Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΙατρικά ΝέαΌταν η βιολογική σας ηλικία είναι διαφορετική από την πραγματική

Όταν η βιολογική σας ηλικία είναι διαφορετική από την πραγματική

Η βιολογική σας ηλικία μπορεί να είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη από την πραγματική

Η χρονολογική μας ηλικία είναι μόνο ένας δείκτης για το πέρασμα του χρόνου.

Έχουμε, επίσης, την βιολογική ηλικία, που είναι ένα μέτρο για το πόσο γρήγορα τα κύτταρα στο σώμα μας γερνάνε σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Η χρονολογική και βιολογική μας ηλικία δεν ταυτίζονται πάντα.

Όλοι γνωρίζουμε ανθρώπους που φαίνονται νέοι για την ηλικία τους. Ακόμη και στο ίδιο το άτομο, διαφορετικά μέρη του σώματος μπορούν να γερνάνε με διαφορετικές ταχύτητες. 

Ποια είναι η πραγματική σας ηλικία και η διάρκεια ζωής σας 

Τα τελευταία χρόνια, μελέτες έχουν δείξει ότι η βιολογική ηλικία μας είναι πιο αξιόπιστος δείκτης της μελλοντικής μας υγείας από την πραγματική ηλικία μας. Ο υπολογισμός της βιολογικής μας ηλικίας είναι να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε ή και να αποτρέψουμε την ασθένεια παρακολουθώντας τον ρυθμό με τον οποίο μεγαλώνουμε.

Μπορεί, μάλιστα, να μας επιτρέψει να επιβραδύνουμε ή να αντιστρέψουμε, τη διαδικασία γήρανσης.

Η γήρανση είναι η προοδευτική απώλεια της λειτουργίας, συνοδευόμενη από τη μείωση της γονιμότητας και την αύξηση της θνησιμότητας.

Η γήρανση είναι αποτέλεσμα της έντασης ενέργειας για το σώμα μας για την αποκατάσταση βλαβών.

Η πιο ευρέως διαδεδομένη θεωρία της γήρανσης είναι ότι τα τελομερή, τα γενετικά άκρα των χρωμοσωμάτων, αυξάνονται βραχύτερα κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται, σαν ένα φυτίλι που καίει σε ένα κερί και μικραίνει, όταν καίγεται. Μόλις εξαντληθούν αυτά, το κύτταρο μαραίνεται και πεθαίνει.

Η γήρανση είναι αποτέλεσμα του πόσο ενεργητικό είναι το σώμα μας για να επιδιορθώνει, συνεχώς, τα σφάλματα που συμβαίνουν στο DNA μας καθώς τα κύτταρα διαιρούνται. Τα γονίδια που επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής το κάνουν με την αλλαγή των μηχανισμών επισκευής των κυττάρων.

Τα σφάλματα που δημιουργούνται στα κύτταρα και τους ιστούς, με τον τρόπο αυτό επιδιορθώνονται.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί δείκτες κυτταρικής γήρανσης, συμπεριλαμβανομένης της αρτηριακής πίεσης και της καρδιαγγειακής λειτουργίας.

Έτσι, εάν είναι επιταχυνόμενη η βιολογική ηλικία, σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να φτάσει κάποιος στα 83. Ο έλεγχος της έκφρασης 150 γονιδίων που σχετίζονται με τη γήρανση, δείχνει ότι η βιολογική ηλικία συνδέεται στενότερα με τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η οστεοπόρωση σε σύγκριση με τη χρονολογική ηλικία.

Ορισμένες μοριακές μεταβολές στο σώμα αντανακλώνται στο πρόσωπο. Τα υψηλά επίπεδα χαμηλής πυκνότητας χοληστερόλης LDL-κακή χοληστερόλη συνδέονται με πιο φουσκωμένα μάγουλα και σακουλάκια κάτω από τα μάτια, για παράδειγμα. Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια μπορεί να υπάρχουν από τη φτωχή λειτουργία των νεφρών ή την κυκλοφορία του αίματος. 

Μελετώντας διαφορετικές παραμέτρους του αίματος που αντικατοπτρίζουν τον κίνδυνο ασθενειών, μπορεί να δημιουργηθεί ένας αλγόριθμος για την πρόβλεψη της βιολογικής ηλικίας. 

Μια άλλη μέθοδος για τη μέτρηση της βιολογικής ηλικίας είναι να εξετάσουμε πόσο σύνθετοι υδατάνθρακες που ονομάζονται γλυκάνες συνδέονται με μόρια στο σώμα, μια διαδικασία που ονομάζεται γλυκοζυλίωση. Η γλυκοζυλίωση ενός αντισώματος που ονομάζεται ανοσοσφαιρίνη G αλλάζει καθώς γερνάμε και αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόβλεψη της χρονολογικής ηλικίας. Όταν η ηλικία γλυκάνης  ατόμων συγκριθεί με γνωστούς δείκτες επιδείνωσης της υγείας, όπως η ινσουλίνη, η γλυκόζη, ο Δείκτης Μάζας Σώματος και η χοληστερόλη, διαπιστώνεται ότι όσοι έχουν παθολογικούς αυτούς τους δείκτες, έχουν,  επίσης, μια μεγαλύτερη ηλικία γλυκάνης. Η ηλικία γλυκάνης φαίνεται να αντικατοπτρίζει πόση φλεγμονή υπάρχει στο σώμα. Η παρατεταμένη φλεγμονή μπορεί να κάνει τα κύτταρα να επιδεινώνονται γρηγορότερα, οπότε η ταχύτερη ηλικία γλυκάνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σήμα έγκαιρης προειδοποίησης ότι η υγεία μας κινδυνεύει.

Άλλος ακριβής τρόπος μέτρησης της γήρανσης του ανθρώπου είναι ο έλεγχος του εγγενούς “επιγενετικού” ρολογιού, που υπάρχει σε όλα τα κύτταρά μας. Η επιγενετική αναφέρεται στη διαδικασία με την οποία προστίθενται ή απομακρύνονται από το DNA χημικές ετικέτες που ονομάζονται ομάδες μεθυλίου, οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζουν τα γονίδια που ενεργοποιούνται ή απενεργοποιούνται. Ορισμένες αλλαγές στα πρότυπα μεθυλίωσης με την πάροδο του χρόνου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτίμηση της ηλικίας.

Ο ιστός του μαστού από υγιείς γυναίκες ηλικίας 21 ετών εμφανίζεται 17 χρόνια μεγαλύτερος από το αίμα τους, και αυτό συσχετίζεται στενά με τη χρονολογική ηλικία τους. Αυτή η διαφορά μειώνεται καθώς γερνάμε. Για τις γυναίκες ηλικίας 55 ετών, ο ιστός του μαστού εμφανίζεται περίπου οκτώ ετών μεγαλύτερος από το αίμα. Αναγνωρίζοντας ποιες είναι οι φυσιολογικές διαφορές, οι ερευνητές υπολογίζουν ότι αν μια γυναίκα έχει ιστό μαστού 20 ετών μεγαλύτερο από ό, τι πρέπει, πρέπει να παρακολουθείται στενότερα για καρκίνο του μαστού.

Πέρα από την παρακολούθηση και την ενίσχυση των διαγνώσεων για ασθένειες, μπορεί ο υπολογισμός της βιολογικής μας ηλικίας να μας δώσουν μια καλύτερη εικόνα για το πόση ζωή έχουμε ακόμη. Υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ του επιγονιδιακού ρολογιού μας και του χρόνου μας μέχρι θανάτου.

Υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ της επιταχυνόμενης επιγενετικής γήρανσης, σε σχέση με την βιολογική ηλικία και το χρόνο μέχρι θανάτου. Περίπου το 5% των ατόμων έχουν επιταχυνόμενη επιγενετική ηλικία. Ο κίνδυνος θανάτου τους την επόμενη δεκαετία είναι περίπου 50 τοις εκατό υψηλότερος από εκείνους στους οποίους η επιγενετική τους ηλικία συμβαδίζει με τα πραγματικά τους χρόνια.

Η μελέτη της επιγενετικής των επαγόμενων πολυδύναμων βλαστικών κυττάρων (iPSC), τα οποία είναι ενήλικα κύτταρα που μπορούν να ωθηθούν για να επανέλθουν σε μια κατάσταση παρόμοια με τα εμβρυονικά, τα οποία είναι ικανά να μετατραπούν στου; περισσότερους τύπους κυττάρων στο σώμα.

Τα βλαστικά κύτταρα είναι μια καταπληκτική θεραπεία για την αντιγήρανση. Όλα τα επιγενετικά σημάδια είναι αναστρέψιμα. Είναι δυνατή η επαναφορά του ρολογιού. Γυρίστε πίσω το χρόνο. Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλη είναι σε θέση να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων. Το επιγενετικό ρολόι επιταχύνεται στο ήπαρ των παχύσαρκων ανθρώπων και χτυπά πιο αργά εκείνους που καταναλώνουν τακτικά ψάρια και λαχανικά και πίνουν λίγο. Η άσκηση, επίσης, βοηθάει.

Η φυσιολογική βιολογική ηλικία είναι  ισχυρότερος παράγοντας πρόβλεψης της επιβίωσης από τη χρονολογική ηλικία. Η άσκηση και η υγιεινή διατροφή μπορούν να μειώσουν την ηλικία γλυκάνης. 


Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για αντιγήρανση

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για αντιγήρανση

Διαβάστε, επίσης,

Εσείς τι ηλικία έχετε;

Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για το ενδοκρινικό σύστημα και τον μεταβολισμό

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πονοκέφαλος στα παιδιά

Ο πονοκέφαλος στα παιδιά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας. Η πιο συχνή αιτία είναι συνήθως η ημικρανία, ο πονοκέφαλος τάσης, το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ