Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΔιατροφήΔιατροφικά σφάλματα που πρέπει να διορθώσετε

Διατροφικά σφάλματα που πρέπει να διορθώσετε

Μύθοι για θέματα διατροφής και υγείας

Διατροφικά σφάλματα που πρέπει να διορθώσετε

-Μόνο τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να παρέχουν επαρκές ασβέστιο

Πολλές μελέτες αποδεικνύουν ότι η απορρόφηση του ασβεστίου από το παστεριωμένο γάλα είναι κατώτερη από εκείνη που παρατηρείται από φυτικές πηγές. Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά έχουν σχετικά υψηλές συγκεντρώσεις ασβεστίου. Με εξαίρεση το σπανάκι (λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε οξαλικό άλας), το ασβέστιο από τα χόρτα απορροφάται πολύ καλά. Το Kale και άλλα λαχανικά, όπως το μπρόκολο, τα χόρτα, τα γογγύλια, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα μαγειρεμένα φασόλια και τα μπιζέλια, τα φύκια, οι βλαστοί, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί, όπως το σουσάμι, το πασατέμπο και τα φουντούκια, το καλαμπόκι και το quinoa κ.ά είναι εξαιρετικές πηγές ασβεστίου και μαγνησίου. Το μαγνήσιο είναι ένα σημαντικό ιχνοστοιχείο που βοηθά στην αξιοποίηση ασβεστίου και βρίσκεται σε μικρές ποσότητες στο αγελαδινό γάλα. Η πρόσληψη ασβεστίου έχει να κάνει με την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Η πρόληψη της οστεοπόρωσης εξαρτάται και από το μαγνήσιο, τη βιταμίνη D, τη βιταμίνη Κ, το στρόντιο και πολλούς άλλους παράγοντες όπως η άσκηση. Η πρόσληψη ασβεστίου από μόνη της δεν εξασφαλίζει την πρόληψη οστεοπόρωσης.

-Η ζάχαρη είναι ασφαλής και δεν προκαλεί καμιά ασθένεια

Η ζάχαρη είναι η αιτία δεκάδων διαφορετικών ασθενειών. Η ζάχαρη προκαλεί παχυσαρκία. Τα απλά σάκχαρα τροφοδοτούν τις επιβλαβείς εντερικές ζύμες, τους μύκητες, τους τοξικούς οργανισμούς και όλες τις μορφές καρκίνου.

Τι προκαλεί η ζάχαρη:

Παχυσαρκία

Διατροφικές διαταραχές

Καρδιαγγειακή νόσο

Αθηροσκλήρωση

Υψηλή πίεση του αίματος

Αυξημένη συγκολητικότητα των αιμοπεταλίων

Σακχαρώδη διαβήτη

Γαστρεντερική νόσο (εκκολπωματίτιδα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου κλπ)

Πέτρες στη χολή

Καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος

Τερηδόνα

Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις

Κατάθλιψη

Αντιδραστική υπογλυκαιμία

Λοίμωξη από candida

Μαθησιακές δυσκολίες

Ανησυχία

Σύνδρομα χρόνιου πόνου

Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας ADHD σε παιδιά και ενήλικες

-Το να τρώτε τροφές με υψηλή χοληστερίνη είναι κακό για σας

Πάνω από το 85% της χοληστερόλης στο αίμα μας δεν προέρχεται από τη διατροφή, αλλά από την παρασκευή από το ήπαρ. Η χοληστερόλη βρίσκεται σε κάθε φυσιολογικό κύτταρο του σώματος. Η χοληστερόλη είναι προστατευτική και αποτελεί μέρος όλων των κυτταρικών μεμβρανών, των χολικών οξέων και των στεροειδών ορμονών. Η ανεπάρκεια ή η χαμηλή χοληστερόλη έχει συσχετιστεί με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και ανοσολογικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένου του AIDS, σε πολυάριθμες μελέτες. Χρειαζόμαστε χοληστερόλη για να παρασκευαστούν όλες οι στεροειδείς ορμόνες  (οιστρογόνο, προγεστερόνη, τεστοστερόνη, κ.λπ.). Το σώμα παράγει, επίσης, βιταμίνη D κάτω από το δέρμα από τη χοληστερόλη. Έτσι, εάν καταστέλλεται η χοληστερόλη με φάρμακα στατίνης, όπως το Lipitor και το Crestor, καταστέλλονται, επίσης, οι ζωτικές στεροειδείς ορμόνες και η βιταμίνη D. Ο πραγματικός ρόλος της χοληστερόλης στο σώμα είναι η χρήση της ως άμυνα κατά των ελεύθερων ριζών. Οι περισσότερες ελεύθερες ρίζες προέρχονται από υπεροξείδια, πετροχημικά, χημικά προϊόντα καπνού, μυκητοξίνες κλπ. που εισβάλλουν στο σώμα και το ήπαρ θα παράγει χοληστερόλη για να βοηθήσει στην εξουδετέρωση των τοξινών. Αυτές οι ελεύθερες ρίζες από τις τοξίνες και όχι η χοληστερόλη προάγουν την αρτηριακή βλάβη που έχει ως αποτέλεσμα τη σκλήρυνση των αρτηριών και τις καρδιακές παθήσεις. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα υποδηλώνουν την παρουσία υψηλών επιπέδων ελεύθερων ριζών, οξειδωτικών βλαβών και προσβολής του σώματος από μύκητες ή άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς (βακτηρίδια, παράσιτα κλπ.). Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα πρέπει, το πολύ, να θεωρούνται παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και όχι η πραγματική αιτία. Επιπλέον, οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι πιο πιθανό αίτιο αυξημένης χοληστερόλης από την πρόσληψη υψηλού λιπαρού.

-Η λήψη αντιοξειδωτικών βιταμινών και μετάλλων δεν προστατεύει από τη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία στον καρκίνο

Οι υψηλές δόσεις βιταμινών C έχουν κυτταροστατική δράση, χωρίς να επηρεάζουν τα φυσιολογικά κύτταρα. Οι βιταμίνες, τα μέταλλα, τα βότανα , ή τα αντιοξειδωτικό συμπληρώματα χάνουν την αντικαρκινική δυναμική τους δράση όταν δίνονται σε ασθενείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία. Η ενδοφλέβια χορήγηση βιταμίνης C ή η λιποσωμιακή βιταμίνη C έχει από μόνη της κυτταροστατική δράση στα καρκινικά κύτταρα και προστατευτική δράση στα υγιή κύτταρα. Τα αντιοξειδωτικά, βέβαια, μειώνουν τις παρενέργειες της ακτινοβολίας και της χημειοθεραπείας και αυξάνουν την επιβίωση των ασθενών. Τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα (βιταμίνες A, C, E, σελήνιο, ψευδάργυρος, συνένζυμο Q10, και άλλα, όπως η γλουταμίνη) βοηθούν να αυξηθούν τα ποσοστά επιβίωσης, η ανταπόκριση του όγκου και η ικανότητα του ασθενούς να ανέχεται τη θεραπεία και να αμβλύνονται οι παρενέργειες της χημειοθεραπείας.  Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που προστατεύουν τα υγιή κύτταρα από τις τοξίνες και από το να υποστούν βλάβη από τα φάρμακα. Τα αντιοξειδωτικά φαίνεται να λειτουργούν και με τρόπο που υπονομεύει την ικανότητα ενός όγκου να αυξάνεται κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Όσο μεγαλύτερη είναι η δόση του αντιοξειδωτικού, τόσο μικρότερη είναι η ανάπτυξη του όγκου. Η χορήγηση βιταμίνης C βοηθάει στην παραγωγή υπεροξειδίου του υδρογόνου, μιας ουσίας που είναι θανατηφόρα για τα καρκινικά κύτταρα, αλλά αβλαβής για τα φυσιολογικά υγιή κύτταρα. Τα αντιοξειδωτικά από μόνα τους έχουν κυτταροστατική δράση, αλλά είναι είναι υποχρεωτικά για κάθε ασθενή με καρκίνο, ιδιαίτερα για εκείνους που υποβάλλονται σε θεραπεία είτε με ακτινοβολία είτε με χημειοθεραπεία.

-Η κατανάλωση ζύμης είναι κακή 

Αν και είναι αλήθεια ότι οι άνθρωποι που είναι πραγματικά αλλεργικοί στη μαγιά πρέπει να την αποφεύγουν όσο το δυνατόν περισσότερο, αυτό γενικά δεν ισχύει για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων. Τα συμπληρώματα ζύμης έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β, χρώμιο, σελήνιο, άλλα ιχνοστοιχεία, αμινοξέα, ένζυμα, απαραίτητα λιπαρά οξέα, και πολυπεπτίδια. Η ζύμη του ζυθοποιού και άλλα παράγωγα ζυμομυκήτων είναι αποτελεσματικές θεραπείες για τον μετεωρισμό, την εξασθενημένη ανοσία, τη νευρασθένεια, το άγχος και το διαβήτη. Βοηθούν, επίσης, στην αντικατάσταση των θρεπτικών ουσιών που καταστρέφονται με τα συνταγογραφούμενα αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα. Οι αβλαβείς ζύμες, συμπεριλαμβανομένων της candida albicans, είναι παντού στο σώμα, στη στοματική κοιλότητα, στο γαστρεντερικό σωλήνα, στο δέρμα και στα μαλλιά. Η ζύμη απαντάται σε όλα τα ώριμα φρούτα, τα λαχανικά, τα ψωμιά, τα ψητά, τους σπόρους, τα καρύδια, τα βότανα και οπουδήποτε καλλιεργείται η μούχλα, συμπεριλαμβανομένου του ψωμιού χωρίς ζύμη. Δεν μπορούν να εξαλειφθούν εξ ολοκλήρου και ακόμη και εκείνοι που παίρνουν συνταγογραφούμενα αντιμυκητιασικά δεν μπορούν ποτέ να ισχυριστούν ότι εξαλείφουν εντελώς όλες τις ζύμες που είναι πανταχού παρόν στο περιβάλλον μας, καθώς, και στο σώμα μας.

-Ο υδράργυρος στα οδοντικά γεμίσματα και τα εμβόλια είναι ασφαλής

Δυστυχώς,  ο υδράργυρος δεν είναι η μόνη τοξίνη στα εμβόλια. Έχουν, επίσης αλουμίνιο, φορμαλδεΰδη, γλυφοσάτη (εντομοκτόνο), αντιβιοτικά, αποστειρωμένα εμβρυϊκά κύτταρα και ξένο γενετικό υλικό. Ο υδράργυρος είναι ταυτόχρονα ένας καταστολέας της ανοσίας και μια νευροτοξίνη. Πολλοί οδοντίατροι, ακόμη, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν υδράργυρο, αλλά η τάση μεταξύ των πιο ανοιχτόμυαλων οδοντιάτρων είναι να μην χρησιμοποιούν οδοντικά αμαλγάματα υδραργύρου.

Διαβάστε, επίσης,

Τα προβιοτικά έχουν θεραπευτική δράση και στον καρκίνο του μαστού

Διατροφή για τη νεφρική ανεπάρκεια

Η διατροφική αξία που έχουν τα όσπρια

Τα κινητά μειώνουν την κατάθλιψη

Μπορείτε να κολλήσετε καλή ή κακή διάθεση από τους φίλους σας

Αποτοξινώστε τη ζωή σας

Σταματήστε να βάζετε port-a-cath γιατί έχουν πολλές παρενέργειες

Πολύ αποτελεσματική είναι η ενδοφλέβια θεραπεία με βιταμίνη C για τον καρκίνο

Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για το ενδοκρινικό σύστημα και τον μεταβολισμό

Τα οφέλη της λιποσωμιακής βιταμίνης C

Πόση βιταμίνη C πρέπει να λαμβάνετε για το απλό κρυολόγημα;

Ποιοι πρέπει να παίρνουν βιταμίνη C

Διατροφικές συμβουλές για την πρόληψη του καρκίνου

Γιατί πρέπει να προστατεύεστε από το οξειδωτικό στρες

Η υψηλή χοληστερίνη μπορεί να καταπολεμηθεί με συμπληρώματα διατροφής

Χρήσιμες πληροφορίες για τη βιταμίνη C

Η βιταμίνη C καταπολεμά το οξειδωτικό stress

Η βιταμίνη C μειώνει τον κίνδυνο στις καρδιοαγγειακές παθήσεις

Θεραπεία του καρκίνου με βιταμίνη C 

Ουσίες που εξουδετερώνουν τις βιταμίνες

Υψηλές δόσεις βιταμινών για τη θεραπεία καρκίνου

Τι πρέπει να αποφεύγουν όσοι έχουν έλλειψη του ενζύμου G6PD

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Διατροφή για παιδιά

Διατροφή για παιδιά. Κάντε τη διατροφή των παιδιών υγιεινή μέσω της ψυχαγωγίας κι εξασφαλίστε τους μια καλή υγεία Fun Food για τα παιδιά με υγιεινές...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ