Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΠαθολογίαΠώς θεραπεύονται οι κατακλίσεις

Πώς θεραπεύονται οι κατακλίσεις

Τα έλκη από πίεση είναι συχνά σε ηλικιωμένους ασθενείς που είναι συνέχεια κατακεκλιμένοι

Κατακλίσεις ή έλκη από πίεση, ICD-10 L89, ή πληγές από κατάκλιση ή τροφικά έλκη ή πληγές από πίεση είναι η καταστροφή της συνέχειας του δέρματος.

Είναι συνήθης και σοβαρή επιπλοκή που αφορά, συνήθως, ακινητοποιημένους, ηλικιωμένους ασθενείς, ειδικά, στα πλαίσια μακρόχρονης θεραπείας.

Οι πιο συνήθεις θέσεις ανάπτυξης κατακλίσεων: αγκώνες, ισχία, φτέρνες, εξωτερικό μέρος του αστραγάλου και βάση της σπονδυλικής στήλης, το πίσω μέρος των ώμων ή το πίσω μέρος του κρανίου.

Πάνω από το 95% των ελκών αναπτύσσονται στο κάτω μέρος του σώματος.

Η επίπτωση είναι 24% σε τροφίμους κέντρων φροντίδας και 30% σε νοσοκομεία και ιδρύματα.


Σημεία και συμπτώματα κατακλίσεων

Στάδιο Ι: Μη λευκάζον ερύθημα, αίσθημα θερμότητας, ευαισθησία

Στάδιο ΙΙ: Απόπτωση δέρματος, περιοριζόμενη στην επιδερμίδα, εκδορές, φυσαλίδες, έκκριμα, περιγεγραμμένο ερύθημα, κυμαινόμενη θερμοκρασία σώματος, τοπικό οίδημα

Στάδιο ΙΙΙ: Σχηματισμός έλκους σε υποδόριους ιστούς, σχηματισμός κρατήρα, νέκρωση, εσχάρες και/ή έκκριμα

Στάδιο IV: Τα έλκη επεκτείνονται πέρα από την εν τω βάθει περιτονία στο μυ ή το οστό, η αποσυντεθημένη περιοχή μπορεί να είναι μεγαλύτερη από την ορατή πληγή, οστεομυελίτιδα ή σήψη, μπορεί να υπάρχει κοκκιώδης ιστός και επιθηλιοποίηση στα όρια των πληγών. Τα έλκη πίεσης με εκτεθειμένο χόνδρο ταξινομούνται επίσης ως στάδιο IV

Το 75% των ελκών σταδίου ΙΙ επουλώνονται μέσα σε οκτώ εβδομάδες, ενώ από τα έλκη σταδίου IV μόνο το 52% επουλώνονται μέσα σε ένα χρόνο. 


Αίτια των κατακλίσεων

Άνιση εφαρμογή πίεσης πάνω σε μια σκληρή οστική επιφάνεια, για πάνω από 2 ώρες, που προκαλεί μη αναστρέψιμη ισχαιμία ιστού και νέκρωση.

Δυνάμεις σχάσεις όταν ένα άτομο γλιστράει στο πάτωμα, όταν είναι σε ύπτια θέση.

Δυνάμεις τριβής όταν τραβιέται ένας ασθενής πάνω σε ένα σεντόνι.

Υγρασία από ακράτεια ή εφίδρωση που αυξάνει την τριβή μεταξύ δύο επιφανειών.

Τα έλκη πίεσης εμφανίζονται λόγω της πίεσης που εφαρμόζεται στον μαλακό ιστό, με αποτέλεσμα την πλήρη ή μερική παρεμπόδιση της ροής του αίματος στον μαλακό ιστό. Η διάτμηση είναι επίσης μια αιτία, καθώς, μπορεί να γίνει στα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν το δέρμα.

Τα έλκη πίεσης, συνήθως, αναπτύσσονται σε άτομα που δεν κινούνται, όπως αυτά που είναι κατακεκλιμένα στο κρεβάτι ή περιορίζονται σε αναπηρικό καροτσάκι.

Άλλοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ανοχή του δέρματος για πίεση και διάτμηση, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο ανάπτυξης εξέλκωσης του έλκους.

Οι παράγοντες αυτοί είναι: ο υποσιτισμός σε πρωτεΐνες & θερμίδες, η υγρασία δέρματος που προκαλείται από εφίδρωση ή ακράτεια, οι ασθένειες που μειώνουν τη ροή αίματος στο δέρμα, όπως η αρτηριοσκλήρωση ή ασθένειες που μειώνουν την αίσθηση στο δέρμα, όπως η παράλυση ή η νευροπάθεια. Η επούλωση ελκών πίεσης μπορεί να επιβραδυνθεί από την ηλικία του ατόμου και τις συνοδές ιατρικές καταστάσεις (όπως αρτηριοσκλήρωση, διαβήτης, μόλυνση, περιφερική αγγειακή νόσος, εγκεφαλικό αγγειακό,  υπόταση, ηλικία 70 ετών και άνω, το ξηρό δέρμα, ο χαμηλός δείκτης μάζας σώματος, η μειωμένη κινητικότητα, η αλλοιωμένη ψυχική κατάσταση, η ακράτεια ούρων και κοπράνων, ο υποσιτισμός, οι φυσικοί περιορισμοί, η κακοήθεια, το ιστορικό έλκους πίεσης, το κάπνισμα ή τα φάρμακα, όπως τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Τα έλκη προλαμβάνονται και θεραπεύονται αν εντοπιστούν έγκαιρα.

Τα έλκη πίεσης μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθούν σε ασθενείς με σοβαρή νόσο, ευπαθείς ηλικιωμένους, άτομα με μειωμένη κινητικότητα, όπως χρήστες αναπηρικών καρεκλών (ειδικά όταν πρόκειται για τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης).

Η πρωταρχική πρόληψη είναι η αναδιανομή της πίεσης με την τακτική αλλαγή της θέσεως του ατόμου. Εκτός από τη αλλαγή θέσεως και την επανατοποθέτηση του ατόμου στο κρεβάτι ή στην αναπηρική καρέκλα, η κατανάλωση ισορροπημένης διατροφής με επαρκείς πρωτεΐνες και η διατήρηση του δέρματος καθαρού και ελεύθερου από την έκθεση στα ούρα και τα κόπρανα είναι πολύ σημαντικά.


Παράγοντες κινδύνου για κατακλίσεις

Ακινησία, όπως σε τετραπληγία

Κακή θρέψη

Χαμηλό βάρος σώματος

Υπολευκωματιναιμία

Ακράτεια κοπράνων

Κάταγμα οστού, ιδίως, μηριαίου

Ανεπάρκεια βιταμίνης C

Δερματικές αλλαγές που σχετίζονται με τη ηλικία, όπως ελαττωμένη αντίληψη του πόνου, διαταραγμένες ιδιότητες φραγμού, μειωμένη ανοσία και επιβραδυμένη επούλωση πληγών

Αναιμία

Λοιμώξεις

Περιφερική αγγειοπάθεια

Άνοια

Κακοήθειες

Σακχαρώδης διαβήτης

Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια

Ξηρό και κρύο δέρμα με χαμηλή υγρασία κάτω από 40% 

Ατροφία δέρματος

Επηρεασμένο διανοητικό επίπεδο


Διάγνωση κατακλίσεων

Απαιτείται καλλιέργεια από την πληγή αν υπάρχει ένδειξη λοίμωξης, όπως ερύθημα, πυώδες έκκριμα και κακοσμία

Μετράται ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων και ο τύπος των λευκών αιμοσφαιρίων σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από 37oC

Αν υπάρχει λευκοκυττάρωση γίνεται και γενική ούρων και αίματος και ακτινογραφία θώρακος

Η παθολογοανατομική εξέταση δείχνει εκτεταμένη νέκρωση του προσβεβλημένου μέρους


Παθοφυσιολογία κατακλίσεων

Τα έλκη πίεσης μπορεί να οφείλονται σε ανεπαρκή παροχή αίματος και σε επακόλουθο τραυματισμό επαναιμάτωσης, όταν το αίμα εισέρχεται ξανά στον ιστό. Ένα απλό παράδειγμα ελαφριάς πίεσης μπορεί να αντιμετωπιστεί από υγιή άτομα: ο πόνος  είναι ενδεικτικός της παρεμπόδισης της ροής αίματος στις πληγείσες περιοχές. Μέσα σε 2 ώρες, αυτή η έλλειψη παροχής αίματος, που ονομάζεται ισχαιμία, μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη ιστών και κυτταρικό θάνατο. Η πληγή θα αρχίσει αρχικά ως μια κόκκινη, επώδυνη περιοχή. Η άλλη διαδικασία εξέλιξης του έλκους πίεσης παρατηρείται όταν η πίεση είναι αρκετά υψηλή, ώστε να βλάψει την κυτταρική μεμβράνη των μυϊκών κυττάρων. Τα μυϊκά κύτταρα πεθαίνουν ως αποτέλεσμα και το δέρμα τροφοδοτείται μέσω των αιμοφόρων αγγείων που διέρχονται από τον μυ. Αυτή είναι η μορφή βαθιάς βλάβης ιστού των ελκών πίεσης αρχίζει ως μοβ άθικτο δέρμα.


Πρόληψη κατακλίσεων

-Αναδιανομή πίεσης 

Η πιο σημαντική φροντίδα για ένα άτομο που κινδυνεύει από έλκη πίεσης και εκείνων που πάσχουν από αποπληξία είναι η ανακατανομή της πίεσης έτσι ώστε να μην ασκείται πίεση στο έλκος. Πρέπει να εφαρμοσθεί πρόγραμμα συχνής αλλαγής θέσεων των παραπληγικών ανά δύο ώρες. Τα νοσηλευτικά ιδρύματα και τα νοσοκομεία, συνήθως, θέτουν σε εφαρμογή προγράμματα για να αποφύγουν την ανάπτυξη έλκους πίεσης σε αυτούς που είναι στο κρεβάτι, όπως η χρήση ενός συνήθους χρονικού πλαισίου για αλλαγή θέσης και η επανατοποθέτηση για τη μείωση της πίεσης. Η συχνότητα περιστροφής και επανατοποθέτησης εξαρτάται από το επίπεδο κινδύνου του ατόμου.

Επιφάνειες υποστήριξης 

Τα στρώματα υψηλής περιεκτικότητας σε αφρώδες υλικό ή υψηλής πυκνότητας αφρού έχουν  κατά 60% λιγότερο κίνδυνο για έλκη πίεσης σε σύγκριση με τα κανονικά στρώματα αφρού. Οι επικαλύψεις από δέρμα προβάτου αποτρέπουν το σχηματισμό νέου έλκους πίεσης. Υπάρχουν και τα στρώματα εναλλασσόμενης πίεσης και ανακατανομής πίεσης  για τη μείωση των υψηλών τιμών πίεσης σε προεξέχουσες ή οστικές περιοχές του σώματος.  Για τα άτομα με παράλυση, η μετατόπιση της πίεσης σε τακτική βάση και η χρήση μαξιλαριού αναπηρικής πολυθρόνας με εξαρτήματα ανακούφισης της πίεσης μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη τραυμάτων πίεσης.

Ο έλεγχος των επιπέδων θερμότητας και υγρασίας της επιφάνειας του δέρματος, παίζει, επίσης, σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τον έλεγχο των ελκών πίεσης.

Διατροφή 

Επιπλέον, η επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών και θερμίδων είναι σημαντική.

Η βιταμίνη C μειώνει τον κίνδυνο έλκους πίεσης. Τα άτομα με υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης C έχουν χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης κατακλίσεων. Η διατήρηση της σωστής διατροφής στα νεογνά είναι επίσης σημαντική για την πρόληψη των ελκών πίεσης. Αν δεν μπορείτε να διατηρήσετε σωστή διατροφή μέσω της πρόσληψης πρωτεϊνών και θερμίδων, συνιστώνται συμπληρώματα διατροφής. Η φροντίδα του δέρματος είναι, επίσης, σημαντική, επειδή το κατεστραμμένο δέρμα δεν ανέχεται την πίεση. Ωστόσο, το δέρμα που έχει υποστεί βλάβη από την έκθεση στα ούρα ή τα κόπρανα δεν θεωρείται έλκος πίεσης. Αυτές οι πληγές δέρματος είναι δερματίτιδα που σχετίζεται με την ακράτεια.


Θεραπεία κατακλίσεων

Διατροφή: Βελτιώστε την πρόσληψη πρωτεϊνών, θερμίδων και βιταμίνης C. Επίσης, απαραίτητος είναι ο θειϊκός ψευδάργυρος, η βιταμίνη Α και ο σίδηρος.

Απομακρύνετε τα νεκρωτικά έλκη από πίεση με αεροστεγή επίδεσμο, υδροθεραπεία, πρωτεολυτικά ένζυμα και χειρουργική ή λέιζερ.

-Χρησιμοποιήστε ειδικά κρεβάτια και αλλάζετε τη θέση του ασθενή κάθε 2 ώρες για να ανακουφίζεται από την πίεση η θέση της εξέλκωσης. Τα κρεβάτια με υγροποιημένο αέρα ή μικρή απώλεια αέρα, τα στρώματα στατικής πίεσης, αλλά και του αφρού που είναι πιο φθηνά είναι κατάλληλα. Τα στρώματα νερού, οι προβιές και τα ειδικά στρώματα με επιφάνεια αυγοκυψέλης είναι πιο ακριβά, ιατρικά εξαρτήματα.

-Απαιτείται έλεγχος της ακράτειας ούρων και κοπράνων.

-Ειδικά μέτρα ανάλογα με το στάδιο της κατάκλισης:

Στάδιο Ι

-Ανακουφίστε από την πίεση με κρεβάτι αιωρούμενο ή με στρώμα ροής αέρα

-Χρησιμοποιήστε δερματική κρέμα ή άλλο αερόλυμα βοτάνων στις εξέρυθρες περιοχές

-Διατηρείστε όλες τις δερματικές περιοχές καθαρές και στεγνές

-Να αξιολογείτε το δέρμα κάθε 12 ώρες ή λιγότερο

Στάδιο ΙΙ

-Χρησιμοποιήστε γάζες βουτηγμένες σε αλατόνερο και καθαρίστε το έλκος πίεσης

-Ξεπλύνετε με φυσιολογικό ορό

-Στεγνώστε με γάζα

-Τοποθετήστε επίδεσμο με ιώδιο, άργυρο ή προϊόντα μελισσών. Αν γίνεται αφήστε το ανοιχτό. Η οξυγόνωση προάγει την επούλωση

Στάδιο ΙΙΙ

-Χρησιμοποιήστε γάζες βουτηγμένες σε αλατόνερο και καθαρίστε το έλκος πίεσης

-Με στεγνή γάζα απομακρύνετε τους νεκρωμένους ιστούς

-Ξεπλύνετε με φυσιολογικό ορό

-Στεγνώστε καλά

-Τοποθετήστε επίδεσμο με με ιώδιο, άργυρο ή προϊόντα μελισσών. Αν γίνεται αφήστε το ανοιχτό. Η οξυγόνωση προάγει την επούλωση

Στάδιο IV

Γίνεται χειρουργική επέμβαση σε βαθιά και επιπλεγμένα έλκη, όπως μυοδερματικοί κρημνοί, μερικού πάχους δερματικά μοσχεύματα και πρώιμη σύγκλιση

-Απαιτείται φυσικοθεραπεία με παθητικές ασκήσεις ή ενεργητικές αν είναι δυνατόν 


Biofilm κατακλίσεων

Το βιοφίλμ ή βιομεμβράνη είναι ένας από τους συνηθέστερους λόγους της καθυστερημένης επούλωσης σε έλκη πίεσης. Το βιοφίλμ εμφανίζεται ταχέως σε επούλωση τραυμάτων, διατηρώντας την πληγή φλεγμαίνουσα. Για τον έλεγχο του βιοφίλμ απαιτούνται συχνά καθαρισμός και αντιμικροβιακοί επίδεσμοι. Η μόλυνση εμποδίζει την επούλωση ελκών πίεσης. Τα σημάδια της λοίμωξης από έλκος υπό πίεση περιλαμβάνουν αργή ή καθυστερημένη επούλωση και ιστό κοκκοποίησης. Τα σημεία και τα συμπτώματα της συστηματικής λοίμωξης περιλαμβάνουν πυρετό, πόνο, ερυθρότητα, οίδημα, θερμότητα της περιοχής και πυώδη έκκριση. Επιπλέον, τα μολυσμένα τραύματα μπορεί να έχουν μια άσχημη μυρωδιά, να αποχρωματίζονται και μπορεί τελικά να παράγουν περισσότερο πύο

Για να εξαλειφθεί αυτό το πρόβλημα, είναι επιτακτική η εφαρμογή αντισηπτικών ταυτόχρονα. Το υπεροξείδιο του υδρογόνου αυξάνει τη φλεγμονή και παρεμποδίζει τη θεραπεία. Επιθέματα με ιώδιο, άργυρο ή προϊόντα μελισσών διεισδύουν στις βιομεμβράνες. Τα συστηματικά αντιβιοτικά δεν συνιστώνται στη θεραπεία της τοπικής μόλυνσης σε έλκος πίεσης, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε βακτηριακή αντοχή. Συνιστώνται μόνο εάν υπάρχουν ενδείξεις πρόωρης κυτταρίτιδας, οστικής μολύνσεως ή βακτηριδίων στο αίμα. 

Φάρμακα που χορηγούνται σε κατακλίσεις

Μόνο σε κυτταρίτιδα, οστεομυελίτιδα ή σήψη: κλινδαμυκίνη ή γενταμυκίνη

Βιταμίνη C 500mg δύο φορές την ημέρα

Θειϊκός ψευδάργυρος

Σε βαλβιδοπάθεια δίνονται αντιβιοτικά προφυλακτικά για την βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα

Τοπικά αντιμικροβιακά χρησιμοποιούνται μόνο για επιφανειακές λοιμώξεις, αφού ληφθούν καλλιέργειες και αντιβιογράμματα για χρήση ειδικών αντιμυκητιασικών παραγόντων (μικοναζόλη, σόδα, κλοτριμαζόλη κ.ά) ή αντιμικροβιακοί παράγοντες (silver sulphadiazine, πολυμυξίνη Β, νεομυκίνη, γενταμυκίνη κ.ά)

Χρησιμοποιούνται παράγοντες ενζυμικής απομάκρυνσης των νεκρωμένων ιστών, όπως κολλαγενάση, θρυψίνη, ινωδολυσίνη, δεσοξυριβονουκλεάση, παπαϊνη κά

Υπάρχουν πολλά επιθέματα για ανάπλαση. Καλύτερα όταν είναι δυνατόν να αφήνονται ανοιχτά για καλή οξυγόνωση

Ο νεκρωτικός ιστός πρέπει να απομακρυνθεί στα περισσότερα έλκη πίεσης. Η πτέρνα είναι μια εξαίρεση σε πολλές περιπτώσεις όταν το άκρο έχει ανεπαρκή παροχή αίματος. Ο νεκρωτικός ιστός είναι ένας ιδανικός χώρος για τη βακτηριακή ανάπτυξη, ο οποίος έχει την ικανότητα να εμποδίζει σε μεγάλο βαθμό την επούλωση των πληγών

Υπάρχουν πέντε τρόποι για να αφαιρέσετε τον νεκρωτικό ιστό.

Η αυτολυτική αποδέσμευση είναι η χρήση υγρών επιδέσμων για την προώθηση της αυτόλυσης με τα ένζυμα και τα λευκά αιμοσφαίρια του σώματος. Πρόκειται για μια αργή διαδικασία, αλλά ως επί το πλείστον ανώδυνη, και είναι πιο αποτελεσματική σε άτομα με ένα σωστά λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα.

-Ο βιολογικός καθαρισμός ή η θεραπεία απολέπισης είναι η χρήση ιατρικών σκουληκιών που τρέφονται με νεκρωτικό ιστό και συνεπώς καθαρίζουν το τραύμα από τα περίσσεια βακτηρίων. 

-Η χημική αποδέσμευση ή η ενζυμική αποδέσμευση είναι η χρήση καθορισμένων ενζύμων που προάγουν την απομάκρυνση του νεκρωτικού ιστού.

-Η μηχανική απολέπιση είναι η χρήση εξευγενιστικών επιδέσμων, υδρομασάζ ή λέιζερ για τη διάλυση σε σταθερή πληγή.

-Η χειρουργική απολέπιση είναι η ταχύτερη μέθοδος, καθώς, επιτρέπει σε έναν χειρούργο να απομακρύνει γρήγορα τους νεκρούς ιστούς.

Επιθέματα κατακλίσεων

Κατάσταση Επιθέματα
Κανένα έως μέτρια εξιδρώματα Γάζες ή καταπλάσματα
Μέτρια έως βαριά εξιδρώματα Επεξεργασία με αφρό και ειδικά καταπλάσματα
Μόλυνση

Υδροκολλοειδής επίδεσμος

με ιώδιο, άργυρο ή προϊόντα μελισσών

Εύθραυστο δέρμα Προστασία περιοχής με ειδικό άκαμπτο δίχτυ

Επιπλοκές κατακλίσεων

Τα έλκη πίεσης μπορούν να προκαλέσουν διαταραχή της λειτουργίας της ουροδόχου κύστης, λοίμωξη οστών, νεφρική ανεπάρκεια, σηψαιμία, αμυλοείδωση, αναιμία, συρίγγια της ουρήθρας, γάγγραινα και πολύ σπάνια κακοήθη μετασχηματισμό (έλκος του Marjolin – δευτερογενή καρκινώματα σε χρόνιες πληγές). Οι πληγές  μπορεί  να αναπτύξουν αιμάτωμα, μολύνσεις ή γάγγραινα. Τα παράλυτα άτομα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν πληγές πίεσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επιπλοκές από τις πληγές μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή. 


Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τις κατακλίσεις

Πατήστε εδώ για να παραγγείλετε όλα τα απαραίτητα για να θεραπεύσετε τις κατακλίσεις


Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τα έλκη και τις πληγές

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα απαραίτητα για τα έλκη του δέρματος και τις πληγές


Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τα τραύματα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα απαραίτητα για τα τραύματα


Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την επούλωση των κατακλίσεων

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την επούλωση των κατακλίσεων

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, θα επιλεγούν για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Οι βιταμίνες για τα έλκη

Παραμονή ασθενούς στο κρεβάτι

Κατακλίσεις

Μήπως έχετε ακράτεια κοπράνων;

Εσώρουχα για τις κατακλίσεις

Εγέρθητι

Σύνδρομο της Υπερδραστήριας Κύστης

Πώς η ακράτεια ούρων προκαλεί κατάθλιψη

Μύθοι και αλήθειες για την ακράτεια ούρων

Βιταμίνη Ε

Χρήσιμες πληροφορίες για το υπεροξείδιο του υδρογόνου

www.emedi.gr

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Εκπαίδευση ασθενών με αυτισμό

Εκπαίδευση ασθενών με αυτισμό. Διευκολύνετε και βοηθήστε τα άτομα με τα άτομα με Αυτισμό Η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος είναι οι δυσκολίες σε άτομα τα οποία...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ