Το σύνδρομο αντανακλαστικής συμπαθητικής δυστροφίας είναι μια διαταραχή ενός τμήματος του σώματος, συνήθως, των χεριών ή των ποδιών
Το σύνδρομο Steinbrocker ή σύνδρομο αντανακλαστικής συμπαθητικής δυστροφίας ή στεφανιαίο-ωμοπλατιαίο σύνδρομο ή μετεφραγματική σκληροδακτυλία ή σύνθετο σύνδρομο περιφερειακού πόνου ή σύνδρομο αντανακλαστικής συμπαθητικής δυστροφίας ή καυσαλγίας ή αντανακλαστική νευροαγγειακή δυστροφία είναι μια διαταραχή ενός τμήματος του σώματος, συνήθως των χεριών ή των ποδιών, που εκδηλώνεται ως πόνος, οίδημα, περιορισμένη εμβέλεια κίνησης και αλλαγές στο δέρμα και στα οστά. Μπορεί αρχικά να επηρεάσει ένα άκρο και στη συνέχεια να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα. Το 35% των θιγόμενων ατόμων αναφέρουν συμπτώματα σε ολόκληρο το σώμα τους.
Το σύνδρομο ώμου-χείρας ή χειρός είναι πόνος και δυσκαμψία του ώμου με μαλακό οίδημα, καθώς και πόνος στο ομόπλευρο χέρι, που συνήθως, εμφανίζεται κατόπιν εμφράγματος του μυοκαρδίου.
Το CRPS μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία με μέση ηλικία διάγνωσης τα 42 έτη. Επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Ωστόσο, το CRPS είναι τρεις φορές πιο συχνό στις γυναίκες από τους άνδρες. Το CRPS επηρεάζει τόσο τους ενήλικες όσο και τα παιδιά και ο αριθμός των αναφερόμενων περιπτώσεων CRPS μεταξύ εφήβων και νεαρών ενηλίκων αυξάνεται. Εμφανίζεται και σε ζώα, όπως οι αγελάδες.
Η πορεία είναι χρόνια με οξείες εξάρσεις.
Υπάρχουν πολλά ονόματα για αυτήν την ασθένεια, καθώς και δύο υπότυποι.
Ο τύπος Ι (ονομάζεται, επίσης, αντανακλαστική συμπαθητική δυστροφία) και αναφέρεται ως CRPS-Complex regional pain syndrome χωρίς να υπάρχει απόδειξη ειδικού τραυματισμού ενός περιφερικού νεύρου.
Ο τύπος II αναφέρεται όταν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για τραυματισμό νεύρου.
Η αιτία του CRPS είναι άγνωστη. Αυτό συμβαίνει συνήθως μετά από τραυματισμό της περιοχής, όπως κάταγμα ή μετά από χειρουργική επέμβαση. Προτείνεται ότι η φλεγμονή και η αλλοίωση της αντίληψης του πόνου στο κεντρικό νευρικό σύστημα παίζουν σημαντικό ρόλο. Έχει προταθεί ότι ο επίμονος πόνος και η αντίληψη των μη επώδυνων ερεθισμάτων ως επώδυνων μπορεί να προκληθούν από φλεγμονώδη μόρια (IL-1, IL2, TNF-α) και νευροπεπτίδια (ουσία Ρ) που απελευθερώνονται από τα περιφερειακά νεύρα. Αυτή η απελευθέρωση μπορεί να προκληθεί από ακατάλληλη διασταυρούμενη αλληλεπίδραση μεταξύ αισθητήριων και κινητικών ινών στην περιοχή. Το CRPS δεν πιστεύεται ότι προκαλείται από ψυχολογικούς παράγοντες, αλλά ο πόνος μπορεί να προκαλέσει ψυχολογικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη.
Υπάρχει συχνά μειωμένη κοινωνική και επαγγελματική λειτουργία.
Η θεραπεία περιλαμβάνει φάρμακα, σωματική και επαγγελματική θεραπεία, ψυχολογικές θεραπείες και νευροδιαμόρφωση.
Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα είναι συχνά μη ικανοποιητικά, ειδικά εάν η θεραπεία καθυστερήσει.
Σοβαρό CRPS του δεξιού βραχίονα
Το CRPS είναι ορατό στα χέρια και τους καρπούς.
Τα κλινικά χαρακτηριστικά του CRPS έχουν βρεθεί ότι είναι φλεγμονή που προκύπτει από την απελευθέρωση ορισμένων προφλεγμονωδών χημικών σημάτων από τα νεύρα, οι ευαισθητοποιημένοι νευρικοί υποδοχείς που στέλνουν σήματα πόνου στον εγκέφαλο, η δυσλειτουργία της ικανότητας των τοπικών αιμοφόρων αγγείων να συστέλλονται και να διαστέλλονται κατάλληλα, και η δυσπροσαρμοσμένη νευροπλαστικότητα.
Τα σημεία και τα συμπτώματα του CRPS, συνήθως, αρχικά εκδηλώνονται κοντά στο σημείο της (συνήθως, δευτερεύουσας) βλάβης. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι ο πόνος, το κάψιμο, οι μαχαιριές και η αίσθηση σύσφιξης. Η μετακίνηση ή το άγγιγμα του άκρου είναι συχνά επώδυνη. Ο ασθενής μπορεί, επίσης, να παρουσιάσει μυϊκούς σπασμούς, τοπικό οίδημα, εξαιρετική ευαισθησία στον αέρα και στο νερό, στην αφή και στις δονήσεις. ασυνήθιστα αυξημένη εφίδρωση. αλλαγές στη θερμοκρασία του δέρματος (συνήθως, στο ζεστό, αλλά και στο κρύο) και στο χρώμα (έντονο κόκκινο ή κοκκινωπό ιώδες), μαλάκυνση και αραίωση των οστών, ευαισθησία ή δυσκαμψία, αλλαγές στην ανάπτυξη των νυχιών και των τριχών ή / και περιορισμένη ή οδυνηρή κίνηση. Πτώσεις από λιποθυμία αναφέρονται σπάνια, όπως και τα οπτικά προβλήματα. Τα συμπτώματα του CRPS ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα και τη διάρκεια. Δεδομένου ότι το CRPS είναι ένα συστηματικό πρόβλημα, πιθανώς οποιοδήποτε όργανο μπορεί να επηρεαστεί.
Ο πόνος του CRPS είναι συνεχής αν και ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα. Είναι ευρέως αποδεκτό ότι μπορεί να αυξηθεί από το συναισθηματικό ή σωματικό άγχος.
Οι ασθενείς με σύνδρομο αντανακλαστικής συμπαθητικής δυστροφίας έχουν έναν από τους τρεις ακόλουθους τύπους εξέλιξης της νόσου:
Στάδιο 1. Σοβαρός, καυστικός πόνος στο σημείο της βλάβης, μυϊκοί σπασμοί, δυσκαμψία αρθρώσεων, περιορισμένη κινητικότητα, ταχεία ανάπτυξη τριχών και νυχιών και αγγειόσπασμος. Ο αγγειόσπασμος είναι αυτός που προκαλεί τις αλλαγές στο χρώμα και τη θερμοκρασία του δέρματος. Ορισμένοι μπορεί να έχουν υπεριδρωσία (αυξημένη εφίδρωση). Σε ήπιες περιπτώσεις το στάδιο αυτό διαρκεί λίγες εβδομάδες, στις οποίες μπορεί να υποχωρήσει αυτόματα ή να ανταποκριθεί ταχέως στη θεραπεία (φυσιοθεραπεία ειδική για τον πόνο).
Στάδιο 2. Χαρακτηρίζεται από πιο έντονο πόνο. Το οίδημα εξαπλώνεται, η τριχοφυΐα μειώνεται, τα νύχια γίνονται εύθραυστα, έχουν αυλάκια και στίγματα, η οστεοπόρωση γίνεται σοβαρή και διάχυτη, οι αρθρώσεις πρήζονται και οι μύες ατροφούν.
Στάδιο 3. Χαρακτηρίζεται από μη αναστρέψιμες μεταβολές στο δέρμα και τα οστά, ενώ ο πόνος καθίσταται δυνατός και μπορεί να αφορά ολόκληρο το άκρο. Υπάρχει έντονη μυϊκή ατροφία, σοβαρή περιορισμένη κινητικότητα της πληγείσας περιοχής και συσπάσεις των τενόντων του φλοιού (συσπάσεις των μυών και των τενόντων που λυγίζουν τους αρθρώσεις). Περιστασιακά, το άκρο μετατοπίζεται από τη φυσιολογική του θέση και ο βαθμός μαλάκυνσης και αραίωσης των οστών είναι πιο μεγάλος.
Αίτια συνδρόμου αντανακλαστικής συμπαθητικής δυστροφίας
Το 2-5% των ατόμων με τραυματισμό περιφερικών νεύρων και το 13-70% των ασθενών με ημιπληγία (παράλυση μιας πλευράς του σώματος) θα αναπτύξουν CRPS. Επιπλέον, μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα συνδέεται στατιστικά με την αντανακλαστική συμπαθητική δυστροφία. Αυτό οφείλεται στην ενίσχυση της συμπαθητικής δραστηριότητας, της αγγειοσυστολής ή από κάποιον άλλο άγνωστο μηχανισμό που σχετίζεται με νευροδιαβιβαστές. Το 7% των ατόμων που έχουν CRPS σε ένα άκρο αργότερα το αναπτύσσουν και σε άλλο άκρο.
Αντανακλαστική διέγερση του συμπαθητικού
Αγγειακό Εγκεφαλικό επεισόδιο
Έμφραγμα μυοκαρδίου
Τραυματισμός του άνω άκρου
Παθοφυσιολογία συνδρόμου αντανακλαστικής συμπαθητικής δυστροφίας
Το σύνδρομο σύνθετου περιφερειακού πόνου είναι μία πολυπαραγοντική διαταραχή με κλινικά χαρακτηριστικά νευρογενούς φλεγμονής (οίδημα στο κεντρικό νευρικό σύστημα), ευαισθητοποίηση από την αλωπεκία (που προκαλεί εξαιρετική ευαισθησία ή αλλοδυνία), αγγειοκινητική δυσλειτουργία (προβλήματα ροής αίματος που προκαλούν οίδημα και αποχρωματισμό) και δυσπροσαρμοσμένη νευροπλαστικότητα, όπου ο εγκέφαλος αλλάζει και προσαρμόζεται στα σταθερά σήματα πόνου. Το CRPS είναι το αποτέλεσμα μιας παρεκκλίνουσας απάντησης στον τραυματισμό των ιστών. Η υποκείμενη νευρωνική μήτρα του CRPS θεωρείται ότι περιλαμβάνει τη γνωστική και την κινητική, καθώς και την αλγοριθμική επεξεργασία. Η διέγερση με λύγισμα ενός άκρου που πάσχει από CRPS είναι επώδυνη (μηχανική υπεραλγησία) και δείχνει μια «σημαντικά αυξημένη ενεργοποίηση» όχι μόνο του S1 φλοιού (αντίπλευρου), των S2 (διμερών) περιοχών και της νησίδας (διμερής), αλλά και των συνεταιριστικών σωματοαισθητικών φλοιών αντίθετα, των μετωπιαίων φλοιών και τμημάτων του πρόσθιου φλοιού του κόλπου. Φαίνεται ότι υπάρχει μειωμένη εκροή του Συμπαθητικού Νευρικού Συστήματος, τουλάχιστον στην πληγείσα περιοχή (αν και μπορεί να υπάρξει συμπαθητική προσαγωγός σύζευξη). Η παράλυση (η αυξημένη αίσθηση του πόνου με το χρόνο) και η ευαισθητοποίηση του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ) είναι βασικές νευρολογικές διεργασίες που φαίνεται να εμπλέκονται στην επαγωγή και συντήρηση του CRPS.
Υπάρχουν αναμφισβήτητες ενδείξεις ότι ο υποδοχέας N-methyl-D-aspartate (NMDA) έχει σημαντική συμμετοχή στη διαδικασία ευαισθητοποίησης του ΚΝΣ. Τα αυξημένα επίπεδα του γλουταμικού οξέος του ΚΝΣ προάγουν την ευαισθητοποίηση του ΚΝΣ. Υποδοχείς NMDA υπάρχουν και στα περιφερικά νεύρα. Επειδή οι ανοσολογικές λειτουργίες μπορούν να διαμορφώσουν τη φυσιολογία του ΚΝΣ, μια ποικιλία ανοσοποιητικών διεργασιών μπορεί να συμβάλει στην αρχική ανάπτυξη και διατήρηση της περιφερειακής και κεντρικής ευαισθητοποίησης, Περαιτέρω, η απελευθέρωση κυτοκινών που σχετίζονται με τραύματα, η υπερβολική νευρογενής φλεγμονή, η συμπαθητική προσαγωγική σύζευξη, η παθολογία των αδρενεργικών υποδοχέων, η ενεργοποίηση των νευρογλοιακών κυττάρων, η αναμόρφωση των φλοιών, η οξειδωτική βλάβη (π.χ. από ελεύθερες ρίζες) είναι όλες οι έννοιες που εμπλέκονται στην παθοφυσιολογία του CRPS.
Διάγνωση συνδρόμου αντανακλαστικής συμπαθητικής δυστροφίας
Οι τύποι CRPS I και II έχουν τα ίδια διαγνωστικά κριτήρια.
Ο αυτόματος πόνος ή η αλλοδυνία (ο πόνος που προκύπτει από ένα ερέθισμα που κανονικά δεν προκαλεί πόνο, όπως ελαφρύ άγγιγμα του δέρματος) δεν περιορίζεται στην επικράτεια ενός περιφερικού νεύρου και είναι δυσανάλογος σε σχέση με το κίνητρο.
Υπάρχει ιστορικό οιδήματος, ανώμαλης ροής αίματος του δέρματος ή ανώμαλη εφίδρωση στην περιοχή του πόνου.
Οι δύο τύποι διαφέρουν μόνο ως προς τη φύση του γεγονότος διέγερσης. Το CRPS τύπου I αναπτύσσεται μετά από ένα αρχικό βλαπτικό συμβάν που μπορεί ή όχι να ήταν τραυματικό, ενώ το CRPS τύπου II αναπτύσσεται μετά από τραυματισμό του νεύρου.
Το CRPS διαγιγνώσκεται, κυρίως, μέσω της παρατήρησης των συμπτωμάτων. Ωστόσο, η θερμογραφία, οι δοκιμασίες ιδρώτα, οι ακτίνες Χ, οι ηλεκτροδιαγνωστικές εξετάσεις και τα συμπαθητικά μπλοκ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επιβεβαίωση της διαταραχής. Η διάγνωση περιπλέκεται από το γεγονός ότι ορισμένοι ασθενείς βελτιώνονται χωρίς θεραπεία. Μια καθυστέρηση στη διάγνωση και / ή τη θεραπεία αυτού του συνδρόμου μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα. Η έγκαιρη αναγνώριση και η άμεση θεραπεία παρέχουν τη μεγαλύτερη ευκαιρία για ανάκαμψη.
Τα διαγνωστικά κριτήρια για το περίπλοκο σύνδρομο περιφερειακού πόνου τύπου I (CRPS I) (RSDS):
Η παρουσία ενός βλαπτικού συμβάντος έναρξης ή μιας αιτίας ακινητοποίησης
Ο συνεχιζόμενος πόνος, η αλλοδυνία (η αντίληψη του πόνου από ένα μη ωφέλιμο ερέθισμα) ή η υπεραλγησία (υπερβολική αίσθηση του πόνου) είναι δυσανάλογα
Οίδημα, αλλαγές στη ροή αίματος του δέρματος ή μη φυσιολογική δραστηριότητα στην περιοχή του πόνου
Τα διαγνωστικά κριτήρια για το περίπλοκο σύνδρομο περιφερειακού πόνου τύπου IΙ (CRPS IΙ) (RSDS):
Η παρουσία συνεχιζόμενου πόνου, αλλοδυνίας ή υπεραλγησίας μετά από τραυματισμό του νεύρου, που δεν περιορίζεται κατ ‘ανάγκη στην κατανομή του τραυματισμένου νεύρου
Οίδημα, αλλαγές στη ροή αίματος του δέρματος ή μη φυσιολογική δραστηριότητα στην περιοχή του πόνου
Θερμογραφία
Επί του παρόντος, οι καθιερωμένες εμπειρικές ενδείξεις υποδηλώνουν την αποτελεσματικότητα της θερμογραφίας ως αξιόπιστου εργαλείου για τη διάγνωση CRPS. Παρόλο που το CRPS μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να οδηγήσει σε μετρήσιμη μεταβολή της ροής του αίματος σε ολόκληρη την περιοχή που έχει πληγεί, πολλοί άλλοι παράγοντες μπορούν, επίσης, να συμβάλουν σε μια τροποποιημένη θερμογραφική ανάγνωση, όπως το κάπνισμα, η χρήση ορισμένων λοσιόν του δέρματος και ο τραυματισμός στην περιοχή. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε υπερηχογραφική θερμογραφική εξέταση πρέπει να συμμορφώνονται με ειδικούς περιορισμούς σχετικά με τη χρήση ορισμένων αγγειοσυσπαστικών (δηλαδή νικοτίνης και καφεΐνης), λοσιόν του δέρματος, φυσικοθεραπεία και άλλες διαγνωστικές διαδικασίες στις ημέρες πριν από την εξέταση. Μπορεί, επίσης, να απαιτείται από τους ασθενείς να διακόψουν ορισμένα φάρμακα για τον πόνο και τους συμπαθητικούς αποκλειστές. Η θερμογραφία γίνεται σε δωμάτιο σταθερής θερμοκρασίας 16-20 ° C, με φαρδιά άνετα ρούχα, για περίπου είκοσι λεπτά. Ένας τεχνικός παίρνει έπειτα τις εικόνες υπέρυθρων τόσο των προσβεβλημένων όσο και των μη προσβεβλημένων άκρων του ασθενούς, καθώς και εικόνες αναφοράς άλλων τμημάτων του σώματος του ασθενούς, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου, της άνω πλάτης και της κάτω πλάτης. Μετά τη λήψη μιας σειράς εικόνων βασικής γραμμής, ορισμένα εργαστήρια απαιτούν περαιτέρω από τον ασθενή να υποβληθεί σε έλεγχο ψυχρού ύδατος με αυτόνομο λειτουργικό στρες για να αξιολογηθεί η λειτουργία του περιφερειακού αγγειοσυσταλτικού αντανακλαστικού του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Αυτό γίνεται με την τοποθέτηση του ανεπαρκούς άκρου του ασθενούς σε λουτρό ψυχρού ύδατος (περίπου 20 ° C) για πέντε λεπτά κατά τη συλλογή εικόνων. Σε ένα φυσιολογικό, άθικτο, αυτόνομο νευρικό σύστημα, το πληγωμένο άκρο ενός ασθενούς θα γίνει ψυχρότερο. Αντίστροφα, η θέρμανση ενός προσβεβλημένου άκρου μπορεί να υποδεικνύει μια διαταραχή της φυσιολογικής λειτουργίας της αγγειοσυσταλτικής λειτουργίας του σώματος, η οποία υποδηλώνει το υποκείμενο CRPS.
Απεικονιστικές εξετάσεις
Οι απλές ακτινογραφίες, η μέτρηση οστικής πυκνότητας και η απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI) δείχνουν παθολογική οστεοπόρωση (μετα-τραυματική οστεοπόρωση), η οποία μπορεί να οφείλεται σε αχρησία του προσβεβλημένου άκρου. Η οστεοπόρωση μπορεί να ανιχνευθεί μέσω της απεικόνισης των ακτίνων Χ ήδη δύο εβδομάδες μετά την εμφάνιση του CRPS. Η μέτρηση οστικής πυκνότητας του προσβεβλημένου άκρου μπορεί να ανιχνεύσει αυτές τις αλλαγές ακόμα πιο γρήγορα και μπορεί σχεδόν να επιβεβαιώσει την ασθένεια.
Ηλεκτροδιαγνωστικές δοκιμές
Οι ηλεκτρομυογραφία (EMG) και οι μελέτες ασκήσεως των νεύρων είναι σημαντικές βοηθητικές δοκιμές στο CRPS επειδή είναι από τις πιο αξιόπιστες μεθόδους ανίχνευσης τραυματισμού των νεύρων. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μία από τις κύριες μεθόδους για να γίνει διάκριση μεταξύ CRPS I & II, οι οποίες διαφέρουν με βάση εάν υπάρχουν ενδείξεις πραγματικής βλάβης των νεύρων.
Το CRPS είναι μια διάγνωση αποκλεισμού, η οποία απαιτεί να μην υπάρχει άλλη διάγνωση που να εξηγεί τα συμπτώματα του ασθενούς. Αυτό είναι πολύ σημαντικό να υπογραμμιστεί, γιατί διαφορετικά οι ασθενείς μπορούν να λάβουν μία λανθασμένη διάγνωση CRPS, όταν έχουν στην πραγματικότητα μια θεραπεύσιμη κατάσταση. Ένα παράδειγμα είναι το σοβαρό σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, το οποίο συχνά παρουσιάζεται με πολύ παρόμοιο τρόπο με το CRPS. Σε αντίθεση με το CRPS, το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μπορεί συχνά να διορθωθεί με χειρουργική επέμβαση προκειμένου να ανακουφιστεί ο πόνος και να αποφευχθεί η μόνιμη βλάβη και δυσπλασία του νεύρου.
Το EMG γίνεται με τη χρήση μιας μικροσκοπικής βελόνας που εισάγεται σε συγκεκριμένους μυς για να ελέγξει τη σχετική μυϊκή και νευρική λειτουργία. Και το EMG & τα προκλητά δυναμικά νεύρων γίνονται με ήπιες κρούσεις. Σε σοβαρή αλλοδυνία, ίσως, να μην πρέπει να γίνουν για να μην ταλαιπωρηθεί ο ασθενής.
Ταξινόμηση συνδρόμου αντανακλαστικής συμπαθητικής δυστροφίας
Ο τύπος Ι, γνωστός ως αντανακλαστική συμπαθητική δυστροφία (RSD), ατροφία του Sudeck ή αλγονευδροδυστροφία, δεν εμφανίζει εμφανείς αλλοιώσεις των νεύρων. Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με CRPS έχουν αυτόν τον τύπο.
Ο τύπος ΙΙ, γνωστός ως καυσαλγία, έχει ενδείξεις προφανών νευρικών βλαβών.
Οι ασθενείς ταξινομούνται συχνά σε δύο ομάδες με βάση τη θερμοκρασία: “ζεστό” και “κρύο”. Η πλειοψηφία των ασθενών (περίπου το 70%) έχει τον “ζεστό” τύπο, ο οποίος λέγεται ότι είναι η οξεία μορφή CRPS. Ο κρύος τύπος CRPS είναι χρόνια μορφή CRPS και σχετίζεται με αυξημένη συμμετοχή του κεντρικού νευρικού συστήματος και υψηλότερη επικράτηση της δυστονίας. Η πρόγνωση δεν είναι ευνοϊκή για τους ασθενείς με κρύο CRPS.
Πρόληψη συνδρόμου αντανακλαστικής συμπαθητικής δυστροφίας
Η βιταμίνη C μπορεί να είναι χρήσιμη στην πρόληψη του συνδρόμου, ώμου-χειρός μετά από κάταγμα του αντιβραχίου.
Θεραπεία συνδρόμου αντανακλαστικής συμπαθητικής δυστροφίας
Οι παρεμβάσεις φυσικής θεραπείας περιλαμβάνουν τη διέγερση μέσω του δέρματος, τη βαθμιαία απευαισθητοποίηση, το μασάζ και τη φυσιοθεραπεία και την υδροθεραπεία.
Θεραπεία καθρέφτη
Η θεραπεία χρησιμοποιεί έναν καθρέφτη για να δημιουργήσει μια αντανάκλαση του άκρου, έτσι ώστε ο ασθενής να πιστεύει ότι κοιτάζει το πληγέν άκρο. Η κίνηση αυτού του αντικατοπτρισμένου άκρου εκτελείται έτσι ώστε να φαίνεται στον ασθενή σαν να εκτελεί κίνηση με το πληγέν άκρο, για να ελαττώνεται ο πόνος. Η θεραπεία με καθρέφτη είναι επωφελής στο πρώιμο CRPS και κυρίως σε CRPS-1.
Από φάρμακα γίνεται χρήση αναλγητικών, από του στόματος και ενέσεων στερεοειδών, διφωσφονικών, καλσιτονίνης και κεταμίνης.
Η δημιουργία νευρικών μπλοκ με γουανεθιδίνη και ο αποκλεισμός του αστεροειδούς γαγγλίου φαίνεται να είναι επιβλαβής.
Ενδομυϊκές ενέσεις botulinum μπορεί να ωφελήσουν τα άτομα με συμπτώματα εντοπισμένα στο ένα άκρο.
Κεταμίνη
Η κεταμίνη είναι ένα αναισθητικό για τη θεραπεία του συνδρόμου περιφερειακού πόνου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χαμηλές δόσεις για τον πόνο και την κατάθλιψη.
Ιατρική Κάνναβη
Η πιο κατάλληλη θεραπεία για το σύνδρομο περιφερικού πόνου.
Διφωσφονικά
Σε απώλεια οστικής μάζας σε ασθενείς με CRPS χορηγούνται διφωσφονικά για τον πόνο.
Χειρουργική επέμβαση
Διεγέρτες του νωτιαίου μυελού
Ο διεγερτής του νωτιαίου μυελού φαίνεται να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία σε CRPS και βελτιώνει την ποιότητα ζωής.
Συμπαθεκτομή
Χειρουργική, χημική ή νευρόλυση με ραδιοσυχνότητες για διακοπή του προσβεβλημένου τμήματος του συμπαθητικού νευρικού συστήματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έσχατη λύση σε ασθενείς με επικείμενη απώλεια ιστών, οίδημα, υποτροπιάζουσα λοίμωξη ή ισχαιμική νέκρωση. Υπάρχει κίνδυνος αιμορραγίας, λοίμωξης και δυσμενείς αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των νεύρων.
Ακρωτηριασμός
Οι μισοί ασθενείς θα έχουν λύση του πόνου τους, ενώ οι μισοί θα αναπτύξουν τον πόνο μέλους φαντάσματος και / ή πόνο στο σημείο ακρωτηριασμού. Είναι πιθανόν ότι όπως και σε οποιοδήποτε άλλο σύνδρομο χρόνιου πόνου, ο εγκέφαλος διεγείρεται χρόνια με τον πόνο και ο ακρωτηριασμός μπορεί να μην λειτουργεί τόσο καλά.
Πρόγνωση
Μπορεί να υπάρξει θεραπεία του CRPS εάν αρχίσει νωρίς, ιδανικά εντός τριών μηνών από τα πρώτα συμπτώματα. Αν όμως η θεραπεία καθυστερήσει, η διαταραχή μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα σε ολόκληρο το σκέλος και να υπάρξουν αλλαγές στα οστά, στο νεύρα και τους μύες που μπορεί να γίνουν μη αναστρέψιμες. Η πρόγνωση δεν είναι πάντα καλή. Το άκρο ή τα άκρα μπορούν να παρουσιάσουν μυϊκή ατροφία και να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Μόλις διαγνωσθεί ένα σύνδρομο σύνθετου περιφερειακού πόνου, η πιθανότητα να επανεμφανιστεί μετά την ύφεση είναι μεγάλη. Είναι σημαντικό να λάβετε προφυλάξεις και να αναζητήσετε άμεση θεραπεία σε περίπτωση τραυματισμού.
Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τον περιφερικό πόνο
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τον περιφερικό πόνο
Διαβάστε, επίσης,
Η κάνναβη είναι το καλύτερο παυσίπονο
Ο κόσμος στον οποίο θέλουμε να ζούμε
Η κανναβιδιόλη βοηθάει στην ανακούφιση του πόνου
Γιατί οι καρκινοπαθείς πρέπει να παίρνουν κάνναβη
Συμβουλευτείτε την EMEDI για να μην πονάτε