Κυριακή, 26 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΑλλεργική επιπεφυκίτιδα

Αλλεργική επιπεφυκίτιδα

Αντιμετωπίστε την αλλεργική επιπεφυκίτιδα με φυσικούς τρόπους

Ο επιπεφυκότας είναι η λεπτή μεμβράνη η οποία καλύπτει τα βλέφαρα και το μεγαλύτερο μέρος του λευκού των ματιών.

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα είναι φλεγμονή του επιπεφυκότα λόγω αλλεργίας. Αν και τα αλλεργιογόνα διαφέρουν μεταξύ των ασθενών, η πιο συνηθισμένη αιτία είναι ο πυρετός από χόρτα. Τα συμπτώματα είναι: ερυθρότητα (κυρίως λόγω αγγειοδιαστολής των περιφερικών μικρών αιμοφόρων αγγείων), οίδημα του επιπεφυκότα, κνησμός και αυξημένη δακρύρροια (παραγωγή δακρύων). Εάν αυτή η κατάσταση συνδυάζεται με ρινίτιδα, η κατάσταση ονομάζεται αλλεργική ρινοεπιπεφυκίτιδα.

Τα συμπτώματα οφείλονται στην απελευθέρωση ισταμίνης και άλλων δραστικών ουσιών από τα ιστιοκύτταρα, τα οποία διεγείρουν τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, ερεθίζουν τις απολήξεις των νεύρων και αυξάνουν την έκκριση των δακρύων.

Η θεραπεία της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας είναι η αποφυγή των αλλεργιογόνων (π.χ. χορτάρι) και η θεραπεία γίνεται με αντιισταμινικά, είτε τοπικά (με τη μορφή οφθαλμικών σταγόνων) είτε συστηματικά (με τη μορφή δισκίων). Τα αντιισταμινικά σταθεροποιούν τα μαστοκύτταρα και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα καταπολεμούν τη φλεγμονή.

Αν τα μάτια σας είναι πρησμένα, κατακόκκινα, δακρύζουν, καίνε, είναι ερεθισμένα ή έχουν φαγούρα τότε πάσχετε από αλλεργική επιπεφυκίτιδα.

20% του γενικού πληθυσμού πάσχει από αλλεργική επιπεφυκίτιδα, ενώ 60% των ατόμων με αλλεργική ρινίτιδα έχει και αλλεργική επιπεφυκίτιδα. Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα με αλλεργικές παθήσεις και τα συμπτώματα έχουν εποχιακό συσχετισμό. Η γιγαντιαία θηλώδης επιπεφυκίτιδα αντιπροσωπεύει το 0,5-1,0% των οφθαλμικών νόσων στις περισσότερες χώρες.

Πολλές από τις οφθαλμικές σταγόνες μπορεί να προκαλέσουν κάψιμο και τσούξιμο, και έχουν παρενέργειες.

Η σωστή υγιεινή των ματιών μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα, ειδικά σε όσους χρησιμοποιούν φακούς επαφής.

Η αποφυγή της γύρης ή η μούχλας δρα προληπτικά.

Τα αίτια της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα μπορεί να προκληθεί από αεροαλλεργιογόνα και αλλεργιογόνα εξ επαφής.

Η αιτία της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας είναι μια αλλεργική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος σε ένα αλλεργιογόνο. Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα είναι συχνή σε άτομα που έχουν αλλεργική νόσο, όπως αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα και έκζεμα. 

Μεταξύ των πιο κοινών αλλεργιογόνων που προκαλούν επιπεφυκίτιδα είναι:

Γύρη από δέντρα και γρασίδι 

Ζωικό δέρμα και εκκρίσεις, όπως το σάλιο

Αρώματα

Καλλυντικά

Φάρμακα

Μόλυνση του αέρα

Καπνός

Τα ακάρεα σκόνης

Βάλσαμο Περού (χρησιμοποιείται σε τρόφιμα και ποτά για αρώματα, σε αρώματα και είδη περιποίησης για αρώματα, και σε φάρμακα και φαρμακευτικά αντικείμενα για θεραπευτικές ιδιότητες)

Βακτηριακή μόλυνση

Ιοί

Βλάβη στο μάτι και έκθεση σε συστατικά που ερεθίζουν το μάτι (αναθυμιάσεις, καπνός, επαφή με διαλύματα φακών, χλώριο στις πισίνες, χημικά, μέικ απ κ.ά.)

Κάθε συστατικό που μπαίνει στο μάτι

Παθοφυσιολογία της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας

Η οφθαλμική αλλεργική απόκριση είναι ένας καταρράκτης συμβάντων που συντονίζεται από τα μαστοκύτταρα. Οι βήτα χημειοκίνες, όπως η εοταξίνη και η άλφα ΜΙΡ-1 εμπλέκονται στην εκκίνηση και την ενεργοποίηση των μαστοκυττάρων στην οφθαλμική επιφάνεια. Όταν υπάρχει ένα συγκεκριμένο αλλεργιογόνο, λαμβάνει χώρα ευαισθητοποίηση και προετοιμάζει το σύστημα για να ξεκινήσει μια συγκεκριμένη αντίδραση αντιγόνου. Τα TH2 διαφοροποιημένα Τ κύτταρα απελευθερώνουν κυτοκίνες, οι οποίες προάγουν την παραγωγή ειδικού αντιγόνου ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE). Στη συνέχεια, η IgE συνδέεται με υποδοχείς IgE στην επιφάνεια των ιστιοκυττάρων. Στη συνέχεια, τα ιστιοκύτταρα απελευθερώνουν ισταμίνη, η οποία στη συνέχεια οδηγεί στην απελευθέρωση κυτοκινών, προσταγλανδινών και παράγοντα ενεργοποίησης αιμοπεταλίων. Οι ενδιάμεσοι μαστοκυττάρων προκαλούν αλλεργική φλεγμονή και συμπτώματα μέσω της ενεργοποίησης φλεγμονωδών κυττάρων.

Όταν η ισταμίνη απελευθερώνεται από τα ιστιοκύτταρα, δεσμεύεται με υποδοχείς Η1 σε νευρικές απολήξεις και προκαλεί το οφθαλμικό σύμπτωμα του κνησμού. Η ισταμίνη δεσμεύεται, επίσης, στους υποδοχείς Ηι και Η2 του αγγειακού συστήματος του επιπεφυκότα και προκαλεί αγγειοδιαστολή. Κυτοκίνες προερχόμενες από κυτταρικούς ιστούς, όπως, η ιντερλευκίνη IL-8, εμπλέκονται στην πρόσληψη ουδετερόφιλων. Οι κυτοκίνες TH2, όπως, η IL-5 προσλαμβάνουν ηωσινόφιλα και οι  IL-4, IL-6 και IL-13, προάγουν την ευαισθητοποίηση. Τα άμεσα συμπτώματα οφείλονται στον μοριακό καταρράκτη. Αντιμετωπίζοντας το αλλεργιογόνο που ένας ασθενής είναι ευαίσθητος οδηγεί σε αυξημένη ευαισθητοποίηση του συστήματος και ισχυρότερες αντιδράσεις. Οι προχωρημένες περιπτώσεις μπορεί να προχωρήσουν σε κατάσταση χρόνιας αλλεργικής φλεγμονής.

Συμπτώματα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας

Ο επιπεφυκότας είναι μια λεπτή μεμβράνη που καλύπτει το μάτι. Όταν ένα αλλεργιογόνο ερεθίζει τον επιπεφυκότα, τα συμπτώματα που εμφανίζονται στο μάτι περιλαμβάνουν: οφθαλμική φαγούρα, διόγκωση βλεφάρων ειδικά το πρωί, κάψιμο, φωτοφοβία, διευρυσμένα αγγεία με ιστό που καλύπτει το λευκό του ματιού, δακρύρροια και αίσθηση ξένου σώματος (με πόνο).

Η φαγούρα είναι το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της οφθαλμικής αλλεργίας και πάνω από το 75% των ασθενών αναφέρουν αυτό το σύμπτωμα όταν αναζητούν θεραπεία. Τα συμπτώματα είναι, συνήθως, χειρότερα για τους ασθενείς όταν ο καιρός είναι ζεστός και ξηρός, ενώ ο πιο δροσερός καιρός με χαμηλότερες θερμοκρασίες και η βροχή τείνουν να ανακουφίζουν τα συμπτώματα. 

Εκτός από τη σωματική δυσφορία που προκαλεί η αλλεργική επιπεφυκίτιδα, επηρεάζει τις δραστηριότητες όπως την ανάγνωση, τον ύπνο και την οδήγηση.

Επομένως, η θεραπεία των ασθενών με αλλεργική επιπεφυκίτιδα μπορεί να βελτιώσει την καθημερινή τους “ποιότητα ζωής”.

Είδη αλλεργικής επιπεφυκίτιδας

Τα βασικά είδη της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας είναι η εποχική και η ολοετής αλλεργική επιπεφυκίτιδα.

Στην εποχική επιπεφυκίτιδα τα συμπτώματα συνυπάρχουν με αλλεργική ρινίτιδα και οι αιτίες είναι ίδιες.

Η γύρη ευθύνεται για την εποχική επιπεφυκίτιδα, ενώ η ολοετής επιπεφυκίτιδα, συνήθως, οφείλεται σε επιθήλια ζώων και στη σκόνη, δηλαδή στα ακάρεα. Τα αλλεργιογόνα επικάθονται, κυρίως, στην εσωτερική επιφάνεια των βλεφάρων κι έτσι προκαλούνται τα συμπτώματα. Το λευκό του ματιού επηρεάζεται ελάχιστα, ενώ, κυρίως, επηρεάζεται ο επιπεφυκότας στο εσωτερικό των βλεφάρων.

Τόσο η εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα όσο και η πολυετής αλλεργική επιπεφυκίτιδα είναι δύο οξείες αλλεργικές διαταραχές του επιπεφυκότα.

Η εποχιακή είναι η συνηθέστερη οφθαλμική αλλεργία. Τα συμπτώματα των προαναφερθέντων οφθαλμικών παθήσεων περιλαμβάνουν φαγούρα και ροζ έως κοκκινωπό μάτια. Αυτές οι δύο καταστάσεις των ματιών διαμεσολαβούνται από τα μαστοκύτταρα. Τα μη ειδικά μέτρα για τη βελτίωση των συμπτωμάτων περιλαμβάνουν ψυχρές συμπιέσεις, μάτια με υποκατάστατα δακρύων και αποφυγή αλλεργιογόνων. Η θεραπεία γίνεται με αντιισταμινικά, σταθεροποιητές ιστιοκυττάρων, αντιαλλεργιογόνα ή τοπικά αντιισταμινικά. Τα κορτικοστεροειδή είναι μια άλλη επιλογή, αλλά, λαμβάνοντας υπόψη τις παρενέργειες του καταρράκτη και την αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση, τα κορτικοστεροειδή πρέπει να χορηγούνται σε πιο σοβαρές μορφές αλλεργικής επιπεφυκίτιδας, όπως στην εαρινή κερατοεπιπεφυκίτιδα και στην ατοπική κερατοεπιπεφυκίτιδα.

Άλλα είδη αλλεργικής κερατοεπιπεφυκίτιδας

-Εαρινή κερατοεπιπεφυκίτιδα και ατοπική κερατοεπιπεφυκίτιδα

Τόσο η εαρινή κερατοεπιπεφυκίτιδα όσο και η ατοπική κερατοεπιπεφυκίτιδα είναι χρόνιες αλλεργικές ασθένειες, όπου τα ηωσινόφιλα, οι ινοβλάστες, τα επιθηλιακά κύτταρα, τα σιτευτικά κύτταρα, και τα ΤΗ2 λεμφοκύτταρα επιδεινώνουν τη βιοχημεία και την ιστολογία του επιπεφυκότα.

Η εαρινή κερατοεπιπεφυκίτιδα (εαρινή και σε μικρότερο βαθμό φθινοπωρινή (εμφανίζεται, κυρίως, σε μικρά αγόρια, με εντονότατη εικόνα, η οποία υποχωρεί με την εφηβεία. Συχνά, δεν αποδεικνύεται υπερευαισθησία σε συγκεκριμένο αλλεργιογόνο και η διάγνωση είναι κλινική. Η εαρινή αλλεργική κερατοεπιπεφυκίτιδα προκαλεί έντονο κνησμό, αίσθημα ξένου σώματος, λευκές παχιές νηματοειδής εκκρίσεις, φωτοφοβία, κάψιμο και ερυθρότητα.

Η ατοπική κερατοεπιπεφυκίτιδα είναι ατοπική νόσος, αφού συνυπάρχει ατοπική δερματίτιδα στο δέρμα των βλεφάρων.  Παρατηρείται συχνά σε άνδρες ηλικίας μεταξύ 30 και 50 ετών.

Η εαρινή και η ατοπική κερατοεπιπεφυκίτιδα μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας ή με στερεοειδή. 

-Γιγαντιαία θηλώδης επιπεφυκίτιδα
Η γιγαντιαία θηλώδης επιπεφυκίτιδα δεν είναι μια πραγματική οφθαλμική αλλεργική αντίδραση και προκαλείται από τον επαναλαμβανόμενο μηχανικό ερεθισμό του επιπεφυκότα από τη χρήση φακών επαφής, ειδικά, σε νεαρά άτομα.

-Εξ επαφής επιπεφυκίτιδα

Οφείλεται στα εξ επαφής αλλεργιογόνα, όπως από καλλυντικά, κολλύρια ή άλλες χημικές ουσίες. Η διάγνωση είναι κλινική με patch tests ή επδερμικές δοκιμασίες, ώστε να εντοπισθεί το υπεύθυνο αλλεργιογόνο και να αποφευχθεί η επαφή με αυτό. Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα από το αλκοόλ  προκαλείται, συνήθως από καλλυντικά και ουσίες περιέχουν μικρή ή υψηλή ποσότητα αλκοόλ. Αυτή είναι συχνή σε άτομα με άσθμα και έκζεμα. Μπορεί να οδηγήσει σε ήπια φαγούρα, ερυθρότητα και πόνο. Με την αποφυγή του αλλεργιογόνου, η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μειώνεται.

-Φλυκταινοειδής κερατοεπιπεφυκίτιδα

Η φλυκταινοειδής κερατοεπιπεφυκίτιδα προκύπτει από μια καθυστερημένη αντίδραση υπερευαισθησίας / φλεγμονής σε αντιγόνα που εκφράζονται από διάφορα παθογόνα. Οι συνήθεις παράγοντες περιλαμβάνουν τον Staph. aureus, το Mycobacterium tuberculosis, τα Chlamydia και την Candida. 

Θεραπεία αλλεργικής επιπεφυκίτιδας

Ένα λεπτομερές ιστορικό επιτρέπει στους γιατρούς να καθορίσουν εάν τα συμπτώματα που παρουσιάζονται οφείλονται σε αλλεργιογόνο ή άλλη πηγή.

Οι διαγνωστικές εξετάσεις, για την αναζήτηση ηωσινοφίλων, από το υγρό του επιπεφυκότα είναι χρήσιμες για τον προσδιορισμό της αιτίας της αλλεργικής αντίδρασης.

-Τα αντιισταμινικά είναι τα φάρμακα που σταθεροποιούν τα ιστιοκύτταρα

Μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε κολλύρια ή συστηματικά σε χάπια. Είναι αποτελεσματικά στον κνησμό και τη δακρύρροια. Τα αντιισταμινικά, όπως η διφαινυδραμίνη και η χλωροφαινιραμίνη χρησιμοποιούνται ευρέως. Τα Η1 αντιισταμινικά μειώνουν την παραγωγή ισταμίνης και λευκοτριενίων, καθώς και την έκφραση του μορίου προσκόλλησης στο αγγειακό σύστημα κι εξασθενούν τα αλλεργικά συμπτώματα κατά 40-50%. 

-Οι σταθεροποιητές μαστοκυττάρων

Είναι κολλύρια που χρησιμοποιούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε όσους χρησιμοποιούν φακούς επαφής. Οι γιατροί, συνήθως, συνταγογραφούν lodoxamide and nedocromil ως σταθεροποιητές των μαστοκυττάρων, ως οφθαλμικές σταγόνες. Ο σταθεροποιητής των μαστοκυττάρων είναι μια κατηγορία φαρμάκων μη στεροειδών που μειώνει την απελευθέρωση χημικών ουσιών που προκαλούν φλεγμονή από τα μαστοκύτταρα. Αναστέλλει ένα κανάλι ασβεστίου απαραίτητο για την αποκοκκίωση των ιστιοκυττάρων, σταθεροποιώντας το κύτταρο, εμποδίζοντας έτσι την απελευθέρωση της ισταμίνης.

Μπορούν, επίσης, να συνταγογραφηθούν και αποσυμφορητικά

Ένας άλλος συνηθισμένος σταθεροποιητής των ιστιοκυττάρων που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας είναι το χρωμογλυκικό νάτριο

-Μη Στερεοειδή Αντιφλεγμονώδη

-Κορτικοειδή

Τα κορτικοστεροειδή προορίζονται για πιο σοβαρές περιπτώσεις οφθαλμικών αλλεργιών και η χρήση τους έχει παρενέργειες. Τα τοπικά στερεοειδή είναι κολλύρια ή κρέμες που χορηγούνται σε σοβαρές καταστάσεις και στην ατοπική κερατοεπιπεφυκίτιδα.

-Κυκλοσπορίνη

Η κυκλοσπορίνη ελέγχει τη φλεγμονή από τα λεμφοκύτταρα στην εαρινή κερατοεπιπεφυκίτιδα.

-Όταν εντοπίζεται ένα αλλεργιογόνο, το άτομο θα πρέπει να αποφεύγει όσο το δυνατόν περισσότερο το αλλεργιογόνο.

Χρήση τεχνητών δακρύων.

-Κρύα επιθέματα και κομπρέσες.

-Φάρμακα διπλής δράσης

Τα φάρμακα διπλής δράσης συνταγογραφούνται συχνά. Η ολοπαταδίνη και το φουμαρικό κετοτιφένιο παρέχουν αμφότερα προστασία με δράση ως αντισταμινικά και σταθεροποιητές των μαστοκυττάρων μαζί.

 

-Ανοσοθεραπεία

Η θεραπεία με ανοσοθεραπεία με αλλεργιογόνα περιλαμβάνει τη χορήγηση δόσεων αλλεργιογόνων για να συνηθίσει το σώμα σε ουσίες που είναι γενικά αβλαβείς (γύρη, ακάρεα οικιακής σκόνης), προκαλώντας έτσι ειδική μακροχρόνια ανοχή. Η ανοσοθεραπεία μπορεί να χορηγηθεί από το στόμα (ως υπογλώσσια δισκία ή υπογλώσσες σταγόνες) ή με ενέσεις κάτω από το δέρμα (υποδόρια). Η ανοσοθεραπεία είναι αιτιολογική θεραπεία για τις αναπνευστικές αλλεργίες.

-Στόχευση των μορίων προσκόλλησης (σελεκτίνες σε επιθηλιακά κύτταρα)

Αυτά τα μόρια ξεκινούν την πρόωρη σύλληψη και την απομάκρυνση των λευκοκυττάρων από την κυκλοφορία. Οι ανταγωνιστές σελεκτίνης έχουν εξεταστεί για τη δερματική φλεγμονή, την αλλεργία και τον τραυματισμό από ισχαιμία-επαναιμάτωση. Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες παραγόντων αποκλεισμού σελεκτίνης: (i) αναστολείς με βάση υδατάνθρακες που στοχεύουν όλες τις Ρ-, Ε- και L-σελεκτίνες, (ii) αντισώματα έναντι της ανθρώπινης σελεκτίνης, (ίϋ) ανασυνδυασμένη μορφή πρωτεΐνης σύντηξης ανοσοσφαιρίνης PSGL και (ίν) αναστολείς μικρών μορίων των σελεκτίνων.  Τα σφιγκολιπίδια, που υπάρχουν σε ζυμομύκητες, όπως το Saccharomyces cerevisiae και τα φυτά είναι, επίσης, υποσχόμενα.

 

Συμπληρώματα διατροφής και βότανα για την αντιμετώπιση της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας 

 -Βιταμίνη C με βιοφλαβονοειδή

Η βιταμίνη C η οποία περιέχει και βιοφλαβονοειδή προστατεύει τα μάτια από τη φλεγμονή κι έχει και αντίστοιχη αντιισταμινική δράση. 2000 mg βιταμίνη C μαζί με βιοφλαβονοειδή 1500 mg θεραπεύουν την επιπεφυκίτιδα. Το καλύτερο βιοφλαβονοειδές για την επιπεφυκίτιδα είναι η κουερσετίνη.

-Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και θεραπεύει την ιογενή επιπεφυκίτιδα. Να παίρνετε 25.000 IU καθημερινά για 1 μήνα και μετά μειώνετε σε 10.000 IU. Αν είστε σε εγκυμοσύνη να παίρνετε μέχρι 10.000 IU καθημερινά.

-Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος ενισχύει την ανοσοποιητική ανταπόκριση. Να παίρνετε 50 mg ημερησίως.

-Βορικό οξύ

Το βορικό οξύ είναι κατάλληλο για την ερυθρότητα, την ξηρότητα, το κάψιμο και τη δακρύρροια, γιατί έχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητησιακές ιδιότητες. Ακόμη, καθαρίζει τα μάτια και τα ανακουφίζει από τον ερεθισμό. Βράστε 1 φλιτζάνι νερό με 1 κουταλάκι του γλυκού βορικό οξύ και εφαρμόστε με μια αποστειρωμένη γάζα ή με ειδικά τολύπια ματιών. Μετά ξεπλύνετε τα μάτια σας με άφθονο χλιαρό νερό. Εφαρμόζετε το διάλυμα 3 φορές την ημέρα.

-Αλόη Βέρα

Η αλόη έχει στυπτικές και αντιβιοτικές ιδιότητες που βοηθούν στη θεραπεία της επιπεφυκίτιδας. Βάλτε φρέσκο τζελ αλόης σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό και αφήστε το να κρυώσει ή δουλέψτε στο μπλέντερ. Να βάζετε 5 σταγόνες αυτού του απαλού πράσινου μείγματος στα μάτια σας 4 φορές την ημέρα. Μπορείτε και να καθαρίζετε τα μάτια σας με αυτό.

-Καλέντουλα

Η καλέντουλα έχει αντιβακτηριδιακές και αντιικές ιδιότητες και βοηθά στην καταπολέμηση της λοίμωξης και της επιπεφυκίτιδας. Έχει και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και καταπραϋνει τα μάτια και τον ερεθισμό. Μουλιάστε δύο κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένα άνθη καλέντουλας σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό, αφήστε το να κρυώσει, σουρώστε και πλύνετε τα μάτια σας 4 φορές την ημέρα ή κάνετε χλιαρές κομπρέσες.

-Ευφρασία

Η Ευφρασία η Φαρμακευτική ή Euphrasia Officinalis είναι καλή για τη φλεγμονή των ματιών και για τους ερεθισμούς. Λαμβάνεται σαν αφέψημα, σαν κάψουλα και για ξέπλυμα των ματιών και κομπρέσες (2 κουταλάκια γλυκού σε 1 φλιτζάνι νερό).

-Υδράστις η Καναδική

Η υδρατίδα ή Goldenseal είναι ισχυρό αντιφλεγμονώδες και λαμβάνεται με ή χωρίς την ευφρασία για θεραπεία για 1 εβδομάδα είτε από του στόματος είτε τοπικά ή και με τους 2 τρόπους (παρασκευάζεται όπως η ευφρασία).

-Ειδικό αφέψημα για τις επιπεφυκίτιδες

Φτιάξτε ένα τσάι για να κάνετε ζεστές κομπρέσες που θα εξολοθρεύσουν τους μικροργανισμούς, γιατί επιπλέον δεν ανέχονται τη θερμότητα. Μπορείτε να τις κάνετε και κρύες τις κομπρέσες για τη φαγούρα και το οίδημα ειδικά στις καθαρές αλλεργίες. Θα φτιάξετε ένα μείγμα από καλέντουλα, χαμομήλι, μάραθο, υδραστίδα σε ίσα μέρη. Θα βάλετε τις κομπρέσες κρύες ή ζεστές στα μάτια σας για 10 λεπτά με ξεχωριστές αποστειρωμένες κομπρέσες 4 φορές την ημέρα. Μην χρησιμοποιείτε την ίδια κομπρέσα στο άλλο μάτι, γιατί υπάρχει κίνδυνος να γίνει μόλυνση και σε αυτό. 

-Επιπεφυκίτιδα σε νεογέννητα και μωρά

Βάλτε μερικές σταγόνες από το μητρικό γάλα στα μάτια του μωρού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ωτίτιδες 3 φορές την ημέρα είναι αρκετό. Το μητρικό γάλα περιέχει μοναδικά αντισώματα και ανοσοσφαιρίνες, όπως την ανοσοσφαιρίνη Ε.

-Κομπρέσες με γάλα και μέλι

Θερμάνετε ελαφρώς 1/2 φλιτζάνι βιολογικό γάλα και αναμείξτε με ίση ποσότητα βιολογικού μελιού μέχρι να γίνει λείο μείγμα. Βάλτε σταγόνες με 1 σταγονόμετρο αποστειρωμένο στα μάτια σας ή κάνετε ζεστές κομπρέσες. Είναι θεραπευτικός ο συνδυασμός για την επιπεφυκίτιδα. Το γάλα έχει αντιφλεγμονώδεις και καταπραϋντικές ιδιότητες και το μέλι αντιβατηριδιακές.

-Κομπρέσες με βιολογική πατάτα

Ξεφλουδίστε και τρίψτε μια φρέσκια βιολογική πατάτα, βάλτε τον πολτό σε αποστειρωμένη κομπρέσα και θεραπεύστε την επιπεφυκίτιδα. Κάντε το 3 φορές την ημέρα. Είναι πολύ αποτελεσματικό για τα πρησμένα βλέφαρα.

-Κομπρέσες με μηλόξυδο

Το μηλικό οξύ από το μη παστεριωμένο μηλόξυδο καταπολεμά τις βακτριακές λοιμώξεις σε επιπεφυκίτιδα. Ανακατέψτε 2 κουταλάκια του γλυκού μηλόξυδοβιολογικό σε 1 φλιτζάνι νερό πηγής και κάνετε κομπρέσες 4 φορές την ημέρα.

Σταγόνες από αλατόνερο

Βράστε 1 φλιτζάνι νερό και αναμείξτε με 1 κουταλάκι του γλυκού ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι. Αφήστε το να κρυώσει και καθαρίστε με αυτό τα μάτια σας ρίχνοντας τις σταγόνες με 1 σταγονόμετρο. Κάντε το αυτό 4 φορές την ημέρα. Το αλατόνερο είναι απολυμαντικό.

-Μαύρο τσάι

Οι τανίνες βοηθούν στη μείωση του κνησμού και της φαγούρες κι έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, Τα βιοφλαβονοειδή που έχει το μαύρο τσάι καταπολεμούν και τις ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις. 4 φορές την ημέρα να τοποθετείτε κρύα, τγρά φακελάκια μαύρου τσαγιού στα μάτια σας για 10 λεπτά ή να κάνετε κομπρέσες με το μαύρο τσάι.

Τα καλύτερα για την επιπεφυκίτιδα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα για την επιπεφυκίτιδα

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Φλυκταινώδης κερατοεπιπεφυκίτιδα – Emedi

Αλλεργία στα μάτια – Emedi

Φροντίστε τα μάτια σας το καλοκαίρι – Emedi

Αλλεργική ρινίτιδα – Emedi

Σε ποιες ασθένειες χρησιμοποιείται η αρωματοθεραπεία

Τα οφέλη από το μυγκέ στην υγεία

Χρήσιμες πληροφορίες για τον ιό Ζίκα

Πώς να θεραπεύσετε τις ασθένειες που φέρνουν τα παιδιά από το σχολείο

Διάγνωση ασθενειών από τα μάτια

Προστατέψτε τα μάτια σας

Επιπεφυκίτιδα στα παιδιά

Αλλεργία στα μάτια

Ιατρικές συνταγές για ερεθισμένα μάτια

Μην φοράτε φακούς επαφής στην πισίνα

Απλός έρπητας οφθαλμού

Όταν τα μάτια δακρύζουν

Tράχωμα

Ιατρικές συνταγές με αλόη

Υγεία των ματιών

Κερατίτιδες

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Η υπνική άπνοια διαταράσσει τον ύπνο

Η υπνική άπνοια διαταράσσει τον ύπνο. Η υνική άπνοια είναι πάθηση που επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα και την ποσότητα ύπνου Υπνική άπνοια και αϋπνία Ο ύπνος...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ