Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΠου είναι το λίπος σας αποθηκευμένο;

Που είναι το λίπος σας αποθηκευμένο;

Print Friendly, PDF & Email

Μάθετε τους κινδύνους που έχει η υγεία σας ανάλογα με το που είναι αποθηκευμένο το λίπος

Δεν παίζει ρόλο το ποσό, αλλά που το λίπος σας είναι αποθηκευμένο, για να φανεί ο κίνδυνος, για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη

Οι άνθρωποι με σώμα σχήματος μήλου, που έχουν λίπος στην κοιλιά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και εγκεφαλικού επεισοδίου, από εκείνους με σώμα σχήματος αχλαδιού, που είναι πιο παχύσαρκοι στους γοφούς, τους γλουτούς και τους μηρούς.

Δεν είναι η ποσότητα του λίπους στο σώμα σας, αλλά που αποθηκεύεται, για να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη.

Τα άτομα με το ίδιο βάρος ή δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) μπορεί να έχουν πολύ διαφορετικά προφίλ κινδύνου, βασισμένο στη γενετική, τον τρόπο ζωής και τη διατροφή. Επιπλέον, η σύνθεση του σώματος διαφέρει μεταξύ ανδρών και γυναικών, με τις γυναίκες να έχουν αναλογικά περισσότερο λίπος και οι άνδρες να έχουν περισσότερη μυϊκή μάζα.

Το σπλαχνικό λίπος παρουσιάζει ισχυρούς δεσμούς με τον καρκίνο, την αντίσταση στην ινσουλίνη, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλα μεταβολικά προβλήματα. Το λίπος που είναι πολύ δραστήριο και συνεχώς αντλεί τοξικές ουσίες στην κυκλοφορία του αίματος.

Οι άνδρες είναι πιο πιθανό από τις γυναίκες να αποθηκεύουν περίσσεια λίπους στο μεσαίο τμήμα και να αναπτύξουν κοιλιά, είτε καταναλώνουν αλκοόλ είτε όχι.

Οι γυναίκες κατά κανόνα αποθηκεύουν λίπος χαμηλότερα στο σώμα, γεγονός που είναι λιγότερο επικίνδυνο για την υγεία. 

Η κατανομή του λίπους είναι ένας σημαντικός καθοριστικός παράγοντας του καρδιομεταβολικού κινδύνου. 

Στο σώμα σχήματος μήλου, το λίπος διανέμεται σε μεγάλο βαθμό γύρω από το μεσαίο τμήμα, ενώ στο σώμα σχήματος αχλαδιού το λίπος κατανέμεται χαμηλότερα γύρω από τους γοφούς και τους μηρούς. Ο τύπος αποθηκευμένου λίπους παίζει, επίσης, ρόλο στον καρδιομεταβολικό κίνδυνο.

Ένας τύπος λίπους , το εκτοπικό λίπος, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Μπορεί να βρεθεί σε μέρη, όπως η κοιλιακή περιοχή, οι μύες, το ήπαρ και άλλα όργανα.

Υπάρχουν διαφορές στη σύνθεση του σώματος και τις εκτοπικές αποθήκες λίπους και αυτές συσχετίζονται με τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι γυναίκες έχουν υψηλότερο ποσοστό λίπους και περισσότερο υποδόριο (κάτω από το δέρμα) λίπος, αλλά χαμηλότερη άπαχη μάζα σε σύγκριση με τους άνδρες. Ωστόσο, οι άνδρες έχουν περισσότερο σπλαχνικό λιπώδη ιστό ή εκτοπικά αποθέματα λίπους που βρίσκονται στην κοιλιακή χώρα γύρω από τα εσωτερικά όργανα και κυρίως, γύρω από τους μυς και το ήπαρ.

Οι παχύσαρκοι άνδρες έχουν σχετικά υψηλότερο σπλαχνικό λίπος, λίπος εντός των μυϊκών κυττάρων και λίπος του ήπατος, οι οποίοι αποτελούν όλους τους παράγοντες κινδύνου για την καρδιομεταβολική νόσο, σε σύγκριση με τις γυναίκες με τον ίδιο ΔΜΣ. Ωστόσο, οι άνδρες έχουν υψηλότερη μυϊκή και άπαχη μάζα, που προστατεύει την καρδιομεταβολική υγεία. Οι γυναίκες έχουν υψηλότερη σχετική ποσότητα συνολικού σωματικού λίπους και υψηλότερου επιφανειακού λίπους στους μηρούς, που προστατεύει την καρδιομεταβολική υγεία.

Σε σύγκριση με τις γυναίκες, οι άνδρες είχαν υψηλότερα μέτρα καρδιομεταβολικού κινδύνου συνολικά, αλλά το εκτοπικό λίπος δεν σχετίζεται σημαντικά με καρδιομεταβολικό κίνδυνο στους άνδρες. Το εκτοπικό λίπος στις γυναίκες, ωστόσο, συνδέεται με τον καρδιομεταβολικό κίνδυνο.

Τα καλύτερα λιποδιαλυτικά συμπληρώματα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα λιποδιαλυτικά συμπληρώματα

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Αν έχετε κίνδυνο για καρκίνο στο συκώτι

Το τοπικό πάχος μπορεί να καταπολεμηθεί

Κάψτε το λίπος σας τρώγοντας

Μετατροπή του κακού λίπους σε καλό

Μετατροπή του λίπους

www.emedi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σαλάτα ζυμαρικών με κοτομπουκιές

Νόστιμη σαλάτα ζυμαρικών με κοτομπουκιές Σπιτική σαλάτα ζυμαρικών με κοτομπουκιές ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ: Το κοτόπουλο, το οποίο ανήκει στην κατηγορία του «άσπρου κρέατος» θεωρείται ως μια από τις καλύτερες...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ