Tο διαιτητικό ασβέστιο, από μόνο του δεν εμποδίζει την απώλεια οστού
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, συγκεκριμένα το γάλα και όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν αυξάνουν από μόνα τους την οστική πυκνότητα-Bone Mineral Density (BMD).
British Journal of Nutrition.
Τα παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα ή το τυρί δεν αυξάνουν τα βιοδιαθέσιμα επίπεδα ασβεστίου.
Η διαδικασία παστερίωσης δημιουργεί μόνο ανθρακικό ασβέστιο, το οποίο δεν μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα χωρίς χηλικό παράγοντα. Έτσι, αυτό που κάνει ο οργανισμός είναι να τραβήξει το ασβέστιο από τα οστά και άλλους ιστούς προκειμένου να ρυθμιστεί το ανθρακικό ασβέστιο στο αίμα. Αυτή η διαδικασία προκαλεί στην πραγματικότητα οστεοπόρωση.
Τα παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν πολύ λίγο μαγνήσιο που απαιτείται να υπάρχει στην κατάλληλη αναλογία για να απορροφήσει το ασβέστιο και η αναλογία είναι κατά προτίμηση 1 προς 1 Ca/Mg.
Πάνω από το 99% του ασβεστίου του σώματος βρίσκεται στον σκελετό, όπου παρέχει μηχανική ακαμψία.
Οι άνδρες και οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν 1.000 έως 1.200 mg ασβεστίου ημερησίως για την πρόληψη καταγμάτων και τη βελτίωση της πυκνότητας των οστών.
Η αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου από τη διατροφή δεν μειώνει σημαντικά την απώλεια οστικής μάζας στο ισχίο, στη σπονδυλική στήλη ή στο σώμα.
Η διαιτητική πρόσληψη ασβεστίου αντιστρόφως συσχετίζεται με την ΡΤΗ-Παραθορμόνη, αλλά δεν συσχετίζεται με τους δείκτες της οστικής κυκλοφορίας.
Οι βραχυπρόθεσμες προσλήψεις υψηλής δόσης ασβεστίου δεν είναι αντιπροσωπευτικές της μακροπρόθεσμης διαιτητικής πρόσληψης. Οι βραχυπρόθεσμες υψηλές δόσεις ασβεστίου προκαλούν προσωρινή μείωση της οστικής κυκλοφορίας, η οποία δεν επιμένει όταν αποκατασταθεί η ομοιοστασία ασβεστίου σε σταθερή κατάσταση.
Η μακροχρόνια πρόσληψη ασβεστίου δεν επηρεάζει το ρυθμό απώλειας οστού, αλλά μεγάλες αυξήσεις στην πρόσληψη ασβεστίου προκαλούν μεταβατική αλλαγή.
Σημασία έχει και η κατάσταση βιταμίνης D3.
Τρόποι για να διατηρήσετε την υγεία των οστών σας
1. Τρώτε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο
Οι καλύτερες πηγές τροφίμων είναι οι μη παστεριωμένες γαλακτοκομικές πηγές, όπως το νωπό γάλα, γιαούρτι, καθώς και τα ψάρια, όπως οι σαρδέλες. Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά όπως το καλαμπόκι, το μπρόκολο και το σπανάκι είναι επίσης πλούσια σε ασβέστιο. Αποξηραμένα βότανα και αποξηραμένα φρούτα, όπως τα σύκα και η σταφίδα είναι επίσης καλές επιλογές. Σπόροι, όπως το σουσάμι, και ο λιναρόσπορος είναι επίσης πλούσιες πηγές ασβεστίου. Επίσης, απολαύστε τρόφιμα που περιέχουν θείο, όπως το σκόρδο και τα κρεμμύδια.
2. Συνδυασμοί τροφίμων που αυξάνουν το ασβέστιο
Προσπαθήστε να μην τρώτε δημητριακά ολικής αλέσεως και τροφές πλούσιες σε ασβέστιο ταυτόχρονα. Οι ολόκληροι κόκκοι περιέχουν μια ουσία που δεσμεύεται με το ασβέστιο και εμποδίζει την σωστή απορρόφησή του. Ορισμένα τρόφιμα που περιέχουν ενώσεις, όπως οξαλικά ή φυτικά οξέα, όπως οι γλυκοπατάτες, τα φασόλια, το ραβέντι, το σέλινο και τα τεύτλα, μπορούν, επίσης, να μειώσουν την ποσότητα ασβεστίου που απορροφάται όταν τρώγονται ταυτόχρονα με τροφές πλούσιες σε ασβέστιο.
3. Αποφύγετε τα αίτια απέκκρισης των μεταλλικών στοιχείων
Αποφύγετε τις τροφές που περιέχουν φωσφορικά άλατα, όπως τα αναψυκτικά. Ο φωσφόρος προκαλεί το σώμα να εκκρίνει το ασβέστιο. Περιορίστε ή αποφύγετε τις ζωικές τροφές με υψηλές πρωτεΐνες. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες προκαλεί την έκκριση ασβεστίου από το σώμα σας. Μειώστε την κατανάλωση καφεΐνης. Οι άνθρωποι που καπνίζουν έχουν σημαντικά χαμηλότερη πυκνότητα οστού, ενώ η κατανάλωση οινοπνεύματος μπορεί επίσης να εμποδίσει τα οστά σας να απορροφήσουν τα μέγιστα θρεπτικά συστατικά από το φαγητό σας.
4. Καθίστε κάτω από το φως του ήλιου και πάρτε βιταμίνη D
Η βιταμίνη D βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο. Αν και κάποια ποσότητα βιταμίνης D βρίσκεται σε λιπαρά ψάρια, η κύρια πηγή προέρχεται από την επίδραση του ηλιακού φωτός στο δέρμα σας. Εκτιμάται ότι οι μισοί από εμάς έχουν μια ανεπάρκεια επειδή δεν βγαίνουν αρκετά έξω ή επειδή χρησιμοποιούν πάντα αντηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μεγιστοποιηθεί η έκθεση στον ήλιο από τον Μάϊο μέχρι τον Σεπτέμβριο για να διατηρηθούν τα επίπεδα της βιταμίνης D. Μόλις 10 λεπτά το φως του ήλιου την ημέρα με γυμνά χέρια και πρόσωπό σας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για κατάγματα των οστών κατά ένα τρίτο. Μια μισή ώρα έκθεση του κορμού στον ήλιο είναι ισοδύναμη με περίπου 10.000 μονάδες βιταμίνης D.
5. Κάντε άσκηση
Ένας άλλος σημαντικός τρόπος για να ενισχύσετε τα οστά σας είναι η άσκηση. Το σκοινάκι, η αεροβική γυμναστική, ο χορός, το γρήγορο περπάτημα κ.ά βοηθούν να απορροφήσετε όλο το ασβέστιο που παίρνετε και να το αποθηκεύσετε στα οστά σας. 150 λεπτά μέτριας δραστηριότητας την εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο καταγμάτων.
6. Αποφύγετε τα φάρμακα και τις ιατρικές θεραπείες
Τα φάρμακα αποκλεισμού οξέος που χρησιμοποιούνται για την καούρα και άλλες γαστρεντερικές καταστάσεις μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση του ασβεστίου μέσω των τοιχωμάτων του στομάχου. Τα οξέα του στομάχου διασπούν τα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της πεπτικής διαδικασίας, επιτρέποντας στις θρεπτικές ουσίες να απορροφηθούν στο σώμα σας. Τα φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για να σταματήσουν την παραγωγή οξέων ή να μειώσουν την ποσότητα των οξέων που υπάρχουν στο στομάχι σας μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στο ασβέστιο.
Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την οστεοπόρωση
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την οστεοπόρωση
Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.
Διαβάστε, επίσης,
Ποιοι πρέπει να παίρνουν ασβέστιο
Γιατί πρέπει καθημερινά να παίρνετε βιταμίνη D
Χρήσιμες πληροφορίες για το ασβέστιο
Το ασβέστιο και το μαγνήσιο μαζί κάνουν θαύματα
Να αποφεύγετε το γάλα στον καφέ
Αντιμετώπιση υπερασβεστιαιμίας
Χρήσιμες πληροφορίες για τον δολομίτη
Όταν κάποιος δεν μπορεί να καταναλώσει γαλακτοκομικά
Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την εμμηνόπαυση
Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για το ενδοκρινικό σύστημα και τον μεταβολισμό
Πλήρες check up για οστεοπόρωση
Τα καλύτερα για την οστεοπόρωση
Γιατί πρέπει καθημερινά να παίρνετε βιταμίνη D
Πώς πρέπει να παίρνετε τα διφωσφονικά από το στόμα;
Ότι πρέπει να κάνετε αν είσαστε στην εμμηνόπαυση
Το ελαιόλαδο προστατεύει τα κόκκαλα
Πρόληψη και θεραπεία ασθενειών με την άσκηση
Γιατί πρέπει να ξεκινήσετε από αύριο το περπάτημα
Άσκηση για όσους πάσχουν από οστεοπόρωση
Έλεγχος οστεοπόρωσης με το κινητό σας
Το τεστ ενός λεπτού για την οστεοπόρωση
Η οστεοπόρωση χτυπάει και τους άντρες
Εμφυτεύσιμη συσκευή για την οστεοπόρωση
Ο ρόλος των οστών στον διαβήτη
Βότανα για τα οστά και τις αρθρώσεις
Denosumab σε οστικές μεταστάσεις