Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

Κέφαλος

Ο κέφαλος είναι νόστιμο ψάρι

Ο κέφαλος ανήκει στην οικογένεια των Μουγιλιδών (Mugilidae) και η επιστημονική του ονομασία είναι μουγίλος ο κέφαλος (Mugil cephalus).

Ζει κοπαδιαστά στις ακτές, στις εκβολές των ποταμών και στα λιμάνια.

Ο Κέφαλος είναι ψάρι μήκους 30 – 70 εκατοστών. Φέρεται με πολλά ονόματα ανάλογα με την ηλικία και την ποικιλία τους. Όπως στειράδια (έτσι ονομάζονται οι αρσενικοί), μπάφες (οι αυγωμένες θηλυκές), μυξινάρια, χρυσόχρωμοι κ.λπ. 

Έχουν σταχτομόλυβη ράχη, ασημιές πλευρές και ασημόλευκη κοιλιά με σκούρες καστανόχρωμες πλαϊνές γραμμές από τα θωρακικά πτερύγια μέχρι τη βάση της ουράς. Ειδικά ο χρυσόχρωμος φέρει μια χρυσή κουκκίδα πάνω από τα βραχιακά επικαλύμματα.

Γενικά, το σώμα τους είναι μακρύ με ράχη λίγο πλατιά σκεπασμένη με μεγάλα λέπια. Η επάνω πλευρά του έχει χρώμα γκριζόμαυρο, ενώ η κοιλιά του είναι ανοιχτόχρωμη. Το στόμα τους είναι μικρό χωρίς δόντια, και διαθέτει σκληρές κεράτινες τρίχες, με τις οποίες μεταφέρει την τροφή στον φάρυγγά του για μάσηση.

Κύρια τροφή τους είναι τα μαλάκια, τα μικρά καρκινοειδή και σκουλήκια που βρίσκονται σε φύκια και κοντά σε πέτρες. Ο κέφαλος φθάνει σε ενηλικίωση στα 6-8 χρόνια και ο χρυσόχρωμος στα 4. Γεννούν στο πέλαγος από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο. Το κοινό αυγοτάραχο προέρχεται από τις αυγομένες μπάφες, ενώ από τους κέφαλους γίνονται τα περίφημα καπνιστά “νίτικα”, που τ΄ όνομά τους φανερώνει την καταγωγή τους από το αινίτικα, δηλαδή την πόλη Αίνο, της Ανατολικής Θράκης.

Στις ελληνικές θάλασσες υπάρχουν άφθονοι και κυρίως στις λιμνοθάλασσες του Αμβρακικού και του Μεσολογγίου.

Η αλιεία αυτών των ψαριών γίνεται με δίκτυα και καλαμωτές, καθώς και από στεριά με καθετή, με κιούρτους και με πεζόβολο.

Το κρέας τους, ειδικά τον χειμώνα, είναι παχύ και αρκετά νόστιμο.

Ο κέφαλος αντέχει πολύ στην μεταβολή της αλμυρότητας και της θερμοκρασίας.

Το ψωμί είναι καλό δόλωμα.

Παίρνετε από την παραλία ένα βότσαλο σε μέγεθος χουρμά και τυλίγετε ψωμί, μετά από αρματωσιά, σφιχτά επάνω του, γύρω γύρω ή σε σχήμα 8. Μόλις, τελειώσουν όλα τα αγκίστρια, πιέζετε έτσι ώστε αυτά να φαίνονται όσο το δυνατόν λιγότερο.

Τα 6 είδη κεφάλων:

1. Ο γνήσιος κέφαλος κούτουλας ή κεφάλι ή μισόψαρο ή μπάφα. Είναι 40-70 πόντους και φθάνει τα 700 γραμμάρια. Υπάρχουν, όμως και μέχρι 5 κιλά.

2. Ο κέφαλος ο χείλων ή γρέντζος. Το επάνω χείλος του είναι χοντρό και φουσκωμένο και το σώμα του έχει στενόμακρες γραμμώσεις.

3. Η βελάνισσα ή βελάντζα που φθάνει μέχρι 2 κιλά. Τα χείλη της είναι χονδρά και το βραγχιακό της κάλυμμα δεν έχει χρυσή κηλίδα.

4. Λαυκίνος ή μαυράκι. Το βάρος του φθάνει μέχρι 3 κιλά, διαθέτει υποκύανο χρώμα στη ράχη και ασημένιο στην κοιλιά με καστανόμαυρες κηλίδες.

5. Ο μυξίνος ή μυξινάρι φτάνει το ενάμισι κιλό και δεν έχει χοντρά χείλη. Ψαρεύεται από Οκτώβριο μέχρι Δεκέμβριο.

Οι κέφαλοι γίνονται ψητοί και ψαρόσουπα.

Το εξαιρετικής ποιότητας κρέας του τρώγεται φρέσκο, παστό ή καπνιστό και από το θηλυκό του βγαίνει το αβγοτάραχο.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τα κατοικίδιά σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τα κατοικίδιά σας

Διαβάστε, επίσης, 

Φαγκρί – Emedi

Το νοστιμότερο ψητό ψάρι

Γιατί σε όλο τον κόσμο προτιμούν την ελληνική κουζίνα

Φαγκρί ψημένο με μυρωδικά στη λαδόκολλα

Πώς αναγνωρίζουμε το φρέσκο ψάρι

Το ψάρεμα θεραπεύει την ψυχή

Τσιπούρα

Χάνος

Σάλπα

Γοφάρι

Σπάρος

Σμέρνα

Σκορπίνα

Σαλάχι

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΛεβιστικό
Επόμενο άρθροΟ Χρόνος και η Φθορά
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Διατροφή για παιδιά

Διατροφή για παιδιά. Κάντε τη διατροφή των παιδιών υγιεινή μέσω της ψυχαγωγίας κι εξασφαλίστε τους μια καλή υγεία Fun Food για τα παιδιά με υγιεινές...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ