Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΚοινωνικά θέματαΟικολογία-ΠεριβάλλονΤα ελληνικά εδάφη πρέπει να αποκατασταθούν σε θρεπτικά συστατικά

Τα ελληνικά εδάφη πρέπει να αποκατασταθούν σε θρεπτικά συστατικά

Για την αποκατάσταση των εδαφών πρέπει αυτά να τροφοδοτηθούν με μικρόβια

Τα εδάφη της Ελλάδας έχουν πρόβλημα

Κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, τα εδάφη έχουν καλλιεργηθεί εντατικά, έχουν οργωθεί και έχουν φορτωθεί με πολύ λίπασμα.

Το έδαφος πρέπει να περιέχει ένα πολύπλοκο μίγμα ορυκτών που προέρχεται από χούμο φυτικής προέλευσης και οργανική ύλη, διαλυμένα θρεπτικά συστατικά, αέρια και πολλούς οργανισμούς που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. 

Τα μέταλλα στο έδαφος διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στο σώμα μας και έχουν συγκεκριμένους συμπαράγοντες που τα βοηθούν να λειτουργούν σωστά, έτσι ώστε τα πάντα που τρώμε να αφομοιώνονται πλήρως.

Με το όργωμα και την υπερφόρτωση με λιπάσματα, έχει αυξηθεί η διάβρωση στα γεωργικά χωράφια έως 100 φορές. 

Το έδαφος είναι πλούσιο σε οργανική ύλη που είναι ένα σκούρο σπογγώδες υλικό που σχηματίζεται από αποσυντιθέμενους φυτικούς και ζωικούς ιστούς.

Η οργανική ύλη του εδάφους είναι εξαιρετικά σημαντική: Βοηθά τα εδάφη να συγκρατούν το νερό και τα θρεπτικά συστατικά και υποστηρίζει τα μικρόβια του εδάφους που ανακυκλώνουν αυτά τα θρεπτικά συστατικά. Η απώλεια της οργανικής ύλης του εδάφους οφείλεται στα πολλά λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα και στα ζιζανιοκτόνα.

Τα φυσικά εδάφη ανθίζουν με τη ζωή

Τα φυσικά εδάφη περιέχουν μια απίστευτη ποικιλία μικροσκοπικών βακτηρίων, μυκήτων, ιών και άλλων οργανισμών. Μια μόνο χούφτα χώματος μπορεί να περιέχει δεκάδες χιλιάδες διαφορετικά είδη μικροργανισμών. Αυτά τα μικρόβια αλληλεπιδρούν στενά μεταξύ τους, σχηματίζοντας περίπλοκα δίκτυα. Επικοινωνούν με χημικά σήματα. Συνεργάζονται για να διασπάσουν σύνθετα οργανικά υλικά, συμπεριλαμβανομένων των νεκρών φυτών και ζώων. Συχνά εργάζονται σε ομάδες για την ολοκλήρωση των βιοχημικών διεργασιών, όπως ο μετασχηματισμός αζώτου από αδρανές αέριο σε μορφές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο φυτό και η ανακύκλωση των νεκρών φυτικών υλικών σε διαλυμένες μορφές.

Σε υγιή εδάφη, η οργανική ύλη προστατεύεται από την αποσύνθεση προστατευόμενη μέσα σε συστάδες εδάφους που ονομάζονται συσσωματώματα. 

Η σύνθεση της οργανικής ύλης του εδάφους

Όπως, παρατηρείτε, χωρίς μια υγιή μικροβιακή κοινότητα, τα θρεπτικά συστατικά δεν ανακυκλώνονται πλέον, τα παράσιτα εισβάλουν και οι αγρότες βασίζονται όλο και περισσότερο στις χημικές ουσίες για να αντικαταστήσουν τις βιολογικές λειτουργίες του εδάφους.

Η αναβίωση των γεωργικών εδαφών

Η υποβάθμιση του εδάφους είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, επειδή απειλεί την ικανότητα να παραχθούν υγιεινές τροφές για τον  ανθρώπινο πληθυσμό και αυτό, επίσης, συμβάλλει στην αλλαγή του κλίματος.

Είναι επιτακτική η αποκατάσταση της υγείας του εδάφους.

Το πρώτο βήμα για τη βελτίωση της υγείας του εδάφους είναι η μη εντατική, αλλά φυσιολογική καλλιέργεια σίκαλης, βρώμης και αλφάλφα, με πρακτικές που δεν επιτρέπουν την καταστροφή της δομής του εδάφους.

Η οργανική ύλη του εδάφους περιέχει πάνω από 50% άνθρακα. Τα εδάφη περιέχουν περισσότερο άνθρακα από ότι τα φυτά και την ατμόσφαιρα μαζί. Η απώλεια οργανικής ύλης που είναι πλούσια σε άνθρακα από τα εδάφη απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα, που είναι ένα αέριο θερμοκηπίου, το οποίο μπορεί να επιταχύνει την αύξηση της θερμοκρασίας του κλίματος. Αλλά, με την αναγέννηση των εδαφών μας, μπορούμε να απομονώσουμε περισσότερο άνθρακα υπόγεια και να σταματήσουμε αυτή την αλλαγή του κλίματος.

Εκτός από την προστασία του εδάφους, τα  φυτά απορροφούν άνθρακα από την ατμόσφαιρα, καθώς μεγαλώνουν και το διοχετεύουν στο έδαφος. Σε αντίθεση με τις σοδιές που συλλέγονται και απομακρύνονται από το έδαφος, τα καλλιεργούμενα φυτά αφήνονται να αποσυντεθούν και να συμβάλουν στη δημιουργία του εδάφους. Η αύξηση της προμήθειας φυτικού άνθρακα με αυτόν τον τρόπο είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την ανοικοδόμηση του άνθρακα στο έδαφος. 

Το κλειδί για την οικοδόμηση των εδαφών είναι να χωνευτούν τα νεκρά φυτικά υλικά στο έδαφος, αλλά και τα μικρόβια. Ενώ τα φυτά είναι η αρχική πηγή άνθρακα για τα εδάφη, τα μικρόβια τα χρησιμοποιούν, ως τρόφιμο.

Τα μικρόβια μπορούν να πάρουν μια απλή ένωση, όπως η ζάχαρη και να την μετατρέψουν σε χιλιάδες σύνθετα μόρια που βρίσκονται στα εδάφη. Όταν τα μικρόβια διασπούν τα νεκρά φυτά, χρησιμοποιούν ένα μέρος του υλικού που καταναλώνουν για την κατασκευή νέας βιομάζας, δηλαδή, για να τροφοδοτήσουν τη δική τους ανάπτυξη και εκπνέουν το υπόλοιπο ως διοξείδιο του άνθρακα. Ορισμένα μικρόβια είναι σαν τα ζιζάνια και αυξάνονται γρήγορα σε πλούσια σε νεκρά φυτά περιβάλλοντα, αλλά σπαταλούν μεγάλο μέρος της ενέργειας που καταναλώνουν, ενώ άλλα είναι αργά αναπτυσσόμενα αλλά ανθεκτικά, σπαταλούν λίγη ενέργεια και είναι σε θέση να επιβιώσουν στην πείνα ή το στρες.

Η υποστήριξη και η ενίσχυση του μικροβιώματος του εδάφους μετατρέπει γρήγορα και αποτελεσματικά τα νεκρά φυτικά υλικά σε οργανική ύλη. Τα υγιή εδάφη θα πρέπει, επίσης, να περιέχουν μικροβιοκτόνα που βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών, την κυκλοφορία των θρεπτικών συστατικών και τη μείωση του στρες των φυτών.

Υπάρχουν κάποιες ομάδες μικροβίων που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην ανακύκλωση των θρεπτικών ουσιών.

Τα φυσικά ειδικά μικροβιοκτόνα μπορούν, επίσης, να συμβάλλουν στην ενίσχυση της υγείας του εδάφους, για να αναπτυχθούν τα σωστά μικρόβια στο έδαφος.

Η βελτίωση της υγιεινής των εδαφών θα επιτρέψει την ανάπτυξη περισσότερων τροφίμων και θα καταστήσουν την γεωργία πιο κερδοφόρα και θα προστατεύουν τον αέρα και το νερό.

Το γόνιμο χώμα ή αλλιώς ο χούμος, αυτοί οι λίγοι πόντοι του επιφανειακού μαύρου χώματος είναι ό,τι πολύτιμο. Χωρίς το γόνιμο χώμα δεν υπάρχει γεωργία, ενώ δημιουργείται πρόβλημα και στον υδροφόρο ορίζοντα με την ποιότητα και ποσότητα του νερού. Ο χούμος, αυτό το πολύτιμο θρεπτικό στρώμα, δημιουργείται από τα φύλλα και την οργανική ύλη που πέφτει κάθε χρόνο, τα υπολείμματα κλαδιών και ριζών, καθώς και από τα απορρίμματα και υπολείμματα ζωικών οργανισμών. Όταν αυτό το θρεπτικό στρώμα χώματος διαβρωθεί, συνήθως, απομένει ο άργιλος  που είναι ένα φτωχό στρώμα χώματος, όπου λόγω έλλειψης θρεπτικών συστατικών δεν φυτρώνει βλάστηση. 

Παράλληλα, υπάρχει και χαμηλότερος ρυθμός απορρόφησης του βρόχινου νερού, με αποτέλεσμα να μην εμπλουτίζεται επαρκώς ο υδροφόρος ορίζοντας. Έτσι, όταν δεν υπάρχουν πλέον τα δέντρα ή οι θάμνοι, αλλά ούτε ο χούμος, το νερό της βροχής παρασέρνει το χώμα και ό,τι άλλο βρεθεί στην πορεία του. 

Και οι θάλασσες έχουν ανάγκη την οργανική ύλη της στεριάς η οποία στηρίζει την παραγωγικότητα. 

Η διάβρωση του εδάφους είναι ένα από τα πιο σημαντικά – και ταυτόχρονα μη αναστρέψιμα φαινόμενα που στον ελλαδικό χώρο λαμβάνει ολοένα και σε μεγαλύτερη έκταση, με προοδευτικά σημαντικές επιπτώσεις που εκτείνονται από το περιβάλλον, τη γεωργία μέχρι την οικονομία και τον τουρισμό.

Δυστυχώς, τις τελευταίες δεκαετίες, πολλές περιοχές και οικότοποι στη Μεσόγειο απειλούνται ή υποβαθμίζονται από τη διάβρωση, την υπερβόσκηση, αλλά και τις πυρκαγιές. Και αυτά με τη σειρά τους επηρεάζουν σημαντικούς τομείς της οικονομίας (γεωργία, αλιεία, τουρισμός) αλλά και την προμήθεια ζωτικών αγαθών, όπως το πόσιμο νερό και η τροφή.

Όταν υπάρχει διάβρωση, σε μια μεγάλη νεροποντή θα δημιουργηθεί πολύ μεγάλο πρόβλημα με τις πλημμύρες, αφού δεν υπάρχει πλέον χώμα για να απορροφήσει το νερό.

ellhnika edafi 3

Οι τοίχοι ξερολιθιάς συγκρατούν το χώμα.

Η ανάπτυξη της γεωργίας και ο περιορισμός της κτηνοτροφίας προστατεύει από τη διάβρωση του εδάφους.

Επιπλέον, στα μέρη που δεν καλλιεργούνται υπάρχει διάβρωση του εδάφους από τον αέρα. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πλέον πολλές περιοχές της Μεσογείου. Και έχει να κάνει με την ξήρανση των εδαφών. Το χώμα παύει να είναι στεγνό μόνο όταν καλλιεργείται. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην χαθεί η γεωργία, προκειμένου να συγκρατούνται τα χώματα.

Οι αιτίες της διάβρωσης

Σήμερα οι βασικότερες αιτίες που προκαλούν τη διάβρωση του εδάφους είναι οι πυρκαγιές, η υπερβόσκηση και η ανεξέλεγκτη δόμηση.

Η διάβρωση του εδάφους είναι από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα παγκοσμίως. 

ellhnika edafi 2

Διαβάστε, επίσης,

Τα θερμοκήπια στις καλλιέργειες

Χρήσιμες πληροφορίες για τη φυτοθεραπεία

Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα στις καλλιέργειες

Συσκευές που ανιχνεύουν επικίνδυνες ουσίες στα τρόφιμα

Σκεφτείτε ΒΙΟ-λογικά

Καθαρίστε τον κήπο σας από τα έντομα χωρίς φυτοφάρμακα

Η νικοτίνη ως φυτοφάρμακο

Να προτιμάτε τα βιολογικά προϊόντα

Τα μεταλλαγμένα προϊόντα που εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ηλεκτρονική μύτη

Ποιοι θα τρώνε τα μεταλλαγμένα μήλα

Οι κανόνες υγιεινής για τα τρόφιμα

Γενετικά τροποποιημένο ρύζι

Μήπως θέλετε να ασχοληθείτε με τις βιολογικές καλλιέργειες;

Υγεία από το φαρμακείο της φύσης

Φυτικά φαρμακευτικά προϊόντα

Γιατί τα φυτά είναι καλύτερα από τα χημικά

 Τι είναι τα φυτοχημικά

Οδηγίες για τη συλλογή, αποξήρανση και διατήρηση των βοτάνων.

Η ιστορία της Φυτοθεραπείας

Τα πιο συχνά βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες

Τι πρέπει να προσέχετε με τα βότανα

Να φυτεύετε μόνο παραδοσιακούς σπόρους

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΣκιάθος
Επόμενο άρθροΟξέωση
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πονοκέφαλος στα παιδιά

Ο πονοκέφαλος στα παιδιά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας. Η πιο συχνή αιτία είναι συνήθως η ημικρανία, ο πονοκέφαλος τάσης, το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ