Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΕναλλακτικές ΘεραπείεςΣυμπληρώματα ΔιατροφήςΧρήσιμες πληροφορίες για τη ρεσβερατρόλη

Χρήσιμες πληροφορίες για τη ρεσβερατρόλη

Print Friendly, PDF & Email

Η ρεσβερατρόλη έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση

Η ρεσβερατρόλη (3,5,4′-τριϋδροξυ-τρανστυλβένιο) είναι ένα στιλβενοειδές, ένας τύπος φυσικής φαινόλης και μία φυτοαλεξίνη που παράγεται από πολλά φυτά σε απόκριση στον τραυματισμό ή όταν το φυτό προσβάλλεται από παθογόνα, όπως βακτήρια ή μύκητες.

Πηγές ρεσβερατρόλης στα τρόφιμα είναι η φλούδα σταφυλιών, βατόμουρων, σμέουρων και βατόμουρων.

Τα συμπληρώματα ρεσβερατρόλης μειώνουν τη συστολική αρτηριακή πίεση. 

Τα συμπληρώματα ρεσβερατρόλης έχουν ισχυρή αντικαρκινική δράση.

Τα συμπληρώματα ρεσβερατρόλης ρυθμίζουν το μεταβολισμό.

Τα συμπληρώματα ρεσβερατρόλης έχουν αντιγηραντική δράση.

Η ρεσβερατρόλη ενεργοποιεί τη σιργτινίνη 1 και την PGC-1α-Peroxisome proliferator-activated receptor gamma coactivator 1-alpha  και επηρεάζει τη λειτουργία των μιτοχονδρίων. Επίσης, υπάρχει αύξηση της δράσης του MnSOD (SOD2)-Superoxide dismutase 2, mitochondrial (SOD2), also known as manganese-dependent superoxide dismutase (MnSOD),  και της δράσης του GPER-G protein-coupled estrogen receptor 1.

Ένας τρόπος χορήγησης ρεσβερατρόλης στους ανθρώπους είναι η υπογλώσσια χορήγηση, δηλαδή χωρίς κατάποση, με άμεση απορρόφηση μέσω ιστών στο εσωτερικό του στόματος. Όταν ένα χιλιοστόγραμμo ρεσβερατρόλης εντός 50 ml διαλύματος 50% αλκοόλης / νερού τοποθετηθεί για ένα λεπτό πριν από την κατάποση, δίνει 37 ng / ml ελεύθερης ρεσβερατρόλης στο πλάσμα δύο λεπτά αργότερα. Αυτό το επίπεδο αμετάβλητης ρεσβερατρόλης στο αίμα μπορεί να επιτευχθεί μόνο με 250 mg ρεσβερατρόλης που λαμβάνεται σε μορφή χαπιού. Ωστόσο, η βιωσιμότητα χορήγησης υπογλωσσίως δεν είναι τόσο υψηλή, λόγω χαμηλής υδατοδιαλυτότητας του μορίου. Για ένα φάρμακο που πρέπει να απορροφηθεί διαβλεννογονικά πρέπει να είναι σε ελεύθερη μορφή ή να μπορεί να διαλυθεί. 

Ενώ το 70% της από του στόματος χορηγούμενης ρεσβερατρόλης απορροφάται, η από του στόματος βιοδιαθεσιμότητα είναι περίπου 0,5% λόγω της εκτεταμένης ηπατικής γλυκουρονιδίωσης και θείωσης. Η ρεσβερατρόλη από το κρασί έχει υψηλότερη βιοδιαθεσιμότητα από την ρεσβερατρόλη σε δισκία. Η ρεσβερατρόλη από του στόματος 500 mg σε διάστημα 13 εβδομάδων ανιχνεύεται στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό και άρα μπορεί να διασχίσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.

Η ρεσβερατρόλη μεταβολίζεται εκτεταμένα στο σώμα, στο ήπαρ και τους πνεύμονες, κυρίως.

Η ρεσβερατρόλη (3,5,4′-τριυδροξυσυλβένιο) είναι ένα στιλβενοειδές, ένα παράγωγο στιλβενίου. Υπάρχει ως δύο γεωμετρικά ισομερή: cis- (Z) και trans- (E). Η trans- και cis-ρεσβερατρόλη μπορεί να είναι είτε ελεύθερες είτε δεσμευμένες στη γλυκόζη. Μετασχηματισμός μπορεί να υποβληθεί με ισομερισμό στην cis-μορφή όταν εκτεθεί σε υπεριώδη ακτινοβολία (φωτοϊσομερισμός). Η υπεριώδης ακτινοβολία στην cis-ρεσβερατρόλη προκαλεί περαιτέρω φωτοχημική αντίδραση, παράγοντας ένα φθορίζον μόριο που ονομάζεται “Resveratrone”.

Η διαρεσβερατρόλη σε μορφή σκόνης είναι σταθερή κάτω από συνθήκες “επιταχυνόμενης σταθερότητας” 75% υγρασία και 40 ° C, παρουσία αέρα. Το trans ισομερές σταθεροποιείται, επίσης, από την παρουσία πρωτεϊνών μεταφοράς. Η περιεκτικότητα σε ρεσβερατρόλη είναι, επίσης, σταθερή στις φλούδες και στα κουκούτσια των σταφυλιών που λαμβάνονται μετά τη ζύμωση και αποθηκεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Η ρεσβερατρόλη παράγεται σε φυτά με τη δράση του ενζύμου, της συνστάσης ρεσβερατρόλης.

Ο μύκητας Botrytis cinerea του αμπελιού είναι ικανός να οξειδώνει τη ρεσβερατρόλη σε μεταβολίτες που εμφανίζουν εξασθενημένες αντιμυκητιακές δραστηριότητες (διμερή ρεσβερατρόλης ρετρυτιζόλη Α, Β και C, ρεσβερατρόλη trans-δεϋδροδιμερές, λεαχινόλη F και παλλιδόλη) Το βακτήριο εδάφους Bacillus cereus μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μετασχηματίσει την ρεσβερατρόλη σε piceid (ρεσβερατρόλη 3-Ο-β-ϋ-γλυκοζίτη). Η ρεσβερατρόλη είναι μια φυτοαλεξίνη που παράγεται από πολλά φυτά όταν μολύνονται από παθογόνα ή βλάπτονται φυσικά με κοπή, σύνθλιψη ή υπεριώδη ακτινοβολία.

Τα φυτά που συνθέτουν ρεσβερατρόλη είναι τα πεύκα, τα αμπέλια σταφυλιών, το κακάο και οι θάμνοι που παράγουν μούρα, όπως βατόμουρα, σμέουρα, βατόμουρα, βακκίνια και άλλα.
Τα επίπεδα ρεσβερατρόλης που υπάρχουν στα τρόφιμα ποικίλλουν σημαντικά, ακόμη και στο ίδιο τρόφιμο από εποχή σε εποχή και από παρτίδα σε παρτίδα.

Οίνος και χυμός σταφυλιών 

Ποτό Resveratrol (mg/150 ml)
Κόκκινο κρασί 0.27 / 0 —2.78
Ροζέ κρασί 0.12 / 5.00e-03—0.29
Άσπρο κρασί 0.04 / 0.00—0.17
Αφρώδης οίνος 9.00e-03 / 8.00e-03 —1.00e-02
Χυμός σταφυλιών 5.08e-03 / 0.00 —1.00e-02

Η σαμπάνια και το ξίδι περιέχουν, επίσης, αξιόλογα επίπεδα ρεσβερατρόλης.

Ο ερυθρός οίνος περιέχει μεταξύ 0,2 και 5,8 mg / l, ανάλογα με την ποικιλία των σταφυλιών. Ο λευκός οίνος έχει πολύ λιγότερη ρεσβερατρόλη, επειδή το κόκκινο κρασί ζυμώνεται με τις φλούδες, επιτρέποντας στο κρασί να εξαγάγει την ρεσβερατρόλη, ενώ ο λευκός οίνος ζυμώνεται μετά την απομάκρυνση της φλούδας. Η σύνθεση του οίνου είναι διαφορετική από εκείνη των σταφυλιών, καθώς, η εκχύλιση ρεσβερατρόλης από τα σταφύλια εξαρτάται από τη διάρκεια της επαφής με τις φλούδες και οι 3-γλυκοσίδες ρεσβερατρόλης υδρολύονται εν μέρει, αποδίδοντας τόσο την trans όσο και την cis ρεσβερατρόλη. 

Τρόφιμα που περιέχουν ρεσβερατρόλη

Τρόφιμο Μερίδα Ολική resveratrol (mg)
     
Φιστίκια (ακατέργαστα)

1 φλιτζάνι

(146 grams)

0.01 – 0.26
Φυστικοβούτυρο 1 φλιτζάνι (258 grams) 0.04 – 0.13
Κόκκινα σταφύλια 1 φλιτζάνι (160 grams) 0.24 – 1.25
Σκόνη κακάο 1 φλιτζάνι (200 grams) 0.28 – 0.46

Τα φιστίκια έχουν περίπου 25% της ρεσβερατρόλης που περιέχεται στο κόκκινο κρασί. Τα αράπικα φιστίκια, ειδικά τα φρέσκα έχουν παρόμοιο περιεχόμενο με τα σταφύλια. Τα βατόμουρα (ειδικά η φλούδα) είναι μια πηγή έως 50 μικρογραμμάρια ρεσβερατρόλης ανά γραμμάριο ξηρού βάρους.

Συμπληρώματα διατροφής με ρεσβερατρόλη

Η ρεσβερατρόλη όταν λαμβάνεται σε καθημερινή βάση βοηθάει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, του εγκεφαλικού επεισοδίου και του καρκίνου και προσφέρει αντιγήρανση.

Τα συμπληρώματα ποικίλουν σε καθαρότητα και μπορούν να περιέχουν  από 50 τοις εκατό έως 99 τοις εκατό resveratrol. 

Για τη θεραπεία του καρκίνου απαιτούνται υψηλότερα επίπεδα ρεσβερατρόλης. Η ρεσβερατρόλη χορηγείται και για τη θεραπεία του μελανώματος.

Για τη νόσο Alzheimer 2 γραμμάρια ρεσβερατρόλης ημερησίως μειώνουν ορισμένους βιοδείκτες της νόσου στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό και το αίμα. Η ρεσβερατρόλη αυξάνει την εγκεφαλική ροή αίματος σε φυσιολογικά άτομα και σε άτομα με διαβήτη. Η ρεσβερατρόλη περιορίζει τις δευτερογενείς βλάβες μετά από ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο ή οξύ τραύμα του εγκεφάλου. Η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού γενικά συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Η ρεσβερατρόλη είναι χρήσιμη για τη θεραπεία για διαβήτη τύπου 2.

Η ρεσβερατρόλη διατηρεί τη νεανικότητα του δέρματος.

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε ρεσβερατρόλη

Συμπληρώματα διατροφής με ρεσβερατρόλη

Διαβάστε, επίσης,

Η καθημερινή διατροφή των καρκινοπαθών

Τροφές φάρμακα για τον καρκίνο

Ποιοι πρέπει να παίρνουν ρεσβερατρόλη

Χρήσιμες πληροφορίες για τα αντιοξειδωτικά

Τα κρητικά βότανα είναι αναγνωρισμένα παγκοσμίως

Χρήσιμες πληροφορίες για τα αντιοξειδωτικά

Τα κρητικά βότανα είναι αναγνωρισμένα παγκοσμίως

Η υψηλή χοληστερίνη μπορεί να καταπολεμηθεί με συμπληρώματα διατροφής

Φυτοθρεπτικά συστατικά που θεραπεύουν τον καρκίνο

Τα καλύτερα τρόφιμα κατά του καρκίνου

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με σταφύλια

Θεραπεία του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως με φυσικά μέσα

Κρέμα αντιγήρανσης με EGF και ρεσβερατρόλη

Το κόκκινο κρασί καίει το λίπος και μειώνει την αρτηριακή πίεση

Προστατέψτε την ακοή σας με κόκκινο κρασί

Οι καλύτερες τροφές για να ρίξετε την κακή χοληστερίνη

Καταπολεμήστε τα γηρατειά

Σταφύλια

Ελλέβορος

Προστατέψτε την υγεία σας με το κόκκινα τρόφιμα

Που ωφελεί το κόκκινο κρασί

Κόλπο για να σταματήσετε την άνοια

Βοηθάει το αλκοόλ στον ύπνο;

www.emedi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστός δακρυϊκός πόρος

Στους ενήλικες ένας κλειστός δακρυϊκός πόρος μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό, μόλυνση ή πιο σπάνια σε όγκο. Όταν έχετε κλειστό δακρυϊκό πόρο, τα δάκρυά σας...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ