Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022
ΑρχικήΕναλλακτικές ΘεραπείεςΣυμπληρώματα ΔιατροφήςΝέο συμπλήρωμα διατροφής για τους διαβητικούς

Νέο συμπλήρωμα διατροφής για τους διαβητικούς

Άλφα-κυκλοδεξτρίνη για την πρόληψη και τη θεραπεία του διαβήτη

Η αλφα-κυκλοδεξτρίνη είναι ένας πολυσακχαρίτης έξι μονάδων γλυκόζης που συνδέονται ομοιοπολικά από άκρο σε άκρο μέσω α-1,4 συνδέσεων.

Η α-κυκλοδεξτρίνη είναι μια πολυλειτουργική, διαλυτή διαιτητική ίνα, παράγοντας κάλυψης οσμών ή γεύσης, καθώς και για εφαρμογές γαλακτωματοποίησης. 

Η α-κυκλοδεξτρίνη κυκλοφορεί στην αγορά για μια σειρά εφαρμογών στον τομέα της ιατρικής, της υγειονομικής περίθαλψης και των τροφίμων και ποτών, οι οποίες βασίζονται στην ικανότητά της να δεσμεύεται με τα λίπη και να μειώνει τη βιοδιαθεσιμότητά τους τόσο στο σώμα όσο και στα τρόφιμα και τα ποτά.

Ως διαιτητικό συμπλήρωμα ινών, η α-κυκλοδεξτρίνη συνδέεται με το λίπος όταν λαμβάνεται με ένα γεύμα και αποτελεί φυσική εναλλακτική λύση έναντι άλλων συνθετικών φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας.

Η α-κυκλοδεξτρίνη έχει τη μοναδική ικανότητα μεταξύ των γνωστών ινών να συνδέεται εννέα φορές με το δικό της βάρος στο λίπος.

Αν και πολλές διαιτητικές ίνες φαίνεται να δεσμεύουν το λίπος με αναλογία 1: 1, η α-κυκλοδεξτρίνη είναι η μόνη που δεσμεύεται σε αναλογία 1: 9 (ίνα: λίπος).

Καθώς, το μοριακό βάρος της ίνας και των τριγλυκεριδίων είναι περίπου το ίδιο, φαίνεται ότι η κυκλοδεξτρίνη σχηματίζει στην πραγματικότητα ένα στρώμα στην επιφάνεια των σταγονιδίων λίπους. Αυτός ο υψηλός λόγος συνδέσεως καθιστά την α-κυκλοδεξτρίνη πρακτική ως συμπλήρωμα απώλειας βάρους. 

Προκειμένου να απορροφηθεί το λίπος ή το τριγλυκερίδιο, πρέπει πρώτα να υποστεί πέψη από τη λιπάση του παγκρεατικού ενζύμου. Εάν μειωθεί η δραστικότητα λιπάσης, τότε το διαιτητικό τριγλυκερίδιο περνάει στο μεγάλο έντερο χωρίς να απορροφηθεί. Υπάρχουν, ωστόσο, παρενέργειες στη χρήση αναστολέων λιπάσης: εάν το διαιτητικό λίπος δεν περιορίζεται, το ελεύθερο λίπος που διέρχεται στο μεγάλο έντερο θα προκαλέσει παρενέργειες. Αντίθετα, με τους αναστολείς της λιπάσης, η άλφα-κυκλοδεξτρίνη σχηματίζει ένα σταθερό σύμπλεγμα με το διαιτητικό λίπος το οποίο εμποδίζει την λιπάση από την πέψη του τριγλυκεριδίου και της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου από τη χρήση του ως πηγή άνθρακα, αποτρέποντας έτσι τις παρενέργειες των αναστολέων λιπάσης.

Δεν υπάρχουν γνωστές παρενέργειες εκτός από την πρόκληση αερίων, δεδομένου ότι πρόκειται για διαιτητική ίνα, εάν το παίρνετε χωρίς λίπος στο γεύμα σας.

Τα οφέλη από τη λήψη ινών άλφα-κυκλοδεξτρίνης.

Χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας (LDL ή κακής)
Χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα
Μειώνει τα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και trans λιπαρών οξέων
Αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη
Αυξημένη ευαισθησία στην λεπτίνη και αυξημένος κορεσμός
Βελτιωμένος γλυκαιμικός δείκτης τροφίμων και βελτιωμένος γλυκαιμικός έλεγχος 

Λόγω των επιφανειοδραστικών ιδιοτήτων του, η α-κυκλοδεξτρίνη μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί ως γαλακτωματοποιητική ίνα, για παράδειγμα στη μαγιονέζα. Σταθεροποιεί τα γαλακτώματα ελαίου σε νερό, πολύ αποτελεσματικά. Οι τρισδιάστατες κυτταροδεξτρίνες έχουν εσωτερική υδροφοβική κοιλότητα και υδρόφιλο κάλυμμα στο εξωτερικό. Μια ουρά λιπαρών οξέων τριγλυκεριδίων έλκεται από την κοιλότητα και ενθυλακώνεται εκεί. Αυτό οδηγεί στη συσσώρευση δομής τύπου επιφανειοδραστικού παράγοντα που έχει ιδιότητες σταθεροποίησης του γαλακτώματος. Ανάλογα με τον λόγο ελαίου προς νερό και την ποσότητα της χρησιμοποιούμενης α-κυκλοδεξτρίνης, το ιξώδες και συνεπώς οι οργανοληπτικές ιδιότητες του γαλακτώματος τροποποιούνται και μειώνεται η περιεκτικότητα σε λιπαρά και έτσι μειώνονται οι θερμίδες. Επιπλέον, τα σταθερά γαλακτώματα διατηρούνται και σε υψηλές θερμοκρασίες.

Η α-κυκλοδεξτρίνη μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί  σε επιδόρπια και εφαρμογές ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας.

Η α-κυκλοδεξτρίνη είναι ένας φυσικώς απαντώμενος, κυκλικός ολιγοσακχαρίτης, που παράγεται ενζυματικά από το άμυλο. Είναι μια σαφώς καθορισμένη, χημικώς καθαρή ουσία που αποτελείται από έξι συνδεδεμένες μονάδες γλυκόζης.

Οι κυκλοδεξτρίνες είναι φυσικά προϊόντα μετατροπής αμύλου. Για βιομηχανική χρήση, παράγονται με ενζυματική αποικοδόμηση από φυτικές πρώτες ύλες, όπως καλαμπόκι ή πατάτες. Αρχικά το άμυλο υγροποιείται είτε με θερμική επεξεργασία είτε με α-αμυλάση. Στη συνέχεια προστίθεται γλυκοζυλοτρανσφεράση κυκλοδεξτρίνης (CGTase) για ενζυματική μετατροπή. Οι CGTases μπορούν να συνθέσουν όλες τις μορφές κυκλοδεξτρίνης, έτσι για την παραγωγή της α-κυκλοδεξτρίνης, πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένα συγκεκριμένο ένζυμο.

Alpha-Cyclodextrin για την πρόληψη και θεραπεία του διαβήτη

Η α-κυκλοδεξτρίνη περιορίζει την αύξηση της γλυκόζης στο αίμα μετά από γεύματα που περιέχουν άμυλο.

Η α-κυκλοδεξτρίνη μειώνει το γλυκαιμικό δείκτη του ψωμιού κατά 50%

Η α-κυκλοδεξτρίνη μειώνει το βάρος και τις καρδιομεταβολικές παραμέτρους, χωρίς αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής.

Μετά από λήψη 6 γραμμαρίων ανά ημέρα α-κυκλοδεξτρίνης από υπέρβαρους (BMI 25-30), για 2 μήνες μειώνονται η ολική χοληστερόλη, η κακή χοληστερόλη, τα επίπεδα της ινσουλίνης, ενώ τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης παραμένουν αμετάβλητα.

Πρόληψη και θεραπεία του Διαβήτη με α-κυκλοδεξτρίνη

Περιορίζει το γλυκαιμικό δείκτη και το φορτίο GI/GL-Glycemic Load/Glycemic Index των αμυλούχων τροφίμων και γευμάτων

Περιορίζει την αύξηση της γλυκόζης στο αίμα μετά από γεύματα που περιέχουν άμυλο: ψωμί, πατάτες, ρύζι, μακαρόνια, όσπρια, μπάρες δημητριακών, μπανάνες και αρτοσκευάσματα. Ιδανικό για τους διαβητικούς.

Διαλύεται εύκολα στο νερό, δεν επηρεάζει τη γεύση, διασκορπάται πάνω σε αμυλούχες τροφές, αναμειγνύεται με νερό ή χυμό ή ποτό και προστίθεται στην ετοιμασία τροφίμων που βράζονται ή ψήνονται σε κατσαρόλα, τηγάνι ή φούρνο, όπως στα κουλουράκια και γλυκά με αλεύρι, ζύμες, πίτες, πίτσες, πουρέ, ριζότο, σάλτσες ζυμαρικών κ.ά.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το διαβήτη

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το διαβήτη

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την παχυσαρκία

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την παχυσαρκία

Διαβάστε, επίσης,

Η στέβια θεραπεύει τις μεταβολικές διαταραχές

Η άπαχη μυϊκή μάζα προστατεύει από τον διαβήτη

Το μείγμα βοτάνων της EMEDI για τον διαβήτη

Ο διαβήτης τύπου 1 θεραπεύεται

Τι είναι ο διαβήτης;

Πώς η αλόη βοηθάει στον διαβήτη

Που κάνει καλό το εκχύλισμα κανέλας

Τι θα συμβεί στον οργανισμό σας αν κόψετε τη ζάχαρη

Τι πρέπει να προσέχουν οι διαβητικοί

Οι κανόνες της διατροφής στον διαβήτη

Οι καλύτεροι μετρητές σακχάρου

Αναλώσιμα Διαβήτη

Για όσους παίρνουν αντιπηκτικά

Μεταυπογλυκαιμική υπεργλυκαιμία

Πρόληψη υπογλυκαιμίας

Τι πρέπει να προσέχουν οι διαβητικοί τους καλοκαιρινούς μήνες

Πολυκυστική νόσος ωοθηκών

Σύγχρονη αντιμετώπιση του διαβήτη

Η νέα ινσουλίνη

Ταινίες εξέτασης ούρων

Οι απαραίτητες βιταμίνες για τους διαβητικούς

Χειρουργική αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη

Τι είναι η καμπύλη σαχκάρου

Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης

Μεταβολικό σύνδρομο

Γιατί όσοι έχουν διαβήτη δεν πρέπει να καπνίζουν

Διαβητικό πόδι

Διαιτολόγιο για διαβητικούς

Λιραγλουτίδη

Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια

Πώς επηρεάζεται η ψυχολογία στον διαβήτη;

Ταινίες εξέτασης ούρων

Γιατί η κανέλα είναι κατάλληλη για τον διαβήτη

Οι ινκρετίνες στη θεραπεία του διαβήτη

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δυστονία

Η δυστονία είναι μια διαταραχή της κίνησης που χαρακτηρίζεται από μη φυσιολογικές παρατεταμένες ή διακοπτόμενες μυϊκές συσπάσεις. Η δυστονία είναι μια κινητική διαταραχή που προκαλεί...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ