Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΟρθοπαιδικήΝα αποφεύγετε τις χειρουργικές επεμβάσεις στο γόνατο σε ρήξη μηνίσκου

Να αποφεύγετε τις χειρουργικές επεμβάσεις στο γόνατο σε ρήξη μηνίσκου

Print Friendly, PDF & Email

Να το σκεφτείτε καλά πριν κάνετε επέμβαση στο γόνατο αν πάθετε ρήξη μηνίσκου

Δάκρυα μηνίσκου

Η ρήξη μηνίσκου ICD-10 S83.2 (τρέχων τραυματισμός), M23.2 (παλαιός τραυματισμός) είναι το σχίσιμο ενός μηνίσκου, δηλαδή η ρήξη μιας ή περισσοτέρων από τις ταινίες του ινώδους χόνδρου στο γόνατο. Όταν οι γιατροί και οι ασθενείς αναφέρονται σε “σχισμένο χόνδρο” στο γόνατο, στην πραγματικότητα μπορεί να αναφέρονται σε τραυματισμό στον μηνίσκο που βρίσκεται στην κορυφή στις κνήμες. Ο μηνίσκος μπορεί να σχιστεί κατά τη διάρκεια ήπιων δραστηριοτήτων, όπως το περπάτημα ή το οκλαδόν κάθισμα. Μπορεί, επίσης, να σχιστεί από τραυματική δύναμη σε αθλήματα ή άλλες μορφές σωματικής άσκησης. Η τραυματική δράση είναι, συνήθως, μια συστροφή στο γόνατο ενώ το πόδι είναι λυγισμένο. Σε ηλικιωμένους ενήλικες, ο μηνίσκος μπορεί να υποστεί βλάβη μετά από παρατεταμένη «φθορά» που είναι γνωστή ως εκφυλιστικό δάκρυ.

Τα δάκρυα μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο ή / και οίδημα της άρθρωσης του γόνατος. Ιδιαίτερα, οι οξείες βλάβες (συνήθως σε νεότερους και πιο ενεργούς ασθενείς) μπορεί να οδηγήσουν σε μετατοπιζόμενα δάκρυα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν μηχανικά συμπτώματα, όπως  κλείδωμα κατά την κίνηση της άρθρωσης του γόνατος. Η άρθρωση πονάει όταν χρησιμοποιείται, αλλά όταν δεν υπάρχει φορτίο δεν υπάρχει πόνος.

Το δάκρυ μηνίσκου είναι ο πιο συνηθισμένος τραυματισμός στο γόνατο. Είναι πιο συχνό σε αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο και σε άντρες ηλικίας τριάντα έως σαράντα ετών. Στις γυναίκες είναι πιο συχνό σε ηλικία δέκα έως είκοσι ετών.


Ανατομία του γόνατος

Οι μηνίσκοι είναι σχήματος C, σφήνες ινώδους χόνδρου, που βρίσκονται μεταξύ του κνημιαίου πλακιδίου και των μηριαίων κονδύλων. Οι μηνίσκοι περιέχουν 70% κολλαγόνο τύπου I. Ο μεγαλύτερος μεσημβρινός  συνδέεται πιο σταθερά από τον χαλαρότερο, τον πιο κυκλικό πλευρικό μηνίσκο. Τα εμπρόσθια και οπίσθια κέρατα και των δύο  είναι ασφαλισμένα στα κνημιαία οροπέδια. Ο εγκάρσιος σύνδεσμος συνδέει τους δύο μηνίσκους. Ο οπίσθιος σύνδεσμος βοηθά στη σταθεροποίηση του οπίσθιου κέρατος του πλευρικού μηνίσκου στο μηριαίο κονδύλιο. Οι στεφανιαίοι σύνδεσμοι συνδέουν το περιφερικό χείλος χαλαρά με την κνήμη. Αν και ο πλευρικός συνδετικός σύνδεσμος περνάει πολύ κοντά, ο πλευρικός μηνίσκος δεν έχει καμία προσκόλληση σε αυτή τη δομή.

Η κοινή κάψουλα συνδέεται με ολόκληρη την περιφέρεια του κάθε μηνίσκου, αλλά προσκολλάται πιο σταθερά στο μέσο μηνίσκο. Μία διακοπή της προσάρτησης της αρθρικής κάψουλας στον πλευρικό μηνίσκο, που σχηματίζει το γειτονικό διάκενο, επιτρέπει στον τένοντα  να διέλθει στη θέση πρόσδεσής του στο μηριαίο σημείο. Η συστολή από τον τένοντα κατά τη διάρκεια της κάμψης του γόνατος τραβά τον πλευρικό μηνίσκο οπίσθια, αποφεύγοντας την παγίδευση μέσα στον χώρο των αρθρώσεων. Ο μεσαίος μηνίσκος δεν έχει άμεση μυϊκή σύνδεση. Ο μεσαίος μηνίσκος μπορεί να μετατοπιστεί μερικά χιλιοστά, ενώ ο λιγότερο σταθερός πλευρικός μηνίσκος μπορεί να κινηθεί τουλάχιστον 1 cm. 

Οι ίνες κολλαγόνου των μηνίσκων προσανατολίζονται σε περιφερειακό μοτίβο. Όταν εφαρμόζεται μία δύναμη συμπίεσης στην άρθρωση του γόνατος, μεταδίδεται μία δύναμη εφελκυσμού. Το μηριαίο οστό προσπαθεί να θέσει τον ιστό σε επέκταση και μεσοπλαστική κάμψη. 


Σημεία και συμπτώματα ρήξης μηνίσκου

Τα σημεία και τα συμπτώματα ενός σχισμένου μηνίσκου είναι ο πόνος στο γόνατο, ιδιαίτερα κατά μήκος της αρθρικής γραμμής και το οίδημα. Αυτά είναι χειρότερα όταν το γόνατο φέρει περισσότερο βάρος (για παράδειγμα, κατά το τρέξιμο). Ένα άλλο χαρακτηριστικό σημείο είναι ότι ο προσβεβλημένος ασθενής δεν είναι σε θέση να ισιώσει το πόδι του πλήρως. Αυτό μπορεί να συνοδεύεται από μια αίσθηση ότι το πόδι του κάνει κλικ. Μερικές φορές, ένα δάκρυ μηνίσκου προκαλεί, επίσης, μια αίσθηση ότι το γόνατο απομακρύνεται.

Ένα άτομο με σχισμένο μηνίσκο μπορεί να θυμάται μερικές φορές μια συγκεκριμένη δραστηριότητα κατά την οποία ο τραυματισμός έγινε. Ένα δάκρυ του μηνίσκου, συνήθως, ακολουθεί ένα τραύμα το οποίο περιλαμβάνει συστροφή του γόνατος ενώ ήταν ελαφρώς λυγισμένο. Αυτοί οι ελιγμοί επιδεινώνουν, επίσης, τον πόνο μετά τον τραυματισμό. Για παράδειγμα, η έξοδος από ένα αυτοκίνητο είναι συχνά επώδυνη.


Αιτίες ρήξης μηνίσκου

Υπάρχουν δύο μηνίσκοι σε κάθε γόνατο, ο έσω και ο έξω. Είναι ημισελινοειδή ινοχόνδρινα τμήματα, που επικάθονται στην έσω και έξω κνημιαία γλήνη, αντιστοίχως, και πιστεύεται ότι χρησιμεύουν, κυρίως, στην αύξηση της σταθερότητας του γόνατος, στην απορρόφηση των κραδασμών και στη βελτίωση της σχέσεως επαφής μηριαίων και κνημιαίων κονδύλων. Ο έσω μηνίσκος από πλευράς σχήματος είναι περισσότερο κλειστός από τον έξω.

Οι μηνίσκοι τρέφονται από μικρά αιμοφόρα αγγεία, αλλά έχουν μεγάλη περιοχή στο κέντρο χωρίς άμεση παροχή αίματος (χωρίς αγγεία). Αυτό παρουσιάζει πρόβλημα όταν υπάρχει τραύμα στον μηνίσκο, καθώς οι μη ευαίσθητες περιοχές τείνουν να μην επουλώνονται. Χωρίς τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που παρέχονται από τα αιμοφόρα αγγεία, η επούλωση δεν μπορεί να λάβει χώρα. 

Ρήξη του ενός από τους δύο μηνίσκους μπορεί να γίνει αιφνίδια μετά από βίαιη στροφική κάκωση ή να δημιουργηθεί προοδευτικά από επανειλημμένες μικροκακώσεις, συχνές, κυρίως, στους ποδοσφαιριστές. Από το σημείο που θα ραγεί ο μηνίσκος και από την έκταση της ρωγμής θα εξαρτηθεί το μέγεθος των ενοχλημάτων και το είδος της θεραπευτικής αγωγής.

Συχνότερα σπάζει ο έσω μηνίσκος, γιατί είναι αυτός που δέχεται τις μεγαλύτερες φορτίσεις κατά τη βάδιση και κυρίως, κατά τις αθλοπαιδιές. Όταν το γόνατο βρίσκεται σε πλήρη έκταση, στροφική κίνηση της κνήμης επί του μηρού είναι αδύνατη. Όταν, όμως, το γόνατο βρίσκεται σε ελαφρά κάμψη, οι στροφικές κινήσεις είναι δυνατές και οι μηνίσκοι συμπιέζονται μεταξύ των αρθρικών επιφανειών. Ο βαθμός κινητικότητας και χαλαρότητας των μηνίσκων ποικίλλει από άτομο σε άτομο και γι΄αυτό και η προδιάθεση για βλάβη είναι διάφορη.

Ο μηνίσκος μπορεί να αποκολληθεί στην περιφέρειά του ή να ραγεί στο πρόσθιο ή στο οπίσθιο κέρας του ή να κάνει επιμήκη ρωγμή στο μέσο του, γεγονός που προκαλεί αναδίπλωση του κεντρικού τμήματος που απελευθερώνεται και εμπλοκή του γόνατος.

Η αποκόλληση στην περιφέρεια προκαλεί πολύ ελαφρά ενοχλήματα και τότε δεν υπάρχει ανάγκη χειρουργικής επέμβασης.

Βέβαι και η αποκόλληση, ιδίως, σε εκείνους που ασχολούνται με τον αθλητισμό, προκαλεί ενοχλήσεις που δυσκολεύουν τη συνέχιση της αθλήσεως. Παρατηρείται ελαφρύς πόνος, κυρίως, στις στροφικές κινήσεις, αλλά και στις υπέρμετρες κινήσεις κάμψεως και εκτάσεως (βαθύ κάθισμα κ.ά).

Οι ρήξεις στο πρόσθιο ή οπίσθιο κέρας και πολύ περισσότερο οι επιμήκεις ρήξεις, με αναδίπλωση του κεντρικού τμήματος (ρήξη δίκην λαβής κάδου) προκαλούν εντονότερα ενοχλήματα.

Το ιστορικό σε αυτές τις περιπτώσεις υποβοηθάει τη διάγνωση. Ο ασθενής αναφέρει, συνήθως, στροφική κάκωση και αιφνίδια έναρξη των ενοχλημάτων του. Τα ενοχλήματα μπορεί να είναι συνεχή ή περιοδικά. Πόνος στην έσω ή έξω επιφάνεια της αρθρώσεως, ανάλογα με το μηνίσκο που έχει υποστεί τη ρήξη και που αυξάνει στις στροφικές κινήσεις. Αίσθημα βάρους, αστάθεια, δυσκολία στο ανέβασμα και κατέβασμα σκάλας.

Όταν η ρήξη είναι επιμήκης με αναδίπλωση, προκαλείται κατά κρίσεις ή είναι μόνιμη η εμπλοκή της αρθρώσεως, συνήθως, σε κάμψη.

Οι δύο πιο συχνές αιτίες ενός δακρύου του μηνίσκου είναι τραυματικές βλάβες (που συχνά παρατηρούνται στους αθλητές) και οι εκφυλιστικές κακώσεις, οι οποίες είναι το πιο συνηθισμένο δάκρυ που παρατηρείται σε όλες τις ηλικίες των ασθενών. Τα δάκρυα μηνίσκων μπορούν να εμφανιστούν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Τα τραυματικά δάκρυα είναι τα πιο συχνά σε ενεργούς ανθρώπους ηλικίας 10-45 ετών. Τα τραυματικά δάκρυα είναι συνήθως ακτινικά ή κατακόρυφα στον μηνίσκο και είναι πιο πιθανό να παράγουν ένα κινητό θραύσμα που μπορεί να πιάσει στο γόνατο και ως εκ τούτου απαιτεί χειρουργική θεραπεία.

Ένας μηνίσκος μπορεί να σχιστεί εξαιτίας ενός εσωτερικά ή εξωτερικά περιστρεφόμενου γόνατος σε μια θέση κάμψης, με το πόδι σε κάμψη και αυτό. Δεν είναι ασυνήθιστο να εμφανιστεί ένα δάκρυ μηνίσκου μαζί με τους τραυματισμούς στον πρόσθιο σταυροειδή σύνδεσμο  και στον μεσαίο σύνδεσμο και παρατηρείται σε αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο όταν ο παίκτης χτυπάει στο εξωτερικό του γόνατος. Τα άτομα που βιώνουν ένα δάκρυ του μηνίσκου, συνήθως, εμφανίζουν πόνους και πρήξιμο ως κύρια συμπτώματα. Ένα άλλο κοινό σύμπτωμα  είναι η αδυναμία πλήρους ισιώματος της άρθρωσης. Αυτό οφείλεται σε ένα κομμάτι του σχισμένου χόνδρου που εμποδίζει την κανονική λειτουργία της άρθρωσης του γόνατος.

Τα εκφυλιστικά δάκρυα είναι συνηθέστερα σε άτομα ηλικίας από 40 ετών και άνω, αλλά μπορούν να βρεθούν σε οποιαδήποτε ηλικία, ειδικά σε άτομα με παχυσαρκία. Τα εκφυλιστικά δάκρυα του μηνίσκου πιστεύεται ότι εμφανίζονται ως μέρος της διαδικασίας γήρανσης όταν οι ίνες κολλαγόνου στο εσωτερικό του μηνίσκου αρχίζουν να διασπώνται και δίνουν λιγότερη υποστήριξη στη δομή του μηνίσκου. Τα εκφυλιστικά δάκρυα είναι, συνήθως, οριζόντια, προσβάλλοντας τόσο το ανώτερο όσο και το χαμηλότερο τμήμα του μηνίσκου. Αυτά τα τμήματα δεν μετακινούνται, συνήθως, εκτός τόπου και συνεπώς είναι λιγότερο πιθανό να παράγουν μηχανικά συμπτώματα.


Παθοφυσιολογία ρήξης μηνίσκου

Η κατανομή δύναμης είναι κατά μήκος της άρθρωσης του γόνατος, αυξάνει τη συγκέντρωση δύναμης στον χόνδρο και σε άλλες δομές αρθρώσεων. 

Η βλάβη του μηνίσκου λόγω των δυνάμεων περιστροφής που κατευθύνεται σε ένα εύκαμπτο γόνατο είναι ο συνήθης μηχανισμός του τραυματισμού. Μια δύναμη εφαρμόζεται σε ένα λυγισμένο γόνατο με το μηριαίο να περιστρέφεται εξωτερικά και μπορεί να οδηγήσει σε ένα πλευρικό δάκρυ. Μια άλλη δύναμη που εφαρμόζεται στο λυγισμένο γόνατο, όταν το μηριαίο περιστρέφεται εσωτερικά έχει ως αποτέλεσμα ένα σχίσιμο του μεσαίου μηνίσκου.

Τα δάκρυα παράγουν τραχείες επιφάνειες στο εσωτερικό του γόνατος, οι οποίες προκαλούν πόνο. Οι μη φυσιολογικές μορφές φόρτωσης και οι τραχείες επιφάνειες στο εσωτερικό του γόνατος, ειδικά όταν συνδυάζονται με την επιστροφή στον αθλητισμό, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης αρθρίτιδας εάν δεν υπάρχει ήδη.


Διάγνωση ρήξης μηνίσκου

Φυσική εξέταση 

Η κλινική εξέταση ενισχύει τη διάγνωση:

Πρόκληση πόνου με την πίεση στην έσω ή έξω σχισμή της άρθρωσης, με την υπερέκταση (ρήξη πρόσθιου κέρατος έσω μηνίσκου), με τη στροφική κίνηση της κνήμης επί του μηρού (στην έξω στροφή σε ρήξη έσω μηνίσκου, στην έσω στροφή σε ρήξη του έξω μηνίσκου).

Επίσης, είναι δυνατόν να υπάρχει ύδραθρο, μόνιμο ή υποτροπιάζον, ενώ η ανεύρεση θετικού σημείου McMurray βοηθάει απόμα περισσότερο, με το γόνατο σε κάμψη, η κνήμη φέρεται σε εξωτερική στροφή και απαγωγή αν πρόκειται να ελεγχθεί ο έσω και σε εσωτερική στροφή και προσαγωγή αν πρόκειται να ελεγχθεί ο έξω μηνίσκος και σιγά σιγά εκτείνεται. Συγχρόνως, πιέζεται η έσω ή η έξω σχισμή της αρθρώσεως. Το σημαίο McMurray θεωρείται θετικό, όταν με τις κινήσεις αυτές προκαλείται οξύς πόνος και αίσθημα αναπηδήσεως.

Όταν το ιστορικό και η κλινική εικόνα δεν μπορούν να θέσουν την διάγνωση, χρειάζεται να γίνει αρθρογράφημα ή αρθροσκόπηση γόνατος.

Στο αρθρογράφημα εισάγεται στο γόνατο σκιερή ουσία που γεμίζει τα κενά της αρθρώσεως και υποβοηθάει στην αναγνώριση των ρήξεων των μηνίσκων.

Στην αρθροσκόπηση επισκοπείται το γόνατο με ειδικό όργανο, το αρθροσκόπιο και αναζητούνται τυχόν εσωτερικές βλάβες των μηνίσκων, των χιαστών συνδέσμων, των χόνδρων ή του αρθρικού υμένα.

Παρόλα αυτά αρκετές φορές η διάγνωση δεν είναι σαφής. Χρειάζεται προσοχή στην απόφαση για εγχείρηση.

Σε αμφίβολες περιπτώσεις ή σε ελαφρά και ανεκτά ενοχλήματα είναι προτιμότερη η αναμονή. Χορηγούνται αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αποφεύγονται οι αθλοπαιδιές και οι βίαιες κινήσεις και περιμένετε.

Αφού παρατηρήσει τα συμπτώματα, ένας γιατρός μπορεί να εκτελέσει κλινικές δοκιμές για να προσδιορίσει εάν ο πόνος προκαλείται από συμπίεση και πρόσκρουση ενός σχισμένου μηνίσκου. Το γόνατο εξετάζεται για διόγκωση. Στα δάκρυα του μηνίσκου, η πίεση στην γραμμή της άρθρωσης στην πληγείσα πλευρά, συνήθως, προκαλεί ενόχληση.

Η δοκιμή Steinmann (με τον ασθενή που κάθεται) και η δοκιμή  Apley (ένας ελιγμός με το γόνατο να λυγίζει 90 °). Η κάμψη του γόνατος είναι συνήθως ένας επώδυνος ελιγμός αν ο μηνίσκος είναι σκισμένος. Το εύρος της κίνησης της άρθρωσης περιορίζεται συχνά.

Το σημείο του Cooper είναι παρόν σε πάνω από το 92% των δακρύων μηνίσκου. Είναι ένα υποκειμενικό σύμπτωμα του πόνου στο προσβεβλημένο γόνατο όταν γυρίζει ο ασθενής στο κρεβάτι τη νύχτα. Ο οστεοαρθριτικός πόνος εμφανίζεται με βαρύτητα, αλλά το δάκρυ του μηνίσκου προκαλεί πόνο με κίνηση συστροφής του γόνατος από το θραύσμα του μηνίσκου, και η προσαρμογή της κάψας γίνεται με τέντωμα, προκαλώντας πόνο.

Εάν η διάγνωση δεν είναι ξεκάθαρη από το ιστορικό και την εξέταση, οι μηνίσκοι μπορούν να απεικονιστούν με απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού. Αυτή η τεχνική αντικατέστησε την αρθρογραφία.

Σε απλές περιπτώσεις, η αρθροσκόπηση του γόνατος επιτρέπει γρήγορη διάγνωση και ταυτόχρονη θεραπεία. Τα πρόσφατα κλινικά δεδομένα δείχνουν ότι η μαγνητική τομογραφία και οι κλινικές δοκιμές είναι συγκρίσιμες στην ευαισθησία και την εξειδίκευση όταν γίνεται έλεγχος για ένα δάκρυ μηνίσκου.


Ταξινόμηση ρήξεων μηνίσκου

Αποκόλληση του περιφερικού χείλους

Ρήξη του προσθίου κέρατος

Ρήξη του οπισθίου κέρατος

Επιμήκης ρωγμή και αναδίπλωση

Η επισκευή ενός μηνίσκου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες:

Ηλικία / δύναμη

Επίπεδο δραστηριότητας

Σχήμα δακρύων

Χρονιότητα των δακρύων

Συσσωρευμένοι τραυματισμοί (τραυματισμός πρόσθιου σταυροειδούς συνδέσμου)

Θεραπευτικό δυναμικό


Πρόληψη ρήξεων μηνίσκων

Η ρήξη ενός μηνίσκου είναι ένας συχνός τραυματισμός σε πολλά αθλήματα. Οι μηνίσκοι λαμβάνουν το 30-50% του σωματικού φορτίου σε στάση. Ορισμένα αθλήματα όπου ένα δάκρυ μηνίσκου είναι συχνό είναι το αμερικανικό ποδόσφαιρο, το ποδόσφαιρο, το χόκεϊ επί πάγου και το τένις. Ανεξάρτητα από το τι είναι η δραστηριότητα, είναι σημαντικό να λάβετε τις σωστές προφυλάξεις για να αποφύγετε τη δημιουργία ρήξης μηνίσκου.

-Ρούχα 

Υπάρχουν τρεις κύριοι τρόποι πρόληψης ρήξης μηνίσκου. Το πρώτο από αυτά είναι η χρήση των σωστών υποδημάτων για το άθλημα και την επιφάνεια που γίνεται η δραστηριότητα. Τα κατάλληλα υποδήματα είναι επιτακτικά απαραίτητα στη σωματική δραστηριότητα. Συνιστάται ιδιαίτερα τα πέλματα να περιέχουν μια σόλα που μορφοποιείται γύρω από το πόδι, 

-Άσκηση

Ο δεύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η ρήξη του μηνίσκου είναι να ενισχυθούν και να τεντωθούν οι κύριοι μύες των ποδιών.   Η επαρκής μυϊκή μάζα και δύναμη μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση υγιών γόνατων. Σημαντικός τρόπος πρόληψης ενός δακρύου στον μηνίσκο είναι η εκμάθηση της κατάλληλης τεχνικής για την κίνηση που λαμβάνει χώρα, σε κάθε δραστηριότητα.


Θεραπεία ρήξεως μηνίσκου

Δάκρυα του μεσαίου μηνίσκου

Επί του παρόντος, οι θεραπείες καθιστούν δυνατή την ταχύτερη ανάκαμψη. Εάν το δάκρυ δεν είναι σοβαρό, η φυσική θεραπεία, η συμπίεση, η ανύψωση μπορούν να θεραπεύσουν τον μηνίσκο. Τα πιο σοβαρά δάκρυα μπορεί να απαιτούν χειρουργικές επεμβάσεις. Η χειρουργική επέμβαση, ωστόσο, δεν φαίνεται να είναι καλύτερη από τη μη χειρουργική φροντίδα.

Συντηρητικές θεραπείες 

Η αρχική θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει τη φυσική θεραπεία, τη στήριξη, τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή τις ενέσεις κορτικοστεροειδών για την αύξηση της ευελιξίας, της αντοχής και της αντοχής. 

Οι ασκήσεις μπορούν να ενισχύσουν τους μύες γύρω από το γόνατο, ειδικά τους τετρακέφαλους. Ισχυρότεροι και μεγαλύτεροι μύες θα προστατεύουν τον χόνδρο του μηνίσκου απορροφώντας ένα μέρος του βάρους. Ο ασθενής μπορεί να λάβει παρακεταμόλη ή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Για τους ασθενείς με μη χειρουργική θεραπεία, το πρόγραμμα φυσικής θεραπείας έχει σχεδιαστεί για να μειώνει τα συμπτώματα του πόνου και του πρήξιμο στην προσβεβλημένη άρθρωση. Αυτός ο τύπος αποκατάστασης επικεντρώνεται στη διατήρηση του πλήρους εύρους της κίνησης και της λειτουργικής εξέλιξης χωρίς να επιδεινώνει τα συμπτώματα. Οι φυσικοθεραπευτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν μεθόδους όπως ηλεκτρική διέγερση, ψυχρή θεραπεία και υπερηχογραφία, κλπ.

Πρόσφατα, έχουν επιταχυνθεί τα προγράμματα αποκατάστασης. Τα προγράμματα μειώνουν τον χρόνο που περνάει ο ασθενής χρησιμοποιώντας πατερίτσες και επιτρέπουν δραστηριότητες που φέρουν βάρος. Η λιγότερο συντηρητική προσέγγιση επιτρέπει στον ασθενή να εφαρμόσει μια μικρή ποσότητα πίεσης και να αποτρέψει το εύρος των απωλειών κίνησης. Είναι πιθανόν ένας ασθενής με περιφερικό δάκρυ να ακολουθήσει το επιταχυνόμενο πρόγραμμα και ένας ασθενής με μεγαλύτερο δάκρυ να χρησιμοποιήσει το συντηρητικό πρόγραμμα.

Χειρουργική επέμβαση 

Η αρθροσκόπηση είναι μια χειρουργική τεχνική στην οποία μια άρθρωση λειτουργεί με τη χρήση μιας ενδοσκοπικής κάμερας σε αντίθεση με την ανοικτή χειρουργική επέμβαση στην άρθρωση. Ο μηνίσκος μπορεί είτε να επισκευαστεί είτε να αφαιρεθεί εντελώς. Δεν συνιστάται για ένα εκφυλιστικό δάκρυ μηνίσκου, εκτός εάν υπάρχει κλείδωμα του γόνατος,  ή επίμονος πόνος. Τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν είναι καλύτερη από τη συντηρητική αντιμετώπιση σε άτομα με και χωρίς οστεοαρθρίτιδα. Επιπλέον, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο όφελος σε όσους έχουν ένα δάκρυ του μηνίσκου και  ήπια αρθρίτιδα και είναι ενήλικες.

Υπάρχει ισχυρή σύσταση κατά της αρθροσκόπησης για τα εκφυλιστικά δάκρυα μηνίσκου, γιατί δεν υπάρχει μακροχρόνιο όφελος περισσότερο  από το 15%. Ένα μικρό βραχυπρόθεσμο όφελος υπάρχει μόνο. Τα μειονεκτήματα περιλαμβάνουν ανάρρωση δύο έως έξι εβδομάδων και σπάνιες, αλλά σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν, όπως  φλεβικός θρομβοεμβολισμός, λοιμώξεις και νευρικές βλάβες.

Εάν ο τραυματισμός του μηνίσκου απομονωθεί, τότε το γόνατο θα είναι σχετικά σταθερό. Ωστόσο, αν ένας άλλος τραυματισμός όπως ένας τραυματισμός πρόσθιου σταυροειδούς συνδέσμου γίνει σε ένα σχισμένο μηνίσκο, τότε θα πραγματοποιηθεί αρθροσκόπηση. Μια επισκευή με μηνίσκους έχει υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας εάν υπάρχει επαρκής παροχή αίματος στο περιφερειακό χείλος. Το εσωτερικό του μηνίσκου είναι μη αγγειακό, αλλά η παροχή αίματος μπορεί να διεισδύσει μέχρι περίπου 6 χιλιοστά. Ως εκ τούτου, τα δάκρυα που συμβαίνουν κοντά στο περιφερικό χείλος μπορούν να επουλωθούν μετά από μια επισκευή του μηνίσκου. Μια μελέτη  διαπίστωσε ότι είναι καλύτερο να αποκατασταθεί ο μηνίσκος παρά να απομακρυνθεί με εκτομή μηνίσκου. Το ποσό του χρόνου αποκατάστασης που απαιτείται για μια επισκευή είναι μεγαλύτερο από τη συντηρητική θεραπεία, αλλά η αφαίρεση του μηνίσκου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα οστεοαρθρίτιδας. Εάν απομακρυνθεί ο μηνίσκος, ο ασθενής θα βρίσκεται σε κατάκλιση για περίπου τέσσερις έως έξι εβδομάδες. Εάν πραγματοποιηθεί μια επισκευή, τότε ο ασθενής θα χρειαστεί τέσσερις έως έξι μήνες.

Εάν η φυσιοθεραπεία δεν επιλύσει τα συμπτώματα ή σε περιπτώσεις κλειδωμένου γόνατος, τότε μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Ανάλογα με τη θέση που έχει το δάκρυ, μπορεί να είναι δυνατή η επισκευή. Στο τρίτο του μηνίσκου, υπάρχει επαρκής παροχή αίματος και μια πιθανότατα να επουλωθεί. Συνήθως, οι νεότεροι ασθενείς είναι πιο ανθεκτικοί και ανταποκρίνονται καλά σε αυτή τη θεραπεία, ενώ οι ηλικιωμένοι και οι πιο καθισμένοι ασθενείς δεν έχουν ευνοϊκό αποτέλεσμα μετά από μια επισκευή. 

Οι μεταμοσχεύσεις με μηνίσκο επιτυγχάνονται επιτυχώς τακτικά, αν και εξακολουθούν να είναι κάπως σπάνιες διαδικασίες και πολλά ζητήματα γύρω από τη χρήση τους παραμένουν:

Το γόνατο χάνει την ικανότητά του να μεταδίδει και να διανέμει φορτίο και να απορροφά μηχανικό κλονισμό.

Διαρκής και σημαντική διόγκωση και δυσκαμψία στο γόνατο.

Το γόνατο μπορεί να μην είναι πλήρως κινητό. Μπορεί να υπάρχει η αίσθηση κλειδώματος γόνατος ή αδυναμία να λυγίσει το γόνατο.

Το πλήρες γόνατο μπορεί να είναι σε πλήρη κίνηση μετά από δάκρυ του μηνίσκου.

Αυξάνει την εξέλιξη της αρθρίτιδας και το χρόνο στην αντικατάσταση του γόνατος.

Μετεγχειρητική αποκατάσταση 

Μετά από μια επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία του κατεστραμμένου μέρους του μηνίσκου, οι ασθενείς πρέπει να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα αποκατάστασης για να έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Η αποκατάσταση μετά από χειρουργική επέμβαση μηνίσκου εξαρτάται από το αν ολόκληρος ο μηνίσκος αφαιρέθηκε ή επισκευάστηκε.

Εάν το κατεστραμμένο τμήμα του μηνίσκου απομακρύνθηκε, οι ασθενείς μπορούν, συνήθως, να αρχίσουν να περπατούν χρησιμοποιώντας ένα δεκανίκι την ημέρα ή δύο μετά τη χειρουργική επέμβαση. Αν και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, οι ασθενείς επιστρέφουν στις κανονικές τους δραστηριότητες κατά μέσο όρο μετά από μερικές εβδομάδες (2 ή 3). Ακόμα, μια εντελώς φυσιολογική πορεία θα συνεχιστεί σταδιακά και δεν είναι ασυνήθιστο να διαρκέσει 2-3 μήνες για να φθάσει η ανάκαμψη σε ένα επίπεδο, όπου ο ασθενής θα περπατάει εντελώς φυσιολογικά. Πολλοί ασθενείς με μηνισκεκτομή δεν αισθάνονται ποτέ μια λειτουργική ανάκαμψη 100%, αλλά ακόμα και χρόνια μετά τη διαδικασία αισθάνονται μερικές φορές σκασίματα ή ένταση σε ένα μέρος του γόνατός τους. 

Εάν ο μηνίσκος αποκατασταθεί, το πρόγραμμα αποκατάστασης που ακολουθεί είναι πολύ πιο εντατικό. Μετά από τη χειρουργική επέμβαση τοποθετείται μερικές φορές αρθρωτό στήριγμα γόνατος στον ασθενή. Αυτό το στήριγμα επιτρέπει την ελεγχόμενη κίνηση του γόνατος. Ο ασθενής ενθαρρύνεται να περπατήσει χρησιμοποιώντας πατερίτσες από την πρώτη ημέρα και τις περισσότερες φορές μπορούν να βάλουν μερικό βάρος στο γόνατο.

Η βελτίωση των συμπτωμάτων, η αποκατάσταση της λειτουργίας και η πρόληψη περαιτέρω τραυματισμών είναι οι κύριοι στόχοι κατά την αποκατάσταση. Μέχρι το τέλος της αποκατάστασης, αποκαθίσταται το φυσιολογικό εύρος κίνησης, η λειτουργία των μυών και ο συντονισμός του σώματος. Τα εξατομικευμένα προγράμματα αποκατάστασης σχεδιάζονται λαμβάνοντας υπόψη τον τύπο χειρουργικής επέμβασης του ασθενούς, την επιδιόρθωση της θέσης του (μεσαία ή πλευρική), τυχόν ταυτόχρονους τραυματισμούς στο γόνατο, τον τύπο δακρύων του μηνίσκου, την ηλικία ασθενούς, την κατάσταση του γόνατος και την απώλεια δύναμης.

Οι φάσεις αποκατάστασης μετά το χειρουργείο του μηνίσκου

Φάση I 

Υπάρχουν τρεις φάσεις που ακολουθούν τη χειρουργική επέμβαση του μηνίσκου. Κάθε φάση αποτελείται από στόχους αποκατάστασης, ασκήσεις και κριτήρια για την μετάβαση στην επόμενη φάση. Η φάση Ι αρχίζει, αμέσως, μετά τη χειρουργική επέμβαση σε 4-6 εβδομάδες ή έως ότου ο ασθενής ικανοποιήσει τα κριτήρια εξέλιξης. Οι στόχοι είναι να αποκατασταθεί η κανονική επέκταση στο γόνατο, να μειωθεί και να εξαλειφθεί το οίδημα, να επανακτηθεί ο έλεγχος των ποδιών και να προστατευθεί το γόνατο. Κατά τη διάρκεια των πρώτων 5 ημερών μετά τη χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιείται παθητική μηχανή συνεχούς κίνησης για την πρόληψη παρατεταμένης περιόδου ακινητοποίησης που οδηγεί σε μυϊκή ατροφία και καθυστερεί τη λειτουργική αποκατάσταση. Κατά τη διάρκεια των 4-6 εβδομάδων μετά τη χειρουργική αποκατάσταση, συνιστώνται ενεργές και παθητικές κινήσεις που δεν φέρουν βάρος, οι οποίες κάμπτουν το γόνατο έως και 90 °. Για τους ασθενείς με μεταμόσχευση μηνίσκου, η περαιτέρω κάμψη του γόνατος μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο αλλομόσχευμα λόγω των αυξημένων διατμητικών δυνάμεων και των τάσεων. Εάν εφαρμοστούν ασκήσεις που φέρουν βάρος, πρέπει να φοριέται ένα ελεγχόμενο στήριγμα στο γόνατο για να κρατήσει το γόνατο κοντά (<10 °) ή σε πλήρη έκταση. Οι προτεινόμενες ασκήσεις στοχεύουν στην αύξηση της μυϊκής και της νευρομυϊκής δύναμης του ασθενούς και της καρδιαγγειακής αντοχής. Η υδρόβια θεραπεία ή η κολύμβηση μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση των ασθενών ενώ ανακουφίζουν και από το άγχος στο σώμα. Έχει, επίσης, αποδειχθεί ότι βελτιώνει σημαντικά τα εξαρτώμενα οίδημα και τα συμπτώματα του πόνου. Κανένας πόνος στο βάδισμα χωρίς πατερίτσες, πρήξιμο και 4-6 εβδομάδες μετά το χειρουργείο είναι τα κριτήρια για την έναρξη της επόμενης φάσης.

Φάση ΙΙ 

Αυτή η φάση του προγράμματος αποκατάστασης είναι 6 έως 14 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Οι στόχοι για τη Φάση ΙΙ περιλαμβάνουν την αποκατάσταση, το φυσιολογικό βάδισμα και την εκτέλεση λειτουργικών κινήσεων με έλεγχο και χωρίς πόνο. Επίσης, η  νευρομυϊκή δύναμη ενισχύεται χρησιμοποιώντας προοδευτικές ασκήσεις βάρους και ισορροπίας. Οι ασκήσεις σε αυτή τη φάση μπορούν να αυξήσουν την κάμψη του γόνατος για περισσότερο από 90 °. Οι συμβουλευτικές ασκήσεις περιλαμβάνουν στατικό ποδήλατο, κοιλιακή και οπίσθια ενίσχυση και ενίσχυση των τετρακέφαλων. 

Φάση ΙΙΙ 

Οι ασθενείς ξεκινούν ασκήσεις στη φάση ΙΙΙ, 14 έως 22 εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Ο στόχος και τα τελικά κριτήρια της Φάσης ΙΙΙ είναι η πραγματοποίηση συγκεκριμένων κινήσεων σπορ / εργασίας, χωρίς πόνο ή οίδημα. Οι ασκήσεις συνιστώμενων ασκήσεων είναι οι ασκήσεις για μέγιστο έλεγχο μυών, δύναμη, ευελιξία, κινήσεις που σχετίζονται με την εργασία και τον αθλητισμό του ασθενούς, ασκήσεις με χαμηλή έως υψηλή συχνότητα και ασκήσεις κοιλιακής και οπίσθιας ενίσχυσης. Οι ασκήσεις για την αύξηση της καρδιαγγειακής ικανότητας εφαρμόζονται, επίσης, για την πλήρη προετοιμασία των ασθενών για να επιστρέψουν στις επιθυμητές δραστηριότητες. 

Εάν ικανοποιηθούν τα κριτήρια εξέλιξης, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σταδιακά σε δραστηριότητες, όπως το τρέξιμο. Ωστόσο, οι “βαρύτερες δραστηριότητες”, όπως το σκι, το μπάσκετ κ.λπ. και γενικά κάθε δραστηριότητα όπου τα γόνατα φέρουν ξαφνικές αλλαγές στην κατεύθυνση της κίνησης μπορεί να οδηγήσουν σε επαναλαμβανόμενες βλάβες. Κατά τον σχεδιασμό αθλητικών δραστηριοτήτων έχει νόημα να συμβουλεύεστε έναν φυσιοθεραπευτή και να ελέγξετε πόση επίδραση έχει το άθλημα στο γόνατο.

Παράγοντες κινδύνου για δάκρυ μηνίσκου

Ο μηνίσκος είναι κατασκευασμένος από χόνδρο και είναι πιο ευαίσθητος σε τραυματισμούς. Η επαναλαμβανόμενη φόρτωση μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε τραυματισμό. Τα άτομα που βιώνουν γρήγορο ρυθμό φόρτωσης ή / και επαναλαμβανόμενη φόρτωσης είναι τα πιο ευαίσθητα σε δάκρυα του μηνίσκου. Άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών που κάθονται οκλαδόν και γονατιστοί είναι πιο ευαίσθητοι σε εκφυλιστικά δάκρυα μηνίσκου. Οι αθλητές που αντιμετωπίζουν συνεχώς υψηλό ποσοστό φόρτωσης είναι, επίσης, επιρρεπείς σε δάκρυα του μηνίσκου. 

Η αρθροσκοπική χειρουργική επέμβαση στο γόνατο για τη θεραπεία των δακρύων μηνίσκου γίνεται με απόσπαση και λείανση οποιουδήποτε αποκολλημένου χόνδρου. Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι η πρακτική αυτή δεν ωφελεί τον ασθενή. Οι ασθενείς που δεν αφαίρεσαν τον χόνδρο θεραπεύθηκαν γρηγορότερα, είχαν λιγότερους πόνους και τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια με όσους έκαναν χειρουργική επέμβαση. 

Η ρήξη μηνίσκου είναι ο πιο συχνός τραυματισμός στο γόνατο. Σε νεότερους ασθενείς, τα δάκρυα μηνίσκου είναι αποτέλεσμα των αθλητικών τραυματισμών, από συστροφή. Τυπικά, η ρήξη μηνίσκου ακολουθείται από πόνο και πρήξιμο στο γόνατο. Μπορεί να συμβεί από ποδόσφαιρο, βόλεϊ, σκι κ.ά. Επίσης, μπορεί να συμβεί σε ηλικιωμένους, γιατί με την ηλικία, οι μηνίσκοι εκφυλίζονται και γίνονται λιγότερο ελαστικοί, πιο χαλαροί και σχίζονται ευκολότερα. Η ρήξη μηνίσκου από εκφύλιση μπορεί να συμβεί αυτόματα, χωρίς συγκεκριμένο τραυματικό επεισόδιο. Η ρήξη μηνίσκου από εκφυλισμό μπορεί να προκύψει από απλές κινήσεις, όπως οκλαδόν κάθισμα ή σήκωμα από γονάτισμα.

Όσοι δεν κάνουν χειρουργική επέμβαση αναρρώνουν πιο γρήγορα σε σύγκριση με τους ανθρώπους στους οποίους γίνεται χειρουργική επέμβαση. Οι ασταθείς βλάβες του χόνδρου δεν χρειάζονται χειρουργική αποκατάσταση.

Οι γιατροί πρέπει να κάνουν έλεγχο για αρθρίτιδα, για σχίσιμο ή  εκτόπιση του αρθρικού χόνδρου, χρησιμοποιώντας ακτίνες Χ όταν προετοιμάζονται για τη θεραπεία του μηνίσκου στο γόνατο. Η ήπια αρθρίτιδα δεν είναι ανιχνεύσιμη.

Η μελέτη παρακολούθησε 190 ασθενείς οι οποίοι είχαν αρθροσκοπικά μερικές ανισορροπίες. Από αυτούς, οι 98 έκαναν αφαίρεση του κατεστραμμένου χόνδρου και οι 92 δεν έλαβαν χειρουργείο. Και οι δύο ομάδες είχαν τα ίδια αποτελέσματα ένα χρόνο μετά τη χειρουργική επέμβαση, αλλά πριν από αυτό, η ομάδα χωρίς χειρουργείο είχε μικρότερο πόνο και καλύτερη λειτουργία από εκείνους που έκαναν την επέμβαση.

Οι ορθοπαιδικοί πια, μάλιστα, δεν αφαιρούν πλέον τον χόνδρο του γόνατος κατά την αποκατάσταση των δακρύων των μηνίσκων.

Ο μηνίσκος είναι ένα μικρό μαξιλάρι χόνδρου στο εσωτερικό και στο εξωτερικό του γόνατος και μπορεί να καταρρεύσει στη μεσαία ηλικία ή μπορεί να καταστραφεί από ένα τραύμα ήπιο.


Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τις αρθρώσεις.

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία των αρθρώσεων.

Διαβάστε, επίσης,

Ποια είναι καλύτερη η φυσιοθεραπεία ή η φυσικοθεραπεία;

Τραυματισμός κατά την άσκηση

Πώς θα αναγεννηθεί ο χόνδρος στο γόνατό σας

Νευροεμβιομηχανική

Σύγχρονη θεραπεία των παθήσεων του ποδιού

Η καλύτερη θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα

Βλαστοκύτταρα ενηλίκων για μυοσκελετικές παθήσεις

Σημεία βλάβης μηνίσκου

Ρήξη χιαστών

Θεραπεία μηνίσκου χωρίς χειρουργείο

Χονδροπάθεια της επιγονατίδας

Αποκαταστάσεις αθλητικών κακώσεων

www.emedi.gr

Προηγούμενο άρθροΣκιάθος
Επόμενο άρθροΟξέωση
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες

Τραγανά συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες Νόστιμα συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες ΣΥΚΩΤΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τα συκώτια είναι φορτωμένα με πολλά θρεπτικά συστατικά όπως φυλλικό οξύ, σίδηρο και βιοτίνη...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ