Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023

Σουμάκι

Ένα φυτό με πολλές ευεργετικές ιδιότητες

To Rhus chinensis ή κινέζικο σουμάκι ή Rhus javanica auct. ή Rhus semialata Murray ή Rhus coraria ή ρους ο βυρσοδεψικός ή ρούδι ή σουμάτζιη ανήκει στα Αγγειόσπερμα στην οικογένεια Ανακαρδιίδων-Anacardiaceae.

Είναι φυλλοβόλος, χνουδωτός θάμνος που μπορεί να φθάσει τα 20 μέτρα ύψος, με γαλακτώδη χυμό. Τα φύλλα του είναι σύνθετα, με 4-8 ζεύγη, από ωοειδή φυλλάρια, που έχουν έντονη κεντρική νεύρωση. Τα άνθη του βρίσκονται σε κωνικές ταξιανθίες στη βάση των ακραίων και μεσαίων φύλλων. Ο καρπός του είναι σαρκώδης, προμήκης καλυμμένος με σκληρές τρίχες. Ανθίζει από τον Ιούνιο μέχρι τον Ιούλιο.

Χρήσιμα μέρη του Rhus

Τα φύλλα και οι καρποί του που μαζεύονται από τον Αύγουστο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Δραστικές ουσίες του Rhus

Περιέχει ταννίνες, οργανικά οξέα, φλαβονοειδή γλυκοσίδια, αιθέριο έλαιο και χρωστικές ουσίες.

Ιδιότητες και ενδείξεις του Rhus

Το είδος χρησιμοποιείται για την παραγωγή γλαδιών, που ονομάζονται κινέζικα galls, Galla Chinensis ή Wu Bei Zi στα κινέζικα, τα οποία είναι πλούσια σε γαλοταννίνες που είναι ένας τύπος υδατοδιαλυτών τανινών. Η μόλυνση από τα έντομα (Melaphis chinensis Bell) μπορεί να δημιουργήσει μήλα-galls που χρησιμοποιούνται στην κινεζική ιατρική για τη θεραπεία του βήχα, της διάρροιας, του νυχτερινού ιδρώτα, της δυσεντερίας και για να σταματήσει η αιμορραγία του εντέρου και της μήτρας.

Οι ενώσεις του φυτού διαθέτουν ισχυρές αντιιικές, αντιβακτηριακές, αντικαρκινικές, ηπατοπροστατευτικές, αντιδιαρροϊκές και αντιοξειδωτικές δραστικότητες. Τα μήλα του Rhus chinensis, τα Galla chinensis έχoυν πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες.

Το γαλλικό οξύ (3,4,5-τριυδροξυβενζοϊκό οξύ), που απομονώνεται από το Rhus chinensis, επάγει την απόπτωση στο μονοκυτταρικό λέμφωμα και  είναι θεραπευτικός παράγοντας κατά του λεμφώματος, γιατί αναστέλλει τη δράση της άλφα-γλυκοσιδάσης.

Τα Galla chinensis είναι ένα αποτελεσματικό φυσικό αντιβιοτικό βότανο. Έχουν στυπτική, αποτοξινωτική και αντιβακτηριακή δράση και χρησιμοποιούνται κατά της τερηδόνας και κατά της οδοντικής φθοράς.

The Open Dentistry Journal.

Για την υγεία των δοντιών, το στοματικό περιβάλλον πρέπει να είναι σχετικά ουδέτερο. Όταν το περιβάλλον στο στόμα γίνεται πιο όξινο, μπορεί να αναπτυχθούν οδοντικές κοιλότητες ή άλλες διαταραχές. Το Galla Chinensis αναστέλλει την παραγωγή των οξέων των βακτηριδίων που σχετίζονται με την τερηδόνα και κάνει τα δόντια πιο ανθεκτικά στην όξινη επίθεση.

Τα Galla Chinensis προέρχονται από την ανάπτυξη του ιστού των φύλλων του φυτού Rhus σε απόκριση της έκκρισης παρασιτικών αφιδών (οικογένεια Pemphigidae). Έχουν αντιβακτηριακές, αντι-ιικές, αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές, ηπατοπροστατευτικές, αντιδιαβητικές, αντιδιαρροϊκές, αντιφλεγμονώδεις και αντιθρομβωτικές δράσεις. Οι γαλαλαννίνες μεσαίου μοριακού βάρους είναι το πιο δραστικό συστατικό όσον αφορά την πρόληψη της τερηδόνας.

Τα μήλα galla chinensis αναπτύσσονται σε φύλλα από τις σφήκες Eichengall, οι οποίες βάζουν τα γονιμοποιημένα αυγά τους στη φλέβα του φύλλου στο κάτω μέρος. Ο σχηματισμός συμβαίνει με μια παθολογική αντίδραση του φυτού ξενιστή σε αυτά τα αυγά από τα οποία εκκολάπτεται μια προνύμφη. 

Τα μήλα είναι πλούσια σε τανίνες (65%). Οι τανίνες είναι υδατοδιαλυτές, ελαφρώς όξινες, φαινολικές ενώσεις, συνήθως, με μοριακό βάρος μεταξύ 500 και 3000 dalton. Οι ταννίνες έχουν στυπτική δράση και χρησιμοποιούνται στην ακράτεια ούρων, στις εφιδρώσεις, στην οσφυαλγία, στην δύσπνοια και τον βήχα, στην αιμορραγία, στην διάρροια, στις αιμορροϊδες, στις παρασιτώσεις, στις μυκητιάσεις, στις ραγάδες πρωκτικού δακτυλίου και στις κολπίτιδες.

Οι παράγοντες Tellimagrandin Ι και II ή επιγαλλοκατεχίνες και άλλες υδρολυόμενες τανίνες και  προκυανιδίνες αναστέλλουν την ανάπτυξη ιού απλού έρπητα, θεραπεύουν τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, τη νόσο του Crohn, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, έχουν αντιυπερτασική δράση, καθαρίζουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου (π.χ. ρίζες υπεροξειδίου ως ανιόντα, ρίζες υδροξυλίου, υπεροξείδια) για να σχηματίσουν ρίζες σταθερές, με αναστολή της υπεροξείδωσης των λιπιδίων, της λιποξυγενάσης και της οξειδάσης ξανθίνης. Οι ελαγιτανίνες παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Οι καρποί του  Rhus ξηροί χρησιμοποιούνται σε σουβλάκια, σούβλες και άλλα φαγητά, γιατί είναι ευστόμαχοι, ορεκτικοί, δροσιστικοί και διουρητικοί.

Τα φύλλα είναι θαυμάσιο στυπτικό φάρμακο κατά της ευκοιλιότητας και κατά των γαστρεντερικών ενοχλήσεων.

Το αφέψημα των φύλλων είναι κατάλληλο για τους διαβητικούς.

Εξωτερικά το αφέψημα με πλύσεις έχει αιμοστατικές ιδιότητες και με κομπρέσες και επαλείψεις βοηθά σε δερματοπάθειες.

Ο φλοιός των κλαδιών του είναι τονωτικός, αντισηπτικός και μαλακτικός. Η σκόνη του ξηρού φλοιού είναι αντισηπτική για τις ελκώδεις πληγές.

Τα φύλλα χρησιμοποιούνται για δεψικούς σκοπούς και βάφουν τα δέρματα κίτρινα.

Οι σπόροι δίνουν μαύρη βαφή για το βάψιμο μάλλινων ρούχων.

Οι σπόροι, αλλά και τα άλλα μέρη του φυτού είναι θεραπευτικοί για τον καρκίνο.

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με  Rhus

Αφέψημα

Αφήνετε μια χούφτα φύλλα να φουσκώσουν για λίγες ώρες σε 1 λίτρο κρύο νερό, βράζετε, αφαιρείτε από τη φωτιά και αφήνετε το υγρό για 2 ώρες σκεπασμένο, σουρώνετε και κάνετε εξωτερικά πλύσεις ή τοποθετείτε κομπρέσες για δερματικά προβλήματα και αιμορροϊδες.

Δυνατό αφέψημα

Αφήνετε 100 γραμμάρια φύλλα να βράσουν για 10 λεπτά, σουρώνετε και κάνετε εξωτερικά πλύσεις ή τοποθετείτε κομπρέσες για δερματικά προβλήματα και αιμορροϊδες.

Σιρόπι

Δένετε το δυνατό αφέψημα με μέλι ή μαύρη ακατέργαστη ζάχαρη και πίνετε μια κουταλιά της σούπας τρεις φορές την ημέρα για τη βλεννόρροια, τη λευκόρροια, τη διάρροια, τη δυσεντερία, την τερηδόνα, τον πυρετό, την πρόπτωση της μήτρας και των εντέρων.

Έκχυμα σπόρων

Αφήνετε σπασμένους σπόρους σε καυτό νερό για 15 λεπτά, ένα κουτάλι της σούπας για κάθε ποτήρι νερό, σουρώνετε και πίνετε 1 ποτήρι τρεις φορές την ημέρα για τον διαβήτη. Σε γαργάρες βοηθά στην τερηδόνα και σε άφθες και σε πλύσεις εξωτερικά σε δερματικά προβλήματα, όπως πληγές, μυκητιάσεις, έλκη και άλλα.

Η σκόνη των σπόρων δουλεμένη με λάδι, μέχρι να γίνει σαν κρέμα, χρησιμοποιείται σε αιμορροϊδες. 

Διαβάστε, επίσης,

Gallae turcicae

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και άνοια

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και άνοια. Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα υποστηρίζουν τον εγκέφαλο και προλαμβάνουν και θεραπεύουν την άνοια Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ