Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022
ΑρχικήΗ κατάθλιψη συνδέεται με το κοιλιακό λίπος
Array

Η κατάθλιψη συνδέεται με το κοιλιακό λίπος

Η πιο κοινή διαταραχή της ψυχικής υγείας, η κατάθλιψη, συνδέεται με το κοιλιακό λίπος

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι υπάρχει μια σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και των συχνότερων ψυχικών διαταραχών. Το πραγματικό ερώτημα είναι εάν η σχέση τους είναι αμοιβαία.

Η κατανομή του κοιλιακού λίπους (όπως μετράται με τη σχέση μέσης-ισχίου) φαίνεται να αποτελεί βασικό στοιχείο στη σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και κατάθλιψης.

Γνωρίζουμε ότι οι διαφορές στην κατανομή του λίπους μεταξύ των υπέρβαρων και παχύσαρκων ανδρών και γυναικών συνδέονται με τον καρδιομεταβολικό κίνδυνο.

Αλλά τι γίνεται με την ψυχική υγεία;

Ένας μεγάλος αριθμός ασθενών με ψυχικές ασθένειες είναι παχύσαρκοι σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) είναι σχεδόν διπλάσιος σε αυτούς τους ασθενείς.

Το άγχος είναι μία από τις συνηθέστερες διαταραχές της ψυχικής υγείας και είναι πιο πιθανό να επηρεάσει τις γυναίκες, ιδιαίτερα τις γυναίκες μέσης ηλικίας. Αν και το άγχος μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες, μια νέα μελέτη δείχνει ότι η ποσότητα του κοιλιακού λίπους που έχει μια γυναίκα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες ανάπτυξης άγχους. 

Περιοδικό Menopause.

Το στρες μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της διαμέτρου της μέσης. Η αναλογία μέσης-ισχίου έχει αποδειχθεί ότι είναι ο δείκτης που αξιολογεί καλύτερα τον καρδιομεταβολικό κίνδυνο. Ο λόγος αυτός δείχνει την κατανομή λίπους στο σώμα σας. Όσο πιο μεγάλος είναι ο λόγος αυτός, τόσο πιο πολύ λίπος συσσωρεύεται στο πάνω μέρος του σώματός σας και τόσο μεγαλύτεροι οι κίνδυνοι για την υγεία σας. Αυξημένος κίνδυνος προκύπτει όταν ο λόγος μέσης-ισχίων είναι μεγαλύτερος από 1,020. Ωστόσο, και η απλή μέτρηση της περιμέτρου της μέσης, σας δίνει ανάλογες πληροφορίες. Αυξημένος κίνδυνος προκύπτει όταν η περίμετρος της μέσης είναι πάνω από 119,8 εκατοστά.

Μια γενική κατευθυντήρια γραμμή είναι ότι μια γυναίκα θεωρείται παχύσαρκος αν η μέση της είναι σε μέγεθος μεγαλύτερη από το ήμισυ του ύψους της.

Υπάρχει σύνδεση μεταξύ σχέσης μέσης και άγχους σε γυναίκες μέσης ηλικίας: το 58% του πληθυσμού της μελέτης είναι μεταεμμηνοπαυσιακό και το 61,3% έχει άγχος. Αυτές οι γυναίκες στο μέσο και το ανώτερο τρίτο των αναλογιών μέσης προς ύψος είναι πολύ πιο πιθανό να έχουν άγχος.

Το άγχος είναι ανησυχητικό διότι συνδέεται με καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, προβλήματα θυρεοειδούς, αναπνευστικές διαταραχές και κατάχρηση φαρμάκων, μεταξύ άλλων τεκμηριωμένων ιατρικών προβλημάτων. Η αύξηση της συχνότητας του άγχους στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της μέσης ζωής, είναι κατά ένα μέρος αποτέλεσμα των μειωμένων επιπέδων οιστρογόνων, που έχουν νευροπροστατευτικό ρόλο. Οι αλλαγές των ορμονών εμπλέκονται στην ανάπτυξη τόσο της ανησυχίας όσο και της κοιλιακής παχυσαρκίας, λόγω των ρόλων τους στον εγκέφαλο, καθώς και στην κατανομή του λίπους.

Ο δείκτης μέσης και ύψους είναι ένας καλός δείκτης για την αξιολόγηση των ασθενών με άγχος.

Αλλά και η λιποδιάλυση που μικραίνει το δείκτη μέσης και ύψους θεραπεύει το άγχος.

by Savvi Diet
Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Το τεστ της μέσης

Αποκαταστήστε την οξεοβασική ισορροπία στο σώμα σας για καλή υγεία

Που είναι το λίπος σας αποθηκευμένο;

Οξέωση

Διατροφή για να διατηρήσετε την οξεοβασική ισορροπία στο σώμα σας

Που κάνει καλό το εκχύλισμα κανέλας

Αν έχετε κίνδυνο για καρκίνο στο συκώτι

Το τοπικό πάχος μπορεί να καταπολεμηθεί

Κάψτε το λίπος σας τρώγοντας

Μετατροπή του κακού λίπους σε καλό

Μετατροπή του λίπους

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δυστονία

Η δυστονία είναι μια διαταραχή της κίνησης που χαρακτηρίζεται από μη φυσιολογικές παρατεταμένες ή διακοπτόμενες μυϊκές συσπάσεις. Η δυστονία είναι μια κινητική διαταραχή που προκαλεί...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ