Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Άκανθος

Τα οφέλη από την άκανθο στην υγεία

Η άκανθος ή Acanthus spinosus ή Άκανθος ο ακανθωτός ή απέρανος ή απούρανος ή απρινιά ή μουτρούνα ή τσουλακίδα ή μουτσούνα ή τσουλαδίτσα ή μουρτέρα ή απόρακας είναι πολυετές φυτό, 40-90 εκατοστά που μοιάζει με το γαϊδουράγκαθο. Έχει βλαστούς όρθιους, απλούς. Έχει φύλλα 9 εκατοστά σκουροπράσινα και έμμισχα, πτερωτά με αγκαθωτούς οδόντες. Ταξιανθία σε πυκνό στάχυ. Άνθη μεγάλα, επιφυή. Βράκτια αγκαθωτά. Στεφάνη ροδινολευκωπή μέχρι ροδινοπρασινωπή ανοιχτή ή σκούρα με ανώτερο χείλος ακέραιο και κατώτερο τρίλοβο. Τη βρίσκετε στις άκρες των δρόμων, σε ελαιώνες και σε χέρσες εκτάσεις. Ανήκει στην οικογένεια των Ακανθωδών (Acantaceae).

Η Acanthus mollis καλλιεργείται και ως καλλωπιστικό. Είναι πολύ γνωστό φυτό στην Ελλάδα. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο ή με παραφυάδες. Αναπτύσσεται αρκετά, χωρίς πολλές απαιτήσεις.

Χρήσιμα μέρη

Τα φύλλα που μαζεύονται και ξεραίνονται.

Δραστικές ουσίες

Περιέχει ανόργανα άλατα, βλένα, σάκχαρα, πικρές ουσίες και δεψικές ουσίες.

Ιδιότητες και ενδείξεις

Είναι καταπραϋντικό.

Είναι κατάλληλο για τη φυματίωση.

Είναι κατάλληλο για τους σπασμούς.

Χρησιμοποιείται σε κήλη.

Τα φύλλα είναι μαλακτικά.

Είναι ορεκτικό.

Βοηθά στην έκκριση χολής και γι΄αυτό συστήνεται σε προβλήματα γαστρεντερικού και σε δυσπεψία.

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με άκανθο

Τα φύλλα ως κατάπλασμα χρησιμοποιούνται για την περιποίηση και την επούλωση των πληγών.

Το αφέψημα, μια κουταλιά της σούπας ξερά φύλλα που βράζονται σε ένα ποτήρι νερό και σουρώνετε, σε δοσολογία τρεις φορές την ημέρα νηστικοί είναι κατάλληλο για όλες τις ιδιότητες και ενδείξεις του φυτού.

www.emedi.gr

Acanthus mollis

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών

Το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών είναι μια κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί σε γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών είναι μια υπερβολική...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ