Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, 2022
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΟφθαλμολογίαΦροντίστε τα μάτια σας το καλοκαίρι

Φροντίστε τα μάτια σας το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι τα μάτια σας θέλουν ιδιαίτερη φροντίδα

Τα μάτια το καλοκαίρι υποφέρουν από φαγούρα, κοκκίνισμα, τσούξιμο και δάκρυα. Η σκόνη, το χλώριο της πισίνας, το αλάτι της θάλασσας, η ρύπανση της ατμόσφαιρας και το έντονο φως ταλαιπωρούν τα μάτια σας . Όσοι, μάλιστα φορούν φακούς επαφής έχουν ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα, λόγω της ξηροφθαλμίας που προκαλούν αυτοί. 

Τα τεχνητά δάκρυα σε κολλύριο υγραίνουν τα μάτια και καταπολεμούν τις ενοχλήσεις. Καλύτερα, τα τεχνητά δάκρυα να περιέχουν και υαλουρονικό νάτριο και χαμομήλι. Οι οφθαλμικές σταγόνες ανακουφίζουν από την ξηροφθαλμία, το αίσθημα ξένου σώματος στο μάτι, την κούραση και από τους ερεθισμούς από τους φακούς επαφής και από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Η θάλασσα, το νερό της πισίνας, ο ήλιος, η ρύπανση της ατμόσφαιρας και οι φακοί επαφής δημιουργούν τα περισσότερα προβλήματα στα μάτια.

Το καλοκαίρι μπορεί να υποφέρετε από αλλεργική επιπεφυκίτιδα είτε από το χλώριο στις πισίνες και το αλάτι της θάλασσας είτε απλά λόγω της αυξημένης έκθεσης στο ηλιακό φως.

Εδώ είναι μερικές συμβουλές για να απολαύσετε το καλοκαίρι με ασφάλεια:

Η προστασία των ματιών το καλοκαίρι

Το φως του ήλιου μπορεί να αυξήσει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο ανάπτυξης καταρράκτη. Βεβαιωθείτε ότι εσείς και τα παιδιά σας  προστατεύετε τα μάτια σας με γυαλιά ηλίου καλής ποιότητας.

Οι πάσχοντες από αλλεργία παρουσιάζουν συμπτώματα φαγούρας, όπως κνησμό στα μάτια και τη μύτη, φτέρνισμα, ρινική καταρροή και δυσκολία στην αναπνοή. Η έκθεση στη γύρη μπορεί, επίσης, να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση και προκαλεί οίδημα στα μάτια.

Αποφύγετε τη γύρη όσο το δυνατόν περισσότερο κλείνοντας τα παράθυρα και διατηρώντας τις επιφάνειες καθαρές με ένα υγρό ξεσκονόπανο.

Φορέστε γυαλιά ηλίου τα οποία μπορεί να σας βοηθήσουν να προστατέψετε τα μάτια σας από τη σκόνη και τη γύρη.

Χρησιμοποιήστε οφθαλμικές σταγόνες για να βοηθήσετε στην ανακούφιση από τον κνησμό και το οίδημα.

Εάν φοράτε φακούς επαφής, να βάζετε, πριν τους φορέσετε, οφθαλμικές σταγόνες.

Να φοράτε τα γυαλιά σας παρά τους φακούς επαφής σας όταν η γύρη βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στον περιβάλλοντα χώρο. 

Όταν ασχολείστε με καλοκαιρινά αθλήματα, όπως κολύμπι, ιστιοπλοΐα, θαλάσσιο σκι ή καταδύσεις, είναι σημαντικό να λαμβάνετε προφυλάξεις για να προστατέψετε τα μάτια σας.

Φορέστε προστατευτικά γυαλιά για να προστατεύσετε τα μάτια σας όταν βρίσκεστε στο νερό, καθώς το αλάτι και το χλώριο μπορεί να ερεθίσουν τα μάτια σας και να προκαλέσουν ερυθρότητα.

Μην κολυμπάτε φορώντας φακούς επαφής. Αφαιρέστε πάντοτε τους φακούς σας πριν το ντους ή τη χρήση υδρομασάζ επειδή υπάρχουν μικροργανισμοί στο νερό που μπορεί να οδηγήσουν σε μια ιδιαίτερα δυσάρεστη λοίμωξη των ματιών. Η φθορά των φακών επαφής αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από μια τέτοια λοίμωξη. 

Μπορεί να είναι δύσκολο για όσους φορούν φακούς επαφής να διατηρήσουν τα επίπεδα υγιεινής για τη φροντίδα φακών αν κάνουν κάμπινγκ. Τα δύο πέμπτα των ανθρώπων δεν πλένουν τα χέρια τους πριν χειριστούν τους φακούς τους. Μάλιστα η έρευνα δείχνει ότι το 15 τοις εκατό όσων χρησιμοποιούν φακούς επαφής θα πάρουν ένα φακό επαφής από το πάτωμα, όταν πέσει και θα τον τοποθετήσουν στα μάτια τουν χωρίς να τον καθαρίσουν.

Πάντα να πλένετε τα χέρια σας πριν βάλτε τους φακούς επαφής στα μάτια σας. Να χρησιμοποιείτε τα ειδικά υγρά των φακών επαφής και να μην χρησιμοποιείτε ποτέ νερό βρύσης. Εάν φοράτε επαναχρησιμοποιούμενους φακούς επαφής, φροντίστε να τους καθαρίζετε και να τους απολυμαίνετε με τα κατάλληλα υγρά φακών επαφής μεταξύ των χρήσεων και να τους καθαρίζετε επιμελώς αν πέσουν στο πάτωμα. 

Εάν δυσκολεύεστε να διατηρήσετε τη φροντίδα των φακών επαφής κατά τη διάρκεια των διακοπών σας, να φοράτε καλύτερα τα γυαλιά σας  ή  φακούς επαφής μιας χρήσης.


Οι απαραίτητες βιταμίνες για να προστατεύετε την όρασή σας.

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τις κατάλληλες βιταμίνες για την καλή υγεία των ματιών σας.

Διαβάστε, επίσης,

Να προσέχετε τα μάτια σας

Προστατέψτε τα μάτια σας

Χρήσιμες συμβουλές για τα μάτια σας

Πότε δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται φακοί επαφής

Πώς μπορείτε να καθυστερήσετε τον καταρράκτη

Προστατευθείτε από το μπλε φως

Μέτρα προστασίας των ματιών από τον ήλιο

Όταν τα μάτια δακρύζουν

Αλλεργία στα μάτια

Επιπεφυκίτιδα στα παιδιά

Μην φοράτε φακούς επαφής στην πισίνα

Μήπως έχετε ξηροφθαλμία;

Απλός έρπητας οφθαλμού

Κερατίτιδες

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δυσαρθρία

Δυσαρθρία. Η δυσαρθρία είναι μια κινητική διαταραχή της ομιλίας που προκαλείται από βλάβη στο νευρικό σύστημα. Η δυσαρθρία εμφανίζεται όταν οι μυς που χρησιμοποιείτε για...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ