Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΚρανιοϊερή Θεραπεία

Κρανιοϊερή Θεραπεία

Γνωρίστε την κρανιοϊερή θεραπεία και τα οφέλη της

 

Ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός αποτελούν το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά πρέπει να υπάρχει φυσιολογική ισορροπία στο περιβάλλον. Αν η φυσιολογική ισορροπία στο περιβάλλον διαταραχτεί προκαλούνται πολλές αισθητικές, κινητικές και νευρολογικές διαταραχές στον άνθρωπο.

Η κρανιοϊερή θεραπεία είναι μια μέθοδος, με ήπιος χειρισμούς, που εφαρμόζεται από κατάλληλα εκπαιδευμένο θεραπευτή, σε διάφορα σημεία του σώματος, όπως στα οστά του κρανίου, στα οστά του προσώπου, στη σπονδυλική στήλη και στο ιερό οστό. Σκοπός της κρανιοϊερής θεραπείας είναι να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο λειτουργούν ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός. Έτσι βελτιώνεται η λειτουργία του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου και ενισχύεται ο φυσικός αμυντικός μηχανισμός του οργανισμού. Η κρανιοϊερή θεραπεία βοηθάει και στη θεραπεία των χρόνιων συμπτωμάτων, όπως ο πονοκέφαλος, η ημικρανία, ο χρόνιος πόνος, το άγχος, οι διαταραχές του ύπνου και οι διαταραχές της πέψης.

Η κρανιοϊερή θεραπεία (CST-Craniosacral therapy) είναι μια μορφή θεραπείας κατά την οποία με απαλό άγγιγμα γίνονται ήπιοι χειρισμοί των αρθρώσεων του κρανίου, της σπονδυλικής στήλης και της λεκάνης και των ισχίων του ασθενούς. Ο χειρισμός ρυθμίζει τη ροή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού και βοηθά στην «πρωτογενή αναπνοή».

Η κρανιοκρατική θεραπεία αναπτύχθηκε από τον John Upledger, D.O. στη δεκαετία του 1970, ως οστεοπαθητική ιατρική, η οποία αναπτύχθηκε στη δεκαετία του 1930 από τον William Garner Sutherland.

Η κρανιοϊερή θεραπεία μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα του άγχους ή της έντασης και είναι αποτελεσματική στη θεραπεία του καρκίνου και πολλών άλλων ασθενειών. 

Οι μικρές, ρυθμικές κινήσεις των κρανιακών οστών αποδίδονται στην πίεση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού ή στην αρτηριακή πίεση. Η ψηλάφηση του κρανίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση αυτής της ρυθμικής κίνησης των κρανιακών οστών και οι επιλεκτικές πιέσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον χειρισμό των κρανιακών οστών για να επιτευχθεί ένα θεραπευτικό αποτέλεσμα. 

craniosarcal 2

Πρωτογενής αναπνευστικός μηχανισμός 

Η ενδογενής κινητικότητα του κεντρικού νευρικού συστήματος

Η διακύμανση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού

Η κινητικότητα των ενδοκρανιακών και ενδοισχιακών μεμβρανών

Η κινητικότητα των κρανιακών οστών

Η ακούσια κίνηση του ιερού 

-Η ενδογενής κινητικότητα του κεντρικού νευρικού συστήματος

Η ενδοκράνια διακύμανση του υγρού περιγράφεται ως μια αλληλεπίδραση μεταξύ τεσσάρων κύριων συστατικών: αρτηριακό αίμα, τριχοειδές αίμα (όγκος εγκεφάλου), φλεβικό αίμα και εγκεφαλονωτιαίο υγρό (CSF-cerebrospinal fluid). 

-Η διακύμανση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού

Η ποσότητα του εγκεφαλονωτιαίου υγρού μεταβάλλεται.

-Η κινητικότητα των ενδοκρανιακών και ενδοισχιακών μεμβρανών

Οι ενδοκρανιακές και ενδοισχιακές μεμβράνες μετακινούνται.

-Η κινητικότητα των κρανιακών οστών

 Τα κρανιακά ράμματα είναι οι περιοχές στις οποίες ενώνουν τα οκτώ κρανιακά οστά. Κατά τη βρεφική ηλικία, τα κρανιακά οστά δεν είναι σταθερά συγχωνευμένα μεταξύ τους, αλλά συνδέονται μεταξύ τους με μια μεμβράνη. Μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου έτους ζωής, τα κρανιακά οστά αρχίζουν να κινούνται μαζί και να συγχωνεύονται ως φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξης. Το κλείσιμο των κρανιακών ραφών συμβαίνει κατά την εφηβεία, ενώ υπάρχει μεγαλύτερη ατομική μεταβλητότητα στο χρονισμό αυτού του κλεισίματος με τη σύντηξη αυτή να λαμβάνει χώρα κατά την τέταρτη δεκαετία της ζωής. Η πλήρης σύντηξη όλων των ραφών μπορεί να γίνει  μέχρι την προχωρημένη ηλικία (όγδοη δεκαετία της ζωής έχει αναφερθεί) και μπορεί ποτέ να μην στερεοποιούνται σταθερά. Αυτά τα ράμματα συνδέονται με το πρόσδεμα και το περιόστεο, για ακινησία.

craniosarcal 3

Πώς γίνεται μια τυπική συνεδρία κρανιοϊερής θεραπείας

Καταρχήν απαιτείται ένας ήσυχος χώρος και χαμηλός φωτισμός ή φωτισμός με κεριά, καλύτερα.

Ο ασθενής ξαπλώνει σε ένα εξεταστικό κρεβάτι, βγάζοντας πριν τα παπούτσια του και φοράει χαλαρά και άνετα ρούχα.

Ο θεραπευτής κάθεται ή είναι όρθιος κοντά στο κρεβάτι, στον κορμό ή στα πόδια του ασθενή.

Ο θεραπευτής με ήπιες κινήσεις αγγίζει το σώμα του ασθενούς και εστιάζει προσεκτικά τις μεταδιδόμενες κινήσεις.

Οι ασθενείς, συχνά, αναφέρουν συναισθήματα βαθιάς χαλάρωσης κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία. Κάποιες φορές ο ασθενής μπορεί απλά να χαλαρώσει ή ακόμα και να αποκοιμηθεί, άλλες φορές μιλάει υπερβολικά, άλλες φορές ανακαλεί κρυμμένες μνήμες ή απελευθερώνει κρυμμένα συναισθήματα. Αιτία των αισθημάτων και των αισθήσεων είναι η αύξηση των ενδορφινών και το ενδοκανναβοειδές σύστημα.

craniosarcal 5

Ο ασθενής μπορεί να χαλαρώσει τόσο, ώστε να κοιμάται αρκετές ώρες μετά το τέλος της θεραπείας.

Σε άλλους αυξάνεται η ενεργητικότητα.

Η ελάττωση του πόνου ή η αύξηση της λειτουργικότητας μπορεί να συμβούν αμέσως μετά τη θεραπεία ή σταδιακά τις επόμενες ημέρες.

Η κρανιοϊερή θεραπεία ενισχύει τη φυσική άμυνα του οργανισμού και η βελτίωση συνεχίζεται εβδομάδες μετά τη θεραπεία.

Με την κρανιοϊερή θεραπεία βελτιώνεται η λειτουργικότητας του νευρικού συστήματος, ενισχύεται η φυσική άμυνα του οργανισμού και αυτός αυτοθεραπεύεται.

Η κρανιοϊερή θεραπεία είναι κατάλληλη για τις ημικρανίες, τον πονοκέφαλο, τον χρόνιο πόνο, τις αϋπνίες, τις αισθητικές διαταραχές (απώλεια όσφρησης, γεύσης, εμβοές κ.ά), τα προβλήματα κροταφογναθικής άρθρωσης, την ινομυαλγία, το σπαστικό ραιβόκρανο, τις ορμονικές διαταραχές, την κατάθλιψη, τις συναισθηματικές διαταραχές, τη δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος και τον καρκίνο.

Η κρανιοϊερή θεραπεία μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα του άγχους ή της έντασης. 

Η κρανιοϊερή θεραπεία απελευθερώνει τη συσσωρευμένη ένταση, με απελευθέρωση της κύστης ενέργειας και των ιστών της περιοχής.. Κατά τη διάρκεια αυτής της απελευθέρωσης ενέργειας, ο ασθενής μπορεί να ανακαλέσει στη μνήμη του περιστατικά που αφορούν ένα προηγούμενο shock, τραύμα σωματικό ή ψυχικό ή συναισθηματικό. Ανακαλώντας και βιώνοντας ξανά, σε περιορισμένη ένταση και διάρκεια, προηγούμενες τραυματικές εμπειρίες, το σώμα βοηθιέται να αναστρέψει τη δυσλειτουργία κι έτσι αποκαθίσταται η προηγούμενη δυσλειτουργία.

craniosarcal 6

Κατά τη φάση της αναδιοργάνωσης, το σώμα προσαρμόζεται στις αλλαγές που γίνονται στο νευρικό σύστημα και αυτοδιορθώνονται οι δυσλειτουργίες του σώματος.

Απαιτούνται 3 συνεδρίες την πρώτη εβδομάδα, 2 τη δεύτερη και 1 συνεδρία την τρίτη εβδομάδα. Μετά από 15 ημέρες, γίνεται άλλη 1 συνεδρία και στη συνέχεια 1 φορά το μήνα για 6 μήνες. Η κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 1 ώρα.

Προϊόντα κάνναβης για να ρυθμίσετε το ενδοκανναβοειδές σας σύστημα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε προϊόντα κάννναβης, να ρυθμίσετε το ενδοκαναββοειδές σύστημα και να αυτοθεραπευθείτε

craniosarcal 4

Διαβάστε, επίσης,

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ