στους μυς και ανακτάται η κίνηση και επέρχεται η επούλωση. Η γιόγκα και η άσκηση, γενικά, αντιμετωπίζει τη φλεγμονή. Βεβαίως, προκαλεί μια αιχμή της κυτοκίνης IL-6 στους μυς και το αίμα, κάτι που συχνά λαμβάνεται ως ένδειξη ότι υπάρχει φλεγμονή. Ωστόσο,  η IL-6 λειτουργεί ως αντιφλεγμονώδες μόριο, και είναι σε υψηλά επίπεδα για μικρό χρονικό διάστημα μέχρι να σηματοδοτήσει στο ήπαρ για να μεταβολίσει το λίπος και να απομακρύνει αυτό την IL-6 από το αίμα. Εκτός αν υπάρχει τραυματισμός, δεν υπάρχει ποσότητα και είδος σωματικής άσκησης που προκαλεί στο σώμα φλεγμονές. Η άσκηση είναι εντελώς αντιφλεγμονώδης. Ακόμη και σε βαριά εκπαιδευμένους αθλητές, τις περισσότερες φορές η IL-6 είναι πολύ χαμηλή. Ακόμη και μια βόλτα 20 λεπτών μπορεί να είναι αρκετή για να κάνει τη διαφορά.

Πέρα από την αντιφλεγμονώδη διατροφή και την άσκηση, αποτελεσματικά είναι και τα λουτρά με φύλλα βασιλικού ή με κουρκουμά. Η κουρκουμίνη, το ενεργό συστατικό του κουρκουμά, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες στα κύτταρα.  Ομοίως, ο βασιλικός στο μπάνιο σας, σας βοηθά να χαλαρώνετε και να σας φεύγει το άγχος.


Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για να καταπολεμήσετε τις φλεγμονές στο σώμα σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα φυσικά αντιφλεγμονώδη

Διαβάστε, επίσης,

Διαγνωστικός έλεγχος για φλεγμονή

Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για το ενδοκρινικό σύστημα και τον μεταβολισμό

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα βακτήρια

Η κουρκουμίνη χρήσιμη για την υγεία της καρδιάς

Μεταβολικό σύνδρομο

Γιατί ματώνουν τα ούλα;

Ψωρίαση

Τα οφέλη της σερραπεπτάσης στην υγεία

Έμπλαστρα για τις φλεγμονώδεις παθήσεις του μυοσκελετικού

Ποια φάρμακα μπορείτε να αντικαταστήσετε με την κουρκούμη

Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για την ηπατική, νεφρική και μυϊκή λειτουργία

Μάθετε να αξιολογείτε την γενική ούρων

Χρήσιμες πληροφορίες για τη φυτοθεραπεία

Αντιφλεγμονώδης διατροφή

Συμβουλευτείτε την EMEDI για να μην πονάτε

Χρήσιμες πληροφορίες για τη ζάχαρη

www.emedi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου

Το σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου είναι μια διαταραχή των μυών και των μαλακών ιστών που σχετίζονται με αυτό. Το σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου είναι μια διαταραχή του...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ