Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΣταματήστε να κάνετε έλεγχο για τη χοληστερίνη
Array

Σταματήστε να κάνετε έλεγχο για τη χοληστερίνη

Είναι ώρα να σταματήσετε να κάνετε έλεγχο αίματος για τη χοληστερόλη

Η εξέταση αίματος για τη χοληστερίνη δεν είναι αξιόπιστη

Σήμερα, εκτιμάται ότι το 50% του πληθυσμού, παγκοσμίως, έχει επίπεδα χοληστερόλης που δεν εμπίπτουν στο αποδεκτό υγιές εύρος.

Πολλοί επαγγελματίες υγείας  αμφισβητούν, πια, το ισχύον πρότυπο περίθαλψης όταν πρόκειται για τη θεραπεία με στατίνες, καθώς αυτά τα φάρμακα της μείωσης της χοληστερόλης δεν ωφελούν καθόλου τους πληθυσμούς ασθενών και στην πραγματικότητα τους βλάπτουν.

Η HDL χοληστερόλη είναι η καλή και η LDL χοληστερόλη είναι η κακή.

Η LDL είναι απαραίτητη από το σώμα για την κατασκευή νέων μυών, κάτι που είναι σημαντικό καθώς γερνάμε. Η LDL προστατεύει τον εγκέφαλο, καθώς, μεγαλώνουμε και τα χαμηλά επίπεδα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, όπως η άνοια και η απώλεια μνήμης. Η χοληστερόλη δεν είναι ούτε “καλή” ούτε “κακή” και η τεχνητή μείωση της χοληστερόλη σας είναι αρκετά επικίνδυνη,  λόγω των σοβαρών παρενεργειών, όπως είναι η βλάβη των μυών.

Οι ηλικιωμένοι με χαμηλή χοληστερόλη πεθαίνουν δύο φορές πιο συχνά από καρδιακή προσβολή, από ότι οι ηλικιωμένοι με υψηλή χοληστερόλη. Για τους ηλικιωμένους, η υψηλή χοληστερόλη δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο.  Συγκεκριμένα, η υψηλή χοληστερόλη προστατεύει από τις λοιμώξεις και την αθηροσκλήρωση. Δεκάδες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η υψηλή χοληστερόλη δεν αυξάνει τη θνησιμότητα. Περισσότερο από το 90% όλων των καρδιαγγειακών παθήσεων εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και η υψηλή χοληστερόλη δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τις γυναίκες. Αυτό σημαίνει ότι η υψηλή χοληστερόλη είναι μόνο ένας παράγοντας κινδύνου για λιγότερο από το 5% αυτών που πεθαίνουν από καρδιακή προσβολή.

Ο έλεγχος αίματος για τη χοληστερόλη

Η τυπική μέτρηση της χοληστερόλης, η οποία υποδεικνύει τα επίπεδα χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL) και της υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών  χοληστερόλης δεν είναι αξιόπιστη. H πρωτεΐνη αίματος γνωστή ως απολιποπρωτεΐνη Β (apoB) είναι αξιόπιστη. Η apoB υποδεικνύει τον αριθμό των σωματιδίων με φορτίο της χοληστερόλης που κυκλοφορούν στο αίμα, που είναι ένας καλύτερος δείκτης ανισορροπιών εντός των πρωτεϊνών του σώματος από τα επίπεδα της απόλυτης χοληστερόλης. 

Χοληστερόλη και χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια

Οι στατίνες μειώνουν τεχνητά τα επίπεδα χοληστερόλης αναστέλλοντας το κρίσιμο ένζυμο HMG-CoA αναγωγάση, το οποίο παίζει κεντρικό ρόλο στην παραγωγή χοληστερόλης στο ήπαρ. Οι συνέπειες είναι η φλεγμονή και η παθολογική καταστροφή των φυσιολογικών συστημάτων.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την αυξημένη χοληστερόλη

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την αυξημένη χοληστερίνη

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

 

Διαβάστε, επίσης,

Οι στατίνες σας κόβουν χρόνια ζωής

Όλες οι αλήθειες για τις καρδιακές παθήσεις

Η χαμηλή χοληστερόλη μειώνει τη διάρκεια ζωής

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία της καρδιάς σας 

Γιατί δεν πρέπει να τρώτε γκρέιπφρουτ μαζί με τις στατίνες

Νέο φάρμακο για την υπερχοληστερολαιμία

Πρόληψη εμφράγματος

Ποια είναι η καλύτερη στατίνη;

Νόσος των Καρωτίδων

Αθηροσκλήρωση

Πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την χοληστερίνη

Μεταβολικό σύνδρομο

Άνδρες, μήπως το ηθικό είναι πεσμένο;

Μεταβολικό σύνδρομο

www.emedi.gr

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Εκπαίδευση ασθενών με αυτισμό

Εκπαίδευση ασθενών με αυτισμό. Διευκολύνετε και βοηθήστε τα άτομα με τα άτομα με Αυτισμό Η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος είναι οι δυσκολίες σε άτομα τα οποία...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ