Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΩτορινολαρυγγολογίαΑντιμετωπίστε το βήχα σας με φυσικά μέσα

Αντιμετωπίστε το βήχα σας με φυσικά μέσα

Print Friendly, PDF & Email

Αντιμετωπίστε το βήχα σας με φυσικά μέσα

Ο βήχας μπορεί να αντιμετωπισθεί με φυσικά μέσα

Ο βήχας είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί και οι ακριβείς αιτίες ανευρίσκονται  μόνο σε λιγότερο από 50 τοις εκατό των περιπτώσεων.

Ο βήχας είναι κυρίως προστατευτικό αντανακλαστικό για την απομάκρυνση ξένων σωμάτων, βλέννας ή ερεθιστικών ουσιών και πρωτεύον αναπνευστικό αντανακλαστικό για τη φλεγμονή.

Κάθε τύπος βήχα είναι ξεχωριστός και μπορεί να υποδηλώνει συγκεκριμένη υποκείμενη ασθένεια. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για τη διάγνωση ενός βήχα είναι με την ακρόαση.

-Χρόνιος ξηρός βήχας

Ένας επίμονος ξηρός βήχας που έρχεται και φεύγει, αλλά ποτέ δεν εξαφανίζεται, ονομάζεται ξηρός βήχας επειδή δεν προκαλεί φλέγματα. Συνήθως, εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, προκαλώντας βήχα που μπορεί να διαρκέσει τρία έως δέκα λεπτά. Σε ακραίες περιπτώσεις, οι ασθενείς έχουν πόνους στους μυς, ακράτεια και ακόμη αποκτούν και σπασμένα πλευρά.

Το πρόβλημα είναι η υπερευαισθησία στους ανώτερους αεραγωγούς, που προκαλείται από την παλινδρόμηση αερίων από το στομάχι. Ο ξηρός βήχας προκαλείται, συνήθως, από αλλεργίες, κρυολογήματα και βρογχίτιδα.

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν βήχα, ιδιαίτερα οι αναστολείς ΜΕΑ-Μετατρεπτικού Ενζύμου Αγγιοτενσίνης, που συνταγογραφούνται για την υψηλή αρτηριακή πίεση. Αυτό συμβαίνει, συνήθως, σε περίπου 15 τοις εκατό των ανθρώπων που τα χρησιμοποιούν, πιθανώς, επειδή τα φάρμακα σταματούν τη διάσπαση μιας φυσικά απαντώμενης χημικής ουσίας που ονομάζεται βραδυκινίνη, η οποία, με τη σειρά της, κάνει τις νευρικές απολήξεις στους πνεύμονες πιο ευαίσθητες στον ερεθισμό.

Μόλις η υπερευαισθησία συμβεί, οι πάσχοντες θα έχουν βήχα, αν η σκόνη ή ο κρύος αέρας ερεθίσει το λαιμό τους.

Πάρτε 10 μαύρους κόκκους πιπεριάς (ολόκληρο ή σε σκόνη) και βράστε τους σε ένα ποτήρι νερό. Βράζετε το νερό μέχρι να μειωθεί σε μισό το ποτήρι. Φιλτράρετε τους κόκκους πιπεριού και αφήστε το μίγμα να γίνει χλιαρό. Αναμίξτε μια κουταλιά μέλι και πιείτε μικρές γουλιές. Θα μειώσει τα συμπτώματα μέσα σε λίγες ώρες. Μετά από 2 ημέρες ο βήχας πρέπει να υποχωρήσει. Άλλες χρήσιμες φυσικές θεραπείες είναι τα αφεψήματα από κουρκούμη, το μέλι, το τζίντζερ, τα φύλλα πεντάνευρου, το φασκόμηλο και η λοβέλια.

-Έντονος ξηρός βήχας

Παρόλο που ο βήχας αυτός είναι μη παραγωγικός και δεν παράγονται φλέγματα, ο ασθενής αισθάνεται σα να βράζει, με βλέννα ή καταρροή στο πίσω μέρος του λαιμού. Μερικές φορές μπορεί, επίσης, να αισθάνεται σαν να υπάρχει ένα ξένο σώμα στο λαιμό.

Μπορεί να προκληθεί από κρυολογήματα και γρίπη. Εάν το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι σε θέση να ξεπεράσει αυτή τη μόλυνση, οι ιοί εισέρχονται στους ιστούς των ανώτερων αεραγωγών προκαλώντας φλεγμονή. Φυσιολογικά, παράγεται λεπτή βλέννα καθημερινά από τους αδένες στη μύτη και τα ιγμόρεια που στάζει πίσω στο λαιμό. Ο βίαιος βήχας προκαλούνται από τη ρύπανση ή από τον ψυχρό αέρα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα σωματίδια στον αέρα που αναπνέει κάποιος παγιδεύονται από το βλεννογόνο του λαιμού, προκαλώντας ερεθισμό και ανάγκη για βήχα. Η αλλεργία από γύρη μπορεί, επίσης, να προκαλέσει έντονο βήχα. Το σώμα αντιδρά στην παρουσία γύρης απελευθερώνοντας μεγάλες ποσότητες χημικής ισταμίνης. Αυτό προκαλεί φλεγμονή των αναπνευστικών οδών και έντονο βήχα.

Είναι απίθανο τα αντιβιοτικά να βοηθήσουν τους ανθρώπους που πάσχουν από βίαιο βήχα, καθώς αυτά τα φάρμακα δρουν μόνο σε βακτήρια και τα περισσότερα είδη έντονου βήχα είναι αποτέλεσμα ιογενών λοιμώξεων. Φυτικά φάρμακα, όπως εκχυλίσματα ερυθρελάτης ή βλαστών πεύκου χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για να βοηθήσουν τον έντονο βήχα. Το μέλι καταπραΰνει, επίσης, τον βλεννογόνο στο πίσω μέρος του λαιμού.

-Βήχας με συριγμό

Ο βήχας αυτός συνοδεύεται από συριγμό, αλλά δεν παράγονται φλέγματα. Εμφανίζεται τη νύχτα και διαλειπόντως κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αυτός ο βήχας συμβαίνει, συνήθως, μετά από ένα κρυολόγημα, γρίπη ή άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις και μπορεί να προκληθεί και από την αυξημένη φλεγμονή στους αεραγωγούς.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα πρέπει να απομακρυνθεί  μετά από λίγες εβδομάδες. Οι παστίλιες με μέλι μπορεί να σας βοηθήσουν. Η ομοιοπαθητική θεραπεία με Spongiatosta 3-4 χαπάκια μερικές φορές την ημέρα ή με Aconitum Napellis βοηθά. Οι θεραπείες με ατμό και οι σάουνες είναι, επίσης, επωφελείς. Τα συμπτώματα μπορεί να καταπραϋνθούν αν σκύψει ο ασθενής πάνω σε ένα μπολ με βραστό νερό με μια πετσέτα πάνω από το κεφάλι του, καθώς η υγρασία από τον ατμό θα καταπραΰνει και θα λιπάνει τους αεραγωγούς. Προσθέτοντας μερικές σταγόνες ευκαλύπτου μέσα στο βραστό νερό μπορεί να βοηθήσει.

-Βήχας με πικρή γεύση στο στόμα

Ο ασθενής αισθάνεται  σα να έχει ένα κομμάτι στο λαιμό και ο βήχας αφήνει μια δυσάρεστη, πικρή γεύση στο στόμα. Ο βήχας μπορεί να ενεργοποιηθεί μιλώντας, γελώντας, τραγουδώντας  ή τρώγοντας ένα ιδιαίτερα ξηρό φαγητό. Έχει, επίσης, την τάση να εμφανίζεται τη νύχτα.

Η πιο πιθανή αιτία είναι η παλινδρόμηση των υγρών  του στομάχου. Καθώς ο βλεννογόνος του οισοφάγου είναι εξαιρετικά μαλακός και ευαίσθητος, αυτό οδηγεί σε φλεγμονή, που προκαλεί βήχα.

Η παλινδρόμηση μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται οισοφάγος του Barrett . Αυτό προκαλεί ανωμαλίες στα κύτταρα και αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου.

Δοκιμάστε ένα κουταλάκι του γλυκού βιολογική σόδα σε μισό ποτήρι νερό που είναι πολύ αποτελεσματικό. 1 με 2 κουταλάκια του γλυκού μηλόξιδο καθημερινά λειτουργεί, επίσης, καλά. Βάλτε μέλι στο τσάι ή/και λεμόνι. Φάτε ένα κόκκινο μήλο μετά τα γεύματα. Να λαμβάνετε προβιοτικά με Saccharomyces boulardii που είναι ειδικά για το λεπτό έντερο. Ξεκινήστε φτελιά σε μορφή κάψουλας, σκόνης ή παστίλιας, καθώς καταπραΰνει τους ερεθισμένους ιστούς του πεπτικού σωλήνα. Μια κουταλιά της σούπας μέλι Manuka με άδειο στομάχι είναι, επίσης, πολύ αποτελεσματική.

-Παροξυσμικός βήχας με συριγμό

Ο ασθενής έχει την τάση να βήχει περισσότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας ή το πρωί όταν ξυπνάει.

Ένας πιθανός ένοχος είναι το άσθμα. Το 10% των ασθενών που πάσχουν από άσθμα δεν αντιλαμβάνονται ότι νοσούν. Όταν κάποιος με άσθμα έρχεται σε επαφή με κάτι που ερεθίζει τους αεραγωγούς του, οι μυς γύρω από τους αεραγωγούς συσπώνται.

Ένας βήχας άσθματος μπορεί να προκληθεί από το κρύο και την έκθεση σε ορισμένα τρόφιμα ή ερεθιστικά, όπως η γύρη. Όσοι έχουν άσθμα θα πρέπει να αποφύγουν τις συσκευές εισπνοής φαρμάκων οι οποίες υποβαθμίζουν μακροπρόθεσμα τη λειτουργία των πνευμόνων. Εξαλείψτε το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, υποκαθιστώντας τα με άλλες πηγές ασβεστίου. Εξαλείψτε τα πολυακόρεστα φυτικά έλαια, τη μαργαρίνη, όλα τα μερικώς υδρογονωμένα έλαια που μπορεί να περιέχουν trans-λιπαρά οξέα και όλα τα τρόφιμα που περιέχουν trans-λιπαρά οξέα (όπως τα τηγανητά τρόφιμα). Πάντα να πίνετε άφθονο νερό για να διατηρείτε τις εκκρίσεις της αναπνευστικής οδού πιο ρευστές. Πειραματιστείτε με την εξάλειψη του σιταριού, του καλαμποκιού, της σόγιας και της ζάχαρης για έξι έως οκτώ εβδομάδες για να δείτε αν η κατάσταση βελτιώνεται. Να τρώτε τζίντζερ και κουρκούμη τακτικά για τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα τους. Ελαχιστοποιήστε την επαφή με ερεθιστικά αναπνευστικά, όπως ο καπνός, η σκόνη και οι πτητικές χημικές ουσίες. Να χρησιμοποιείτε μόνο οικολογικά προϊόντα το σπίτι σας και εγκαταστήστε ένα καλό σύστημα φιλτραρίσματος αέρα. Η Lobelia inflata, το Antimonium tartaricum και ο Sambucus nigra είναι εξαιρετικά ομοιοπαθητικά φάρμακα για το άσθμα.

ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΒΗΧΑ

Φυτά και βότανα που μπορούν να ωθήσουν την υγεία των πνευμόνων, να θεραπεύσουν τις αναπνευστικές λοιμώξεις και το βήχα και ακόμη και να αποκαταστήσουν την πνευμονική βλάβη.

Οποιοδήποτε από αυτά τα βότανα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα τσάι και να καταναλώνονται καθημερινά για τη βελτίωση των συμπτωμάτων. Τα πιο αποτελεσματικά για το βήχα είναι το βήχιο, η λοβέλια, ο ευκάλυπτος, το φασκόμηλο και τα φύλλα πεντάνευρου.

Μέλι

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι χρήσης του μελιού, όπως ο συνδυασμός με την κουρκούμη. Ένας ξηρός βήχας αποκρίνεται σε ένα μείγμα μελιού με χυμό από σταφύλια. Ένα ποτήρι ζεστό γάλα με ξηρούς καρπούς με λίγο μέλι που το πίνετε, ακριβώς πριν πάτε για ύπνο είναι αποτελεσματικό στην ανακούφιση του βήχα της νύχτας. Ανακατεύετε μέλι και χυμό λεμονιού σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και πίνετε αυτό τρεις φορές την ημέρα για ανακούφιση από το βήχα.

Εάν έχετε έναν ιδιαίτερα δυσάρεστο βήχα, δοκιμάστε αυτό το φάρμακο. Βάλτε 3 κουταλιές σπόρους λιναριού σε 1 φλιτζάνι νερό και βράστε. Όταν το νερό βράσει καλά, σουρώστε και ανακατέψτε σε 3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού και μέλι. Πίνετε περίπου 1 κουταλιά της σούπας αυτού του μείγματος όταν έχετε σοβαρό βήχα. Το μέλι λειτουργεί, επίσης, καλά σε συνδυασμό με τα φύλλα ινδοκάρυδου. Πλύνετε τα φύλλα ινδοκάρυδου και εξάγετε το χυμό, προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι σε 2 κουταλάκια του γλυκού αυτού του χυμού, ανακατέψτε και καταναλώστε περίπου μισή ώρα μετά τα γεύματα. Κάντε θεραπεία για περίπου 5 ημέρες για να βρείτε ανακούφιση από το βήχα.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ έχει μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη και είναι καλό για τη θεραπεία του βήχα. Για τον ξηρό βήχα κόψετε ένα κομμάτι φρέσκου τζίντζερ πασπαλίστε το με λίγο αλάτι και το μασάτε για λίγα λεπτά. Ένα τσάι με τζίντζερ είναι εξίσου καλό. Κόψτε το τζίντζερ σε κομμάτια, προσθέστε ένα φλιτζάνι νερό στο μπρίκι και βράστε το μέχρι ο όγκος να μειωθεί στο μισό της αρχικής ποσότητας. Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και πίνετε. Το τζίντζερ προκαλεί την έκκριση βλέννας και θα βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του βήχα.Το τζίντζερ σε συνδυασμό με το βασιλικό είναι, επίσης, ένα αποτελεσματικό φάρμακο για το βήχα. Τρίψτε, περίπου, 10 φύλλα βασιλικού, ανακατεύετε με χυμό που εξάγετε από ένα μικρό κομμάτι τζίντζερ, προσθέτετε ίση ποσότητα μελιού, ανακατεύετε και καταπίνετε ένα κουταλάκι του γλυκού τρεις φορές την ημέρα για να απαλλαγείτε από τον βήχα. Μπορείτε, επίσης, να προσθέσετε σκόνη μαύρου πιπεριού και κουρκούμη σε ένα μείγμα χυμού πιπερόριζας με μέλι. Αυτή η πάστα τρεις φορές την ημέρα, συμβάλλει στη μείωση της συμφόρησης στο λαιμό και μειώνει τον βήχα. Ένα απλό τσάι με τζίντζερ είναι εύκολο να παρασκευαστεί με το βράσιμο του τζίντζερ με νερό.  Προσθέστε φύλλα τσαγιού ή σκόνη τσαγιού, ρίξτε μερικά φύλλα βασιλικού και σκόνη μαύρου πιπεριού, σουρώστε και πιείτε για ανακούφιση από το βήχα.

Κουρκούμη

Ζεσταίνετε ένα ποτήρι γάλα από καρύδα, ανακατεύετε σε αυτό μισό κουταλάκι του γλυκού κουρκούμη και το πίνετε ζεστό για να έχετε ανακούφιση από το βήχα. Σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, προσθέστε μισό κουταλάκι του γλυκού κουρκούμη σκόνη και μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Χρησιμοποιήστε αυτό το υγρό σαν γαργάρες για το λαιμό και θα αισθανθείτε ανακούφιση από το βήχα.

Για τον ξηρό βήχα, η σκόνη κουρκούμης αναμειγνύεται με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι που λαμβάνεται τρεις έως τέσσερις φορές την ημέρα. Μπορείτε, επίσης, να δοκιμάσετε το τσάι κουρκούμης προσθέτοντας μια κουταλιά της σούπας σκόνη κουρκούμη σε 4 φλιτζάνια βραστό νερό. Κρατήστε για λίγα λεπτά, στραγγίστε και ανακατέψτε με λεμόνι και μέλι και πιείτε.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το βήχα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το βήχα

Διαβάστε, επίσης,

Καραμέλες για το λαιμό και το βήχα

Ψευδάργυρος

Θεραπευτικό ρόφημα για το κρύωμα

Φτιάξτε μόνοι σας καραμέλες για το βήχα

Το πιο ισχυρό φυσικό αντιβιοτικό

Φαρυγγίτιδα

Πλύσεις για την φαρυγγίτιδα

Πρόσθετα τροφίμων

Δίαιτα για την ξηροστομία

www.emedi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ομίχλη εγκεφάλου

Η ομίχλη εγκεφάλου ή ο χήμειο-εγκέφαλος περιγράφεται ως μια ομιχλώδη σκέψη, που χαρακτηρίζεται από έλλειψη εστίασης και αδυναμία συγκέντρωσης. Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ