Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΗ δύναμη της φωνής

Η δύναμη της φωνής

Η φωνή έχει τη δύναμη να αφυπνίζει συνειδήσεις

Οι πτυχές μιας ομιλίας, όπως ο τόνος και οι συχνές παύσεις, γίνονται συνθήματα όταν αυτός που εκφωνεί την ομιλία εκπέμπει πνευματικότητα και ζεστά συναισθήματα.

Ο προφορικός λόγος, η πραγμάτωση της γλωσσικής ικανότητας με την εκφορά των φθόγγων που συγκροτούν λέξεις και προτάσεις, ο ηχόλογος, ο λόγος ο εκφερόμενος προφορικά ως ηχητικό ερέθισμα για τον ακροατή και θεατή έχει δύναμη και μπορεί να ξεσηκώσει τις μάζες.

Ο ιδιαίτερος τρόπος με τον οποίο εκφράζεται προφορικά ένα άτομο σε δημόσιες συγκεντρώσεις (πολιτικές, θρησκευτικές, επιστημονικές, εθνικές εορτές , συνέδρια κλπ) έχει μεγαλύτερη δύναμη από ότι ο γραπτός λόγος.

Η διακύμανση των φυσικών συνθημάτων στον τόνο της φωνής είναι ικανή να μεταδώσει το στοχασμό του και να πείσει το ακροατήριο.

Αυτό έχει μεγάλη σημασία για το διαδίκτυο. Αλλιώς είναι όταν κάποιος βλέπει το πλήρες βίντεο, αλλιώς όταν ακούει μόνο τον ήχο κι αλλιώς όταν διαβάζει την ομιλία σε γραπτό κείμενο.

Ειδικά, όταν αυτός που εκφωνεί τη διάλεξη ή την ομιλία διαθέτει εκλεπτυσμένη διάνοια και καλλιέργεια, είναι λογικός και εκπέμπει συναισθηματική ζεστασιά, ανεξάρτητα από το κείμενο, χρησιμοποιεί λόγια στην ομιλία που αυξάνουν την ακριβή κατανόηση των ψυχικών καταστάσεων, δείχνει την παρουσία ενός ανθρώπινου πνεύματος ικανού να σκέφτεται και να αισθάνεται.

Αυτό γίνεται όλο και πιο σημαντικό, καθώς, η σύγχρονη τεχνολογία αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν και επικοινωνούν.

Εάν η αμοιβαία εκτίμηση και κατανόηση του μυαλού ενός άλλου ατόμου είναι ο στόχος της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, τότε είναι καλύτερο η φωνή του ατόμου να ακουστεί…

Διαβάστε, επίσης,

Επικοινωνία και πολιτική ψυχολογία

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σνίτσελ κοτόπουλου στο φούρνο

Σνίτσελ κοτόπουλου στο φούρνο. Εύκολη και ελαφριά συνταγή και πάνω από όλα πολύ γευστική Σνίτσελ κοτόπουλου στο φούρνο ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ: Το κοτόπουλο, το οποίο ανήκει στην κατηγορία του...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ