Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022

Αναπνεύστε ελεύθερα

Print Friendly, PDF & Email

Μήπως έχετε δυσκολία στην αναπνοή;

Τεστ για να ελέγξετε σε πόσο καλή κατάσταση βρίσκονται τα πνευμόνια σας: Ανεβείτε γρήγορα δύο ορόφους από τις σκάλες. Αν μπορείτε να το κάνετε χωρίς να χρειαστεί να ξεκουραστείτε τότε οι πνεύμονές σας είναι σε καλή κατάσταση. Αν όμως σας κόβετε η αναπνοή ή αναγκαστείτε να σταματήσετε, τότε οι πνεύμονες ή η καρδιά σας ή και τα δύο πάσχουν.

Τεστ για να ελέγξετε αν έχετε πληκτροδακτυλία: Σε παθήσεις των πνευμόνων επηρεάζονται απομακρυσμένες περιοχές, όπως οι άκρες των δαχτύλων.  Όταν οι άκρες των αντίστοιχων δακτύλων των δύο χεριών εφάπτονται (παρακάτω σχήμα), νύχι με νύχι, εμφανίζεται ένα παραθυράκι σε σχήμα ρόμβου ανάμεσα στις βάσεις των νυχιών. Αν το παράθυρο αυτό είναι κλειστό, τότε έχεε πληκτροδακτυλία και πρέπει να ψάξετε την αιτία στους πνεύμονες, στην καρδιά και στο έντερο. Οι ασθένειες αυτές προκαλούν διαστολή των μικρών αρτηριών που βρίσκονται στις άκρες των δακτύλων, γεγονός που οδηγεί σε υπερτροφία του ιστού της βάσης των νυχιών και σε πληκτροδακτυλία.

Άλλες ενδείξεις ότι οι πνεύμονές σας πάσχουν είναι ο βήχας, τα αγκομαχητά, η αδυναμία να φωνάξετε δυνατά, η αίσθηση έλλειψης αέρα, τα βροντοχτυπήματα της καρδιάς κ.ά.

Οι πνευμονικές παθήσεις κατέχουν μία από τις έξι θέσεις στη λίστα των αιτίων γήρανσης. Τα πολύ λεπτά κι ευαίσθητα κύτταρα των πνευμόνων ανανεώνονται συνεχώς για να μπορούν να ανταλάσσουν οξυγόνο και διοξείδιο του άνθρακα. Αυτά αναγεννιούνται από τα στελεχιαία κύτταρα, τα οποία, όμως, καθώς, επιβραδύνουν τη λειτουργία τους, δεν μπορούν να βοηθήσουν στην ανανέωση, οι πνεύμονες αποκτούν ουλές και ίνωση και δεν μπορεί να γίνει η ανταλλαγή αέρα. Επιπρόσθετα τα κοντά τελομερή επιβραδύνουν επιπρόσθετα τα στελεχιαία κύτταρα στην ανανέωση. Με την ίνωση οι πνεύμονες γίνονται σκληροί και η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται από το κάπνισμα, την υψηλή αρτηριακή πίεση και το διαβήτη. Ακόμη άλλες ασθένειες, όπως λοιμώξεις, αλλεργίες και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση επιδεινώνουν το λαχάνιασμα και απαιτούν θεραπεία.

Η δυσκολία της αναπνοής, κατά τη γήρανση, άρα οφείλεται σε μεταβολές στην ελαστικότητα των πνευμόνων, οπότε απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια για αναπνοή και αλλαγές στη φυσιολογία των πνευμόνων που καθιστούν την αναπνοή πιο δύσκολη. Οι τοξίνες του περιβάλλοντος, το παθητικό κάπνισμα και οι μολύνσεις εισέρχονται στους πνεύμονες μαζί με τον αέρα που αναπνέουμε.

Κάντε έλεγχο της καρδιάς με triplex και αν η καρδιά σας είναι υγιής τότε το λαχάνιασμα οφείλεται σε προβλήματα από τους πνεύμονές σας.

Κατά τη φυσική άσκηση οι μυς οι οποίοι εργάζονται σκληρά, χρειάζονται περισσότερο οξυγόνο και παράγουν, επίσης και περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα. Τα κύτταρα που βρίσκονται κοντά στις κύριες αρτηρίες και στο εγκεφαλικό στέλεχος και είναι ειδικά, ανιχνεύουν αυτά τα επίπεδα οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα και στέλνουν σήμα στον εγκέφαλο και στην καρδιά για να επιταχύνουν την αναπνοή και τους καρδιακούς παλμούς και κυκλοφορεί μέσα στο σώμα περισσότερο αίμα, για να μαζέψουν περισσότερο διοξείδιο από τους μυς, για να πάει στους πνεύμονες και να εκπνευστεί, λαμβάνοντας συγχρόνως περισσότερο οξυγόνο για να σταλεί στους μυς.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου (χρυσός πόθος, αράχνη, φιλόδενδρο κ.ά) και τα φίλτρα αέρα HEPA βελτιώνουν την ποιότητα αέρα επειδή παράγουν οξυγόνο και απομακρύνουν τις ρυπογόνες ουσίες από τον αέρα. 

Όταν ένα άτομο είναι υγιές, η φυσική κατάσταση καθορίζει το σημείο στο οποίο αρχίζετε να λαχανιάζετε. Όσο πιο πολύ ασκείστε τόσο πιο αποτελεσματικοί είναι οι μυς σας κι έχουν μάθει να χρησιμοποιούν το οξυγόνο καλύτερα και παραγάγουν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα, ενώ οι πνεύμονες και η καρδιά λειτουργούν αποτελεσματικά. 

Ορισμένες παθήσεις των πνευμόνων μιμούνται την κακή φυσική κατάσταση και η απλή άσκηση έχει σαν αποτέλεσμα το φούσκωμα. Οι πνεύμονες είναι σαν σφουγγάρια, ελαφροί και φουσκωτοί όταν γεμίζουν με αέρα. Όταν, όμως υγραίνονται πολύ δεν φουσκώνουν καλά και δεν ανταλλάσσουν τον αέρα πολύ καλά.

Οι υγιείς πνεύμονες διαθέτουν εκατοντάδες εκατομμύρια κυψελίδες που καλύπτονται από μια λεπτή στρώση υγρού, που σας βοηθά να αναπνέετε, διατηρώντας τις κυψελίδες ανοιχτές, ώστε το οξυγόνο να απορροφάται από το αίμα στα τριχοειδή αγγεία και το διοξείδιο του άνθρακα να αποβάλλεται από αυτά. Κατά την γήρανση η κάλυψη αυτή με υγρό είναι πιο παχιά και δυσκολεύει την αναπνοή.

Το αναπνευστικό σύστημα είναι σαν ένα αναποδογυρισμένο δένδρο. Όταν ο αέρας εισέρχεται στο σώμα, κατεβαίνει στον κορμό του δένδρου την τραχεία, η οποία διαιρείται σε 2 αεραγωγούς, που τροφοδοτούν τους πνεύμονες, τους βρόγχους. Μετά σαν τα κλαδιά του δένδρου, οι βρόγχοι χωρίζονται σε τέσσερις, μετά σε οκτώ και μετά σε εκατοντάδες μικρούς αεραγωγούς σε κάθε πνεύμονα. Στο τέλος, κάθε βρογχικού αεραγωγού, υπάρχουν μικροσκοπικοί σάκοι, οι κυψελίδες. Οι υγιείς πνεύμονες έχουν εκατομμύρια κυψελίδες και είναι καλυμμένοι με μια λεπτή στρώση υγρού, που διατηρούν τις κυψελίδες ανοιχτές, για να απορροφάται το οξυγόνο και να αποβάλλεται το διοξείδιο του άνθρακα.

Στη βάση της θωρακικής κοιλότητας βρίσκεται το διάφραγμα ανάμεσα στους πνεύμονες και στην κοιλιά, που είναι μυς και λειτουργεί σα μηχανή αναρρόφησης τραβώντας καθοδικά τον αέρα. Οι λείοι μυς των βρόγχων βοηθούν, επίσης, στην αναπνοή. Στην εισπνοή αυτοί διαστέλλονται για να περάσει ο αέρας και στην εκπνοή συστέλλονται.

Για να είναι ακέραια η αναπνευστική λειτουργία, όλες οι δομές θα πρέπει να είναι καθαρές και απαλλαγμένες από ουσίες που παρεμποδίζουν τη διέλευση του αέρα, όπως ο καπνός και άλλες τοξίνες. Οι βρογχικοί σωλήνες είναι επιστρωμένοι με βλέννα, που παγιδεύει τα μικρόβια και τη σκόνη. Οι πνεύμονες έχουν, επίσης, μακροσκοπικά τριχίδια, τους κροσσούς, που λειτουργούν σαν τρίχες και σαρώνουν τις βρωμιές από τη βλέννα οι οποίες απομακρύνονται με το βήχα. Το κάπνισμα καταστρέφει τους κροσσούς κι έτσι καταστρέφεται και ο μηχανισμός που προστατεύει τους πνεύμονες από τις τοξίνες. Γι΄αυτό και όλοι βήχουν περισσότερο μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Γίνεται αναγέννηση των κροσσών και αρχίζει και σαρώνεται η βρωμιά από τους πνεύμονες.

Με τη γήρανση συμβαίνουν δομικές αλλαγές στους πνεύμονες και στο θωρακικό τοίχωμα. Οι πνεύμονες χάνουν την ελαστικότητά τους, το θωρακικό τοίχωμα σκληραίνει, η επιφάνεια των κυψελίδων μειώνεται και οι αναπνευστικοί μυς αποδυναμώνονται, με αποτέλεσμα μείωση της ροής του αέρα. Επιπρόσθετα, το άσθμα και βρογχίτιδα περιορίζουν τη ροή του αέρα με στένωση των βρογχικών αεραγωγών και επιδεινώνουν τα αναπνευστικά προβλήματα.

Ένας από τους βασικότερους ρυθμιστές της υγείας των πνευμόνων είναι το πνευμονογαστρικό σύστημα. Όταν ο πνεύμονας εκτείνεται κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής ρηχής αναπνοής, τότε διεγείρεται το πνευμονογαστρικό νεύρο, που στη συνέχεια στέλνει μήνυμα να κάνει συστολή των βρόγχων και δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο η αναπνοή. Η βαθιά αναπνοή μας βοηθά να αναπνέουμε καλά. Με τον διαλογισμό διακόπτετε τη λειτουργία του πνευμονογαστρικού νεύρου και διακόπτετε τον ανατροφοδοτούμενο κύκλο βρογχικής συστολής κι έτσι αναπνέετε καλύτερα. Πάρτε μια βαθιά ανάσα από το διάφραγμα εισπνέοντας και στη συνέχεια ωθήστε τον αέρα προς τα έξω. Η βαθιά ρινική αναπνοή βοηθά τη μεταφορά του μονοξειδίου του αζώτου, που είναι ένας ισχυρός διασταλτικός παράγοντας των πνευμόνων και των αιμοφόρων αγγείων και εδρεύει στις ρινικές διόδους σας, προς τους πνεύμονες. Όταν παίρνετε βαθιές ανάσες ανεβάζετε το βαθμό πλήρωσης των πνευμόνων σε οξυγόνο από 97% στο 100% και αυτό το 3% σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα.

Προσέξτε, βέβαια, τι εισπνέετε. Οι πνεύμονες εκτίθενται σε πολλές τοξίνες. Οι εξωτερικοί μολυσματικοί παράγοντες, όπως το όζον, το μονοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του αζώτου, το διοξείδιο του θείου, ο μόλυβδος, οι διοξίνες, ο αμίαντος, τα σωματίδια από την καύση του ντίζελ, της βενζίνης και άλλων καυσίμων, αλλά και η καύση του καπνού των τσιγάρων προκαλεί μόλυνση του αέρα με μικροσκοπικά σωματίδια που δεν είναι ορατά, επιδεινώνει την υγεία των πνευμόνων και οδηγεί σε καρδιοαγγειακά και αναπνευστικά προβλήματα. Τα σωματίδια από τον μολυσμένο αέρα είναι πολύ μικρά και δεν μπορούν να φιλτραρισθούν από τους κροσσούς και κατεβαίνουν βαθιά στους πνεύμονες και αναπτύσσονται μολύνσεις και άσθμα, ιδίως, αν το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι ισχυρό. 

Επίσης, επιζήμιες επιδράσεις στο αναπνευστικό έχετε όταν εκτίθεστε σε μολυσματικούς παράγοντες εσωτερικών χώρων, όπως είναι το ραδόνιο, ο αμίαντος, η σκόνη με ακάρεα και η μούχλα. Η μούχλα παράγει μυκοτοξίνες που αποδυναμώνουν ή σκοτώνουν ότι ζει μαζί τους ή τις ανταγωνίζεται. Η βραχυπρόθεσμη έκθεση προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα και η μακροχρόνια συνδέεται με τον καρκίνο. Το παθητικό κάπνισμα, επίσης, γερνά τις αρτηρίες σας, αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης παθήσεων της καρδιάς και των πνευμόνων, αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και προάγει τον καρκίνο.

Οι κρίσεις πανικού επηρεάζουν την αναπνοή: Η δυσκολία στην αναπνοή προκαλεί κρίσεις πανικού και το άγχος με τη σειρά του επιδεινώνει την αναπνευστική δυσχέρεια και η αναπνευστική δυσχέρεια προκαλεί περισσότερο άγχος.. Επιβραδύνετε τους ρυθμούς σας για να ανακτήσετε τον έλεγχο. Σταματήστε, σουφρώστε τα χείλη και αφήστε τους ώμους να πέσουν.

Μέτρα για να διατηρείτε τους πνεύμονές σας καθαρούς και να μην λαχανιάζετε:

Σταματήστε το κάπνισμα

-Να περπατάτε τουλάχιστον μισή ώρα σε καθημερινή βάση, 1 μήνα πριν κόψετε το κάπνισμα.

-Προμηθευτείτε με επιθέματα νικοτίνης 22 mg αν καπνίζετε 1 πακέτο την ημέρα.

-Την 30η ημέρα βάλτε το επίθεμα στο μπράτσο ή στο στήθος ή στο μηρό.

-Να πίνετε πολύ νερό.

Να κάνετε ασκήσεις αναπνοής

-Ξαπλώστε ανάσκελα στο πάτωμα, με ίσια την πλάτη, με το ένα χέρι στην κοιλιά και το άλλο στο στήθος. Φανταστείτε τα πνευμόνια σας να γεμίζουν με αέρα και εισπνεύστε για 5 δευτερόλεπτα. Καθώς το διάφραγμα τραβά προς τα κάτω τη θωρακική κοιλότητα, ο αφαλός απομακρύνεται από τη σπονδυλική στήλη, όσο οι πνεύμονες γεμίζουν με αέρα. Το στήθος θα διευρυνθεί και θα ανασηκωθεί ελαφρά κατά τη διάρκεια της εισπνοής. Όταν νιώσετε τους πνεύμονες γεμάτους, εκπνεύστε αργά και βγάλετε όλο τον αέρα σε 10 δευτερόλεπτα. Να παίρνετε καθημερινά δέκα βαθιές ανάσες το πρωί και δέκα το βράδυ και επιπρόσθετα άλλες δέκα όταν έχετε στρες.

Να αποφεύγετε να μένετε σε περιοχές με μόλυνση του περιβάλλοντος

Σε αυτές τις περιοχές υπάρχουν τοξίνες στον αέρα, ακάρεα, ο μολυσματικός παράγοντας PM2,5 και άλλα αστικά απόβλητα.

Να παίρνετε συμπληρώματα διατροφής

-Το μαγνήσιο χαλαρώνει τους βρογχικούς σωλήνες και βοηθάει στο άσθμα, σε δοσολογία 400 mg την ημέρα.

-Αν βγάζετε βλέννα από τα πνευμόνια σας, όπως από τη μύτη σας, όταν υπάρχει φλεγμονή στο ιγμόρειο άντρο, όταν N-ακετυλοκυστεϊνη. Η ακετυλοκυστεϊνη είναι μια ουσία που αραιώνει τη βλέννα και ενισχύει την παραγωγή ενός από τους φυσικούς αντιοξειδωτικούς καθαριστές, που ονομάζεται γλουταθειόνη και η οποία βοηθά στην πρόληψη βλαβών στους ιστούς των πνευμόνων. Συνιστώνται 600 mg ημερησίως.

-Η καφεϊνη μπορεί να βοηθήσει όσους πάσχουν από άσθμα και σταθεροποιεί και συρρικνώνει την επίστρωση των αεραγωγών και διαστέλλει τους βρογχικούς σωλήνες, διευκολύνοντας την αναπνοή.

Να τρώτε πολλά φρούτα 

Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα ψάρια και τα αναποφλοίωτα τρόφιμα προσφέρουν προστασία ενάντια στις παθήσεις των πνευμόνων.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τους πνεύμονες

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τους πνεύμονες

Διαβάστε, επίσης,

Όλα όσα απαιτούνται για να καταπολεμήσετε το άσθμα

Μάθετε να αξιολογείτε την ακτινογραφία θώρακος

Σύνδρομο Pickwick

Κυάνωση

Πνευμονική Υπέρταση

Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για το ενδοκρινικό σύστημα και τον μεταβολισμό

Οι καλύτερες εξετάσεις για το αναπνευστικό σας

Η υπνική άπνοια είναι επικίνδυνη

Οι ειδικές κάλτσες για τους κιρσούς κάνουν και για το ροχαλητό

Αεροπορικά ταξίδια και υπνική άπνοια

Συμβουλές για να παίρνετε τον καλύτερο ύπνο

Τι να κάνετε για να μην νιώθετε υπνηλία

Tι να κάνετε για το ροχαλητό

Σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο

Σταματήστε να ροχαλίζετε με τη βοήθεια του κινητού

Πολύποδες της μύτης

Διατροφή για όσους έχουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Χειρουργική της παχυσαρκίας

Μεγαλακρία

Μεταβολικό σύνδρομο

Πνευμονική Υπέρταση

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Ναρκοληψία

Α1 αντιθρυψίνη

Το μπρόκολο είναι φάρμακο για τους πνεύμονες

Νέα φάρμακα κατά της ΧΑΠ

Διατροφή για τις αναπνευστικές παθήσεις

Αέρια αρτηριακού αίματος

Ο ασθενής με δύσπνοια στα επείγοντα

Μυστικά για τα παλμικά οξύμετρα

Υπέρμετρος οξυγονοθεραπεία

Διάγνωση ασθενειών από τα χέρια

Τι είναι ο συριγμός

Με κομμένη την ανάσα

Τα συνοδά νοσήματα της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας

Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Συνδυασμός βρογχοδιασταλτικών στη ΧΑΠ

Οξυγονοθεραπεία

www.emedi.gr

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πρωινή ναυτία

Εάν έχετε πρωινή ναυτία αποφύγετε τις έντονες οσμές, την υπερβολική κούραση, τα πικάντικα τρόφιμα και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Η πρωινή ναυτία...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ