Πώς η κακή διατροφή προκαλεί χολολιθίαση
-Η πολυφαγία παίζει σημαντικό ρόλο στη μεταβολή της σύστασης της χολής και σχηματίζονται χολόλιθοι.
Όταν κάποιος καταναλώνει μεγάλη ποσότητα τροφής ή συχνότερα από όσο χρειάζεται ο οργανισμός καταναλώνονται περισσότεροι πεπτικοί χυμοί και χολή. Κάποιες τροφές δεν πέπτονται και γίνονται πηγή επιβλαβούς μικροβιακής δραστηριότητας. Η ζύμωση και η σήψη των τροφών τροποποιεί το pH του εντερικού περιβάλλοντος το οποίο γίνεται όξινο και αναπτύσσονται ζυμομύκητες και παράσιτα. Οι τοξικές ουσίες αρχίζουν και συσσωρεύονται στην εντερική οδό και η λέμφος και το αίμα αρχίζουν να απορροφούν πολλές από αυτές. Το λεμφικό σύστημα παθαίνει συμφόρηση, αυξάνει η πηκτικότητα του αίματος και επιβαρύνεται το συκώτι και οι λειτουργίες απέκκρισης. Όταν διαταράσσεται η λειτουργία του εντέρου δαπανώνται τα χολικά άλατα και πυροδοτείται ο σχηματισμός των χολόλιθων, ιδίως σε ασθενείς που πάσχουν από ευερέθιστο έντερο και νόσο Crohn. Μειώνεται η ροή της λέμφου και του αίματος, μειώνεται η ροή του αίματος στα ηπατικά λόβια, αλλάζει η σύσταση της χολής και προκαλούνται χολόλιθοι, που προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη συμφόρηση και διαταράσσεται ο μεταβολισμός του σώματος. Όσο περισσότερο τρώει κάποιος τόσο λιγότερα θρεπτικά συστατικά διατίθενται στα κύτταρα του σώματος. Η αδηφαγία προκαλεί κυτταρικό λιμό και ο ασθενής τρώει όλο και πιο συχνά. Η βουλιμία προκαλεί σοβαρό υποσιτισμό των κυττάρων και μεταβολικές διαταραχές. Όταν καταναλώνεται η τροφή σε μεγάλη ποσότητα το πεπτικό σύστημα δυσλειτουργεί. Οι πεπτικοί χυμοί του στομάχου αναμειγνύονται με την τροφή μόνο όταν το στομάχι είναι άδειο κατά το 1/4 τουλάχιστον. Το στομάχι μπορεί να επεξεργαστεί μόνο την τροφή που αντιστοιχεί με τα 3/4 του στομάχου. Να σταματάτε να τρώτε όταν νιώθετε ότι μπορείτε να φάτε λίγο ακόμη. Να νιώθετε πεινασμένοι όταν σταματάτε να τρώτε. Αυτό βελτιώνει τις πεπτικές λειτουργίες και προλαμβάνει το σχηματισμό των χολόλιθων.
-Τα τσιμπολογήματα καλό είναι να αποφεύγονται.
Τα ενδιάμεσα γεύματα που καταναλώνονται είναι γρήγορα γεύματα που έχουν χαμηλή διατροφική αξία και συχνότερα είναι επεξεργασμένα. Όσο πιο επεξεργασμένες και τροποποιημένες είναι οι τροφές τόσο λιγότερες θρεπτικές ουσίες περιέχουν και τόσο μεγαλύτερες ποσότητες πρέπει να καταναλώνουμε για την ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν μπορούν να ικανοποιήσουν την ανάγκη της ευχαρίστησης από το γεύμα, που είναι απαραίτητη για την επιτυχή πέψη. Το βιολογικό ρολόι διαταράσσεται με την ακανόνιστη λήψη τροφής και τον ακανόνιστο κύκλο ύπνου και έγερσης και διαταράσσεται και η έκκριση ορμονών. Η παραγωγή χολής και πεπτικών χυμών είναι απαραίτητη για τη διάσπαση των τροφών και η λειτουργία της είναι καλύτερη το μεσημέρι. Τις πρωινές και απογευματινές ώρες η πεπτική ικανότητα του σώματος είναι μειωμένη. Γι΄αυτό το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας πρέπει να είναι το μεσημεριανό. Αν το μεσημεριανό γεύμα είναι μικρό η χοληδόχος κύστη δεν διοχετεύει όλο το περιεχόμενό της στο έντερο και μένει αρκετή χολή ώστε να σχηματισθούν οι χολόλιθοι. Η κατανάλωση ανεπαρκών γευμάτων το μεσημέρι προκαλεί διατροφικές ανεπάρκειες και κάποιος αρχίζει να καταναλώνει τροφές και ροφήματα για ταχεία ενεργειακή τόνωση, όπως σνακ και τροφές από άσπρο αλεύρι, σοκολάτες και ανθρακούχα ροφήματα που ενεργούν σαν τη ζάχαρη. Όταν καταναλώνονται σνακ δεν αδειάζει όλη η χοληδόχος κύστη κι έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος σχηματισμού χολόλιθων. Όταν υπάρχει μεγάλα επιθυμία για κατανάλωση τροφών ανάμεσα στα γεύματα. αυτό δείχνει ότι υπάρχουν διαταραχές της πέψης και του μεταβολισμού. Αν κάποιος φάει κάτι πρόχειρο 1-2 ώρες μετά από ένα γεύμα το στομάχι αφήνει άπεπτες τις προηγούμενες τροφές και ασχολείται με την καινούρια εισροή τροφής. Το προηγούμενο γεύμα υφίσταται ζύμωση και σήψη και αρχίζουν και κυκλοφορούν τοξίνες σε όλη την πεπτική οδό. Η καινούρια τροφή αναμειγνύεται με ανεπαρκείς ποσότητες πεπτικών χυμών και μένει κι αυτή άπεπτη και παράγονται όλο και περισσότερες τοξίνες και απορροφούνται όλο και λιγότερες θρεπτικές ουσίες, μειώνονται τα χολικά άλατα, αυξάνεται η χοληστερόλη και παράγονται χολόλιθοι. Αν σας πιάσει η λαχτάρα για γλυκό καλύτερα φάτε ένα φρούτο. ή πιείτε 1 ποτήρι νερό, γιατί μπορεί να είστε αφυδατωμένοι. Να τρώτε το μεσημεριανό σας, να αποτοξινώνετε το συκώτι σας και θα σταματήσει η βουλιμία για φαγητό και ο οργανισμός θα απορροφάει πολλά θρεπτικά συστατικά.
-Η κατανάλωση μεγάλου γεύματος το βράδυ δεν είναι υγιεινή.
Η έκκριση της χολής και των πεπτικών ενζύμων μειώνονται μετά τις 18.00. Γι΄αυτό το κρέας και οι δύσπεπτες πρωτεϊνες και οι δύσπεπτες τροφές δεν μπορούν να χωνευθούν το βράδυ και μετατρέπονται σε τοξίνες και προκαλούν συμφόρηση στον οργανισμό, πρώτα πρώτα στο έντερο και μετά στο αίμα και στη λέμφο και δεν πέπτονται και οι τροφές που καταναλώνονται με το πρωινό και δεν εκκρίνεται σωστά η χολή και δημιουργούνται χολόλιθοι στο ήπαρ. Το ίδιο συμβαίνει ανα καταναλώνεται τροφή, αμέσως, πριν την κατάκλιση. Αν κοιμάστε στις 22.00 μην τρώτε ποτέ μετά τις 18.00.
-Η μεγάλη κατανάλωση πρωτεϊνών προκαλεί υπερτροφία στα τριχοειδή, τις αρτηρίες και στα κολποειδή τριχοειδή του ήπατος.
Η υπέρμετρη κατανάλωση πρωτεϊνών επηρεάζει το κυκλοφορικό σύστημα και η μείωση των πρωτεϊνών καθαρίζει τις αθηρωματικές πλάκες. Τα υπολείμματα πρωτεϊνης στα κολποειδή τριχοειδή εμποδίζουν τη χοληστερόλη να φεύγει από το αίμα κι έτσι η χοληστερόλη παραμένει στο αίμα και τα ηπατικά κύτταρα νομίζουν ότι υπάρχει έλλειψη χοληστερόλης και τα ηπατοκύτταρα αυξάνουν την παραγωγή της για την επούλωση των τραυματισμών των αρτηριών. Όταν, όμως οι μεμβράνες και τα κολποειδή τριχοειδή είναι φραγμένα από τα υπολείμματα η επιπλέον χοληστερόλη μπαίνει στο χοληδόχο πόρο για να διοχετευθεί στο λεπτό έντερο για απορρόφηση και εγκλωβίζεται εκεί και δεν αναμειγνύεται με τα χολικά άλατα και σχηματίζονται μικροί σβόλοι ή κρύσταλλοι που ανακατεύονται με τα άλλα συστατικά στο ήπαρ και στη χολή και σχηματίζονται πέτρες χοληστερόλης. Να καταναλώνετε λίγες πρωτεϊνες και πολύ λίπος για να μην αναπτύσσετε λίθους χοληστερόλης. Τα ηπατικά κύτταρα παράγουν το μεγαλύτερο μέρος της χοληστερόλης που χρειάζεται το σώμα καθημερινά για τις ποικίλες μεταβολικές διεργασίες. Τα λίπη βοηθούν στην πέψη και στην απορρόφηση των τροφών και για την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών. Η αύξηση της παραγωγής χοληστερόλης σε υψηλά επίπεδα συμβαίνει μόνο όταν τα κολποειδή τριχοειδή φράξουν από τα πρωτεϊνικά υπολείμματα. Επίσης, όταν υπάρχει στρες, όταν καταναλώνεται υπέρμετρη ποσότητα αλκοόλ και το κάπνισμα αυξάνεται η παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα και καταστρέφονται τα ερυθροκύτταρα και εκλύονται πολλές πρωτεϊνες στο αίμα εκφυλισμένες, οι οποίες επικάθονται στα τοιχώματα των αγγείων και των κολποειδών του ήπατος και αυξάνεται η παραγωγή χοληστερόλης και σχηματίζονται χολόλιθοι. Για κάποια συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα να κόβετε τις ζωϊκές πρωτεϊνες για να κάνετε αποτοξίνωση στο συκώτι σας, Αν δεν μπορείτε να το κόψετε προτιμήστε λευκό κρέας, όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα και κουνέλι ελευθέρας βοσκής μία φορά την εβδομάδα. Ακόμη, μπορείτε να καταναλώσετε λίγα βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα και 1 κουταλάκι του γλυκού βιολογικό μέλι. Όσοι είναι χορτοφάγοι δεν εμφανίζουν καρδιοπάθειες, καρκίνο, οστεοπόρωση, χολολιθίαση, διαβήτη, αρθρίτιδα, παχυσαρκία και σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι πρωτεϊνες που χρειάζεται ο οργανισμός είναι λίγες, γιατί το 95% των πρωτεϊνών ανακυκλώνεται. Το ήπαρ, αλλά και όλα τα κύτταρα και ο πυρήνας συνθέτουν καινούριες πρωτεϊνες από τα αμινοξέα. Τα εγκεφαλικά κύτταρα παράγουν πρωτεϊνες, γνωστές ως νευροπεπτίδια ανάλογα με τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Τα νευροπεπτίδια αυτά είναι οι νευροδιαβιβαστές και μέσω αυτών γίνεται η επικοινωνία σώματος, νου και συναισθημάτων. Η μικρή κατανάλωση πρωτεϊνών είναι αρκετή. Αντίθετα η υπερκατανάλωση πρωτεϊνης προκαλεί συμφόρηση στη λέμφο και τα κύτταρα και υπονομεύεται η ικανότητα των κυττάρων να παράγουν πρωτεϊνες. Οι πρωτεϊνες αποτελούνται από αλυσίδες αμινοξέων και τα αμινοξέα αποτελούνται από άζωτο, άνθρακα, υδρογόνο και οξυγόνο που εισέρχονται στον οργανισμό με την εισπνοή. Όταν αυτά εισέρχονται στον οργανισμό χρησιμοποιούνται από τα κύτταρα και σχηματίζονται πρωτεϊνες. Το μαγείρεμα, άλλωστε, των πρωτεϊνών καταστρέφει τις πρωτεϊνες και τις μετουσιώνει και δεν μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν τα κύτταρα. Οι πρωτεϊνες των φυτών (αβοκάντο, όσπρια, ξηροί καρποί, σπόροι) είναι καλές. Τα φυτά προσλαμβάνουν άζωτο, υδρογόνο, άνθρακα και οξυγόνο και με τον ήλιο, το νερό και τα μέταλλα του εδάφους παρασκευάζουν υδατάνθρακες και πρωτεϊνες.
–Όσοι έχουν χολοκυστίτιδα πρέπει να κάνουν ειδική διατροφή.
Όσοι έχουν χολοκυστίτιδα πρέπει να αποφεύγουν τις λιπαρές τροφές, τα αυγά, το χοιρινό κρέας, τα κρεμμύδια, τα πουλερικά, το γάλα, τα γαλακτοκομικά, τους καφέδες, τις σοκολάτες, τα εσπεριδοειδή, το καλαμπόκι, τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς. Όταν η σύσταση της χολής διαταράσσεται, όπως και όταν διαταράσσεται η έκκρισή της σχηματίζονται χολόλιθοι και δεν πέπτονται σωστά οι τροφές.
Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγονται όταν δεν διαθέτονται επαρκή πεπτικά ένζυμα και χολή:
Γαλακτοκομικά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως τυρί, ξινόγαλο, τα αυγά, το βούτυρο, οι ξηροί καρποί, το ξύδι, τα εσπεριδοειδή, τα ξινά φρούτα, τα άγουρα φρούτα, η καστανή ζάχαρη, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το πολύσπορο ψωμί, το καστανό ρύζι, τα όσπρια, το αλκοόλ, ο καφές, το μαύρο τσάι, τα αναψυκτικά, τα τεχνητά γλυκαντικά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα με συντηρητικά και χρώματα, τα φάρμακα, οι σοκολάτες, το κακάο και το ραφιναρισμένο αλάτι, τρόφιμα με ζάχαρη κ.ά.
-Να τρώτε μόνο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι.
Το ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι περιέχει 92 φυσικά συστατικά. Το φυσικό θαλασσινό αλάτι από αποξηραμένο θαλασσινό νερό επιτρέπει στα υγρά να ρέουν ελεύθερα ανάμεσα στις μεμβράνες, τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και τα σπειράματα των νεφρών. Αν το χλωριούχο νάτριο στο αίμα αυξηθεί πολύ, το νερό στους παρακείμενους ιστούς προσελκύεται στο αίμα που είναι πλούσιο σε αλάτι και επαναρροφάται το ενδοκυτταρικό υγρό. Όταν οι νεφροί είναι υγιείς απομακρύνουν το αλατούχο υγρό. Αν όμως λαμβάνεται επεξεργασμένο αλάτι τότε τα συσσωρευμένα υγρά εγκλωβίζονται στις αρθρώσεις, στους λεμφικούς πόρους και τα λεμφογάγγλια και οι νεφροί δεν μπορούν να αποβάλλουν το περιττό αλάτι. Προκαλείται αφυδάτωση και σχηματίζονται χολόλιθοι. Το αλάτι είναι απαραίτητο για την πέψη των υδατανθράκων. Στη διαλυμένη και ιονισμένη μορφή το αλάτι βοηθά την πέψη και κάνει απολύμανση της γαστρεντερικής οδού και το σάλιο και οι γαστρικές εκκρίσεις διασπούν τις ίνες των υδατανθράκων. Η αποχή από το αλάτι μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Η διατροφή πρέπει να περιέχει αρκετό κάλιο σε φυσική μορφή για να είναι ευεργετικό το ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι, όπως οι μπανάνες, το αβοκάντο, τα φασόλια, τα βερίκοκα, οι κολοκυθόσποροι, και πολλά άλλα λαχανικά και φρούτα. Το ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι έχει ευεργετική επίδραση σε κυτταρικό επίπεδο και αποτοξινώνει την γαστρεντερική οδό.
Διαβάστε, επίσης,
Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για να διαλύσετε τους χολολίθους και για αποτοξίνωση
Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.
Διαβάστε, επίσης,
Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε χολολίθους
Οι δερματικές παθήσεις που προκαλούνται από τους χολολίθους
Οι διαταραχές του αναπαραγωγικού συστήματος από τους χολoλίθους
Το έντερο υπεύθυνο για όλες τις ασθένειες
Οι διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος από την χολολιθίαση
Τι μπορείτε να πάθετε από την χολολιθίαση
Οι διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος από τους χολόλιθους στο συκώτι
Συνταγές από ροφήματα για όλες τις ασθένειες
Οι βιταμίνες για τους χολόλιθους
Χολολιθίαση και πολύποδες της χοληδόχου κύστεως
Οι διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος από την χολολιθίαση
Χρήσιμες πληροφορίες για το συκώτι σας
Να κάνετε συχνά αποτοξίνωση του ήπατος και της χολής
Καθημερινή αποτοξίνωση με διατροφή
Να τρώτε κάρδαμο για να κάνετε αποτοξίνωση από τις καρκινογόνες ουσίες
Κάντε αποτοξίνωση από τον καπνό
Χρήσιμες πληροφορίες για τα αντιοξειδωτικά
Αποτοξινώστε το συκώτι σας με γαϊδουράγκαθο
Οι βιταμίνες για αποτοξίνωση από τα βαρέα μέταλλα
Οι καλύτερες τροφές αποτοξίνωσης
Προστατεύστε τα κύτταρά σας από τις τοξίνες
Το απόλυτο συμπλήρωμα για αποτοξίνωση
Χολολιθίαση και πολύποδες της χοληδόχου κύστεως
Η τοξικότητα των κυτταροστατικών φαρμάκων
Ενδοηπατική χολόσταση της κύησης
Ηπατική τοξικότητα στον καρκίνο
Ηπατοτοξικότητα από τη χημειοθεραπεία
Ηπατοτοξικότητα από την αγομελατίνη
Δεν απαιτούνται πια βιοψίες για τις παθήσεις ήπατος
Κίνδυνος αναζωπύρωσης ηπατίτιδας από βιολογικές θεραπείες
Οι βιταμίνες για τη θεραπεία της ηπατίτιδας
Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για την ηπατική, νεφρική και μυϊκή λειτουργία
Η αφυδάτωση προκαλεί πολλές ασθένειες
Η τοξικότητα των κυτταροστατικών φαρμάκων
Μην κάνετε προεγχειρητική χημειοθεραπεία για τις ηπατικές μεταστάσεις
Χρήσιμες πληροφορίες για τα αντιοξειδωτικά
Ποιοι πρέπει να παίρνουν μουρουνόλαδο
Η ασπιρίνη προστατεύει το συκώτι
Ο πολύς σίδηρος είναι επικίνδυνος
Απεικονιστικές μέθοδοι στον καρκίνο ήπατος
Βιοψία κατευθυνόμενη υπό αξονικό τομογράφο
Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για το ενδοκρινικό σύστημα και τον μεταβολισμό
Χρήσιμες συμβουλές για όσες έχουν ορμονικές διαταραχές
Χρήσιμες πληροφορίες για τον καρκίνο του ήπατος και των χοληφόρων
Αποτοξινώστε το συκώτι σας με γαϊδουράγκαθο
Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με αγκινάρες
Ευεργετικές ιδιότητες της αγκινάρας
Μήπως το συκώτι σας έχει λίπος;
Οι χρησιμότερες πληροφορίες για τα λεμόνια
Κάθε χυμός βοηθά διαφορετικά τον οργανισμό μας
Πώς θεραπεύει το κίτρινο χρώμα
Οι διαταραχές του νευρικού συστήματος από τους χολόλιθους