Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023
ΑρχικήΛεβιστικό
Array

Λεβιστικό

Χρήσιμες Ιατρικές Συνταγές με Λεβιστικό το φαρμακευτικό

Το Levisticum officinale ή Λεβιστικόν το φαρμακευτικόν ή Λεβιστικό ή Πορδόχορτο ή ποδόχορτο ανήκει στην οικογένεια των Σκιαδοφόρων. 

Είναι ριζωματώδης πολυετής πόα. Ανθικό στέλεχος στρογγυλό, κούφιο εσωτερικά, ύψους 1 έως 2 μέτρα. Η ρίζα είναι χονδρή , αρωματική, σαρκώδης και γαλακτώδης. Φύλλα μακρύμισχα, διαταγμένα σε ρόδακα, κοντά στη βάση του φυτού με αυγοειδείς λοβούς. Τα φύλλα είναι δις ή τρις πτεροεοδή. Τα ανώτερα φυλλάδια είναι μικρότερα. Ανθη πράσινα – κιτρινωπά, κατά χαλαρά σκιάδια. Τα άνθη είναι ερμαφρόδιτα (έχει τόσο αρσενικά όσο και θηλυκά όργανα) και γονιμοποιούνται από τα έντομα. Ανθίζει από τον Ιούλιο μέχρι τον Αύγουστο. Φθάνει το ύψος τα 2 m.

Στις αρχές του καλοκαιριού εμφανίζονται δέσμες από πρασινοκίτρινα άνθη τα οποία μετατρέπονται σε ραβδωτούς σπόρους που φυτρώνουν μόνοι τους, ώστε να εμφανίζονται συνεχώς νέα φυτά. Ένα φυτό είναι υπεραρκετό για βοτανική χρήση, καθώς χρειάζεται πολύ λίγο για να αρωματισθούν σάλτσες και σούπες. Οι σπόροι έχουν την ίδια γεύση αλλά είναι πιο γλυκείς. 

Χρήσιμα μέρη του πορδόχορτου

Άνθη, φύλλα, ρίζα και σπόροι του φυτού. Oι σπόροι έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από τη ρίζα του φυτού. Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται τα αέρια μέρη και η ρίζα. Οι ρίζες συλλέγονται από φυτά 3 έως 4 ετών Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Τα φύλλα συλλέγονται πριν το φυτό ανθίσει και αποστάζονται για την παραγωγή αιθέριου ελαίου ή αποξεραίνονται για μελλοντική χρήση. Οι σπόροι συλλέγονται μόλις αρχίσουν να μαυρίζουν. Το φυτό πεθαίνει κατά τη διάρκεια του χειμώνα για να επανεμφανισθεί και πάλι την άνοιξη.

Δραστικές ουσίες του λεβιστικού

Η ρίζα του φυτού είναι αρτυματική, αρωματική και φαρμακευτική. Το αιθέριο έλαιο του φυτού περιέχει βουτυλφθαλιδίνη, ουμπελλιφερόνη και βεργαπτένιο, διάφορα οξέα, ρητίνη και σάκχαρα.

Ιδιότητες και ενδείξεις λεβιστικού

Στην κουζίνα χρησιμεύουν για να καρυκεύουν τις σαλάτες και τον πουρέ.

Τα φύλλα που μαγειρεύονται στον ατμό μέχρι να μαλακώσουν.

Μπορούμε τα φύλλα να τα φάμε ως λαχανικό, οι μίσχοι μπορούν να γίνουν γλασέ, ενώ οι ρίζες μπορούν να ξεφλουδιστούν και να μαγειρευτούν, επίσης, ως λαχανικό.

Είναι μελισσοτροφικό φυτό και οι μέλισσες τα λατρεύουν. Το φυτό αναδίδει έντονη αρωματική οσμή.

Είναι κατάλληλο για τον πονόλαιμο

Είναι αφροδισιακό.

Χρησιμοποιείται για τις διαταραχές του αίματος.

Είναι κατάλληλο για το πρήξιμο του ήπατος και του σπλήνα.

Καταπολεμά επιτυχώς τους διαλείποντες πυρετούς.

Είναι χρήσιμο στην καταστολή του άσθματος, την αφωνία και τη χρόνια πνευμονική καταρροή.

Είναι κατάλληλο για ίκτερο, κολικούς, πυρετούς και σε κάθε λοιμώδη διαταραχή.

Απαλλάσσει τα έντερα από τα αέρια.

Ρίζα, φύλλα και σπόροι δρουν ως διεγερτικά της χώνεψης, αντισπασμωδικά, αποχρεμπτικά, διουρητικά και αντιφυσητικά.

Είναι βότανο που τονώνει το πεπτικό και το αναπνευστικό σύστημα.

Το έγχυμα σπόρων, φύλλων και ιδίως, της ρίζας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διουρητικό για την ανακούφιση των προβλημάτων από τους ρευματισμούς και την ούρηση.

Το βότανο ανοίγει την όρεξη, βοηθά την πέψη και αποτρέπει τη δημιουργία αερίων.

Δρα θετικά σε κολικούς και βρογχίτιδα.

Η ξερή ρίζα χρησιμοποιείται στη σύνθεση διουρητικών ζεστών ποτών. Το ψήσιμο όμως μειώνει πολύ την αποτελεσματικότητά της.

Επίσης, χρησιμοποιείται το βότανο σαν αποχρεμπτικό και εμμηναγωγό.

Εξωτερικά, η ρίζα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του πονόλαιμου και σε αφθώδη έλκη.

Το αιθέριο έλαιο από τους σπόρους χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία για να αφαιρέσει φακίδες και κηλίδες από το πρόσωπο.

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με ποδόχορτο

Το βραστάρι του γίνεται με ένα κουταλάκι του τσαγιού ξηρό βότανο σε ένα φλιτζάνι νερό. Πίνουμε τρία φλιτζάνια την ημέρα.

Για εξωτερική χρήση (πλύσιμο αποστημάτων) βράζουμε 50 γραμμάρια ρίζας σε 5 λίτρα νερού. Είναι ιδανικό και για τα καρκινικά αποστήματα.

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΗ αθώωση των αυγών
Επόμενο άρθροΚέφαλος
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Οι στατίνες έχουν πολλές παρενέργειες

Οι στατίνες έχουν πολλές παρενέργειες. Πρέπει να γνωρίζετε τους κινδύνους για την υγεία σας όταν λαμβάνετε στατίνες. Οι στατίνες συνταγογραφούνται για τη μείωση της χοληστερόλης...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ