Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΔιαγνωστικές εξετάσειςΤεστ ούρων για διάγνωση του ρυθμού γήρανσης

Τεστ ούρων για διάγνωση του ρυθμού γήρανσης

Τα ούρα μπορούν να δώσουν διάγνωση για το πώς γερνάει το σώμα μας

Μια ουσία που υποδηλώνει οξειδωτική βλάβη αυξάνεται στα ούρα, καθώς οι άνθρωποι γερνούν.

Περιοδικό Frontiers in Aging Neuroscience

Ένας εύκολος τρόπος εύκολης μέτρησης των επιπέδων ενός δείκτη γήρανσης σε δείγματα ανθρώπινων ούρων.

Πολλοί άνθρωποι φαίνονται νέοι για την ηλικία τους.

Ακόμη και στο ίδιο άτομο, διαφορετικά μέρη του σώματος μπορούν να γερνούν με διαφορετικές ταχύτητες. 

Η χρονολογική ηλικία και η βιολογική ηλικία μπορούν να καταμετρηθούν!

Ποια είναι η ηλικία και η διάρκεια ζωής και η κατάσταση της γενικής σας υγείας;

Ο νέος δείκτης παρέχει μια μέθοδο μέτρησης της βιολογικής ηλικίας του οργανισμού αντί της χρονολογικής ηλικίας. Αυτό βοηθάει στην πρόβλεψη του κινδύνου ανάπτυξης ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, ακόμα και του κινδύνου θανάτου.

Η κατανόηση της βιολογικής ηλικίας μπορεί ακόμα να βελτιώσει την υγεία μας. Για παράδειγμα, η ηλικία της καρδιάς, μετρούμενη με τη χρήση παραμέτρων, όπως η αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη, είναι σε θέση να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Ενώ, όλοι όσοι γεννήθηκαν το ίδιο έτος έχουν την ίδια χρονολογική ηλικία, τα σώματα διαφορετικών ατόμων γερνούν με διαφορετικούς ρυθμούς. Αυτό σημαίνει ότι, αν και ο κίνδυνος πολλών ασθενειών αυξάνεται με την ηλικία, ο δεσμός μεταξύ της ηλικίας μας σε έτη και της υγείας και της διάρκειας ζωής μας είναι άγνωστος. Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν μακρά ζωή, σχετικά απαλλαγμένοι από ασθένειες, ενώ άλλοι υποφέρουν από κάποια χρόνια ασθένεια και έχουν κίνδυνο για πρόωρο θάνατο.

Έτσι, εάν η ηλικία μας σε χρόνια δεν είναι ο πιο αξιόπιστος δείκτης γήρανσης στο σώμα μας, ποιος είναι αυτός ο δείκτης;

Κατά τη φυσιολογική γήρανση τα κύτταρα μας συσσωρεύουν τις βλάβες με την πάροδο του χρόνου. Ο ρυθμός αυτής της κυτταρικής βλάβης μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο και μπορεί να υπαγορεύεται από τη γενετική, τον τρόπο ζωής και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε.

Αυτή η κυτταρική βλάβη μπορεί να είναι μια ακριβέστερη ένδειξη της βιολογικής μας ηλικίας από τον αριθμό των ετών από τη γέννησή μας.

Η εύρεση ενός τρόπου μέτρησης της βιολογικής ηλικίας μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη του κινδύνου ανάπτυξης μιας ασθένειας που σχετίζεται με την ηλικία. Πρέπει, επίσης, να είμαστε σε θέση να μετρήσουμε τη βιολογική ηλικία για να μάθουμε αν οι θεραπείες για την επιβράδυνση της γήρανσης  είναι αποτελεσματικές.

Ένας μηχανισμός που πιστεύεται ότι στηρίζεται στη βιολογική γήρανση περιλαμβάνει ένα μόριο ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή μας – το οξυγόνο – με τη δημιουργία ελεύθερων ριζών που προκαλούν πρόωρη γήρανση. Τα παραπροϊόντα οξυγόνου  παράγονται κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού μεταβολισμού και μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτική βλάβη σε βιομόρια και σε κύτταρα, όπως το DNA και το RNA. Καθώς μεγαλώνουμε, υποφέρουμε από αυξανόμενη οξειδωτική βλάβη και έτσι τα επίπεδα των οξειδωτικών δεικτών αυξάνονται στο σώμα μας.

Ένας τέτοιος δείκτης, είναι η 8-οξο-7,8-διυδρογουανοσίνη ή 8-oxoGsn που προκύπτει από την οξείδωση ενός κρίσιμου μορίου στα κύτταρα μας που ονομάζεται RNA. Τα επίπεδα 8-oxoGsn αυξάνονται στα ούρα με την ηλικία. Υπάρχει μια εξαρτώμενη από την ηλικία αύξηση της 8-oxoGsn στα ούρα με την αύξηση της ηλικίας σε άτομα 21 ετών και άνω κι έτσι η μέτρηση του 8-oxoGsn στα ούρα είναι ένας νέος δείκτη γήρανσης. Τα επίπεδα του 8-oxoGsn είναι περίπου τα ίδια μεταξύ ανδρών και γυναικών, εκτός από τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, οι οποίες έχουν υψηλότερα επίπεδα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη μείωση των επιπέδων οιστρογόνων που συμβαίνει κατά την εμμηνόπαυση, καθώς τα οιστρογόνα είναι γνωστό ότι έχουν αντιοξειδωτικές επιδράσεις.

Το 8-oxoGsn στα ούρα αντικατοπτρίζει την πραγματική κατάσταση του σώματός μας καλύτερα από τη χρονολογική ηλικία μας και μπορεί να μας βοηθήσει να προβλέψουμε τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία.

Τα καλύτερα συμπληρώματα για αντιγήρανση

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα για αντιγήρανση

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Εσείς τι ηλικία έχετε;

To τεστ που δείχνει πόσο και πώς θα ζήσετε

Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για το ενδοκρινικό σύστημα και τον μεταβολισμό

Έλεγχος της ισορροπίας του ανοσοποιητικού συστήματος

Σημεία έλλειψης βιταμινών και μετάλλων

Ρυθμίστε τις ορμόνες σας για να φτιάξετε τη διάθεσή σας

Πώς το χρόνιο στρες σας εμποδίζει να αδυνατίσετε

Λίγα λεπτά αρκούν για την υγεία

Τα καλύτερα κόλπα για να παραμείνετε νέοι

To τεστ που δείχνει πόσο και πώς θα ζήσετε

Πολυβιταμίνες για αντιγήρανση

Μπορεί η αυξητική ορμόνη να επιβραδύνει την γήρανση;

Μπείτε σε πρόγραμμα αντιγήρανσης τώρα

Οι στατίνες σας κόβουν χρόνια ζωής

Πώς να ζήσετε μέχρι τα βαθιά γεράματα

Διμεθυλαμινοαιθανόλη για αντιγήρανση

Να τρώμε ή να μην τρώμε για να μην γεράσουμε;

Η έλλειψη αργινίνης υπεύθυνη για το Alzheimer

Κοκτέιλ φαρμάκων επιβραδύνει τη γήρανση

Αλλαγές στον ηλικιωμένο

Πώς η έλλειψη μαγνησίου προκαλεί πρόωρη γήρανση

www.emedi.gr

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς να διατηρήσετε την υγεία του λεμφικού σας συστήματος

Πώς να διατηρήσετε την υγεία του λεμφικού σας συστήματος. Φροντίστε την υγεία του λεμφικού σας συστήματος και παραμείνετε υγιείς Παρόμοια με τον τρόπο με τον...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ