Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΤο φυτικό οξύ στη θεραπεία του καρκίνου

Το φυτικό οξύ στη θεραπεία του καρκίνου

Πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου με φυτικό οξύ

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Το φυτικό οξύ ή ινοσιτολικό εξαφωσφατίδιο ή IP 6 είναι η βασική μορφή αποθήκευσης του φωσφόρου σε πολλούς φυτικούς ιστούς και ειδικά σε ποικιλίες σιτηρών (σιτάρι, ρύζι, σίκαλη, κριθάρι κλπ) και των φασολιών. Στη μορφή του αυτή ο φώσφορος δεν είναι βιοδιαθέσιμος λόγω της έλλειψης του πεπτικού ενζύμου της φυτάσης, το οποίο αποδεσμεύει το φώσφορο από το μόριο. Το φυτικό οξύ δεσμεύει σημαντικά ανόργανα στοιχεία, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο και ως εκ τούτου συνεισφέρει σε ελλείψεις τους, εφόσον τα ανόργανα αυτά στοιχεία δεν μπορούν να αποδεσμευτούν από το φυτικό άλας και δεν είναι διαθέσιμα στο σώμα. 

Ένας συνηθισμένος τρόπος για να αυξηθεί η βιοδιαθεσιμότητα των ανόργανων στοιχείων από τους καρπούς και τα φασόλια είναι η ζύμωση. Πολλά οξυγαλακτικά βακτήρια μέσω της ζύμωσης των καρπών και των φασολιών καταστρέφουν το φυτικό άλας και η βιοδιαθεσιμότητα των ανόργανων στοιχείων αυξάνεται.

Το φυτικό οξύ είναι γνωστό για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες.

Το φυτικό οξύ ή IP6 ή inositol hexophosphate ή phytic acid ή ινοσιτολικό εξαφωσφατίδιο είναι ένα μόριο σακχάρου που είναι συνδεδεμένο με 6 φωσφορικές ομάδες. Αποτελείται από ένα μέλος των βιταμινών του συμπλέγματος Β την ινοσιτόλη που συνδέεται με 6 μόρια φωσφόρου.

Το φυτικό οξύ είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, αντικαρκινικό που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και τα κύτταρα φυσικούς φονείς NK-Natural Killers. Tα Natural Killers είναι λευκά αιμοσφαίρια που επιτίθενται στα κύτταρα που μολύνονται με ιούς και στα καρκινικά κύτταρα. Ένας υγιής άνθρωπος προσβάλλεται από 1000 περίπου καρκινικά κύτταρα, τα οποία όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι υγιές, εξολοθρεύονται. Όμως, η απόπτωση, δηλαδή ο προγραμματισμένος κυτταρικός ελέγχει το ρυθμό της κυτταρικής διαίρεσης. Ακόμη, το φυτικό οξύ ελαττώνει το σάκχαρο που καταναλώνουν τα καρκινικά κύτταρα κι επιδιορθώνει το DNA, αυξάνει τη δραστικότητα του ογκοκατασταλτικού γονιδίου p53 και αναστέλλει τη φλεγμονή και την αγγειογένεση που είναι η διαδικασία με την οποία οι όγκοι σχηματίζουν δική τους παροχή αίματος για να εξασφαλίσουν τα θρεπτικά συστατικά και να αναπτυχθούν. Τέλος, αναστέλλει την προσκόλληση των καρκινικών κυττάρων στις πρωτεϊνες του εξωτερικού πλέγματος και αναστέλλεται έτσι και η κυτταρική μετανάστευση και εισβολή. Η προσκόλληση είναι σημαντικός μηχανισμός μετάστασης κατά τη χειρουργική επέμβαση, τη βιοψία και τη μαστογραφία.

Το φυτικό οξύ χρησιμοποιείται:

Για την πρόληψη του καρκίνου

Για τη θεραπεία του καρκίνου

Για τις ασθένειες του ήπατος

Για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα

Για τη νεφρολιθίαση

Για τη νόσο του Parkinson

Για το σακχαρώδη διαβήτη

Για τις οδοντικές κοιλότητες

Που υπάρχει φυτικό οξύ:

Ξερά φασόλια

Δημητριακά ολικής αλέσεως

Ξηροί καρποί

Σπόροι

Αναποφλοίωτο ρύζι

Φύτρα σιταριού

Μη γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι

Σουσάμι

Το φυτικό οξύ απορροφάται γρήγορα από τον γαστρεντερικό σωλήνα και αναστέλλει την ανάπτυξη όλων των καρκινικών κυτταρικών σειρών. Δεν προκαλεί μόνο μείωση στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, αλλά και ενισχύει τη διαφοροποίηση, πράγμα που σημαίνει ότι τα καρκινικά κύτταρα σταματούν να ενεργούν σαν καρκινικά κύτταρα και γίνονται φυσιολογικά κύτταρα.

Το φυτικό οξύ είναι ένα κορεσμένο κυκλικό οξύ και είναι η κύρια μορφή αποθήκευσης του φωσφόρου σε πολλούς φυτικούς ιστούς. Το φυτικό οξύ δεσμεύει μεταλλικά στοιχεία, όπως ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και ψευδάργυρο, χαλκό και σελήνιο και τα καθιστά αδιάλυτα και έτσι δεν είναι διαθέσιμα για απορρόφηση στον εντερικό σωλήνα των ανθρώπων.

Το φυτικό άλας αναστέλλει τα πεπτικά ένζυμα, όπως τη θρυψίνη, την πεψίνη, την α-αμυλάση και την β-γλυκοσιδάση κι επιβραδύνεται έτσι η απορρόφηση της γλυκόζης.

Τα οφέλη από το φυτικό οξύ στην υγεία

-Το φυτικό οξύ είναι αντιοξειδωτικό

Το φυτικό οξύ προστατεύει από την ηπατική βλάβη που σχετίζεται με το αλκοόλ, εμποδίζοντας τις ελεύθερες ρίζες με αύξηση των αντιοξειδωτικών δράσεών του. Η αντιοξειδωτική δράση του φυτικού οξέος είναι αποτέλεσμα της αναστολής της οξειδάσης της ξανθίνης και της «παρεμπόδισης σχηματισμού συμπλόκων ADP-σιδήρου-οξυγόνου. Ακόμη, προστατεύει το DNA από τις ελεύθερες ρίζες. Τα τρόφιμα που ψήνονται με φυτικό οξύ έχουν αυξημένη αντιοξειδωτική ικανότητα.

-Το φυτικό οξύ μειώνει τη φλεγμονή

Το φυτικό οξύ μειώνει τις φλεγμονώδεις κυτοκίνες IL-8 και IL-6.

-Το φυτικό οξύ προκαλεί αυτοφαγία

Το φυτικό οξύ προκαλεί αυτοφαγία. Η αυτοφαγία είναι μια κυτταρική διαδικασία για την υποβάθμιση και την ανακύκλωση των κατεστραμμένων πρωτεϊνών και των αποβλήτων. Βοηθάει στην ανταπόκριση στο κυτταρικό στρες και ένας σημαντικός ρυθμιστής της νευρωνικής λειτουργίας και επιβίωσης. Παίζει ρόλο στην καταστροφή παθογόνων εντός των κυττάρων μας. Η αυτοφαγία είναι ιδιαίτερα ευεργετική σε νευροεκφυλιστικές διαταραχές, όπως η νόσος Alzheimer, η νόσος Parkinson, η αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση και η νόσος Huntington’s. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτές οι διαταραχές, εν μέρει, χαρακτηρίζονται από τη συσσώρευση παθολογικών πρωτεϊνών που προκαλούν νόσο. Η αυτοφαγία είναι σημαντικός προστατευτικός μηχανισμός κατά τη διάρκεια του θερμιδικού περιορισμού και κατά την άσκηση. Η αναστολή του mTOR αυξάνει την αυτοφαγία και είναι υπεύθυνη για τη μακροζωϊα και το φυτικό οξύ το αναστέλλει.

-Το φυτικό οξύ είναι θεραπευτικό για τον καρκίνο

Το φυτικό οξύ προκαλεί καταστολή της έκφρασης μεταλλοπρωτεϊνασών μήτρας (MMPs) και της τελομεράσης.

-Το φυτικό οξύ βοηθάει στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα.

Το φυτικό άλας μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα με επιβράδυνση του ρυθμού της πέψης των υδατανθράκων.

-Το φυτικό οξύ είναι νευροπροστατευτικό

Το φυτικό οξύ προστατεύει από την επαγόμενη απόπτωση του ντοπαμινεργικού νευρώνα από την 6-υδροξυδωπαμίνη η οποία προκαλεί νόσο του Parkinson. Με την επαγωγή της αυτοφαγίας, μπορεί επίσης να προστατεύσει από τη νόσο Alzheimer και άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

-Το φυτικό οξύ μειώνει τα τριγλυκερίδια και αυξάνει τις λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας (HDL)

Το φυτικό μειώνει τα τριγλυκερίδια και αυξάνει την HDL χοληστερόλη (καλή).

-Το φυτικό οξύ επισκευάζει το DNA

Το φυτικό οξύ μπορεί να εισέλθει σε κύτταρα και να βοηθήσει στην επισκευή του DNA και αποτρέπονται οι μεταλλάξεις και ο καρκίνος.

-Το φυτικό οξύ αυξάνει την οστική πυκνότητα των οστών

Η κατανάλωση φυτικού οξέος είχε προστατευτικό αποτέλεσμα κατά της οστεοπόρωσης. Η χαμηλή κατανάλωση φυτικού οξέος είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την οστεοπόρωση. Η επαρκής κατανάλωση φυτικού μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της απώλειας οστικής πυκνότητας στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

-Το φυτικό οξύ προστατεύει το ανθρώπινο δέρμα από την έκθεση στην UVB ακτινοβολία

Η ακτινοβολία UVB βλάπτει τα κύτταρα του δέρματος, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο δέρμα, καρκίνο και καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος. Το φυτικό οξύ προστατεύει τα κύτταρα από την καταστροφή που προκαλείται από την UVB ακτινοβολία και από τον καρκίνο.

-Το φυτικό οξύ προστατεύει το έντερο από τις τοξίνες

Το φυτικό οξύ αυξάνει το χρόνο διέλευσης της τροφής από το έντερο και γίνεται αποτελεσματικότερη απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, μέσω της επιφανειακής ενίσχυσης. Το φυτικό οξύ, επίσης, προστατεύει τα εντερικά κύτταρα από ορισμένες τοξίνες.

-Το φυτικό οξύ βοηθά στην πρόληψη νεφρικών νόσων

Το φυτικό οξύ μειώνει τις ασβεστοποιήσεις στους νεφρούς τους και μειώνεται ο κίνδυνος νεφρολιθίασης. Το φυτικό οξύ μειώνει τον σχηματισμό πετρών οξαλικού ασβεστίου.

-Το φυτικό οξύ συνδέεται με τα βαρέα μέταλλα, τις μυκοτοξίνες, το ουράνιο, το σίδηρο και το μαγγάνιο

Το φυτικό οξύ χρησιμοποιείται για τη θεραπεία χηλίωσης για την απομάκρυνση του ουρανίου. Το φυτικό οξύ μειώνει την τοξικότητα από τις μυκοτοξίνες και έχει αντιοξειδωτική του δράση. Επίσης, δεσμεύει τα βαρέα μέταλλα, το σίδηρο και το μαγγάνιο. Ο σίδηρος και το μαγγάνιο είναι θρεπτικά συστατικά που όταν υπάρχει περίσσεια στον οργανισμό έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Το φυτικό οξύ είναι θεραπευτικό για την αιμοχρωμάτωση και την αμυλοείδωση.

-Το φυτικό οξύ μειώνει το ουρικό οξύ και θεραπεύει την ουρική αρθρίτιδα

Αναστέλλει το ένζυμο οξειδάση της ξανθίνης και εμποδίζει τη συσσώρευση ουρικού οξέος και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ουρικής αρθρίτιδας.

-Το φυτικό οξύ είναι αντιικό και θεραπευτικό για τον ιό HIV και το AIDS

Το φυτικό οξύ  αναστέλλει την αντιγραφή του ιού HIV.

-Το φυτικό οξύ αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα των φλαβονών

Το φυτικό οξύ είναι ένας δυναμικός ενισχυτής απορρόφησης για φαρμακευτικά προϊόντα και συμπληρώματα διατροφής. Η από του στόματος βιοδιαθεσιμότητα της ισοραμματίνης, της καμπφερόλης και της τετρακετίνης ενισχύεται με τη συγχορήγηση φυτικού οξέος και σχετίζεται με την αυξημένη υδατοδιαλυτότητα και τη διαπερατότητα παρουσία φυτικού οξέος.

Πώς το φυτικό οξύ επηρεάζει την απορρόφηση των μετάλλων

Υπάρχουν λίγα μέταλλα που δεσμεύει το φυτικό οξύ και μπορεί δυνητικά αυτό να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. Τα μέταλλα που πρέπει να προσέξετε είναι ο ψευδάργυρος και σε μικρότερη βαθμό το ασβέστιο και το χρώμιο.

-Ψευδάργυρος

Το φυτικό οξύ μπορεί να δεσμευθεί στον ψευδάργυρο κάπως έντονα. Όσοι λαμβάνουν φυτικό οξύ πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα ψευδαργύρου. Ο χαλκός, επίσης, που περιέχεται σε μια τέτοια δίαιτα παρεμβαίνει περαιτέρω στην απορρόφηση ψευδαργύρου. 15mg γλυκονικού ψευδαργύρου απαιτούνται, ειδικά στους άνδρες. Οι γυναίκες χρειάζονται λιγότερο ψευδάργυρο. (Το RDA για τους άνδρες ηλικίας 19 ετών είναι 11mg και 8mg για τις γυναίκες). 10mg συμπληρωματικού ψευδαργύρου επαρκούν για τις γυναίκες.

-Ασβέστιο

Το φυτικό οξύ μπορεί, επίσης, να δεσμεύεται με το επιπλέον ασβέστιο που το σώμα δεν χρησιμοποιεί και βοηθά στην αξιοποίηση ή διατήρηση του υπολοίπου ασβεστίου του σώματος. 150mg ασβεστίου (RDA 1000mg) είναι αρκετά. Το πίτυρο σίτου ή τα αποξηραμένα φασόλια, μειώνουν σημαντικά την απορρόφηση του ασβεστίου. 

-Μαγνήσιο

Η σύνδεση του φυτικού οξέος με το μαγνήσιο δεν είναι καλή, επίσης, αλλά τα τρόφιμα με φυτικό οξύ είναι, επίσης, συνήθως, πλούσια σε μαγνήσιο.

Χρώμιο

 Η έλλειψη χρωμίου είναι σπάνια. Έλλειψη χρωμίου, μπορεί να συμβε, όχι λόγω του φυτικού οξέος αλλά λόγω της μειωμένης λειτουργίας του εντέρου από την πρόσληψη γλουτένης ή από έλλειψη ψευδαργύρου.  100mcg χρωμίου κάθε μέρα είναι αρκετά.

-Σίδηρος

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πολύ σίδηρο. Το τσάι, η kombucha, η κουρκουμίνη και άλλοι παράγοντες χηλίωσης που δεσμεύουν το σιδήρο είναι ιδανικά για όσους έχουν πολύ σίδηρο. Όσοι παίρνουν φυτικό οξύ θα πρέπει να ελέγχουν τα επίπεδα φερριτίνης στο αίμα.

-Σελήνιο

Το σελήνιο είναι ένα σημαντικό μεταλλικό στοιχείο και θεραπεύει τις αυτοάνοσες καταστάσεις του θυρεοειδούς. 100mcg ημερησίως, είναι μια δοσολογία συντήρησης. Επίσης, τα  καρύδια της Βραζιλίας έχουν πολύ σελήνιο.

-Μαγγάνιο

Το γεγονός ότι το φυτικό άλας συνδέεται με το μαγγάνιο είναι ένα πλεονέκτημα δεδομένου ότι οι άνθρωποι παίρνουν πάρα πολύ μαγγάνιο σε μια δίαιτα με βάση το άμυλο.

-Χαλκός

Η απορρόφηση του χαλκού ενισχύεται από το φυτικό οξύ σε δίαιτες με έλλειψη χαλκού. Οι δίαιτες με βάση το άμυλο είναι πλούσιες σε χαλκό. Σε κάθε περίπτωση, τα συμπληρώματα ψευδαργύρου θα μειώσουν την απορρόφηση του χαλκού.

Συμπερασματικά αν κάνετε διατροφή με πολύ φυτικό οξύ

Μπορείτε να λαμβάνετε μια μικρή ποσότητα χρωμίου και ασβεστίου, αν δεν κάνετε ισορροπημένη διατροφή.

Να λαμβάνετε ψευδάργυρο μαζί με το φυτικό οξύ.

Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.

Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο 

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Ψευδάργυρος – Emedi

Πόσο οι βιταμίνες απορροφούνται από τον οργανισμό μας – Emedi

Ινοσιτόλη – Emedi

Ουσίες που εξουδετερώνουν τις βιταμίνες

Υψηλές δόσεις βιταμινών για τη θεραπεία καρκίνου

Είναι απαραίτητα τα αντιοξειδωτικά – Emedi

Ο πυρήνας της υγείας-CORE – Emedi

Να παίρνετε σιταρόχορτο αν έχετε καρκίνο – Emedi

Carnivora για τον καρκίνο – Emedi

Οι νέες θεραπείες για τον καρκίνο είναι φυσικές – Emedi

Διαλέξτε τη θεραπεία που επιθυμείτε για τον καρκίνο σας – Emedi

Ασβέστιο – Emedi

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Οι πιο συχνές είναι η υπερπλασία προστάτη, η προστατίτιδα και ο καρκίνος προστάτη Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ