Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

Οστεομαλακία

Print Friendly, PDF & Email

Οστεομαλακία και ραχίτιδα

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D αποτελεί την πιο συχνή αιτία αυτής της ιατρικής κατάστασης.

Η οστεομαλακία, ICD-10 M83.8 είναι η μαλάκυνση των οστών που προκαλείται από τον εξασθενημένο μεταβολισμό των οστών, κυρίως λόγω ανεπαρκών επιπέδων διαθέσιμων φωσφορικών, ασβεστίου και βιταμίνης D ή λόγω απορρόφησης ασβεστίου. Η εξασθένιση του οστικού μεταβολισμού προκαλεί ανεπαρκή ανοργανοποίηση των οστών. Η οστεομαλακία στα παιδιά είναι γνωστή ως ραχίτιδα και εξαιτίας αυτού, η χρήση του όρου “οστεομαλακία” συχνά περιορίζεται στην ηπιότερη, ενήλικη μορφή της νόσου. Τα σημεία και τα συμπτώματα είναι διάχυτοι πόνους στο σώμα, μυϊκή αδυναμία και ευθραυστότητα των οστών. Εκτός από τα χαμηλά συστηματικά επίπεδα των κυκλοφορούντων ανόργανων ιόντων που είναι απαραίτητα για οσμή και μεταλλοποίηση των δοντιών, η συσσώρευση πρωτεϊνών και πεπτιδίων αναστολής της μεταλλοποίησης (όπως πεπτίδια οστεοποντίνης και ASARM- acidic, serine and aspartic acid-rich motif ) εμφανίζεται στην εξωκυτταρική μήτρα των οστών και των δοντιών συμβάλλοντας τοπικά στην πρόκληση της υπομεταλλοποίησης της μήτρας (οστεομαλακία).

Η οστεομαλακία ή ραχίτιδα στα παιδιά είναι η υπερβολική οργανική θεμέλια ουσία του οστού, δευτεροπαθής στην ελαττωματική ή μη ικανοποιητική εφαλάτωση του οστού. 

Στους ενήλικες η οστεομαλακία είναι νόσος που εμφανίζεται σε ηλικία 50-80 ετών. Παρατηρείται ελαφρά περισσότερο στις γυναίκες από ότι στους άνδρες.

Η πιο συνηθισμένη αιτία της οστεομαλακίας είναι η έλλειψη βιταμίνης D, η οποία συνήθως προέρχεται από την ανεπαρκή έκθεση στο ηλιακό φως και, σε μικρότερο βαθμό, από τη διατροφή.

Η πιο συγκεκριμένη εξέταση διαλογής για ανεπάρκεια βιταμίνης D σε διαφορετικά υγιή άτομα είναι η 25 (OH) D. Λιγότερο συχνές αιτίες της οστεομαλακίας είναι κληρονομικές ανεπάρκειες της βιταμίνης D ή των φωσφορικών (οι οποίες συνήθως παρατηρούνται στην παιδική ηλικία) ή κακοήθειες.

Η βιταμίνη D και τα συμπληρώματα ασβεστίου είναι μέτρα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη και τη θεραπεία της οστεομαλακίας. Η βιταμίνη D πρέπει πάντα να χορηγείται σε συνδυασμό με συμπληρώματα ασβεστίου, καθώς ο συνδυασμός συνεργάζεται στο σώμα), καθώς οι περισσότερες από τις συνέπειες της ανεπάρκειας της βιταμίνης D είναι αποτέλεσμα της εξασθενισμένης ομοιόστασης των μεταλλικών ιόντων.

Οι νοσοκομειακοί ασθενείς και οι ηλικιωμένοι που βρίσκονται στο σπίτι αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D, καθώς οι πληθυσμοί αυτοί έχουν, συνήθως, ελάχιστη έκθεση στον ήλιο. Επιπλέον, τόσο η αποτελεσματικότητα της σύνθεσης βιταμίνης D στο δέρμα όσο και η απορρόφηση της βιταμίνης D από το έντερο μειώνονται με την ηλικία, αυξάνοντας έτσι περαιτέρω τον κίνδυνο σε αυτούς τους πληθυσμούς. Άλλες ομάδες που βρίσκονται σε κίνδυνο περιλαμβάνουν άτομα με δυσαπορρόφηση δευτεροπαθή, από χειρουργική επέμβαση γαστρεντερικής παράκαμψης ή η κοιλιοκάκη και άτομα που μεταναστεύουν από θερμά κλίματα σε ψυχρά κλίματα, ειδικά γυναίκες που φορούν παραδοσιακά πέπλα ή φορέματα που εμποδίζουν την έκθεση στον ήλιο.


Σημεία και συμπτώματα οστεομαλακίας

Η οστεομαλακία είναι μια γενικευμένη οστική κατάσταση στην οποία υπάρχει ανεπαρκής ανοργανοποίηση του οστού. Πολλά από τα αποτελέσματα της νόσου επικαλύπτονται με την πιο συχνή οστεοπόρωση, αλλά οι δύο ασθένειες είναι σημαντικά διαφορετικές.

Υπάρχουν δύο κύριες αιτίες της οστεομαλακίας:

ανεπαρκής απορρόφηση ασβεστίου από το έντερο εξαιτίας έλλειψης διαιτητικού ασβεστίου ή ανεπάρκεια ή αντοχή στη δράση της βιταμίνης D

ανεπάρκεια φωσφορικών αλάτων που προκαλείται από αυξημένες νεφρικές απώλειες

Συμπτώματα και σημεία:

Διάχυτος πόνος των αρθρώσεων και των οστών (ειδικά της σπονδυλικής στήλης, της λεκάνης και των ποδιών) που είναι αμβλύς και τείνει να είναι φτωχά εντοπισμένος και επηρεάζει τις πλευρές και τα άνω τμήματα των μηρών

Μυϊκή αδυναμία κεντρομελική και κεντρική και ευαισθησία

Δυσκολία στο περπάτημα, συχνά με βηματισμό στο βάδισμα

Θετικό σημείο Chvostek-(μετά από πλήξη του προσωπικού νεύρου βλέπουμε σπασμούς στο πρόσωπο)

Τετανία

Συμπιεσμένοι σπόνδυλοι και μειωμένο ανάστημα

Πυρήνωση της πυέλου

Αδύναμα, μαλακά κόκαλα

Εύκολη θραύση

Κάμψη οστών

Άλλα συμπτώματα κακής θρέψης ή ένα υποκείμενο πρόβλημα, όπως η χρόνια νεφρική νόσος, μπορεί, επίσης, να είναι κλινικά εμφανής

Απώλεια βάρους

Ανορεξία

Στα μικρά παιδιά ανησυχία, κακή ποιότητα ύπνου, κρανιόφθιση, ραχιτικό κομβολόγιο, ραιβοποδία, κυφοσκολίωση

Η οστεομαλακία στους ενήλικες ξεκινάει με έντονο τρόπο ως πόνοι στην περιοχή της οσφυϊκής χώρας (κάτω μέρος της πλάτης) και στους μηρούς πριν εξαπλωθεί στους βραχίονες και τις νευρώσεις. Ο πόνος είναι συμμετρικός, μη ακτινοβολούμενος και συνοδεύεται από ευαισθησία στα εμπλεκόμενα οστά. Οι εγγύτεροι μύες είναι αδύναμοι, και υπάρχει δυσκολία στην αναρρίχηση σκαλοπατιών και στο να σηκωθεί κάποιος από μια κατακόρυφη θέση.

Ως αποτέλεσμα της αφαλάτωσης, τα οστά γίνονται λιγότερο άκαμπτα. Τα φυσικά σημεία περιλαμβάνουν παραμορφώσεις, όπως η λεκάνη του triradiate-τριακτινωτή-ένα δευτερεύον κέντρο οστεοποίησης του οστού ισχίου, που εμφανίζεται ως λωρίδα σχήματος Υ στο κάτω μέρος της κοτύλης και η λόρδωση. Ο ασθενής έχει ένα τυπικό βηματισμό. Ωστόσο, αυτά τα φυσικά συμπτώματα μπορεί να προέρχονται από μια προηγούμενη  κατάσταση οστεομαλακίας, αφού τα οστά δεν ανακτούν το αρχικό τους σχήμα, αφού παραμορφωθούν.

Μπορεί να αναπτυχθούν παθολογικά κατάγματα λόγω βάρους. Τις περισσότερες φορές, το μόνο υποτιθέμενο σύμπτωμα είναι η χρόνια κόπωση, ενώ οι οστικοί πόνοι δεν είναι αυτόματοι, αλλά αποκαλύπτονται μόνο από πίεση ή σοκ. Διαφέρει από τη νεφρική οστεοδυστροφία, όπου η τελευταία παρουσιάζει υπερφασφαταιμία.


Αιτίες οστεομαλακίας

Η οστεομαλακία μπορεί να προκληθεί από μεγάλη ποικιλία παθογενετικών διαδικασιών, που περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε ανεπάρκεια βιταμίνης D μειωμένη έκθεση στο φως του ήλιου, φτωχή θρέψη, σύνδρομα κακής απορρόφησης

Ο ελαττωματικός μεταβολισμός της πρόδρομης μορφής της βιταμίνης D σε ενεργούς μεταβολίτες, προκαλούμενος από φάρμακα, όπως αντιπηκτικά, από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, υποφωσφαταιμία από νεφρική σωληναριακή οξέωση και υποφωσφαταιμικά σύνδρομα ή από μακροχρόνια νεφροκάθαρση, κακή διατροφή και ραχίτιδα εξαρτώμενη από τη βιταμίνη D.

Οι αιτίες της ενήλικης οστεομαλακίας ποικίλουν, αλλά τελικά οδηγούν σε ανεπάρκεια βιταμίνης D:

Ανεπαρκείς διατροφικές ποσότητες ή ελαττωματικός μεταβολισμός της βιταμίνης D ή του φωσφόρου

Νεφρική σωληνωτή οξέωση

Ο υποσιτισμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Σύνδρομο δυσαπορρόφησης

Υποφωσφαταιμία 

Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

Οστεομαλακία που επάγεται από όγκο (Ογκογενής οστεομαλακία)

Μακροχρόνια αντισπασμωδική θεραπεία 

Κοιλιακή νόσος

Δηλητηρίαση από κάδμιο

Επιληψία

Κακή διατροφή

Προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στο γαστρεντερικό

Παράγοντες κύησης θρεπτικοί


Παράγοντες κινδύνου οστεομαλακίας

Φτώχεια

Μη ικανοποιητική θρέψη και έκθεση στον ήλιο


Διαφορική διάγνωση οστεομαλακίας

Οστεοπόρωση

Μεταστατική νόσο των οστών

Πρωτοπαθείς κακοήθειες των οστών, όπως λέμφωμα και μυέλωμα


Διάγνωση οστεομαλακίας

Βιοχημικά ευρήματα 

Τα βιοχημικά χαρακτηριστικά είναι παρόμοια με εκείνα των ραχίτιδων. Ο κύριος παράγοντας είναι μια ασυνήθιστα χαμηλή συγκέντρωση βιταμίνης D στον ορό του αίματος.

Τα βασικά βιοχημικά ευρήματα περιλαμβάνουν: 

Χαμηλό ασβέστιο του ορού και των ούρων ή φυσιολογικό, αλλά ποτέ αυξημένο

Χαμηλά φωσφορικά ορρού και υποφωσφαταιμία, εκτός από περιπτώσεις νεφρικής οστεοδυστροφίας

Αυξημένη αλκαλική φωσφατάση ορού (λόγω αύξησης της αντισταθμιστικής δραστηριότητας οστεοβλαστών)

Αυξημένη παραθορμόνη (λόγω χαμηλού ασβεστίου)

Αμινοξυουρία

Οξείδωση

Γλυκοζουρία

Υποουριχαιμία

Επιπλέον, το σπινθηρογράφημα οστών με τεχνήτιο θα παρουσιάσει αυξημένη δραστικότητα (λόγω αυξημένων οστεοβλαστών)

Παθολογοανατομικά παρατηρείται ελαττωματική ασβέστωση του αυξημένου οστού και υπερτροφία των επιφυσιακών χόνδρων

Σύγκριση της παθολογίας των οστών
Νόσος Ασβέστιο Φώσφορος Αλκαλική φωσφατάση Παραθυρεοειδής ορμόνη Σχόλια
Οστεοπενία Δεν επηρεάζεται Δεν επηρεάζεται Φυσιολογικό Δεν επηρεάζεται Ελαττωμένη οστική μάζα
Οστεοπόρωση Δεν επηρεάζεται Δεν επηρεάζεται Αυξημένο Δεν επηρεάζεται πυκνά οστά γνωστά και ως μαρμάρινα οστά
Οστεομαλακία και ραχίτιδα Ελαττωμένο Ελαττωμένο Αυξημένο Αυξημένο μαλακά οστά
Ινώδης κυστική οστεΐτιδα Αυξημένο Ελαττωμένο Αυξημένο Αυξημένο καφέ όγκοι

Νόσος Paget’s των οστών

Δεν επηρεάζεται Δεν επηρεάζεται κυμαίνεται και εξαρτάται από το στάδιο της νόσου Δεν επηρεάζεται μη φυσιολογική αρχιτεκτονική οστών

Ακτινογραφικά χαρακτηριστικά οστεομαλακίας

Λέπτυνση του οστικού φλοιού.

Σε μακροχρόνια οστεομαλακία τα οστά μαλακώνουν, με κυψελοειδή διαμόρφωση των επιφύσεων, εμφανίζονται γραμμές του Looser, κατάγματα από καταπόνηση και παθολογικά κατάγματα ή Protrusio acetabuli, διαταραχή άρθρωσης ισχίου


Θεραπεία οστεομαλακίας

Το σημαντικό θέμα στο σχεδιασμό της θεραπείας είναι ο καθορισμός της υποκείμενης αιτίας π.χ. γαστρεντερική, νεφρική ή θρεπτική

Για τη θρεπτική οστεομαλακία, το ασβέστιο και η βιταμίνη D διορθώνουν την εξέλιξη της νόσου

Η διατροφική οστεομαλακία ανταποκρίνεται καλά στη χορήγηση 10,000 IU εβδομαδιαίως βιταμίνης D για τέσσερις έως έξι εβδομάδες. Η οστεομαλακία που οφείλεται σε δυσαπορρόφηση μπορεί να απαιτεί θεραπεία με ένεση ή καθημερινή από του στόματος χορήγηση σημαντικών ποσοτήτων βιταμίνης D

Η δραστηριότητα ενθαρρύνεται και γίνεται φυσιοθεραπεία

Αν συμβεί τετανία δίνονται άλατα ασβεστίου ενδοφλέβια ή εφ’άπαξ ενδομυϊκή δόση 100.000 IU σε έφηβο κάθε φθινόπωρο

Ικανοποιητική έκθεση στον ήλιο

Εμπλουτισμένο γάλα


Πρόληψη οστεομαλακίας

Η πρόληψη της οστεομαλακίας βασίζεται στην επαρκή πρόσληψη βιταμίνης D και ασβεστίου. 


Επιπλοκές οστεομαλακίας

Κατάγματα

Οστεομυελίτιδα

Νεφρική ανεπάρκεια

Νεφρική σωληναριακή οξέωση

Σπασμοί

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την οστεοπόρωση

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την οστεοπόρωση

osteoporosh 3

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Η καθημερινή διατροφή των καρκινοπαθών

Ποιοι πρέπει να παίρνουν μουρουνόλαδο

Γιατί πρέπει καθημερινά να παίρνετε βιταμίνη D

Υποφωσφατασία

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με νεροκάρδαμο

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε έλλειψη βιταμινών;

Πότε το γάλα αγελάδας είναι υγιεινό

Σημεία έλλειψης βιταμινών και μετάλλων

Η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο

Η βιταμίνη D

Ήλιος και βιταμίνη D

Τι μπορεί να πάθετε από την έλλειψη βιταμινών

Αντιόξινα

Σύνδροµο δυσαπορρόφησης εντέρου

Πρωτοπαθής χολική κίρρωση

Αλκαλική φωσφατάση

www.emedi.gr 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες

Τραγανά συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες Νόστιμα συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες ΣΥΚΩΤΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τα συκώτια είναι φορτωμένα με πολλά θρεπτικά συστατικά όπως φυλλικό οξύ, σίδηρο και βιοτίνη...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ