Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΤο κόκκινο τριφύλλι στη θεραπεία του καρκίνου

Το κόκκινο τριφύλλι στη θεραπεία του καρκίνου

Print Friendly, PDF & Email

Το κόκκινο τριφύλλι είναι ένα αποτελεσματικό αντικαρκινικό βότανο

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Το Trifolium pratense ή κόκκινο τριφύλλι ανήκει στην οικογένεια Fabaceae.

Το Trifolium pratense ή κόκκινο τριφύλλι ή Red Clover, είναι ένα ποώδες ανθοφόρο φυτό με ύψος 20-80 cm. Τα φύλλα είναι εναλλασσόμενα, σε σχήμα τριφυλλιού (με τρία φύλλα) και κάθε φύλλο έχει μήκος 15-30 mm και 8-15 mm πλάτος και είναι πράσινο, με χαρακτηριστικό ανοιχτό ημισέληνο στο εξωτερικό μισό του φύλλου. Ο μίσχος έχει μήκος 1-4 cm, με δύο βασικές σειρές που στενεύουν απότομα σε ένα σημείο που μοιάζει με τρίχες. Τα λουλούδια έχουν ανοιχτό ροζ χρώμα με μια κιτρινωπή βάση, μήκους 10-15 mm και παράγονται σε πυκνή ταξιανθία.

Το κόκκινο τριφύλλι καλλιεργείται ευρέως για τη σταθεροποίηση του αζώτου, η οποία αυξάνει τη γονιμότητα του εδάφους. Για τους λόγους αυτούς, χρησιμοποιείται ως καλλιέργεια πράσινης κοπριάς. 

Το κόκκινο τριφύλλι χρησιμοποιείται, συνήθως, για ένα τσάι βοτάνων γλυκιάς γεύσης και είναι ένα συστατικό στο τσάι essiac και στο τσάι Hoxsey.

Δραστικές ουσίες του κόκκινου τριφυλλιού

Το κόκκινο τριφύλλι περιέχει: βιοτίνη, χολίνη, χαλκό, ψευδάργυρο, κουμαρίνες, γλυκοσίδες, ινοσιτόλη, μαγνήσιο, μαγγάνιο, σελήνιο, βιταμίνη Α, Β1, Β3, Β5, Β6, Β9, Β12, Β17, C , Ρ. Το κόκκινο τριφύλλι (Trifolium pratense) περιέχει, επίσης, genistein, μια ένωση που εμποδίζει τη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων σε όγκο, δηλαδή, την αγγειογένεση.

Ιατρικές χρήσεις του κόκκινου τριφυλλιού

Το Trifolium pratense χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική της Ινδίας ως αντισπασμωδικό, αποχρεμπτικό, ηρεμιστικό και αντιφλεγμονώδες.

Στην εναλλακτική ιατρική, το κόκκινο τριφύλλι προωθείται ως θεραπεία για την εμμηνόπαυση, το βήχα, τις διαταραχές του λεμφικού συστήματος και τον καρκίνο.

Το εκχύλισμα κόκκινου τριφυλλιού μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης των εξάψεων της εμμηνόπαυσης. 

Το κόκκινο τριφύλλι περιέχει κουμεστρόλη που είναι ένα φυτοοιστρογόνο. Λόγω της δραστηριότητας των φυτοοιστρογόνων στους υποδοχείς οιστρογόνων, το κόκκινο τριφύλλι είναι θεραπευτικό για την ενδομητρίωση, τον καρκίνο μαστού, τον καρκίνο των ωοθηκών, τον καρκίνο της μήτρας, τα ινομυώματα της μήτρας ή και άλλες παθήσεις που σχετίζονται με τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων. Οι υψηλές ισοφλαβόνες μπλοκάρουν τους υποδοχείς που χαρίζουν ορμονική ισορροπία αποκλείοντας τη δράση των οιστρογόνων.

Λόγω των παραγώγων της κουμαρίνης που περιέχει, το T. pratense θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή σε άτομα με διαταραχές της πήξης ή που βρίσκονται σε αντιπηκτική αγωγή. Μεταβολίζεται από το CYP3A4 και κατά συνέπεια πρέπει να δίδεται προσοχή όταν λαμβάνεται με άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούν αυτήν τη μεταβολική οδό.

Το κόκκινο τριφύλλι χρησιμοποιείται σε βακτηριακές και μυκητιασικές ασθένειες, παρασιτώσεις και ιώσεις.

Το κόκκινο τριφύλλι έχει, επίσης, αντιδιαβητική δραστηριότητα.

Το κόκκινο τριφύλλι είναι αποτοξινωτικό και καθαρίζει το αίμα. 

Το τριφύλλι είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο συνήθη φυσικά φάρμακα για τον καρκίνο στον κόσμο.

Τα  κόκκινα λουλούδια του τριφυλλιού, και όχι το στέλεχος ή οι ρίζες χρησιμοποιούνται στην θεραπεία και πρόληψη του καρκίνου. Οι ισοφλαβόνες genistein και daidzen, που βρίσκονται, επίσης, στη σόγια, καθώς και η formononetin και η βιοχανίνη έχουν αντικαρκινική δραστηριότητα. Το κόκκινο τριφύλλι θεωρείται μια από τις πλουσιότερες πηγές ισοφλαβονών, οι οποίες είναι υδατοδιαλυτές χημικές ουσίες που δρουν, όπως τα οιστρογόνα (φυτοοιστρογόνα). Ως εκ τούτου, το Red Clover χρησιμοποιείται και για τις εξάψεις, για το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, την υγεία των μαστών, καθώς και για τη μείωση της χοληστερόλης, τη βελτίωση της παραγωγής ούρων και τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, τη μείωση των  θρόμβων αίματος και των αρτηριακών πλακών και της ανάπτυξης της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.

Το κόκκινο τριφύλλι είναι καλό για την εμμηνόπαυση, την οστεοπόρωση (σημαντική απώλεια οστικής μάζας) που μπορεί να αυξήσει την οστική πυκνότητα στις γυναίκες και στους άνδρες μετά την εμμηνόπαυση και στο προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο. Μπορούν να προσκολληθούν σε υποδοχείς οιστρογόνων σε όλο το σώμα, ιδιαίτερα στην ουροδόχο κύστη, τα αιμοφόρα αγγεία, τα οστά και την καρδιά. Αυτό το αποτέλεσμα μειώνει και την πιθανότητα ανάπτυξης  ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου του ενδομητρίου, αλλά και ανταγωνίζεται ένα ένζυμο που είναι γνωστό ότι προάγει την πρόοδο του καρκίνου του ενδομητρίου.

Το κόκκινο τριφύλλι εμποδίζει τα ένζυμα που συμβάλλουν στον καρκίνο του προστάτη στους άνδρες και στην ανάπτυξη της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη η οποία είναι μια μη καρκινική διεύρυνση του προστάτη. Ένας διογκωμένος προστάτης αναγκάζει τους άνδρες να έχουν αδύναμο ή διακεκομμένο ρεύμα ούρων και επιτακτική ανάγκη για ούρηση.

Το κόκκινο τριφύλλι βοηθά στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, γιατί μειώνει τα επίπεδα της «κακής» χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνικής χοληστερόλης (LDL) και αυξάνει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL) στο σώμα.

Επιπλέον, το κόκκινο τριφύλλι προάγει την αύξηση της έκκρισης του χολικού οξέος. Επειδή η χοληστερόλη αποτελεί κύριο συστατικό του χολικού οξέος, η αυξημένη παραγωγή χολικού οξέος σημαίνει ότι χρησιμοποιείται περισσότερη χοληστερόλη και λιγότερη χοληστερόλη κυκλοφορεί στο σώμα.

Επιπλέον, το κόκκινο τριφύλλι περιέχει μικρές ποσότητες χημικών ουσιών, τις κουμαρίνες, οι οποίες εμποδίζουν το αίμα να γίνει παχύ και κολλώδες. Επομένως, η πιθανότητα σχηματισμού θρόμβων αίματος και αρτηριακών πλακών μπορεί να μειωθεί. Οι πλάκες είναι συσσωρεύσεις κυττάρων του αίματος, λιπών και άλλων ουσιών στα αιμοφόρα αγγεία, που μειώνουν ή εμποδίζουν τη ροή του αίματος. Το κόκκινο τριφύλλι βοηθά τις αρτηρίες να παραμένουν ισχυρές και προλαμβάνει την καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το κόκκινο τριφύλλι είναι χρήσιμο και στην διακοπή του καπνίσματος.

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με κόκκινο τριφύλλι

Κάντε ένα τσάι με βραστό νερό στο οποίο προσθέτετε το βότανο. Αφήστε το να μείνει για 20 λεπτά ή περισσότερο. Χρησιμοποιήστε ένα έως δύο κουταλάκια του γλυκού βότανο ανά φλιτζάνι τσαγιού. Η καλύτερη στιγμή για να πιείτε το τσάι είναι τη νύχτα πριν κοιμηθείτε με άδειο στομάχι. Εάν το παίρνετε δύο φορές την ημέρα, τότε το πίνετε και το πρωί με άδειο στομάχι. 

Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.

Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Διαλέξτε τη θεραπεία που επιθυμείτε για τον καρκίνο σας

Βότανα για την ανακούφιση στην κλιμακτήριο

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την εμμηνόπαυση

Μεταβολική Θεραπεία Ασθενειών του Hans Nieper

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την εμμηνόπαυση

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με τριφύλλι

Φυτοθρεπτικά συστατικά που θεραπεύουν τον καρκίνο

Βότανα για την ανακούφιση του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου

Χρήσιμες συμβουλές για τις ανοργασμικές γυναίκες

Το φυτό μαύρος κοχός στη θεραπεία του καρκίνου

www.emedi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ