Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΕνδοκρινολογίαΠρογραμματίστε τα λιποκύτταρά σας και χάστε βάρος

Προγραμματίστε τα λιποκύτταρά σας και χάστε βάρος

Ο προγραμματισμός των λιποκυττάρων για την αποφυγή της παχυσαρκίας

Τα λιποκύτταρα λειτουργούν φυσιολογικά ως μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθούν στον έλεγχο της συσσώρευσης λιπιδίων.  Το εξωκυτταρικό περιβάλλον στην παχυσαρκία παγιδεύει, όμως στα λιποκύτταρα έναν φαύλο κύκλο φλεγμονής, αυξάνοντας τον κίνδυνο πολλών σοβαρών ασθενειών.

24 ώρες χρειάζεται ένα πρόδρομο λιπώδες κύτταρο για να λάβει την «επιγενετική συνταγή» του για το πώς να αναπτυχθεί σωστά σε ένα ώριμο κύτταρο λίπους και να επαναπρογραμματισθεί.

Η δυσμενής αλλαγή συμβαίνει όταν το κύτταρο έρθει σε επαφή με το παλμιτικό λιπαρό οξύ ή την ορμόνη TNF-alpha.

Τα πρόδρομα κύτταρα είναι κύτταρα που δεν έχουν ακόμα ωριμάσει για να αναλάβουν συγκεκριμένη λειτουργία στο σώμα, π.χ. μυϊκά κύτταρα ή λιποκύτταρα. Το παλμιτικό οξύ και ο παράγοντας TNF-alpha είναι ικανά να διαταράξουν την ανάπτυξη των κυττάρων, και να κάνουν τα κύτταρα λίπους δυσλειτουργικά, αργότερα στη ζωή.

Συγκεκριμένα, αυτός ο επαναπρογραμματισμός παρατηρείται σε παχύσαρκους ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.

Ενώ το λίπος στην περιοχή του ισχίου και του μηρού αποθηκεύεται, κυρίως, κάτω από το δέρμα, το λίπος στο μεσαίο τμήμα του κορμού αποθηκεύεται, βαθύτερα μέσα στο σώμα, μέσα και γύρω από το ήπαρ και άλλα όργανα. Τα λιπώδη κύτταρα που βρίσκονται βαθιά στην κοιλιακή περιοχή, προφανώς, συμπεριφέρονται διαφορετικά από τα λιπώδη κύτταρα κάτω από το δέρμα των μηρών και των γοφών. Στην επιστημονική γλώσσα, αυτά τα λιπώδη κύτταρα είναι πιο μεταβολικά ενεργά. Μπορούν να απελευθερώσουν διαφορετικές ουσίες, για παράδειγμα, περισσότερα λιπαρά οξέα. Είμαστε εκτεθειμένοι στο παλμιτικό οξύ μέσω των τροφίμων που τρώμε. Ειδικά, τα τρόφιμα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα,το  κρέας και το φοινικέλαιο είναι άφθονα σε παλμιτικό άλας. Ο παράγοντας TNF-alpha είναι μια φλεγμονώδης ορμόνη που εκκρίνεται στο σώμα κατά τη διάρκεια ασθένειας. Οι παχύσαρκοι ασθενείς έχουν, επίσης, υψηλότερα επίπεδα παράγοντα ΤΝF-άλφα, καθώς η παχυσαρκία συνδέεται με τη φλεγμονή.

Έχει μεγάλη σημασία η υγιεινή διατροφή και ο τρόπος ζωής για τη μεταβολική μας υγεία. Η υγιεινή διατροφή και ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή του κακού επαναπρογραμματισμού των προδρόμων κυττάρων μας. Η υγιεινή διατροφή βοηθά στην αντιστροφή του μη φυσιολογικού προγραμματισμού των πρόδρομων κυττάρων του λίπους, καθιστώντας τα υγιή και λειτουργικά.

Τα ανθρώπινα πρόδρομα κύτταρα έχουν μια μνήμη των περιβαλλοντικών εκθέσεων του παρελθόντος. Τα κύτταρα από την ομάδα των παχύσαρκων ασθενών που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 έχουν επαναπρογραμματιστεί δυσμενώς και ως εκ τούτου δεν λειτουργούν όπως τα φυσιολογικά, υγιή λιποκύτταρα. Τα πρόδρομα κύτταρα μπορούν να επαναπρογραμματιστούν επιγενετικά  σε γονίδια που ελέγχουν τη λειτουργία λιπώδους ιστού.

Η αποφυγή έκθεσης σε μεγάλες ποσότητες παλμιτικού οξέος ή ΤΝΡ-άλφα παράγοντα βοηθά τα κύτταρα να αναπτύσσονται σε λιπώδη κύτταρα, χωρίς να είναι δυσλειτουργικά.

Τα καλύτερα συμπληρώματα για την λιπώδη διήθηση

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την λιπώδη διήθηση

Διαβάστε, επίσης,

Το τεστ της μέσης

Αποκαταστήστε την οξεοβασική ισορροπία στο σώμα σας για καλή υγεία

Που είναι το λίπος σας αποθηκευμένο;

Οξέωση

Διατροφή για να διατηρήσετε την οξεοβασική ισορροπία στο σώμα σας

Που κάνει καλό το εκχύλισμα κανέλας

Αν έχετε κίνδυνο για καρκίνο στο συκώτι

Το τοπικό πάχος μπορεί να καταπολεμηθεί

Κάψτε το λίπος σας τρώγοντας

Μετατροπή του κακού λίπους σε καλό

Μετατροπή του λίπους

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Smoothie με ποικιλία μούρων

Smoothie με ποικιλία μούρων. Αυτό το smoothie με μούρα είναι μια τέλεια καλοκαιρινή απόλαυση. Είναι δροσιστικό, υγιεινό και γευστικό Smoothie με ποικιλία μούρων ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 3 φλιτζάνια βιολογικά...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ