Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΗ βιταμίνη Κ είναι σημαντική για την υγεία
Array

Η βιταμίνη Κ είναι σημαντική για την υγεία

Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για όσους πάσχουν από καρδιακά και άλλα νοσήματα

Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη θρεπτική ουσία για την αντιμετώπιση τραυματισμών, γιατί ρυθμίζει τη φυσιολογική πήξη του αίματος. Επιπλέον, βοηθά τη μεταφορά ασβεστίου σε όλο το σώμα και είναι, επίσης, χρήσιμη για την υγεία των οστών, γιατί μπορεί να μειώσει την οστική απώλεια και να μειώσει τον κίνδυνο καταγμάτων των οστών.

Η βιταμίνη Κ2 είναι γνωστή ως προπηκτική ουσία και είναι χρήσιμη για την αθηροσκλήρωση και την καρδιακή νόσο. Ακόμη, όταν τα εγκεφαλικά κύτταρα δεν έχουν αρκετή ενέργεια, αρχίζουν να πεθαίνουν, διακόπτοντας τα σήματα και προκαλώντας εμπόδια στην κυκλοφορία του αίματος.

Οι ομάδες κινδύνου για ανεπάρκεια βιταμίνης Κ είναι εκείνες που έχουν μειωμένη παραγωγή βιταμίνης Κ2 από το φυσιολογικό εντερικό μικροβιακό, όπως παρατηρείται στη χρήση ευρέος φάσματος αντιβιοτικών. Η λήψη αντιβιοτικών ευρέος φάσματος μπορεί να μειώσει την παραγωγή βιταμίνης Κ στο έντερο κατά περίπου 74% στους ανθρώπους σε σύγκριση με εκείνους που δεν λαμβάνουν αυτά τα αντιβιοτικά. Οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη Κ μειώνουν, επίσης, τη συγκέντρωση βιταμίνης Κ στο σώμα.

Τι είναι η βιταμίνη Κ;

Η βιταμίνη Κ έχει μια ποικιλία από οφέλη για την υγεία μας.

Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι βιταμίνης Κ. Τα κοινά τους ονόματα είναι: K1, K2 και K3. 

Η K1 απαιτείται για τα πράσινα φυτά να διεξάγουν τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Η φυλλοκινόνη, γνωστή και ως φυτοδανιόνη (βιταμίνη Κ1), βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μαρούλι, το μπρόκολο και το σπανάκι και αποτελεί περίπου το 90% της βιταμίνης Κ σε μια τυπική δυτική διατροφή.

Οι μενακινόνες (βιταμίνες Κ2), οι οποίες αποτελούν περίπου το 10% της κατανάλωσης βιταμίνης Κ συντίθενται στο έντερο με τη μικροχλωρίδα. Η μορφή Κ2 της βιταμίνης Κ γίνεται από τις Κ1 και Κ3 από βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς. Μπορεί, επίσης, να παραχθεί στο ανθρώπινο σώμα μέσω μιας διαδικασίας μετατροπής από τις Κ1 και Κ3.

Στις φυτικές τροφές, δεν ανευρίσκεται προσχηματισμένη Κ2, εκτός εάν αυτές οι φυτικές τροφές έχουν υποστεί ζύμωση ή με άλλο τρόπο μετασχηματιστεί από βακτηρίδια ή άλλους μικροοργανισμούς. Ορισμένοι μικροοργανισμοί μπορούν να μετατρέψουν την Κ1 σε K2.

Οι μενακινόνες μπορούν, επίσης, να ληφθούν από τη διατροφή. Η MK-4 βρίσκεται στο κρέας ζώων, οι MK-7, MK-8 και MK-9 βρίσκονται σε ζυμωμένα τρόφιμα, όπως το τυρί κ.ά.

Λειτουργική ανεπάρκεια βιταμίνης Κ

Λειτουργική ανεπάρκεια βιταμίνης Κ υπάρχει σε σχεδόν ένα στα τρία άτομα.

Τα ποσοστά ανεπάρκειας είναι ακόμη υψηλότερα (περίπου 50%) στους ηλικιωμένους και στα άτομα με άλλα προβλήματα υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης τύπου 2, η χρόνια νεφρική νόσος  και οι καρδιακές νόσοι.

Οι καμπύλες κινδύνου σχήματος J  συνδέουν τον βιοδείκτη βιταμίνης Κ (επίπεδα στο αίμα της αποφωσφο-μη καρβοξυλιωμένης πρωτεΐνης Matrix Gla (dp-ucMGP)) στη θνησιμότητα από όλα τα νοσήματα. Οι κίνδυνοι  αυξάνονται σημαντικά στα 414 picomoles / λίτρο (pmol / l) και 557 pmol / l. Η λειτουργική ανεπάρκεια ορίζεται ως επίπεδο αίματος dp-ucMGP> 500 pmol / l. 

Σημασία της ανεπάρκειας της βιταμίνης Κ

Η αγγειακή ασβεστοποίηση αναγνωρίζεται ως συνήθης κατάσταση σε ασθενείς με διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση και χρόνια νεφρική νόσο.

Η βιταμίνη Κ (συγκεκριμένα η μορφή MK-7 της βιταμίνης K2) είναι ένας κρίσιμος παράγων για τη μετατροπή του αδρανούς uc-MGP στην ενεργό μορφή του, η οποία αναστέλλει την ασβεστοποίηση των αρτηριών και άλλων μαλακών ιστών.

Η αναγνώριση της λειτουργικής ανεπάρκειας της βιταμίνης Κ σε σχέση με την ασβεστοποίηση και την επακόλουθη καρδιακή νόσο δείχνει ότι απαραίτητη είναι η βιταμίνη K2. Η χρήση βιταμίνης K2 MK-7 έχουν δείξει αποτελεσματικότητα στην αναστροφή της ασβεστοποίησης των νεφρών, της καρδιάς και των αρτηριών. η συσχέτιση του dp-ucMGP με τα στεφανιαία επεισόδια και την καρκινική θνησιμότητα είναι αιτιακή.

Τα συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη Κ

Η μεγάλη ανεπάρκειας βιταμίνης Κ στο γενικό πληθυσμό δείχνει ότι τα συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη Κ βοηθούν στην πρόληψη και τη θεραπεία. Δεδομένης της διαθεσιμότητας συμπληρωμάτων βιταμίνης Κ, η ανεπάρκεια βιταμίνης Κ είναι καλός στόχος για προληπτική και θεραπευτική παρέμβαση.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη Κ

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη Κ

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Βαρφαρίνη

Διατροφικά σφάλματα που πρέπει να διορθώσετε

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την βιταμίνη Κ

Χρήσιμες πληροφορίες για την βιταμίνη Κ

Τα οφέλη από την παπάγια στην υγεία

Τα οφέλη της σερραπεπτάσης στην υγεία

Εξαφανίστε τους μαύρους κύκλους

Υπάρχουν ωφέλιμοι μικροοργανισμοί;

Δίαιτα για όσους παίρνουν Sintrom

Για όσους παίρνουν αντιπηκτικά

www.emedigr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπανανιά

Συκιά

Αμπέλι

Καψικόν

Ανανάς

Πλουμέρια

Νεραντζιά

Ερυθρίνα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μπανανιά

Μπανανιά. Η μπανανιά, οι μπανάνες και και τα πολλά και πολύτιμα οφέλη τους για την Υγεία Η μπανανιά ή Μούσα ή Musa ανήκει στην οικογένεια...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ