Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΧειρουργικήΣταματήστε να βάζετε port-a-cath γιατί έχουν πολλές παρενέργειες

Σταματήστε να βάζετε port-a-cath γιατί έχουν πολλές παρενέργειες

Print Friendly, PDF & Email

Τα port-a-cath είναι επικίνδυνα

Mέσω του port-a-cath, χορηγείται χημειοθεραπεία, γίνονται μεταγγίσεις αίματος και δίνονται αντιβιοτικά και ενδοφλέβια (IV) υγρά.

Ένας χειρουργός ή ακτινολόγος βάζει το port-a-cath με τοπική αναισθησία σε μια μεγάλη φλέβα. Ο καθετήρας στον άνω βραχίονα ή στο λαιμό μπορεί να παραμείνει στη θέση αυτή για εβδομάδες ή μήνες ή και χρόνια.

Που χρησιμεύει το port-a-cath:

Μειώνει τον αριθμό τοποθέτησης ενδοφλέβιων καθετήρων και είναι βολικό για όσους έχουν μικρές ή κατεστραμμένες φλέβες. 

Δίνονται θεραπείες που διαρκούν περισσότερο από 1 ημέρα. Η βελόνα μπορεί να παραμείνει στο port-a-cath για αρκετές ημέρες.

Αν το πορτ έχει 2 εισόδους δίνονται φάρμακα ταυτόχρονα.

Γίνονται εξετάσεις αίματος και χορηγείται χημειοθεραπεία την ίδια ημέρα με 1 βελόνα.

Χορηγείται χημειοθεραπεία σε ασθενείς με καρκίνο. Η χημειοθεραπεία είναι συχνά τοξική και μπορεί να βλάψει το δέρμα και τον μυϊκό ιστό.

Για την παροχή παραγόντων πήξης σε ασθενείς με σοβαρή αιμορροφιλία.

Για ασθενείς που χρειάζονται συχνές εξετάσεις αίματος.

Για ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

Για να χορηγούνται αντιβιοτικά σε ασθενείς που τα χρειάζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα ή συχνά, όπως εκείνοι με κυστική ίνωση και βρογχεκτασίες.

Για την παροχή φαρμάκων σε ασθενείς με ανοσολογικές διαταραχές.

Για τη θεραπεία ανεπάρκειας άλφα 1-αντιτρυψίνης με αντικατάστασή της.

Για την χορήγηση σκιαγραφικών τα οποία ενισχύουν την αντίθεση στην απεικόνιση στην αξονική τομογραφία.

Για βαριατρικές χειρουργικές επεμβάσεις.

Για να χορηγούνται αναλγητικά σε ασθενείς με χρόνιο πόνο, όπως ασθενείς με καρκίνο και ασθενείς με δρεπανοκυτταρική νόσο.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι port-a-cath

Πύλες:

μπορεί να είναι κατασκευασμένες από πλαστικό, ανοξείδωτο χάλυβα ή τιτάνιο
μπορεί να είναι μονός ή διπλός ο θάλαμος
ποικίλλουν σε ύψος, πλάτος και σχήμα

Καθετήρες:

μπορεί να είναι κατασκευασμένοι από βιοσυμβατή, ιατρική πολυουρεθάνη ή σιλικόνη
μπορεί να ποικίλουν σε μήκος (cm)
μπορεί να ποικίλουν σε διάμετρο (mm)

Η φροντίδα για καθετήρες και port-a-cath

Κάθε τύπος καθετήρα έχει παρενέργειες και κινδύνους, όπως λοιμώξεις, στάση κυκλοφορίας και θρομβώσεις, συστροφή του καθετήρα κάτω από το δέρμα και μετατόπιση. 

Ρωτήστε για τις παρενέργειες και τους κινδύνους το γιατρό σας.

Η φροντίδα του καθετήρα ή του port-a-cath μειώνει τον κίνδυνο προβλημάτων: 

Να πλένετε τα χέρια σας πριν αγγίξετε τον καθετήρα. Αυτό βοηθά στην πρόληψη της μόλυνσης.

Να ακολουθείτε τις οδηγίες σχετικά με τον καθαρισμό της περιοχής.

Επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας:

Αν η περιοχή γίνει κόκκινη, πρηστεί, πονάει ή είναι μελανή ή ζεστή.

Αν αναπτυχθεί οίδημα στο χέρι σας στην ίδια πλευρά με τον καθετήρα.

Αν υπάρχει αιμορραγία.

Αν κάνετε πυρετό.

Αν οποιοδήποτε υγρό διαρρέει.

Αν έχετε δύσπνοια ή ζάλη.

Αν δεν μπορείτε να ξεπλύνετε τον καθετήρα με το υγρό. Ποτέ μην πιέζετε το υγρό στον καθετήρα.

Αφαίρεση καθετήρα ή port-a-cath

Θα χρειαστεί τοπική αναισθησία ή  καταστολή.

Στην ιατρική, το port-a-cath είναι μια μικρή ιατρική συσκευή που είναι εγκατεστημένη κάτω από το δέρμα και συνδέεται με μια φλέβα και διαθέτει διάφραγμα μέσω του οποίου μπορούν να εγχυθούν φάρμακα και να ληφθούν δείγματα αίματος. Χρησιμοποιείται, κυρίως, για τη θεραπεία αιματολογικών και ογκολογικών ασθενών και για αιμοκάθαρση.

Τα port-a-cath σχετίζονται με αυξημένο ποσοστό λοιμώξεων.

Εάν η συσκευή τοποθετηθεί σε παιδί, η ανάπτυξη του παιδιού κάνει τον καθετήρα να γίνεται σχετικά μικρότερος και μπορεί να μετατοπιστεί προς το κεφάλι. Θα χρειαστεί να το αφαιρέσετε ή να το αντικαταστήσετε.

Η υποκλείδια αρτηρία μπορεί να τρυπηθεί ακούσια ενώ επιχειρείται η πρόσβαση στην υποκλείδια φλέβα και μπορεί να συμβούν υποδόρια αιματώματα και ψευδοανευρύσματα.  Η διάτρηση της καρωτιδικής αρτηρίας είναι σημαντικά πιο σπάνια, καθώς οι προσπάθειες πρόσβασης στην κοντινή σφαγίτιδα φλέβα γίνεται  με καθοδήγηση υπερήχων.

Μπορεί να αναπτυχθεί λοίμωξη στη γραμμή ή γύρω από το πορτ. Απαιτείται αντιβιοτική αγωγή και αφαίρεση της συσκευής.

Οι θύρες που τοποθετούνται μέσω της υποκλείδιας φλέβας μπορεί να οδηγήσουν σε «σύνδρομο απόσχισης» όπου ο καθετήρας καταρρέει καθώς περνά μέσα στη φλέβα. Οι θύρες που τοποθετούνται μέσω της σφαγιτιδικής φλέβας δεν έχουν αυτό το πρόβλημα. Το θραύσμα του καθετήρα ταξιδεύει έπειτα από το φλεβικό σύστημα και συνήθως, καταλαμβάνει τη δεξιά καρδιά ή τους πνεύμονες. Πολλοί ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί, αλλά η μηχανική βλάβη ανακαλύπτεται εξαιτίας ανικανότητας να μετακινηθεί το υγρό μέσω του πορτ. Σε αυτές τις περιπτώσεις ένας επεμβατικός ακτινολόγος θα χρειαστεί να ανακτήσει το θραύσμα.

Οι προσπάθειες πρόσβασης στην υποκλείδια φλέβα ή στη σφαγίτιδα φλέβα μπορεί να τραυματίσουν τον πνεύμονα, προκαλώντας πνευμοθώρακα. Εάν ο πνευμοθώρακας είναι αρκετά μεγάλος, μπορεί να χρειαστεί να τοποθετηθεί ένας θωρακικός σωλήνας (billow). 

Ο σχηματισμός θρόμβου αίματος στον καθετήρα αποφεύγεται όταν ο καθετήρας ξεπλένεται με φυσιολογικό ορό και ηπαρίνη, μία φορά κάθε τέσσερις εβδομάδες ή συχνότερα σε χορήγηση φαρμάκων.

Απαιτείται προσοχή γιατί υπάρχει κίνδυνος βλάβης των ιστών και των μυών. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν η φαρμακευτική αγωγή διαρρεύσει έξω από μια φλέβα. 

Μώλωπες ή αιμορραγία συμβαίνουν εάν ο  αριθμός αιμοπεταλίων είναι χαμηλός.

Ο καθετήρας  εισάγεται χειρουργικά σε μια φλέβα (σφαγιτιδική φλέβα ή υποκλείδια φλέβα ή άνω κοίλη φλέβα). Στην ιδανική περίπτωση, ο καθετήρας φθάνει ακριβώς πριν από τον δεξιό κόλπο. Αυτή η θέση επιτρέπει στους ενδοφλέβιους παράγοντες να εξαπλωθούν σε όλο το σώμα γρήγορα και αποτελεσματικά.

To πορτ αποτελείται από ένα διαμέρισμα δεξαμενής (την πύλη) που έχει μια φυσαλίδα σιλικόνης για την εισαγωγή της βελόνας (το διάφραγμα) και είναι συνδεδεμένο με έναν προσαρτημένο πλαστικό σωλήνα (τον καθετήρα). Η συσκευή τοποθετείται χειρουργικά κάτω από το δέρμα στο άνω μέρος του θώρακα ή στο βραχίονα.

Το διάφραγμα είναι κατασκευασμένο από ειδική σφραγιστική σιλικόνη και μπορεί να τρυπηθεί εκατοντάδες φορές πριν αποδυναμωθεί σημαντικά.

Για να χορηγηθεί θεραπεία ή για να ληφθεί αίμα, ένας επαγγελματίας υγείας θα εντοπίσει πρώτα τη θύρα και θα απολυμάνει την περιοχή και στη συνέχεια θα έχει πρόσβαση στη θύρα διασχίζοντας το υπερκείμενο δέρμα με μια βελόνα του Huber.

Δημιουργείται αρνητική πίεση για να αφαιρεθεί το αίμα στην  βελόνα, για να ελεγχθεί η επιστροφή αίματος και να διαπιστωθεί εάν η θύρα λειτουργεί κανονικά. Στη συνέχεια, η θύρα ξεπλένεται με αλατούχο διάλυμα. 

Μετά από κάθε χρήση, γίνεται μια ένεση με διάλυμα ηπαρίνης μικρής ποσότητας, ηπαρινοποιημένος φυσιολογικός ορός, (αντιπηκτικό) στη συσκευή, για να αποτραπεί η ανάπτυξη θρόμβων εντός της θύρας ή του καθετήρα.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για να καταπολεμήσετε τις λοιμώξεις μετά την αφαίρεση του ξένου σώματος και του biofilm

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για να καταπολεμήσετε τις λοιμώξεις μετά την αφαίρεση του ξένου σώματος και του biofilm

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Τα ξένα σώματα στο σώμα υπεύθυνα για πολλές λοιμώξεις

Χορήγηση διττανθρακικών για την θεραπεία του καρκίνου

Τι να κάνετε σε εξαγγείωση των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων

Υπερφόρτωση σιδήρου

www.emedi.gr

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ομίχλη εγκεφάλου

Η ομίχλη εγκεφάλου ή ο χήμειο-εγκέφαλος περιγράφεται ως μια ομιχλώδη σκέψη, που χαρακτηρίζεται από έλλειψη εστίασης και αδυναμία συγκέντρωσης. Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ