Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΑνεβάζει την αρτηριακή πίεση το αλάτι;
Array

Ανεβάζει την αρτηριακή πίεση το αλάτι;

Η αρτηριακή πίεση επηρεάζεται από το αλάτι;

Το αλάτι είναι το πιο συχνό και άμεσα διαθέσιμο μη μεταλλικό ορυκτό στον κόσμο.

Μια παραλλαγή γονιδίου που βρίσκεται στο 48% του πληθυσμού που μπορεί να περιορίσει την ικανότητα του σώματος να απομακρύνει το υπερβολικό αλάτι μετά από γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτό.

Αν κάποιος έχει αυτή τη γονιδιακή παραλλαγή αυξάνονται οι πιθανότητες να έχει αρτηριακή υπέρταση από το αλάτι. 

Κατά προσέγγιση 30 τοις εκατό του πληθυσμού έχει ευαισθησία στο αλάτι κι έτσι αυτό το ποσοστό έχει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιακών προσβολών, νεφρικής ανεπάρκειας και τύφλωσης εξαιτίας της ανικανότητας απομάκρυνσης του υπερβολικού νατρίου από τον οργανισμό.

Άρα είναι γενετικές οι αιτίες της ευαισθησίας στο αλάτι. Τα γονίδια αυτά κωδικοποιούν μια πρωτεΐνη στα νεφρά που βοηθά στην εξισορρόπηση του ισοζυγίου του νατρίου στο σώμα.

Είναι σημαντικό για το σώμα να μπορεί ξεφορτωθεί το υπερβολικό νάτριο, επειδή το πάρα πολύ νάτριο στο σώμα προκαλεί κατακράτηση νερού, που μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να μειώσει σημαντικά τη διάρκεια ζωής.

PLOS ONE

Ένα γονιδιακό ελάττωμα προκαλεί υπερβολική επεξεργασία ενός μεταφορέα του νατρίου που ονομάζεται NBCe2. Αυτό φέρνει πάρα πολύ νάτριο που φιλτράρεται στο νεφρό πίσω στο σώμα, ειδικά μετά από ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση υπερβολικού αλατιού μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους ανθρώπους που φέρουν αυτό το ελαττωματικό γονίδιο.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την υπέρταση

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υπέρταση

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Θαλασσινό αλάτι – Emedi

Γιατί πρέπει να καταναλώνετε μόνο θαλασσινό αλάτι – Emedi

Αλάτι Ιμαλαΐων – Emedi

Υποκατάστατα αλατιού

Δυσανεξία στο αλάτι

Πότε επιβάλλεται αυστηρά δίαιτα στο αλάτι και πότε ελαστική

Προσέξτε το καμουφλαρισμένο αλάτι

Πότε επιβάλλεται αυστηρά δίαιτα στο αλάτι και πότε ελαστική

Γιατί πρέπει να καταναλώνετε μόνο θαλασσινό αλάτι

Το θαλασσινό αλάτι στην ομοιοπαθητική

www.emedi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών

Το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών είναι μια κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί σε γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών είναι μια υπερβολική...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ