Η ατρησία τριγλώχινας απαιτεί χειρουργική θεραπεία
Η ατρησία της τριγλώχινας είναι η απουσία του στομίου μεταξύ δεξιού κόλπου και κοιλίας.
Η κυκλοφορία καθίσταται δυνατή διαμέσου μεσοκολπικής επικοινωνίας, η οποία επιτρέπει στο αίμα να περάσει από το δεξιό στον αριστερό κόλπο και κατόπιν στην αριστερή κοιλία και την αορτή.
Η ατρησία της τριγλώχινας είναι η ενδοκολπική επικοινωνία λόγω ανώμαλης εμβρυονικής ανάπτυξης.
Η ατρησία τριγλώχινας, ICD-10 Q22.4, είναι μια μορφή συγγενούς καρδιακής νόσου, όπου υπάρχει πλήρης απουσία της τριγλώχινας βαλβίδας. Επομένως, δεν υπάρχει σωστή κολποκοιλιακή σύνδεση. Αυτό οδηγεί σε υποπλαστική δεξιά κοιλία ή απουσία της δεξιάς κοιλίας και η καρδιά δεν μπορεί να οξυγονώσει σωστά το σώμα. Εξαιτίας αυτού, το σώμα δεν έχει αρκετό οξυγόνο. Λόγω της έλλειψης σύνδεσης κόλπoυ και κοιλίας, πρέπει να υπάρχει ένα κολπικό έλλειμμα για να γεμίσει την αριστερή κοιλία με αίμα. Επίσης, επειδή υπάρχει έλλειψη δεξιάς κοιλίας, πρέπει να υπάρχει ένας τρόπος για να αντλείται αίμα στις πνευμονικές αρτηρίες, και αυτό επιτυγχάνεται με ένα ελάττωμα του κοιλιακού διαφράγματος.
Αιτία της ατρησίας της τριγλώχινας
Οι αιτίες της ατρησίας τριγλώχινας είναι άγνωστες.
Κλινικές εκδηλώσεις ατρησίας της τριγλώχινας
Προοδευτική και βαριά κυάνωση
Κακή διατροφή
Ταχύπνοια κατά τη διάρκεια των πρώτων 2 εβδομάδων της ζωής
Πληκτροδακτυλία
Έντονο σφαγιτιδικό κύμα Α
Κορυφαίο φύσημα
Απουσία του πνευμονικού στοιχείου του δεύτερου τόνου
Συστολικό φύσημα
Διόγκωση του ήπατος
Προσυστολικές σφύξεις
Διάγνωση ατρησίας της τριγλώχινας
Το Ηλεκτροκαρδιογράφημα δείχνει αριστερή απόκλιση του άξονα, αριστερή κοιλιακή υπερτροφία, υψηλά κύματα P.
Η ατρησία της τριγλώχινας μπορεί να συνοδεύεται από μετάθεση των μεγάλων αγγείων, ανοιχτό ωοειδές τρήμα και μεσοκοιλιακή επικοινωνία.
Ολοσυστολικό φύσημα
Απόκλιση αριστερού άξονα στην ηλεκτροκαρδιογραφία και υπερτροφία της αριστερής κοιλίας
Φυσιολογικό μέγεθος καρδιάς
Θεραπεία ατρησίας της τριγλώχινας
Θεραπεία κατά της συμφορήσεως της δεξιάς κοιλίας.
PGE1 για τη διατήρηση ανοικτού του αρτηριακού πόρου.
Η προσταγλανδίνη Ε1 (PGE1), επίσης, γνωστή ως αλπροσταδίλη, είναι μια φυσικώς νυπάρχουσα προσταγλανδίνη η οποία χρησιμοποιείται ως φάρμακο. Σε μωρά με συγγενή καρδιακά ελαττώματα, χρησιμοποιείται με αργή έγχυση σε φλέβα για να ανοίξει τον αρτηριακό πόρο μέχρι να πραγματοποιηθεί χειρουργική επέμβαση. Με ένεση στο πέος ή τοποθέτηση στην ουρήθρα, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας.
Συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες όταν χορηγείται σε βρέφη είναι η μειωμένη συχνότητα αναπνοής, ο πυρετός και χαμηλή αρτηριακή πίεση. Όταν χρησιμοποιείται για στυτική δυσλειτουργία, οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ο πόνος στο πέος, η αιμορραγία στο σημείο της ένεσης και η παρατεταμένη στύση. Η προσταγλανδίνη Ε1 ανήκει στα αγγειοδιασταλτικά. Διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία με χαλάρωση των λείων μυών. Σε βρέφη, η προσταγλανδίνη Ε2 λειτουργεί όπως και η προσταγλανδίνη Ε1 και είναι πολύ λιγότερο δαπανηρή.
Χειρουργική για τη διόρθωση της ατρησίας τριγλώχινας
-Τροποποιημένη παράκαμψη Blalock-Taussig για τη διατήρηση της πνευμονικής ροής αίματος με τοποθέτηση ενός αγωγού Gore-Tex μεταξύ της υποκλείδιας αρτηρίας και της πνευμονικής αρτηρίας.
Η παράκαμψη Blalock-Thomas-Taussig είναι μια χειρουργική διαδικασία που χρησιμοποιείται για την αύξηση της πνευμονικής ροής αίματος για ανακούφιση από εξαρτώμενα από τον πόρο κυανόμορφα καρδιακά ελαττώματα, όπως η πνευμονική ατρησία, τα οποία αποτελούν συνηθισμένες αιτίες του συνδρόμου κυάνωσης σε νεογνά. Στη σύγχρονη χειρουργική επέμβαση, αυτή η διαδικασία χρησιμοποιείται προσωρινά για να κατευθύνει τη ροή του αίματος στους πνεύμονες και να ανακουφίσει την κυάνωση, ενώ στο βρέφος περιμένει ως διορθωτική ή παρηγορητική χειρουργική επέμβαση. Ένας κλάδος της υποκλείδιας αρτηρίας ή καρωτιδικής αρτηρίας διαχωρίζεται και συνδέεται με την πνευμονική αρτηρία. Ο πρώτος τομέας εφαρμογής της είναι η τετραλογία του Fallot. Η παράκαμψη Blalock-Thomas-Taussig μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως το πρώτο βήμα στην τεχνική Fontan.
-Τεχνική Hemi-Fontan ή αμφίδρομη Glenn για την παροχή σταθερής πνευμονικής ροής.
Η τεχνική Fontan για την ανακατεύθυνση της κατώτερης κοίλης φλέβας και της ροής της ηπατικής φλέβας στην πνευμονική κυκλοφορία. Η τεχνική Fontan ή η τεχνική Fontan-Kreutzer είναι μια παρηγορητική χειρουργική επέμβαση που χρησιμοποιείται σε παιδιά με μη κοιλιακή καρδιά. Περιλαμβάνει την εκτροπή του φλεβικού αίματος από την κάτω κοίλη φλέβα και την άνω κοίλη φλέβα, στις πνευμονικές αρτηρίες, χωρίς να διέρχεται από τη δεξιά κοιλία. δηλαδή, οι συστηματικές και πνευμονικές κυκλοφορίες τοποθετούνται σε σειρά με τη λειτουργική ενιαία κοιλία.
Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία της καρδιάς σας
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία της καρδιάς σας
Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.
Διαβάστε, επίσης,
Θεραπεία δευτεροπαθούς υπερτροφικής οστεοαρθροπάθειας
Η τεχνική της ακρόασης των φυσημάτων στα παιδιά