Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΠώς μεταβάλλεται η μνήμη

Πώς μεταβάλλεται η μνήμη

Print Friendly, PDF & Email

Οι αλλαγές μνήμης κάθε φορά που την ανακαλείτε

Γνωρίζετε ότι συνεχώς μεταβάλετε τη μνήμη σας κάθε φορά που την ανακαλείτε;

Οι αναμνήσεις αποθηκεύονται ουσιαστικά ως συνδέσεις μεταξύ νευρώνων στον εγκέφαλο. Αυτές οι συνδέσεις συνδέουν μεταξύ τους διάφορες εμπειρίες, ερεθίσματα και συναισθήματα και γι ‘αυτό ακούγοντας ένα τραγούδι ή μυρίζοντας ένα άρωμα μπορεί αυτό να φέρει ξαφνικά τις αναμνήσεις στην επιφάνεια.

Είναι ασυνήθιστο να χάσουμε εντελώς τις αναμνήσεις μας, αλλά, αν δεν έχουμε πρόσβαση αρκετά συχνά σε αυτές ή εάν δεν υπάρχουν αρκετές συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων, δεν θα υπάρχουν και αρκετές πιθανότητες να τις ανακαλέσουμε.

Όλα αυτά συμβαίνουν ως αποτέλεσμα της έμφυτης πλαστικότητας του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλος είναι πλαστικός ακριβώς όπως ο μυς και αλλάζει το σχήμα και το μέγεθός του, ως απάντηση στον τρόπο που τον χρησιμοποιούμε. Κάθε εμπειρία που έχετε έχει αυτό το αποτέλεσμα της αλλαγής της διάταξης του εγκεφάλου σας και κάθε φορά που επαναλαμβάνετε μία κίνηση ή εμπειρία, ενισχύετε τις οδούς που την εκπροσωπούν. Τραγουδήστε ένα τραγούδι ξανά και ξανά και οι συναπτικές συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων που κωδικοποιούν αυτό το τραγούδι θα ενισχυθούν (συγκεκριμένα, αυτό συμβαίνει με την μυελίνωση των νευρώνων – την πάχυνση της θήκης που προστατεύει τα νευρικά κύτταρα και ενισχύει την αγωγιμότητά τους).

Κάθε φορά που έχετε πρόσβαση σε μία από τις αναμνήσεις σας, το ίδιο συμβαίνει. Η διαδικασία ανάκτησης αυτών των αναμνήσεων ενισχύει τις συνδέσεις που οδηγούν σε αυτήν και εκείνες που δημιουργούν την πλήρη εικόνα. Εν τω μεταξύ, μπορείτε, επίσης, να δημιουργήσετε νέες συνδέσεις με ό, τι συμβαίνει εκείνη τη στιγμή. 

Ο ρόλος των «σχημάτων»…

Αυτά είναι τα σχέδια που έχουμε στο μυαλό μας για διάφορα πράγματα…

Για παράδειγμα, έχουμε σχήματα για το πώς μοιάζουν οι άνθρωποι και όταν φτιάχνουμε μια σκηνή, έτσι θα μοιάζουν οι άνθρωποι στο παρασκήνιο.  Δεν μπορούμε να δώσουμε προσοχή σε όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας αμέσως και έτσι όταν θυμόμαστε ένα περιβάλλον ασυνείδητα γεμίζουμε τα κενά με δικά μας σχήματα. Ταυτόχρονα, δημιουργούμε μια μνήμη του εαυτού μας, που θυμάται αυτή τη μνήμη. Συχνά είναι αυτή η μνήμη που θα ανακτήσουμε στη συνέχεια την επόμενη φορά που θα προσπαθήσουμε να σκεφτούμε, μαζί με όλες τις ανακρίβειες και τα λάθη που έχουν τοποθετηθεί από το ασυνείδητό μας…

Με λίγα λόγια, η απλή πράξη της ανάμνησης είναι αρκετή για να διαστρεβλώσει τη μνήμη μας για αυτό το γεγονός  και τελικά μπορεί να γίνει εντελώς ψευδής.

Η μνήμη δεν είναι απλώς μια εικόνα που παράγεται από το χρόνο που επιστρέφει στο αρχικό συμβάν. Μπορεί να είναι μια εικόνα που είναι, κάπως, αλλοιωμένη λόγω των προηγούμενων ανακλήσεων.

Η μνήμη ενός γεγονότος μπορεί να γίνει λιγότερο ακριβής ακόμη και εντελώς ψευδής με κάθε ανάκτηση.

Άρα, ο άνθρωπος δεν μπορεί να εμπιστεύεται απόλυτα τη μνήμη του, σε σχέση με γεγονότα που έχουν συμβεί στο παρελθόν.

Ο εγκέφαλος με τον καιρό, σβήνει ή διαστρεβλώνει τις αναμνήσεις και τις αντικαθιστά με ψευδείς, που το άτομο δεν αντιλαμβάνεται.

Έτσι, κάποιος μπορεί να είναι πεπεισμένος για τις λεπτομέρειες ενός περιστατικού, που όμως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Το άτομο θυμάται το παρελθόν με μια σχετικότητα….

Η λεπτομέρεια μιας ανάμνησης έχει καθοριστικό ρόλο, γι’ αυτό σχεδόν ποτέ δεν μπορεί να είναι κάποιος 100% σίγουρος, για την ακρίβεια των λεγομένων του.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τη μνήμη.

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τη μνήμη

Διαβάστε, επίσης,

Η κουρκουμίνη βελτιώνει τη μνήμη και τη διάθεση – Emedi

Να τρώτε ξηρούς καρπούς για την υγεία του εγκεφάλου σας – Emedi

Τα καρύδια δεν έχουν τυχαία το σχήμα του εγκεφάλου

Τροφή για το μυαλό

www.emedi.gr

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πρωινή ναυτία

Εάν έχετε πρωινή ναυτία αποφύγετε τις έντονες οσμές, την υπερβολική κούραση, τα πικάντικα τρόφιμα και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Η πρωινή ναυτία...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ